פריז – חוויות והמלצות

פריז, הו פריז… העיר האהובה עלי בעולם. יש משהו בעיר הזאת ובקסם שלה שכובש אותי בכל פעם מחדש וגורם לי לרצות לחזור אליה שוב ושוב.

מי מכם שעוקב אחרי דף הפייסבוק של שמח במטבח בטח יודע שבשנים האחרונות ביקרתי כמה וכמה פעמים בעיר האורות, כאשר כמובן שמרבית הביקורים הוקדשו לתחום הקולינרי ובקיצור – טיול פודיס. ביקור בכמה שיותר קונדיטוריות, חנויות מתמחות, היכלי אוכל, המון שופינג (ולא של בגדים ונעלים), וחזרה עם טעם מתוק מתוק בפה מכל העוגות שטעמתי (בהנאה רבה).

מגדל אייפל

קשת שהפציעה בדיוק כשצעדתי לכיוון מגדל אייפל 🙂

מאז הביקור שבעקבותיו כתבתי את הפוסט הזה הספקתי לבקר בעיר האורות פעמים נוספת (הגעגועים גרמו לי למהר לחזור אליה) וגם אחרי שחזרתי, העיר הזו לא יוצאת לי מהראש. כי יש בה הכל מהכל ולפודיס כמוני היא פשוט מאגר בלתי נדלה של רעיונות, טעמים, מקומות וחוויות.

מתוך הגעגועים התיישבתי לכתוב את הזכרונות שלי – שהם למעשה ההמלצות שלי לפריז. רובן כמובן קשורות לעולם הקונדיטוריה אבל בסוף הפוסט אשתף בעוד כמה טיפים כלליים שיש לי אליכם בקשר לביקור בעיר. אז תחגרו חגורות ובואו נמריא לעולם שכולו מתוק 🙂

שימו לב שהפוסט מעודכן נכון ליולי 2021 וכולל גם המלצות חדשות מהביקור האחרון שלי בפריז.
וקבלו גם הצצה בסטורי שלי על החוויות מהביקור האחרון. כאן ו- ההמשך כאן.

תחנות חובה בפריז 

לאפייט גורמה
48 boulevard Haussmann  מטרו: opera, saint lazar, Caussee d'antin la fayette

בחרתי לפתוח את ההמלצות שלי דווקא עם היכל שמוקדש לאוכל ולא עם קונדיטוריה ספציפית, פשוט כי מצאתי עצמי מבקרת במקום פעמים רבות, ולא מפספסת אותו בשום ביקור, ואם הייתי יכולה לעבור לגור שם הייתי עושה את זה 🙂
מדובר בעצם באגף הגורמה של בית הכלבו המהמם גאלרי לאפייט (עוד תחנת חובה בפריז שאליה אתייחס בהמשך הפוסט) שמהווה one stop shop לפודיס. תארו לכם היכל גדול של 5 קומות ובו דוכנים של כל הפטיסרי הכי שוות בפריז, סופרמרקט גורמה, מעדניה, תחנות למכירת אוכל (נקרא לזה פאסט פוד גורמה) ושאפשר למצוא בו הכל מהכל.
גלארי לפאייט רביעיה

אחד היתרונות הגדולים של המקום נעוץ לדעתי הוא בעובדה שניצבים בו דוכנים של הקונדיטוריות הכי שוות בעיר (או לפחות מרביתן). מאחר ותכננתי לבקר בהרבה קונדיטוריות בטיול שלי לפריז, המקום פשוט חסך לי התרוצצויות ברחבי העיר. מי לא נמצא שם, פייר הרמה – עם סניף שמוקדש למקרונים, אקליר דה ז'ני, זאן פול הבין, יאן קוברור ועוד ועוד. רק לדורה חסרים שם וזה בגלל שלדורה הציבו דוכנים בכל רחבי בית הכלבו המתחרה, printems, השוכן בבניין ממול בצמוד לגאלרי לאפייט – כך שהוא ממילא נמצא קרוב.

אקליירים של כריסטוף אדאם – אקלייר דה ג'ני. אי אפשר לפספס את הדוכן שלהם בלאפייט גורמה

מעבר לקונדיטוריות, קיימים שם דוכני מזון מהיר גורמה שניתן לקנות ולאכול במקום, וכמובן ניתן לרדת לקומה התחתונה ולקבל את סופרמרקט הגורמה שכל פודי חולם עליו. מה לא נמצא שם?? יש בו אזורים שלמים שמוקדשים למלח, תה, שוקולדים שונים, סוכריות ואפילו "קוביות" סוכר מעוצבות לתה. בתמונה שמעל ניתן לראות 2 דוגמאות לכך (הכדורים הצבעוניים והמלאכים).

קירות על גבי קירות של שוקולדים. לכל סוג יש קיר נפרד.

ביום האחרון שלי בפריז ערכתי שם קניה גדולה וקניתי שם הכלללללל. תה, מלח, הסוכריות היפות שבצנצנת שרואים בתמונה שמעל (הילדים השתגעו אחריהן ולי הן הזכירו את סוכריות הג'ולים של פעם), שוקולד שו של אנג'לינה שנמכר בבקבוק (ואפשר לי לטעום ממנו בבית כשהגוף שלי לא במתקפת סוכר מכל המתוקים שטעמתי), סוכריות קרמל של אנג'לינה שנמכרו בקופסה מהממת, חומץ בלסמי עם שמן כמהין ועוד ועוד. המבחר שם היה פשוט ענק וביליתי שם שעות בהתלבטות מה לא לקנות (כי רציתי לקנות את כל החנות, אם רק הייתי יכולה…).

וטיפ נוסף – קונים גבינות או חמאת בורדייה בקומת הסופר? בקשו שיארזו לכם אותן באריזת ואקום. זה חלק מהשירות (לאחר התשלום) כאן בתמונה תוכלו לראות את החמאות שנארזו עבורי ושאותן הבאתי לארץ בתיק קור עם קרחונים שהכנסתי למזוודה שנשלחה לבטן המטוס (אל תנסו להעלות חמאה למטוס עם תיק היד.. יזרקו לכם אותה)

חמאת בורדייה משובחת באריזת ואקום שנעשתה עבורי לאחר הקניה בדוכן הגבינות שבמרכז קומת הקרקע

פייר הרמה
סניף הדגל: 72 Rue Bonaparte  מטרו: saint sulpice; Saint Germain des pres
יש סניפים נוספים בכל רחבי העיר, כולל בית קפה יפייפה ב BOUPASSAGE וסניף משותף עם רשת לא'וקסיטן בשאנז אליזה.

