לחמניות צדף מקסיקניות – קונצ'אס

חג פורים הוא ה-חג להכין בן שלל עוגות, עוגיות ומאפים במראה מיוחד ומצודד. כי הרי מה יותר כייפי מלפנק במשלוח מנות עם מאפים יפים ומיוחדים. אז השנה החלטתי שמשלוח המנות שלי יכלול את הלחמניות היפייפיות הללו, שנקראות  קונצ'אס.

אז מה זה בעצם לחמניות קונצ'אס? מדובר בלחמניות שמגיעות אלינו ממקסיקו הרחוקה. קונצ'אס conchas בספרדית זה צדפות ואם תסתכלו על הלחמניות תבינו למה קראו להן ככה. הן נקראות גם pan dolce – לחם מתוק.

ראיתי אותן לראשונה באינסטגרם של הבלוג a coasy kitchen ופשוט התאהבתי במראה שלהן והחלטתי שהן יהיו פשוט מושלמות למשלוחי המנות שלי.

הלחמניות עצמן רכות ומתקתקות ואווריריות בצורה מדהימה, ומעליהן ציפוי של בצק פריך שצובעים עם צבע מאכל (בג'ל או מעט מי סלק), או עם אבקת קקאו. את הציפוי חורצים בעזרת סכין או עם חותכן מיוחד (שנמכר במקסיקו). תוכלו לראות כאן סטורי עם סרטונים של ההכנה שלהן. וגם כאן.

במקסיקו אוכלים אותן לרוב לארוחת בוקר יחד עם כוס שוקו חם (או קפה). אני אישית מוכנה לזלול אותן בכל שעה של היום 🙂

לחמניות מקסיקניות - קונצ'אס

החומרים לכ- 18 לחמניות:

ללחמניות:

560 גר' (4 כוסות) קמח לבן – אני השתמשתי בקמח חלה של סוגת.
כף שמרים יבשים
66 גר' (שליש כוס) סוכר לבן
2 ביצים
3/4 כוס חלב
120 גר' חמאה רכה חתוכה לקוביות
כף שמן צמחי (חמניות, סויה, קנולה וכו')
כפית מלח
כפית תמצית וניל

לציפוי:

140 גר' (כוס) קמח לבן
130 גר' (2/3 כוס) סוכר לבן
120 גר' חמאה חתוכה לקוביות
כפית תמצית וניל

לצביעת הבצק:
כמות קטנה של צבע מאכל בג'ל + כף קמח
כף אבקת קקאו

**ניתן להשתמש גם בצבע מאכל טבעי או לצבוע באמצעות מילוי של סלק.

קונצ'אס - לחמניות צדפה מקסיקניות

ההכנה:

מתחילים בהכנת בצק השמרים: בקערת המיקסר מערבבים את הקמח, הסוכר והשמרים.
לבצק הזה השתמשתי בקמח חלה של סוגת – שמותאם למאפי שמרים מהסוג הזה ונותן בצק רך ואוורירי מצד אחד וגמיש מצד שני בזכות אחוז הגלוטן הגבוה שבו.

את החלב והחמאה אני אוהבת לחמם יחד כדי שהחמאה תהיה רכה ותתערבב יפה בבצק כשמערבלים אותו. ממלאים בכוס מדידה 3/4 כוס חלב ומוסיפה לה 120 גר' חמאה. מחממים בין חצי דקה לדקה חשוב שהחלב לא יהיה חם אלא רק חמים למגע אצבע.

מוסיפים לקערת המיקסר את החלב וחמאה שחיממנו, הביצים, כף השמן, המלח ותמצית והניל ומערבלים עם וו לישה במשך כמה דקות עד שהבצק רך, גמיש ונפרד מדפנות הקערה.

משמנים את הקערה, ואת החלק העליון של הבצק ומניחים לו לתפוח עד שהוא מעפיל את נפחו. זה יקח לפחות שעתיים. אפשר להתפיח במקרר רק תנו לבצק חצי שעה בטמפרטורת החדר כדי שיתחיל לתפוח.

כשהבצק תפח מחלקים אותו לכדורים. אני הכנתי את הלחמניות מכדורים במשקל שבין 50 ל- 60 גרם (הכנתי כמה פעמים אז שיחקתי עם הגודל). לא חייבים לשקול ואפשר גם לפי העין. אני העדפתי לשקול כדי שהן יהיו פחות או יותר בגודל אחיד.

מסדרים את הלחמניות בתבניות מרופדות בנייר אפיה עם מרווחים ביניהן שיאפשרו להן לתפוח. בתבנית שלי נכנסו 9 לחמניות.

בינתים מחממים את התנור ל 170 מעלות בטורבו (אם אין טורבו אז בתכנית הרגילה שלכם)

מכסים את הלחמניות בניילון נצמד או במגבת חלקה כדי שיתפחו כחצי שעה ועוברים להכין את הציפוי.

