שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

נזיד עדשים כתומות מהיר הכנה

לכל אחד יש מאכל שמתקשר אצלו לימים מסויימים – מאכל לשמחות, מאכל מנחם לימים קשים, מאכל שמזכיר לנו חברים מסויימים או חוויות מסויימות וכמובן מאכל ליום גשום.
אז כשאני שומעת בתחזית שהולך לרדת גשם אני מייד חושבת על מרק (ובאותה נשימה גם על עוגת שמרים, אבל זה כבר שייך לפוסטים אחרים).
בילדותי אמי היקרה תמיד הדאגה שבימים גשומים נחזור הביתה מבית הספר ונתקבל עם קערת מרק חם (רצוי מהסוג הסמיך והמחמם). לרוב זה היה מרק אפונה סמיך וקטיפתי, או מרק פרסי של עדשים חומות עם גריסים שנקרא שולה (מבטאים SHOLEׂ) ׂאבל היו גם מרקים אחרים (חורשט סבזי, אגב, זה לא מרק אצל הפרסים, כי אותו אוכלים עם אורז ולא ככה סתם בקערה).

dsc_0014

אז כמובן שכאשר שמעתי בתחזית שהולך לרדת גשם הייתי חייבת חייבת חייבת להכין מרק. כזה שמחמם את הלב והבטן, ועושה טוב על הנשמה. כזה שיהיה עשיר בירקות וסמיך ובריא ובקיצור מרק כזה כייפי.
אממה, ממש לא התחשק לי לטרוח שעות במטבח על ההכנה שלו או לחכות שעות עד שיהיה מוכן.

וכאן נכנס לתמונה המרק שאני הכי אוהבת להכין – מרק עדשים כתומות. לא רק שמדובר מרק בריא ועשיר וטעים בטירוף אלא שמדובר במרק ממש מהיר להכנה. בניגוד לקטניות אחרות, את העדשים הכתומות לא צריך להשרות, רק לשטוף קצת במסננת ולהוסיף לתבשיל. חצי שעה של בישול והן מוכנות!

וכמובן שמתכון כל כך מוצלח אני לא אשמור לעצמי, ומייד רצתי לצלם את ההכנה עבורכם, שגם לכם יהיה מרק מנחם ומחמם כשתגיע הסערה שהובטחה לנו.

dsc_0015

החומרים:
1 בצל גדול
3 שיני שום קצוצות דק (אפשר גם פחות)
2 גזרים בינוניים חתוכים לקוביות קטנות
תפוח אדמה חתוך לקוביות קטנות
2-3 ענפי סלרי חתוכים לפרוסות
מיכל קטן של רסק עגבניות
כוס עדשים כתומות
מלח ופלפל
כמון
פטרוזיליה
בערך ליטר מים

אופציה:
נתח בשר לצלי (רצוי עם עצם) לחיזוק טעמים
ציר בקר במקום מים

dsc_0005

ההכנה:

מטגנים את הבצל במעט שמן בסיר גדול, רצוי עם תחתית עבה שתשמור טוב טוב על החום, עד שהבצל משחים.
זה לוקח קצת זמן ורצוי לערבב מדי פעם את הבצל כדי שההשמחה תהיה אחידה.
טריק שלי לזרוז ההשחמה בלי להוסיף תועפות שמן הוא להוסיף מדי פעם מעט מים חמים לסיר. הם מתאדים והבצל משחים ונהיה שקוף טיפה יותר מהר.

dsc_1026

כשהבצל משחים מוסיפים את שיני השום הקצוצות ומטגנים עוד קצת עד שהשום מתחיל להשחים ולהדיף ריחות נפלאים במטבח. לא חייבים להשתמש ב 3 שיני שום, אבל לטעמי זה ממש ממש מוסיף.

dsc_1030

בזמן שהבצל והשום משחימים אני תמיד קוצצת את הירקות לקוביות קטנות ככל האפשר. ואז כשהשום כבר שחום אני מוסיפה אותם לסיר ומערבבת עוד כדקה-שתיים שגם הם ישחימו מעט.

dsc_1034

לאחר מכן מוסיפים את העדשים, לאחר ששטפנו אותם במים במסננת.
כן.. אני יודעת, עוד כלי ללכלך אבל חייבים לשטוף קצת לפני שמכניסים לסיר, אבל היי, לפחות לא הייתם צריכים להשרות אותן במים ואז לסנן…

dsc_1037

נותנים עוד ערבוב קצר  בסיר ומוסיפים את רסק העגבניות.
אני ממש ממליצה להשתמש ברסקי העגבניות המיובאים מאיטליה (אני משתמשת לרוב ב mutti שמגיע בשפופרת לחיצה) הטעם שלהם משמעותית יותר טוב (לפחות לדעתי).