מכל הקונדיטוריות שבהן ביקרתי בפריז, אין ספק שהביקור בסניף הדגל של פייר הרמה ייחרט בזכרוני כאחת החוויות הכי זכורות מפריז. למעשה זוהי תמיד התחנה הראשונה שלי בפריז אליה אני מגיעה מייד לאחר ששמתי את המזוודות במלון. לא יכולתי להפסיק להתפעל מהמבחר המהמם שבויטרינה ובוודאי שהתקשיתי לבחור מה אקח איתי לטעימה. אז החלטתי לא לבחור ולקחתי לא פחות מארבעה קינוחים ועוד קרואסון אחד (וכן.. אכלתי את כולם יחד עם אמי, זה רק לקח לנו יום יומיים להשתלט על כל המתוק הזה אבל היה שווה כל ביס). כל אחד מהקינוחים שטעמתי היה כמו יצירת אמנות בפני עצמה. מוקפדים על לפרט הכי קטן והטעם?? גן עדן של ממש.

פייר הרמה כל הקינוחים 2

מימין לשמאל: פלזיר סוכרה, איספהן, פרופיטרול במילוי מסקרפונה ופירות יער, וטארט וניל אינסופי

מאחר ובסניף בונפארט אין מקומות ישיבה, מומלץ לקחת את העוגות לכיכר סן סולפיס היפה, לשבת על ספסל מול המזרקה וליהנות מכל המתוק הטעים הזה (אגב, הספספלים מלאים במדבקות השקופות של המקום כי כולם פותחים שם את האריזות ואוכלים מהקינוחים), או – ואפילו עדיף – ללכת עוד טיפה עד לגני לוקסמבורג וליהנות שם מהעוגות תוך ישיבה על כסאות נוח וצפיה בכל היופי שיש לגנים להציע (מזרקות, גינות, וכו').
תוספת – כיום יש מול הסניף בית קפה ושם אפשר לשבת. אבל לדעתי עדיין הכי כיף ללכת עם הקינוחים למזרקה שמול הכיכר וליהנות מהם שם, או בגני לוקסמבורג.

דו מילפיי – אלפיים העלים – הגירסה המושלמת של פייר הרמה למילפיי (קרמשניט) עם בצק עלים כפול (2000 עלים ומכאן שמו) וקרם פראלין. אחד הקינוחים הכי מפורסמים של פייר הרמה.

בנוסף לעוגות הייתי חייבת לנסות את הקרואסון איספהן המהולל של פייר הרמה והוא לא אכזב. מדובר בקרואסון הכי טוב שטעמתי בפריז  (וטעמתי הרבה, גם של קונדיטוריות עילית וגם של קונדיטוריות אלמוניות באזור המלון שלי, כולם טובים אבל זה היה הכי הכי שווה). ומה כל כך מיוחד בו? מעבר למרקם הנימוח ולטעם העשיר, התחבאה בתוכו מלית פירות יער שהשתלבה באופן מושלם עם המעטפת העשירה והחמאתית של הקרואסון. הוא גם כלל עיטור של עלי ורדים מסוכרים שלא רק הוסיפו לו יופי אלא גם הוסיפו לטעם (ואני אינני מחובבי טעמי הורדים בעוגות שלי)

פייר הרמה קרואסון איספהן

קרואסון איספהן

בנוסף לכל הקינוחים שתארתי קודם, לפייר הרמה יש ליין מדהים של מקרונים שגם מהם יצא לי לטעום. חשוב שתדעו שבנוסף לסניף הדגל ישנם סניפים שבהם נמכרים רק מקרונים (כמו למשל בלאפייט גורמה) כך שאם בא לכם לפצל את הקניה תמיד תוכלו לטעום מקרונים בסניפים אחרים.

פייר הרמה מקרונים

מקרונים של פייר הרמה

LADUREE
16-18 rue Royale  מטרו: Concorde, Madeleine
75, avenue des Champs Elysées מטרו: Georges V

פריז איננה פריז מבחינתי ללא חלונות הראווה המרהיבים של לדורה, שבהם נתקלתי כמעט בכל מקום, בין בתור בתי קפה מפוארים (כדוגמת זה ששוכן בשאנז אליזה) ובין כתחנות מתוקות ברחבי העיר ובמיוחד בבית הכלבו המפואר printemps.
בכל חלון ישנה תצוגה הורסת של מקרונים ומאפים נוספים שיחד יוצרים מראה שאופייני ללדורה. צבעי פסטל רכים, הלוגו הייחודי עם הפיתוחים ובעיקר יופי שניבט מכל מקום.

לדורה מקרונים

ויטרינת העוגות שלהם אינה נופלת מזו של פייר הרמה ולאחר התלבטות קשה לקחנו 2 קינוחים מפונפנים – סנט הונורה אישי שכלל פרופיטרולים עם מעטה קרמלי פתיח וקצפת וניל סמיכה מהסוג שלא רוצים להפסיק לאכול ממנה וקינוח שוקולדי שנקרא אליזה וכלל שכבות שכבות של שוקולד. שניהם היו לא פחות ממדהימים (והעובדה שזללנו מהם על ספסל בשאנז אליזה בהחלט הוסיפה לאווירה) . הממממ…

לדורה סנט הונורה

סנט הונורה של לדורה ומאחוריה קינוח השוקולד אליזה

מעבר למקרונים המופלאים ולעוגות המדהימות, ללדורה יש תעשיה שלמה של מוצרים שנמכרים בסניפים, וביניהם מחזיקי מפתחות בצורת מקרונים במחיר "סמלי" של 45 יורו והספרים השווים שמגיעים בקופסה מפוארת. מאחר וגם ככה חזרתי עם מזוודה נפרדת לכל הקניות שלי העדפתי לא לסחוב איתי את הספר ופשוט רכשתי אותו און ליין ובאופן פלאי בדיוק היום, בעודי כותבת את הפוסט הוא הגיע 🙂
הספר עצמו, אגב, נחמד ומעוצב בסגנון של המקום אבל לא ממש עשה לי חשק להכין משם משהו ולא חידש לי במיוחד.

l'eclair de genie
14 rue Pavee  מטרו: saint paul (קיימים סניפים נוספים ברחבי פריז כך שלא ציינתי את כולם)
בנוסף, או במקום, מומלץ בחום לבקר בסניף בחנות לאפייט גורמה, מול גאלרי לאפייט.

אקדים ואומר שמבחינתי מדובר בתחנת חובה בפריז ושלא סתם הם נקראים האקלרים של הגאון (או ניצוץ של גאונות אם נתרגם מילולית את השם של המקום). אלה האקלרים הכי טובים שטעמתי בחיים שלי ואין לי אלא לקוות שמתישהו יפתח פה סניף שלהם, כדי שלא אצטרך להגיע עד פריז כדי ליהנות מהם שוב.
מדובר בחנות קונספט שמתמחה ב… אקליירים – שהם פחזניות מאורכות ממולאות בקרמים חלומיים ועם שלל ציפויים. במקום נמכרים גם מתוקים נוספים אבל אין ספק שגולת הכותרת היא האקליירים. ומהם יש המון.

אקלר דה גני קרמל 2

אקלייר קרמל מלוח של גאון האקליירים

כריסטוף אדם הוא השף פטיסייר העומד מאחורי האקליירים, ובכל פעם הוא ממציא קונספט חדש ומרגש. ביקור בדף האינסטגרם של המקום מגלה למשל קולקציות מיוחדות עם שלל עיצובים, כגון מאקליירים עם מעטה לבן ו… שפם, אקליירים עם צבעי דגל צרפת לכבוד חג הבסטיליה ושלל עיטורים מיוחדים נוספים. קולקציה נוספת שתפסה את עיני היא דווקא של טארטים מאורכים שנראים כמו אקליירים פתוחים אבל הם על בסיס בצק פריך. גם הם מגיעים עם שלל של מליות ועיטורים.
מאחר ובשלב שבו הגעתי לחנות הייתי בהתקפת סוכר מכל המקומות בהם ביקרתי לפני כן, הסתפקתי באקלייר קרמל מלוח שהיה פשוט מדהים. בהמשך חזרתי לחנות בסניף של לאפייט גורמה וטעמתי אקלייר נוסף, בטעם פרלינה וגם הוא היה נפלא. בביקור השני שלי בפריז חזרתי שוב ושוב לטעום מהאקליירים, מכל הסוגים והטעמים, כולל המאורכים הפתוחים ולא היה אחד שלא היה מדהים בטעמו. השילוב המושלם בין קרמים במרקם וטעם נהדר, הציפוי העליון והתוספות.

מארז של 4 מיני אקליירים – מושלם למי שרוצה להספיק לטעום קצת מכל דבר

סדריק גרולה
35 avenue de l’Opéra -הסניף שבו נמכרים הקינוחים המעוצבים בטעמים שונים
6 Rue de Castiglione – הסניף שבו נמכרים הקינוחים בצורת הפירות

אחד הכוכבים העולים בשמי הקונדיטוריה הצרפתית הוא סדריק גרולה. הבחור מוכשר בטירוף והקינוחים שלו מרהיבים ומיוחדים, בזכות העיצובים שלהם, ואם תסתכלו בחשבון האינסטגרם שלו תוכלו להתפעל במיוחד מהקינוחים המזולפים שלו ומכישורי העיצוב המיוחדים שלו.
לסדריק גרולה יש 2 סניפים בפריז שכל אחד מהם מוכר קינוחים שונים.האחד לייד האופרה היפייפיה כו נמכרות העוגות הקלאסיקות שלו, והשני לייד כיכר ונדום וגני טולרי שבו נמכרות היצירות שלו שנראות כמו פירות אמיתיים.

מבחר הקינוחים של סדריק גרולה שנרכש משני הסניפים. שימו לב לאריזות המושקעות ולסכום החד פעמי שמגיע מעץ עבה ואיכותי

בכל בוטיק המבחר מצומצם למדי לבערך 5 סוגי עוגות שמוצגות במעין פעמונים בויטרינה, ולצידן מאפים אחרים.
למשל הפרח החום שבתמונה מעל הוא הגירסה של גרולה לפארי ברסט. בעיני זה היה הקינוח הכי מוצלח מאלה שטעמתי. והתות, קינוח שהוא יצירת אמנות של ממש שבתוכו התחבאו קרם וניל (די נייטרלי בטעמים שלו) ומחית תותים.
כאמור, יש בבוטיקים קינוחים נוספים ואני לא יכלתי שלא לטעום גם מהמאפה היפייפה עם הפסים שבתמונה מתחת – גירסת המשמש של השוסון. מאפה שמרים מדופדף במלית עשירה ונדיבה של משמש שממש אהבתי.

להצצה נוספת על הקינוחים כולל הצצה על חיתוך של הקינוחים כנסו לסטורי שלי.

שוסון משמש – מאפה שמרים מדופדף במלית משמש שפשוט תענוג לנגוס בכל ביס ממנו.

יאן קוברור
Avenue Parmentier 137

כוכב עולה נוסף בשמי פריז הוא יאן קוברור שהקינוחים שלו הצליחו "להעיף לי את הראש" מרוב שהיו טעימים ומושקעים וכמובן יפים.
הסניף הראשי עוצב בצורה מופלאה עם דלפקים שצמודים לחלונות של המקום וככה כל מי שרוצה לטעום מהקינוחים במקום יושב על הדלפקים, צופה על הרחוב וגם יכול לצלם בכיף את הקינוחים עם אור טבעי מושלם שמגיע מהחלונות.

קינוח השוקולד שהוא אחת ממנות הדגל של יאן קוברור. המילה מדהים לא מתחילה אפילו לתאר את השלמות הזו. אם אתם מתלבטים ויכולים רק אחד קחו אותו.

המבחר במקום גדול ואני אישית מאוד התקשיתי לבחור ובהמלצת המוכרת קניתי 2 קינוחים שזללתי במקום ועוד 2 קינוחי שמרים שלקחתי איתי למלון לזלול מאוחר יותר. קינוח השוקולד שבתמונה מעל היה פשוט אלוהי ולצידו גם לקחתי בהמלצת המוכרת את קינוח האוכמניות שהתענגתי על כל ביס ממנו.
במקום גם נמכרים מוצרים נוספים של קוברור כמו ממרחים תה וריבות ואני לא יכלתי להתאפק וקניתי גם ממרח אגוזים שאותו הבאתי איתי לארץ (מוששש).
אתם מוזמנים גם להציץ בסטורי שלי ולראות שם סרטונים שצילמתי במקום שבהם הראיתי את הסניף ואת הקינוחים שטעמתי.

טארט אוכמניות אישי של יאן קוברור – אחד המושלמים שטעמתי

חוויה מיוחדת – שעת התה במלון פלאזה אתנה

שעת התה בפריז le gouter היא חוויה מיוחדת במינה שאם יש לכם אפשרות אני ממליצה בחום לנסות ולו פעם אחת, וההמלצה שלי חמה חמה מהתנור מהביקור האחרון שלי בפריז, כאשר ראיינתי את השף אנג'לו מוסה על תה ועוגות של תה אחר הצהרים של מלון פלאזה אתנה ויצאתי משם מוקסמת (מהשף וכמובן שגם מהפינוקים של שעת התה).
בקצרה אספר שמדובר בארוחה של תה או קפה בלוויית מגש מפנק של עוגות אישיות שמוגשות ברוב פאר והדר בגלריה היפה של המלון. היא לא זולה, אבל זו בהחלט חוויה של פעם בחיים.
תוכלו לקרוא עליה בהרחבה בפוסט שכתבתי על הביקור, בתוספת ראיון עם השף המקסים אנג'לו מוסה כאן בקישור.

מגש הגוטה של השף אנג'לו מוסה במלון פלאזה אתנה

קונדיטוריות/בוטיקים נוספים שכדאי לבקר

קפה פושקין
155 Boulevard Saint-Germain

קפה פושקין הוא בית קפה מיוחד בנוף הפריזאי, שיש לו שני סניפים. האחד בשדרת סן ז'רמיין, מול קפה דה פלור ופועל כמסעדה עם מקומות ישיבה ושירות של מלצרים, והשני  – קטן יותר – יושב בצידו של בית הכלבו המהמם printemps (זה שצמוד לגאלרי לאפייט ומומלץ מאוד לבקר בו).
אודה שעברתי לייד הסניף הקטן  כמה פעמים ואפילו לא שמתי לב למקום, עד שהלכתי לחפש אותו באופן ספציפי. מדובר בחנות קטנה יחסית, עם כמה מקומות ישיבה, אבל כשרואים את הויטרינה של העוגות אי אפשר שלא להתפעל.

פושקין קולאז

קפה פושקין

הדרך הכי טובה לתאר זאת היא פאר וסטייל רוסי בשילוב עם רזי הקונדיטוריה הצרפתית. כל קינוח שם נראה כל כך שונה ומיוחד ומושקע. העיצוב הרוסי שונה מיתר העיצובים שראיתי בפריז ואם לא די בכך, גם הטעמים משלבים כל מיני קלאסיקות רוסיות.
כך למשל שתי המנות שטעמתי היו מאוד ייחודיות. האחת נקראת ורד פרינטמפס לרגל חגיגות ה 150 לבית הכלבו, שהלוגו שלו הוא ורד. מעבר למראה המדהים של הורד, כשטועמים ממנו מגלים בו את השילוב המעלף של דובדבנים ופירות יער עם שמנת חמוצה. מדהים בכל ביס. 

פושקין ורד פרינטמפ

בנוסף טעמתי מהסנט הונורה שבמקום הקצפת הרגילה הכילה קרם של גבינת טובורג (מופיע למעלה מימין בתמונה המחולקת שמעל). מאוד רוסי. לצערי אינני מחובבי קרם הגבינה ולכן פחות אהבתי. אבל מי שאוהב עוגות גבינה יתעלף על הקינוח הזה.
עוגה נוספת שטעמתי בביקורי השני היא המדוביק – עוגה רוסית קלאסית עם שכבות דקיקות  של עוגת דבש וביניהן קרם שמנת חמוצה והיא היתה נפלאה וטעימה ואני בהחלט ממליצה לנסות גם אותה.

בקיצור, כללתי את פושקין ברשימת חמשת המקומות שהכי אהבתי בפריז פשוט כי יש בו משהו מיוחד ושונה מיתר הקונדיטוריות ואם הייתי יכולה הייתי טועמת ממנו קינוחים רבים נוספים.

מישלאק
rue de la verrine 16 מטרו: hotel de ville

מישלאק הוא מה שנקרא "סלבריטי שף" בפריז, והעוגות והקינוחים שלו מוכרים בכל העולם. במקביל לכל הפעילויות שלו יש לו בית ספר שבו הוא מעביר סדנאות אפיה (michalak masterclass).

הקונדיטוריה של מישלאק קטנה יחסית, אין מקומות ישיבה אבל המבחר שם מדהים, ומיוחד. בנוסף לעוגות הראווה שלו שנמכרות בכמה גדלים (מכונים על ידו קלאסיק)  יש לו קינוחים יפייפים שמגיעים באריזות אישיות, למשל רליג'יוס (קינוח משתי פחזניות שמונחות אחת על השניה כשלתחתונה יש "שמלת מלמלה" מקרם מסתלסל), אבל הכי תפסו את עיני קינוחי הצנצנת שלו שמגיעים עם כפית צמודה – בכל צנצנת יש קינוח שונה עם כמה שכבות של טעמים ומרקמים והשילוב ביניהם פשוט נהדר.

PSX_20151031_173138
ז'אק ז'נה
133 rue de Turenne  מטרו Republique

מעבר לעובדה שנמכרים במקום גם מוצרי קונדטוריה מדובר למעשה בבוטיק שבו נמכרים שלל מוצרי שוקולד, ובראשם פרלינים מהממים, סוכריות קרמל בכל טעם שרק תרצו (ותאמינו לי שטעמתי כמעט מכולן, חלק רק אחרי שחזרתי לארץ), ומרמלדות ממיצי פירות בשלל טעמים (גם מהן טעמתי כמעט מהכל, פשוט לקחתי איתי בקופסה וזללתי להנאתי עם חזרתי לארץ).  החנות נראית כמו גן עדן לעמי ותמי עם המון מתוקים יפייפיים שקרצו אלי מכל פינה. גם השירות שקיבלתי היה אדיב מאוד, ובזכותו גם הצלחתי לצלם שם לא מעט תמונות כשהצוות שיתף איתי פעולה בשמחה. וכנראה שהתמונות מצאו חן גם בעיני המקום, כי קצת אחרי שחזרתי לארץ גיליתי שדף האינסטגרם של המקום עשה לייק לתמונה ששיתפתי של המרמלדות 🙂
אהבתי את העובדה שכל מה שקניתי שם נשמר היטב והחזיק מעמד יפה ולכן גם יכולתי לקחת אותם איתי בחזרה לארץ וליהנות מהם פה (והרי כבר הבנתם שבפריז חייתי בעיקר על עוגות…).

ז'אק זנין שלישיה

פטריק רוז'ר
rue de renne 91

כשנכנסתי לחנות של פטריק רוג'ר הדבר הראשון שהכה אותי הוא ריח נפלא של שוקולד. למעשה לקח לי זמן להכנס לחנות, ועברתי ליידה כמה פעמים בחיפוש אחר המקום, פשוט כי הייתי בטוחה שזו חנות תכשיטים. רק לאחר שביקשתי הכוונה מהחנויות הסמוכות נכנסתי והבנתי שכל קופסאות התכשיטים שבחנון הן בעצם קופסאות של שוקולדים 🙂

בכניסה לחנות ניצב פסל משוקולד פרי עיצובו של פטריק רוז'ר, שהינו בראש ובראשונה אמן שוקולד. מדובר בתצוגה מתחלפת ובכל פעם נתקלים בפסל אחר. אודה שקצת התאכזבתי שלא היה מדובר בפסל של איזושהי חיה (בעבר היו היפופוטם ענק וגם קוף) אבל המראה היה מהמם והריח משגע. בביקור השני כבר היה פסל אחר, יותר מרשים, של האדם החושב.
לזכות המוכרת ייאמר שמאחר והתלבטנו מה לקחת היא הציעה לנו טעימה קטנה מהפרלינים.

