מרק עדשים כתומות מהיר הכנה
לכל אחד יש מאכל שמתקשר אצלו לימים מסויימים – מאכל לשמחות, מאכל מנחם לימים קשים, מאכל שמזכיר לנו חברים מסויימים או חוויות מסויימות וכמובן מאכל ליום גשום.
אז כשאני שומעת בתחזית שהולך לרדת גשם אני מייד חושבת על מרק עדשים (ובאותה נשימה גם על עוגת שמרים, אבל זה כבר שייך לפוסטים אחרים).
בילדותי אמי היקרה תמיד הדאגה שבימים גשומים נחזור הביתה מבית הספר ונתקבל עם קערת מרק חם (רצוי מהסוג הסמיך והמחמם). לרוב זה היה מרק אפונה סמיך וקטיפתי, או מרק פרסי של עדשים חומות עם גריסים שנקרא שולה (מבטאים SHOLEׂ) ׂאבל היו גם מרקים אחרים (חורשט סבזי, אגב, זה לא מרק אצל הפרסים, כי אותו אוכלים עם אורז ולא ככה סתם בקערה).
אז כמובן שכאשר שמעתי בתחזית שהולך לרדת גשם הייתי חייבת חייבת חייבת להכין מרק. כזה שמחמם את הלב והבטן, ועושה טוב על הנשמה. כזה שיהיה עשיר בירקות וסמיך ובריא ובקיצור מרק כזה כייפי.
אממה, ממש לא התחשק לי לטרוח שעות במטבח על ההכנה שלו או לחכות שעות עד שיהיה מוכן.
וכאן נכנס לתמונה המרק שאני הכי אוהבת להכין – מרק עדשים כתומות. לא רק שמדובר מרק בריא ועשיר וטעים בטירוף אלא שמדובר במרק ממש מהיר להכנה. בניגוד לקטניות אחרות, את העדשים הכתומות לא צריך להשרות, רק לשטוף קצת במסננת ולהוסיף לתבשיל. חצי שעה של בישול והן מוכנות!
וכמובן שמתכון כל כך מוצלח אני לא אשמור לעצמי, ומייד רצתי לצלם את ההכנה עבורכם, שגם לכם יהיה מרק מנחם ומחמם כשתגיע הסערה שהובטחה לנו.
מרק עדשים כתומות:
1 בצל גדול
3 שיני שום קצוצות דק (אפשר גם פחות)
2 גזרים בינוניים חתוכים לקוביות קטנות
תפוח אדמה חתוך לקוביות קטנות
2-3 ענפי סלרי חתוכים לפרוסות
מיכל קטן של רסק עגבניות
כוס עדשים כתומות
מלח ופלפל
כמון
פטרוזיליה
בערך ליטר מים
אופציה:
נתח בשר לצלי (רצוי עם עצם) לחיזוק טעמים
ציר בקר במקום מים
ההכנה:
מטגנים את הבצל במעט שמן בסיר גדול, רצוי עם תחתית עבה שתשמור טוב טוב על החום, עד שהבצל משחים.
זה לוקח קצת זמן ורצוי לערבב מדי פעם את הבצל כדי שההשמחה תהיה אחידה.
טריק שלי לזרוז ההשחמה בלי להוסיף תועפות שמן הוא להוסיף מדי פעם מעט מים חמים לסיר. הם מתאדים והבצל משחים ונהיה שקוף טיפה יותר מהר.
כשהבצל משחים מוסיפים את שיני השום הקצוצות ומטגנים עוד קצת עד שהשום מתחיל להשחים ולהדיף ריחות נפלאים במטבח. לא חייבים להשתמש ב 3 שיני שום, אבל לטעמי זה ממש ממש מוסיף.
בזמן שהבצל והשום משחימים אני תמיד קוצצת את הירקות לקוביות קטנות ככל האפשר. ואז כשהשום כבר שחום אני מוסיפה אותם לסיר ומערבבת עוד כדקה-שתיים שגם הם ישחימו מעט.
לאחר מכן מוסיפים את העדשים, לאחר ששטפנו אותם במים במסננת.
כן.. אני יודעת, עוד כלי ללכלך אבל חייבים לשטוף קצת לפני שמכניסים לסיר, אבל היי, לפחות לא הייתם צריכים להשרות אותן במים ואז לסנן…
נותנים עוד ערבוב קצר בסיר ומוסיפים את רסק העגבניות.
אני ממש ממליצה להשתמש ברסקי העגבניות המיובאים מאיטליה (אני משתמשת לרוב ב mutti שמגיע בשפופרת לחיצה) הטעם שלהם משמעותית יותר טוב (לפחות לדעתי).
ערבוב קצר ותכף מסיימים עם ההכנה.
מוסיפים מים עד שכל הירקות יהיו מכוסים (אני בד"כ מוסיפה עד 2 ס"מ מקצה הסיר).
אם אתן לא צמחונים/טבעונים ויש לכם אפשרות להוסיף ציר עוף או בקר ואיזה חתיכה טובה של בשר (רצוי עם עצם) זה רק ישדרג את טעמי המרק.
מתבלים במלח, פלפל ובכמון (הכמון חובה פה, והוא האחראי לשדרוג הטעמים), מניחים מעל הכל צרור פטרוזיליה קשור בחוט שפגט (שלא תתחיל להתפזר בסיר) ומביאים לרתיחה.
כשהנוזלים רותחים מנמיכים את האש וסוגרים את המכסה של הסיר כדי לשמור על החום של כל המרכיבים ונותנים לנזיד שלנו להתבשל במשך לפחות חצי שעה, עד שכל הירקות התרככו. אני אישית מעדיפה לתת למרק להתבשל שעה, אבל אם אתם ממהרים, גם אחרי חצי שעה המרק שלכם יהיה מוכן.
כאן המקום לציין שבתבשילים מסוג זה יש יתרון לשימוש בסיר כבד ואיכותי, ששומר באופן אחיד על החום של הרכיבים בסיר. אני השתמשתי בסיר ברזל יצוק של חברת לה קרוזה ( Le Creuset) הצרפתית שידועה באיכות של הסירים שלה, וגם בעיצוב היפייפה שלהם, כל כך יפים שכיף להגיש אותם ישירות לשולחן בלי להעביר לכלי אחר (מודה ששנים פינטזתי שיהיה לי אחד משלי ועכשיו ממש מרגישה שהגשמתי חלום קטן).
בשעה שהנזיד יתבשל הירקות יתרככו, העדשים יספחו אליהם את הנוזלים ויתרככו והנזיד שלנו יסמיך ויקבל טעמים נפלאים. והריח שימלא את הבית… הממממ…
התוצאה היא המרק הכי ביתי ומנחם שיש. כזה שכיף לחזור אליו אחרי יום גשום מחוץ לבית.
אני אוהבת להגיש את המרק עם פרוסות לחם שקליתי מעט בתנור.
אמא שלי תמיד אומרת שמרק עם קטניות שמוסיפים אליו פרוסת לחם הופך לחלבון מלא (שזה תמיד טוב) 🙂
**בעקבות בקשות חוזרות שלכם, אני מצרפת לכם קישור למתכון של הלחם: http://food.walla.co.il/item/3020616
בתיאבון!
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר השורה הלבנה בצד ימין של האתר (רק מכניסים כתובת מייל שלכם) ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.
היי, נראה מעולה! מה אם אחליף את תפוח האדמה בבטטה?
נראה לי שגם בטטות יעבדו יפה
היי, אין לי סלרי…אפשר להכין בלי?
אפשר גם בלי אבל אני ממליצה ללכת ולקנות במיוחד כי הסלרי מאוד תורם לטעמים במרק
וואו
ניראה יאאאממממי
משהו חם ליום קרררר.
היום לא כזה קר וגם אכלתי כבר מלוואח טעיםםםם אבל אולי להמשך השבוע.
ישלך רעיון מה אפשר לעשות עם מלוואח? עדיף פרווה.
הכנתי אתמול, אפילו ילדיי הסרטניים אהבו מאוד, יצא מעולה!
שמחה שאהבתם
לצערי הגוזלים שלי עוד לא מוכנים לטעום מרקים. אבל אני אופטימית..
בררניים**…
הי המרק נראה נהדר וינוסה בקרוב
הלחם ליד נראה מדהים
האם גם מעשה ידייך?
תודה רבה מימי. אכן גם הלחם מעשה ידי ואת המתכון שלו תמצאי כאן: http://food.walla.co.il/item/3020616
היי, נראה מעולה. של איזו חברה הסירים?
הסירים בתמונה של לה קרוזה. ממליצה עליהם בחום – עולים קצת יותר אבל אלה סירים לכל החיים וגם לדורות הבאים
מרק או נזיד?
גם וגם 🙂 נזיד זה מרק מאוד עשיר וסמיך
נראה מפתה. תודה.
איך לגרום למרק להסמיך?
האם ניתן להוסיף גם פרחי כרובית קטנים?
את יכולה להסמיך את המרק עם מעט קמח או קורנפלור מעורבבים במים אבל המרק הזה מאוד סמיך אז אין צורך
ואין בעיה להוסיף גם כרובית. היא תשתלב טוב עם טעמי המרק
היי רות , נראה מעולה , באיזה גודל סיר בישלת את המרק?
תודה , מירב
הי מירב. הסיר שבו בישלתי בצילומים למתכון הזה הוא סיר ברזל של לה קרוזה. המרק הזה יצליח לך בכל סיר שתבשלי בו. אני אוהבת את הסירים הללו בגלל הצבע ובגלל שהם שומרים טוב על חום, אבל גם לפני שהיו לי סירי ברזל הכנתי בסירים הכי "פשוטים" ותמיד יצא לי נפלא
הי רות, אפשר להוסיף גם גריסים למרק?
בוודאי. מקבל באהבה כל קטניה או אורז
חובה פטרוזיליה?
אם כן איך לשים בסיר אם אין לי חוט כמו שכתוב?
לא חייבים אבל זה מאוד מוסיף. אם אין חוט פשוט מניחים מעל ואחרי שהמרק מוכן מוציאים בזהירות