dsc_1039

ערבוב קצר ותכף מסיימים עם ההכנה.
מוסיפים מים עד שכל הירקות יהיו מכוסים (אני בד"כ מוסיפה עד 2 ס"מ מקצה הסיר).
אם אתן לא צמחונים/טבעונים ויש לכם אפשרות להוסיף ציר עוף או בקר ואיזה חתיכה טובה של בשר (רצוי עם עצם) זה רק ישדרג את טעמי המרק.
מתבלים במלח, פלפל ובכמון (הכמון חובה פה, והוא האחראי לשדרוג הטעמים), מניחים מעל הכל צרור פטרוזיליה קשור בחוט שפגט (שלא תתחיל להתפזר בסיר) ומביאים לרתיחה.

dsc_1042

כשהנוזלים רותחים מנמיכים את האש וסוגרים את המכסה של הסיר כדי לשמור על החום של כל המרכיבים ונותנים לנזיד שלנו להתבשל במשך לפחות חצי שעה, עד שכל הירקות התרככו. אני אישית מעדיפה לתת למרק להתבשל שעה, אבל אם אתם ממהרים, גם אחרי חצי שעה המרק שלכם יהיה מוכן.

dsc_1043

כאן המקום לציין שבתבשילים מסוג זה יש יתרון לשימוש בסיר כבד ואיכותי, ששומר באופן אחיד על החום של הרכיבים בסיר. אני השתמשתי בסיר ברזל יצוק של חברת לה קרוזה ( Le Creuset) הצרפתית שידועה באיכות של הסירים שלה, וגם בעיצוב היפייפה שלהם, כל כך יפים שכיף להגיש אותם ישירות לשולחן בלי להעביר לכלי אחר (מודה ששנים פינטזתי שיהיה לי אחד משלי ועכשיו ממש מרגישה שהגשמתי חלום קטן).

בשעה שהנזיד יתבשל הירקות יתרככו, העדשים יספחו אליהם את הנוזלים ויתרככו והנזיד שלנו יסמיך ויקבל טעמים נפלאים. והריח שימלא את הבית… הממממ…

dsc_1044

התוצאה היא המרק הכי ביתי ומנחם שיש. כזה שכיף לחזור אליו אחרי יום גשום מחוץ לבית.

אני אוהבת להגיש את המרק עם פרוסות לחם שקליתי מעט בתנור.
אמא שלי תמיד אומרת שמרק עם קטניות שמוסיפים אליו פרוסת לחם הופך לחלבון מלא (שזה תמיד טוב) 🙂

**בעקבות בקשות חוזרות שלכם, אני מצרפת לכם קישור למתכון של הלחם: http://food.walla.co.il/item/3020616

נזיד עדשים

בתיאבון!

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר השורה הלבנה בצד ימין של האתר (רק מכניסים כתובת מייל שלכם) ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.

 dsc_0020

8 תגובות על “נזיד עדשים כתומות מהיר הכנה

  1. שני
    3 בדצמבר 2016

    היי, נראה מעולה! מה אם אחליף את תפוח האדמה בבטטה?

  2. מעריצה שלך!!!!
    4 בדצמבר 2016

    וואו
    ניראה יאאאממממי
    משהו חם ליום קרררר.
    היום לא כזה קר וגם אכלתי כבר מלוואח טעיםםםם אבל אולי להמשך השבוע.
    ישלך רעיון מה אפשר לעשות עם מלוואח? עדיף פרווה.

  3. שני
    5 בדצמבר 2016

    הכנתי אתמול, אפילו ילדיי הסרטניים אהבו מאוד, יצא מעולה!

    • שמח במטבח
      5 בדצמבר 2016

      שמחה שאהבתם
      לצערי הגוזלים שלי עוד לא מוכנים לטעום מרקים. אבל אני אופטימית..

    • שני
      16 בדצמבר 2016

      בררניים**…

  4. מימי
    9 בדצמבר 2016

    הי המרק נראה נהדר וינוסה בקרוב
    הלחם ליד נראה מדהים
    האם גם מעשה ידייך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 30 בנובמבר 2016 על ידי ותויגה , , , .