פטריק רוגר חלון ראוה

פסל שוקולד שניצב בחזית ובמרכז הבוטיק של פטריק רוז'ר

בבוטיק נמכר מבחר הסטרי של פרלינים בשלל טעמים ומרקמים ובמראה מרהיב. במיוחד התלהבנו מהפרלינים שנראו כמו ג'ולות גדולות עם מעטה צבעוני מבריק. הבחירה לא היתה קלה אבל בסוף יצאתי עם שקית ובה מבחר נפלא של פרלינים. גם פה הצלחתי להתאפק וחזרתי לארץ עם חלק מהפרלינים (הייתי חייבת לטעום כמה מיידית 🙂 )

אז אם אתם מחובבי השוקולד אל תפספסו ביקור במקום. הפרלינים היו מדהימים, והמראה של המקום כל כך מיוחד. ובכלל הוא נמצא באזור שכיף להסתובב בו (רובע סן ג'רמיין) ובסביבתו מצאתי כמה חנוית ממש נחמדות לכלי בית, חלקן אפילו לא יקרות.

בלה סוכרה
72 rue Antoine Vollon  מטרו: Ledru-Rollin

בכל חיפוש שערכתי על פריז נתקלתי בהמלצה על הקונדיטוריה החביבה הזו. במקומות רבים נטען שהקרואסון שלהם הוא הכי טוב בפריז.  כבר אקדים ואומר שהקרואסון באמת מעולה ומומלץ, אבל לטעמי הוא לא עולה על קרואסון האיספהאן של פייר הרמה.
החנות עצמה נראית קטנה יחסית וחביבה ונמצאת במרחק הליכה מכיכר הבסטיליה. דבר נוסף שהפתיע אותי בחנות, ובכלל לא קשור לאפיה, הוא שמולה היה אחד המקומות הבודדים בפריז שבהם ראיתי גן שעשועים לילדים.

ובחזרה לבלה סוכרה. קטע נוסף ומשעשע היה שבדרך נעזרתי בהכוונה של מישהי מהאזור וכשסיפרתי לה שמדובר בקונדיטוריה מוכרת ובעלת שם היא היתה כמעט בשוק וסיפרה לי שהיא גרה לייד המקום וקונה שם הרבה ומעולם לא שיערה שמדובר במקום "מפורסם". ככל הנראה ההפתעה שלה היתה קשורה למראה הצנוע של המקום, שנראה באמת יותר כמו קונדיטוריה שכונתית עם תפריט שכתוב בגיר על לוח, וויטרינה קטנה יחסית ובלי הרבה "פוזה" אבל בהחלט מגרה ומושקעת מבחינת איכות הקינוחים.

דגימה מהויטרינה של בלה סוכרה

דגימה מהויטרינה של בלה סוכרה

הפעם בחרתי להתמקד בקרואסון של המקום (כאמור, שווה מאוד), במאפה שמרים עם מלית תפוחים (טעים להפליא) ובמדלנים, שלצערי ממש לא היו לטעמי (אבל נראו יפה).

בלה סוכרה מדלןקונדיטוריות נוספות ששוות ביקור:

מכיוון שאינני יכולה לפרט את כל המקומות שבהם ביקרתי וטעמתי (והיו הרבה…) אציין בקצרה שאם יש לכם זמן אני ממליצה בחום לבקר גם במקומות הבאים: המקום החדש שנפתח במלון ריץ (אל תפספסו את המדלנים, במיוחד את אלה בטעמי הפירות), ארנו לארר (הכל שם פשוט יפייפה וטעים) des gateaux et du pain של קלייר דמון,  והמקום החדש של פיליפ קנטוצ'יני אנג'לינה, פושון, לה מיזון דה שוקולד (בנוסף לסניף בכיכר מדלן יש דוכן בגאלרי לאפייט). ברשימה שלי גם תוכננו ביקורים אצל הגלידריה של אלאן דוקאס, מקדש השמרים של the french basterds, סיריל ליניאק ועוד, אבל כפי שראיתם, קשה להספיק להגיע לכל כך הרבה מקומות בזמן כל כך קצר וזה רק תירוץ לביקור נוסף :-).

היכל אוכל נוסף ששווה ביקור – La Grande Epicerie – Le Bon Marche

38 rue de sevres

ברובע סן ז'רמן ישנו רחוב אחד קסום שבו יש המון אטרקציות – rue de bac ובסופו היכל הפודיס "לה גראן אפיסרי" שהוא אגף האוכל של בית הכלבו "לה בון מארשה". מה אין שם? כל מה שיש בסופר רגיל, רק בגורמה (פירות, ירקות, חומרי גלם וכל דבר שרק תרצו לקנות) אבל מעבר לכך יש במקום קומות נוספות מלאות בציוד, מכשירים , סירים וכלים. הכל כמובן יקר אבל איכותי ויוקרתי.  אני  מודה שהתלהבתי יותר מלאפייט גורמה אבל אין ספק שמדובר בתחנה מכובדת לחלוטין לפודיס וששווה ביקור (ותודה למיקי שמו על ההמלצה, גם על רח' באק וגם עם הבון מארשה).

חנויות מתמחות

פודיס אוהבים לא רק לטעום אלא גם לקנות אביזרים וחומרי גלם כדי שיהנו מהם בבית. אז חלק נכבד מהתקציב שלי הוקדש לשופינג בחנויות המתמחות.

למרבה המזל החנויות שבהן ביקרתי נמצאות כולן באותו אזור, וחלקן גם באותו רחוב, כך שפשוט הקדשתי כמה שעות לביקור בחנויות (למורת רוחה של אמי היקרה שאותה סחבתי לכל מקום וגם עזרה לי עם כל השקיות 🙂 ) אז הנה ההמלצות שלי.
אציין מראש שלכל החנויות ניתן להגיע מתחנת מטרו Etienne Marcel  או מתחנת Les halles שעליה אני פחות ממליצה כי היא ענקית ולוקח המון זמן לצאת ממנה ביציאה המתאימה (ראו התייחסות בהמשך):