אני הכנתי את הציפוי במעבד מזון. אפשר להכין גם במיקסר או פשוט בקערה עם הידיים. אין פה כמות כזו גדולה.

שמים בקערה את כל החומרים יחד. במיקסר ובערבוב ידני – חמאה רכה. במעבד מזון – חמאה קרה. ומעבדים עד שמתקבלים פירורים שנראים קצת כמו קוסקוס.

מחלקים את התערובת ל- 2. לחצי אחד מוסיפים כף קמח ומעט צבע מאכל (שימו לב, צבע מאכל בג'ל הוא מרוכז ומספיקה כמות קטנה). מעבדים בעוד כמה פולסים או ערבובים עד שהבצק כולו צבוע אחיד.

לתערובת השוקולד – מוסיפים לחצי השני כף אבקת קקאו ומעבדים עד שנוצר בצק אחיד.

לוקחים כמות של כף נדיבה מהבצק ומשטחים לעיגול שיכסה את הלחמניות (אפשר את כולה ואפשר את חלקה, מה שבא לכם).

אפשר לעשות את זה עם מערוך ואפשר פשוט עם הידיים. אני הגעתי למסקנה שהכי נוח לעשות זאת ידנית.

פה בתמונה תוכלו לראות שהכנתי עיגול משני צבעי הבצק. פשוט חיברתי שני כדורי בצק יחד ומעכתי עם היד.

מניחים בעדינות את הבצק על הלחמניה שבינתים תפחה וממשיכים ככה אחת אחת.

אם אתם מרגישים שהבצק רך מדי שימו אותו במקרר לכמה דקות והוא יתמצק שוב.

ליצירת דוגמה הצדפה חורצים פסים על הבצק עם סכין חדה או עם סכין גילוח. למקסיקנים יש מכשיר שיוצר את הדוגמה, אבל אנחנו פשוט נשתמש בסכין.

ועוד הערה – יש כאלה שיוצרים את החריצים עוד לפני שמניחים את הבצק על הלחמניות – משטחים את הבצק על נייר אפיה או ניילון נצמד לצורך עיגול, חורצים חריצים עם סכין ואז מניחים אותו על הלחמניות. אני העדפתי לא להתעסק עם העברת בצק שכבר חרצנו ועשיתי זאת על הלחמניות.

את הלחמניות מכניסים ישר לתנור שחיממנו ל 170 מעלות ואופים במשך כ- 20 דקות. בזמן האפיה הלחמניות יתפחו עוד קצת והציפוי יתמתח ויקבל את המראה המיוחד שלו. קחו בחשבון שבחלק מהמקרים הציפוי יכול להמתח ויראו קצת את הלחמניות אבל בגדול התוצאה תהיה מאוד יפה 🙂

את הלחמניות המוכנות אני אוהבת להעביר לשיש (עם נייר האפיה) שיצטננו, ואם בא לכם להשקיע שימו אותן על רשת, שלא יספגו לחות בחלק התחתון.

וזהו, הלחמניות שלנו מוכנות. נכון שהן מהממות?

מקווה שהן יעשו גם לכם – ולמי שיקבל אותן מכם במשלוח המנות -שמח בלב ובבטן 🙂

חג פורים שמח!!

לחמניות קונצ'אס עם קמח לחלה של סוגת

מחכה לראות את הלחמניות שלכם – ואל תתביישו אם הכנתם שתפו וגם תייגו אותי באינסטגרם או בפייסבוק

רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אתם מוזמנים להרשם לניוזלטר ולהשאר איתי בקשר.

ואם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות (או אם יותר נוח לכם דרך הפייסבוק או האינסטגרם) אני תמיד שמחה לענות.

לחמניית קונצ'אס בציפוי שוקולד

המתכון פותח בשיתוף סוגת

 

‏2 תגובות

  1. דניאלה ב- 25 בפברואר 2020 בשעה 10:31

    הי, רות, קודם כל אני מכינה רבים מהמתכונים שלך (לא רק מהמתוקים גם אוכל אמיתי ????) והם נהדרים-תמיד מכפילה ומשלשת כמויות! שנית;אם ארצה לעשות אותן פרווה למישהי שרגישה לחלב, האם ניתן להמיר בשמן קוקוס/נטורינה ובחלב סויה /קוקוס? אני עוקבת גם אחרי אתר שנקרא preppy Kitchen, מזכיר לי אותך עם המתכונים ה fail safe המעולים, ההסברים המפורטים והגישה ההומוריסטית והנעימה.

    • שמח במטבח ב- 3 במרץ 2020 בשעה 14:47

      תודה רבה דניאלה. ממש כיף לקבל כזו תגובה.
      לגבי המתכון ללחמניות – אין בעיה להכין עם תחליפים. את יכולה גם להמיר את החלב למים – מה שנוח לך. זה יעבוד יפה.
      ואסתכל על הבלוג, נשמע מסקרן.

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *