שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

מרק אפונה של אמא

לכל אחד יש זכרונות וטעמים של בית. כאלה שצצים בכל פעם שהם נתקלים בריח מוכר, או בסיטואציות מסויימות, או סתם כשהם מרגישים נוטלגיים. המתכון הבא הוא אחד מזכרונות הילדות שלי והכי אוכל של אמא שאני מכירה. זה מרק האפונה שאמא שלי היתה מכינה לנו בימים חורפיים וגשומים.

למעשה עד היום כשיש סופשבוע גשום אמא שלי מכינה לנו את המרק הזה, שאנחנו כל כך אוהבים ותמיד כשאני מגיעה להורי ומריחה אותו עוד מחוץ לדלת אני מרגישה הילדה הקטנה של אמא, שנכנסת הביתה לחיבוק החם שלה ולקערת מרק.

החומרים:
חצי כוס אפונה יבשה + מים להשריה
2 בצלים בינוניים
2-3 שיני שום קצוצות
2 כפות אורז לבן
ליטר (4 כוסות) מים
1/2 כפית כמון טחון
1/4 כפית כורכום
מלח ופלפל

ההכנה:

לפני ההכנה משרים את האפונה בכ- 3 כוסות מים כדי שיספגו אותם.
ההשריה צריכה להיות לפחות לשעתיים וכמובן שאפשר גם יותר (למשל לילה לפני). בסופו של דבר האפונה אמורה לתפוח ולהגיע לנפח של כ- 3 כוסות (ללא המים).
אני אוהבת להחליף את המים פעם או פעמיים במהלך ההשריה כי בהתחלה המים מאוד עכורים.


בסיום השריה מתחילים להכין את המרק: מטגנים את הבצלים עד להשחמה, ולקראת סוף הטיגון מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה או שתיים עד שהשום משחים.


מוסיפים את האפונה (לאחר סינון המים) ויוצקים מעל ליטר מים.


מתבלים בכמון, מעט כורכום מלח ופלפל ומוסיפים את האורז (לא חובה, זה פשוט מוסיף עוד סמיכות למרק).

יש כאלה שאוהבים להוסיף למרק גזר, תפוחי אדמה וסלרי (או חלק מהנ"ל) אני באופן אישי אוהבת את הגירסה המינימליסטית הזו ולא אוהבת להוסיף לה כלום. זה טעם הילדות שלי ובעיני הוא מושלם ככה 🙂


סוגרים את מכסה סיר הלחץ ומבשלים במשך כ- 40 דקות.
כמובן שאם אין לכם סיר לחץ אין בעיה להכין את המרק גם בסיר ברזל יצוק או בסיר רגיל, פשוט זמן ההכנה יתארך במעט. אני הכנתי שנים את המרק בסירים רגילים ויצא נהדר.

וכמה מילים על סיר לחץ – אמא שלי תמיד הכינה את מרק האפונה שלה בסיר לחץ, אבל כשאני עברתי לגור בדירה משלי לא היה לי סיר לחץ, ולמעשה במשך שנים לא חשבתי שאני בכלל צריכה אחד. הוא היה גדול, קצת מסורבל ותמיד התבעסתי שצריך לחכות מלא זמן עד שהלחץ משתחרר ואפשר לפתוח את המכסה.
כשהכנתי את המרק הזה בסיר הלחץ החדש של ארקוסטיל חששתי בהתחלה ששוב אסתבך עם המכסה ועם כל הכפתורים. להפתעתי גיליתי שהוא ממש נוח וקל לתפעול. ופתאום חזר לי החשק לנסות ולבשל איתו דברים נוספים (למשל קדירות בשר – שם יש ייתרון משמעותי לסיר הלחץ שמקצר את זמן ההכנה שלפעמים יכול לקחת שעות).
אז בהזדמנות זו אשמח לשמוע מכם מה אתם מכינים עם סיר לחץ.

וחזרה למרק

בסיום ההכנה המרק ייראה קצת אנמי, אני מודה. אבל בדיוק בגלל זה המציאו את הבלנדר מוט 🙂

טחינה קצרה עם הבלנדר ותקבלו מרק ירוק וקטיפתי כשבינתים כל הבית יתמלא בריח מדהים.

את המרק אני אוהבת להגיש עם קרוטונים שעשויים מקוביות לחם חתוכות לקוביות שנאפו או עברו טיגון קל עם מעט שמן זית.

אז זה מרק האפונה של אמא שלי. בעיני הוא הכי טעים שיש ביום חורפי וגשום (כמו היום) ואני רק מחכה ליום שהגוזלים שלי יפסיקו להתנגד לטעום ממנו ויתמכרו אליו כמוני.
מעניין גם מה הם יגדירו כאוכל של אמא שהם יגדלו (בטח יחשבו בעיקר על עוגות… 🙂 ).

בתיאבון!

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר בשורה הלבנה בצד ימין של האתר (רק מכניסים כתובת מייל שלכם) ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.

8 תגובות על “מרק אפונה של אמא

  1. דפני ספיר
    25 בינואר 2018

    נראה מדהים!!

  2. Jael
    25 בינואר 2018

    מרק אפונה מעורר בי זכרונות…בפינלנד מולדתי אוכלים בדרך כלל מרק אפונה בימי חמישי ותמיד יש פנקייק אחרי המרק

    • שמח במטבח
      27 בינואר 2018

      נשמע שיום חמישי ממש כייפי אצלכם. גם מרק אפונה וגם פנקייק – שווה!

  3. מיכל לוי מינץ
    2 בפברואר 2018

    אני רוצה דיווח שבועי של מתכונים

    • שמח במטבח
      2 בפברואר 2018

      תודה מיכל
      את מוזמנת להרשם לניוזלטר, בצד ימין של המסך אם את מתחברת מהמחשב, או מלמטה אם את מחוברת מהנייד

  4. דליה שוחט
    4 בפברואר 2018

    רות, יקרה:
    הרגע הסיר על הכיריים. אדווח בהמשך מה יצא.
    בבקשה תרשמי כמה שום. ברשימת המצרכים לא כתוב….
    תודה רבה!

    • שמח במטבח
      6 בפברואר 2018

      תודה דליה
      בעקרון שום זה לפי הטעם אבל אני אוסיף למתכון הבהרה שאני שמה בין 2 ל 3 שיני שום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 25 בינואר 2018 על ידי ותויגה , , , .