Mora
13 rue Montmartre

חנות ענק שכוללת את כל מוצרי הקונדיטוריה שרק תרצו, כולל תבניות, צנטרים, שקי זילוף, שקפים, משטחי אפיה מסילפאט (דוגמת זה שקניתי למקרונים והוכיח עצמו בענק כמאוד מאוד יעיל). שימו לב לתבניות המהממות של סילקומארט (שלאחרונה החלטו להמכר בישראל על ידי יבואן ארקוס) ולמבחר הענק של צנטרים מפוליקרבונט (חומר איכותי מאוד). ובניגוד למה שאתם רואים בתמונה, אני לא ממליצה על החבילה שאני קניתי (זו עם הצנטרים הכחולים), כי לצערי הצנטרים הללו קצרים יחסית לצנטרי המתכת בהם אני רגילה להשתמש, ועם סיומת בולטת שמקשה על הסידור שלהם בשק זילוף. יש סוגים רבים של צנטרים בחנות, גם בחבילות וגם בבודדים ושווה לקנות שם ואם צריך, פשוט להתייעץ עם המוכרים.חנויות מתמחות מורה

La bouvida
rue Montmartre 36

לא רחוק ממורה נמצאת לה בובידה. אף היא חנות ענקית של כלים ועזרים למטבח. גם שם ניתן לקנות הכל מהכל בכל הנוגע למוצרים למטבח. הפעם קניתי יותר במורה אבל אני לא יודעת איזו חנות עדיפה, כולן מדהימות ופשוט שווה להכנס, להרשם ולקנות לפי ההעדפה האישית והחיבור לחנות.

G.Detou 
58 rue Tiquetonne

חנות שהיא גן עדן של חומרי גלם לאפיה. קיבלתי עליה המלצות רבות והן לא הכזיבו. החנות קטנה יחסית אבל מסודרת להפליא והמוכרים בה מיומנים ויעזרו בשמחה (למרות היותם צרפתים…).
נראה לי שהתמונה הבאה תייצג רק במעט את מה שקניתי בחנות כי חזרתי עם כמות מטורפת של דברים. לא לפספס את מקלות הוניל שנמכרים בחנות – מדובר במקלות הוניל הכי שמנמנים ועסיסיים שראיתי מימי והמחיר שלהם לא היה בשמיים. גם משחת הוניל שקניתי, שהגיעה בבקבוק היתה משובחת במיוחד ואני משתמשת בה כל הזמן. בנוסף קניתי אבקת קקאו ושוקולד דולצ'ה – שוקולד לבן מקורמל של ולרונה שעלה הון. מה שכן, כדאי לברר מחירים לפני שמשלמים, כי כשבדקתי במלון את החשבונית היתה לי הפתעה עצומה עם הפיסטוקים האירנים שקניתי והתברר שעלו הון תועפות.

חנויות מתמחות

בנוסף לחנויות הללו, אם יש לכם עדיין זמן ותקציב שווה לבקר בחנויות [E.Dehillerin [75 rue Jean Jaques  שהיא חנות לכלי מטבח שמשמשת בעיקר אנשי מקצוע. יש בה מבחר מטורף, אבל הבעיה שם היא שאין מחירים על המוצרים ותצטרכו כל הזמן לשאול את המוכרים על מחיר המוצר, שזה מאוד מאוד מנג'ס בעיני ולא נוח (במיוחד שהחנות בנויה בשתי קומות) וכן, גם ב 2021 זה ככה. ולכן לטעמי החנות הזו פחות אטרקטיבית לקונה הרגיל ופחות נוחה לתמרון.
ובחנות  Decorelief [כתובת: [6 rue Montmartre] שמעבר לתבניות שנמכרות בה, ניתן למצוא שם תמציות טעם לעוגות ולמקרונים בטעמים מאוד מיוחדים וגם ספריי חנקן נוזלי שעוזר להרכבת קינוחים שמצריכים הקפאה בין השלבים.

חנויות מתמחות דקו רליף

ואם חשקה נפשכם בספרים – ואתם ממילא באזור, אל תפספסו את החנות [Librarie Gourmande [92 rue Montmartre. מדובר בחנות ספרים ענקית עם מבחר מטורף של ספרי בישול. מפאת הכובד שכבר סחבתי איתי יצאתי משם עם 2 ספרים בלבד ואת השאר הזמנתי ברשת, אבל מצאתי שם ספרים שלא הצלחתי למצוא ברשת והמבחר היה ענק והיה כיף לדפדף בספרים לפני שהחלטתי אם לקנות אותם או לא. המחירים, אגב סבירים לחלוטין ובחזית החנות היתה פינה של ספרים מוזלים ובה ספרים ממש חמודים.

המלצות כלליות וטיפים לפריז

אם הגעתם עד לפה אני ממש ממש גאה בכם (ובעצמי שהצלחתי לסקרן אתכם בהמלצות שלי). אז קבלו עוד כמה המלצות כלליות ממני לעיר האורות

מלון

שווה לבדוק באתר booking.com מלונות בעיר ולבדוק גם את חוות הדעת והניקוד שנתנו הגולשים. המלון שאני מצאתי היה זול יותר מהמלונות שהוצעו לי על ידי סוכן הנסיעות ועל ידי אל על וקיבל ניקוד טוב יותר, ובפעם השניה שנסעתי עם חברים גיליתי ששילמתי פחות על המלון מאשר שהם שילמו בהזמנה דרך מועדון הלקוחות של הרשת.
בנוסף, חשוב לשים לב שיהיה במלון מיני בר, מזגן ו WIFI. לי למשל  היה חשוב להשאר מחוברת לרשת כשאני במלון (גם בשל השיחות לבית ושליחת הודעות לגוזלים וגם כי רציתי לדעת מה קורה בעולם ולשתף אתכם הקוראים בדף הפייסבוק שלי בתמונות ובחוויות).
רשימת מלונות מומלצים תוכלו למצוא באתר פרנקופילים אנונימים ההמלצות שם בדוקות ומפורטות.
כנ"ל לגבי המסעדות – שווה לבדוק באתר tripadvisor על מסעדות באזור, זה יכול לחסוך לכם מפח נפש.

לאור שאלותיכם – המלון שאני חוזרת אליו שוב ושוב הוא Holiday Inn Saint Jermain ואני ממש ממליצה עליו – חדרים יפים ומרווחים יותר מבמלונות אחרים, שירות מעולה והוא קרוב לכל מקום – גם רחובות מרכזיים, גם תחנות מטרו וגם גני לוקסמבורג והוא גם קרוב לפטיסריז שווים כמו פייר הרמה, פטריק רוג'ר ועוד  🙂

הכנה לטיול

לפעמים אני אוהבת לטייל באופן ספונטאני אבל הפעם רציתי להתכונן מראש לטיול, וכדי שאספיק לראות את כל המקומות שתכננתי לבקר בהם (ולא רק קונדיטוריות, בין לבין הספקתי לבקר במוזיאונים ובכל האתרים המתויירים בפריז שתמיד כיף לי לחזור אליהם) אז מה שעשיתי זה שדאגתי לפני הטיול להשיג מפה של פריז וסימנתי עליה (כן, בעט) את כל המקומות שאני רוצה לראות. לפי המיקומים הצלחתי לתכנן ימים שבהם התרכזתי באזורים מסויימים.
אז נכון שיצא שבבוקר אחד ביקרתי ב 3 קונדיטוריות שרציתי לראות, ואי אפשר לאכול כל כך הרבה בפרק זמן קצר, אבל גם לזה מצאתי פתרון ופשוט חזרתי למלון עם קופסאות עם קינוחים, אחסנתי אותם במיני בר ובהמשך היום אכלנו מהם באיזי (יש גבול לכמות הסוכר שאפשר לצרוך בכל ביקור והבנתם כבר שטעמתי המון עוגות) (בביקור השני כבר דאגתי להצטייד בתיק קור, שאפשר לי לסחוב חלק מהקינוחים איתי הביתה וליהנות מהם יום למחרת הטיסה יחד עם יקיריי).

UBER

בטיול האחרון שלי לפריז (נובמבר 2019) גיליתי את נפלאות האובר ואני ממליצה לכם בחום להשתמש בשרותי ההסעה האלו. בעיקר מהשדה למלון אבל גם ברחבי העיר. מתקינים את האפליקציה עוד מהארץ ומעדכנים את הפרטים שלכם. אם אתם טסים דרך נמל תעופה אורלי – כשתנחתו בשדה תזמינו לכם נסיעה בUBER וככה במקום לשלם כ 50 יורו לאדם למונית הנסיעה יצאה לנו 17 יורו בלבד (!!) וגם ברחבי העיר כשנתקענו או רצינו לחזור מאוחר נעזרנו באובר ונסיעה למלון ממרכז העיר יצאה ב 7-10 יורו. שווה ביותר.
אבל, שימו לב שאם אתם צריכים להגיע אל או משדה התעופה שארל דה גול תבדקו את המחיר של האובר לפני שתזמינו – כי גיליתי בביקור האחרון שלי שיש מחיר מקסימאלי למוניות לנסיעות אל ומהשדה של 60 יורו, ואילו באובר זה יכול לצאת לכם יותר אם הנסיעה היא בשעות של פקקים.

מטרו

אם אתם בפריז לכמה ימים שווה לכם לקנות כרטיס שבועי למטרו שמאפשר לכם שימוש לא מוגבל במטרו. רק תזכרו להביא אתכם תמונת פספורט כי הכרטיסים הם אישיים ומכינים אותם עם תמונה. אם לא – פשוט תקנו חבילות של 10 כרטיסים למטרו.
שימו לב לא להחזיק את הכרטיסים בארנק צמוד לכרטיס האשראי שלכם או למטבעות כסף כי אז הם מתקלקלים ותצטרכו לגשת לקופה שיחליפו לכם (טרו סטורי מהביקור האחרון שלי).

תחנות מטרו

פריז היא עיר שנוחה מאוד לניווט ולטיול בעזרת המטרו. תיווכחו שתחנות רבות הן מעין קניון עם המון חנויות (שוות), תחנת סנט לזאר למשל (שהיתה לייד המלון שלי) כללה כמה וכמה קומות של חנויות ואפילו סופרמרקט נחמד וסביר בתמחור.
חשוב רק שתזכרו שיש תחנות מסויימות שהן ממש ענקיות, תוכלו לזהות אותן על ידי הסימן הלבן המוארך במפת המטרו שמראה שצריך ללכת קצת בתוך התחנה כדי להגיע לנקודה ממנה יוצא קו מסויים. קחו בחשבון שההליכה הזו יכולה להיות מאוד ארוכה. כך למשל קרה לנו בתחנת  les halles שמצאנו עצמנו הולכות והולכות במשך כמעט רבע שעה.
מכיוון שגם ככה הולכים המון בפריז, אני ממליצה להמנע מ"טיולים" בתחנה זו אם אינכם חייבים ולהכנס לתחנות אחרות במקום.
גם תחנת סנט לזאר היא די גדולה, ולמרות שהמלון שלי היה צמוד אליה וביקרתי בה כמה פעמים ביום, עדיין לא הצלחתי להבין איך מגיעים ממנה ליציאה שהכי קרובה למלון, כי יש לה המון יציאות והמון קומות. יחד עם זאת התחנה חמודה וכל היציאות קרובות יחסית.

לובר

רוצים לבקר בלובר ולחסוך מעצמכם תורי ענק?? קבלו שוס – בכניסה ללובר מרחוב ריבולי, בקו ישר לפירמידה שבכניסה, נמצאת כניסה קטנה וכמעט סודית בשם "קרוסל דה לובר". נכנסים, יורדים 2 קומות עד לחנות המזכרות וקונים שם כרטיסים בלי תור (אם לא קניתם כבר און ליין מראש). לאחר מכן צריך לעלות חזרה והשומר כבר יראה לכם את הכניסה ללובר. חסכנו מעצמנו שעות של המתנה.

ובכלל, כיום הכי מומלץ לקנות כרטיסים ברשת מראש ולהראות בכניסה את האישור מהנייד. זה תופס ללובר, לאייפל ולהרבה מוזיאונים. וככה תחסכו לעצמכם הרבה תורים. שימו לב שתערוכות פופולאריות כדאי לקנות כרטיס כמה ימים מראש. אני למשל לא הצלחתי לקנות כרטיסים למוזיאון האורות ולסיור בלובר בעקבות צופן דה וינצ'י פשוט כי נגמרו הכרטיסים.

– אל תפספסו ביקור בגאלרי לאפייט ובפרינטם. גם אם לא תקנו, הביקור שם הוא חוויה, והמראה של המרפסות המקסימות  והתקרה של גאלרי לאפייט פשוט מהמם (הרגיש כמו בתוך ביצת פברז'ה). זכרו שממול נמצא לאפייט גורמה ושבתוך המקומות יש קומות עם אזורי אוכל ודוכנים של קונדיטוריות. בכלל אזור האופרה הוא אזור שנהנתי מאוד ללון בו. הכל היה קרוב אלי במרחק הליכה, כולל כיכר מדלן, האופרה, תחנת סנט לזאר, גאלרי לאפייט ועוד.
וטיפ חדש – לשני בתי הכלבו יש מרפסות שצופות על כל פריז. זה מהמם!!! יש אפשרות לאכול במסעדות שבמרפסות או בגאלרי לאפייט פשוט להגיע לקומה האחרונה ולצאת למרפסת. אל תפספסו!!!

הנוף מהגג של גאלרי לאפייט בדק שצופה על כל פריז

קניות

– אל תשכחו להכנס לסופרמרקטים בעיר. מדהים איזה מבחר יש שם, ואם אתם רוצים לחזור עם שוקולדים אני ממליצה לוותר על הקניה בדיוטי פרי בארץ (או לצמצם אותה) ולקנות בסופר בפריז. יש להם את כל הסוגים והטעמים במחירים משתלמים.

– יש בפריז שווקים רבים. לא התמקדתי בפוסט הזה בשווקים אבל שווה לבדוק באיזה ימים הם פועלים ולבדוק המלצות בבלוגים ברשת (נסו באתר פרנקופילים אנונימים ובפוסט פריז בבלוג המהמם בצק אלים).

– בפארק סיטרואן ישנו כדור פורח ונראה לי שזו חוויה מדהימה לעלות עליו. אבל… מומלץ להתקשר לפני שמגיעים במיוחד למקום (שלא קרוב לשום אטרקציה) כי אנחנו הגענו וגילינו שבגלל הרוחות הכדור לא מופעל.

סלון השוקולד

– אם אתם הולכים לבקר בסלון השוקולד  שנערך מדי שנה בסוף אוקטובר ובתחילת נובמבר, כדאי שתקנו את הכרטיסים מראש און ליין, ותכינו עצמכם לכך שבכל מקרה יהיו תורים ארוכים אם אתם מגיעים בשעות הפתיחה (או לקראת תצוגת האופנה שמתקיימת אחר הצהרים, כך שעדיף להגיע בשעות היותר רגועות. אתם מוזמנים לקרוא את הטיפים שכתבתי על הביקור שלי בסלון ב 2015 בדף הפייסבוק של שמח במטבח (לחצו על see more לקריאת כל הפוסט):

לסיכום

אז זו היתה החוויה שלי בפריז ואלה ההמלצות שאני שמחה לחלוק אתכם. פריז כבשה אותי בקסמיה ולא משנה כמה פעמים אני נוסעת לעיר הזו, תמיד יש מה לראות ומה לעשות בה, ואני תמיד חוזרת עם טעם של עוד וגעגוע עז אליה.

כולי תקווה שתתאהבו בעיר כמו שאני התאהבתי ותהנו מההמלצות הרבות שפורטו בפוסט.

שער הניצחון

‏16 תגובות

  1. קלייר ב- 12 באוגוסט 2015 בשעה 19:53

    כתבה נהדרת, כייפית, מושקעת ומאוד מעוררת תאבון!!!!!

  2. פיית העוגיות ב- 13 באוגוסט 2015 בשעה 11:18

    איך שבאת לי בזמן 😉 בקרוב אצלי

    • שמח במטבח ב- 13 באוגוסט 2015 בשעה 14:55

      את הולכת לחגוג שם 🙂 מחכה לשמוע את ההתרשמויות שלך

  3. arielli ב- 27 באוגוסט 2015 בשעה 14:43

    היי רות
    פעם ראשונה שקורא את שכתבת ואהבתי.
    אהבתי את הסגנון, את התאורים מעוררי התיאבון ואת הירידה לפרטים.
    עשית לי חשק !!

    • שמח במטבח ב- 30 באוגוסט 2015 בשעה 12:51

      תודה רבה 🙂 שמחה לשמוע שהתחברת לתאורים מזמינה אותך לטייל בפריז בעקבות ההמלצות שבבלוג.

  4. מלי ב- 2 בנובמבר 2015 בשעה 10:23

    איזה יופי של כתבה,הכל מפורט והתמונות מרהיבות.
    תוכלי בבקשה לרשום את שם המלון שהיית בו?
    אנחנו מתכננים להגיע בחודש הבא לפריז
    תודה

    • שמח במטבח ב- 2 בנובמבר 2015 בשעה 12:15

      תודה רבה מלי
      אני ממליצה לך בחום על מלון הולידיי אין סן ז'רמיין – זה המלון בו ישנתי בחופשה ממנה חזרתי אתמול והוא ממש מוצלח. את יכולה לחפש מלונות נוספים באתר booking.com כל מלון עם ציון מעל 8 יהיה טוב ופשוט תבחרי לפי המיקום והמחיר.

  5. מרינה ב- 23 בספטמבר 2017 בשעה 19:56

    שלום רות ,שמי מרינה
    אני מתכננת טיול לפריז וההמלצות שלך מאוד עוזרות לי (תודה רבה על ההשקעה) רציתי לשאול אם את יכולה להגיד לי שם של מלון שהית

    תודה, מרינה

    • שמח במטבח ב- 24 בספטמבר 2017 בשעה 8:40

      הי מרינה
      שמחה לשתף בהמלצות ובחוויות. מבחינת מלון – בפעם הראשונה ישנתי במלון EXE באזור האופרה. נעים, נקי, וקרוב לגאלרי לאפייט ולתחנת סנט לזאר כך שהמיקום היה מאוד נוח.
      בפעם השניה ישנתי במלון הולידיי אין סן ג'רמיין – עלה טיפה יותר (לא הרבה יותר) אבל החדר היה הרבה יותר יפה ומרווח. המיקום אף הוא היה מעולה – קרוב לגני לוקסמבורג לפייר הרמה, לשדרת סן ג'רמיין ובמרחק הליכה נעימה ברגל מנוטר דאם ואתרים נוספים. על שניהם אני ממליצה בחום.

  6. מגי ב- 6 בינואר 2019 בשעה 16:51

    מהממת!! איזו השקעה!! הגיע הרגע שאני הולכת לקרוא בעיון כל מילה בפוסט הזה, תודה רבה אהובה.

    • שמח במטבח ב- 6 בינואר 2019 בשעה 22:10

      מהממת שאת
      כבר מקנאה בך שאת נוסעת לעיר האהובה עלי 🙂

  7. איילת ב- 12 באוקטובר 2019 בשעה 15:22

    היי רות רק מלקרוא הסתחרר לי הראש הייתי בצרפת והיתמכרתי למאפים שלהם וגם לחמאה אז הבנתי מהיא איכות של מאפים הלוואי שיום אחד אצלנו יכינו מאפים מעלפים כמו בצרפת

    • שמח במטבח ב- 14 באוקטובר 2019 בשעה 6:26

      הי איילת
      אכן פריז מהממת ומסחררת והמאפים שם הכי הכי טובים, אבל גם בארץ סצנת הקונדיטוריה הביאה למצב שיש לנו מאפים מעלפים ומוצלחים מאוד.

  8. שרי בר ב- 18 בספטמבר 2021 בשעה 21:09

    ממש נוזל ריר ובלוטות הטעם משתגעות מה תאורים והתמונות
    …האם את מכירה קונדיטוריות ומסעדות שמתמחות בללא גלוטן … תודה מראש🌷

השאר תגובה