לחם קופים
כבר סיפרתי כמה אני אוהבת עוגות שמרים???
אין כמו ריח של עוגת שמרים שיוצאת חמה מהתנור, ובצק שמרים הוא בצק כל כך כייפי לעבודה – אפשר לעשות איתו המון סוגים של עוגות, בצורות שונות ובמליות שונות. גם העובדה שמדובר בבצק "חי", שעם ההכנה שלו הוא תופח ומתפתח, תמיד מרגישה לי כמו קסם (וכבר כתבתי פה כמה שאני אוהבת קסמים במטבח…).
הפעם אשתף אתכם בעוגה הנקראת "לחם קופים" – כדורי בצק שמרים (כל בצק שאתם אוהבים ילך, אני משתפת כאן בבצק שמועשר בשמנת חמוצה) שמודבקים אחד לשני בזכות טבילה בחמאה וגלגול בתערובת של סוכר וקינמון. רע לא יכול לצאת משילוב שכזה.
ולמה קופים? שאלה טובה. יש שאומרים שהצורה שלו מזכירה כף יד של קוף, יש שאומרים שזה בגלל שתולשים ממנו חתיכות כמו שקופים אוכלים, ויש אנשים כמוני שאומרים שלא משנה איך קוראים לו העיקר שהוא טעים 🙂
החומרים לתבנית בבקה (תבנית עם חור):
לבצק
3.5 כוסות (1/2 קילו) קמח
כף שמרים יבשים
חצי כוס סוכר
2 ביצים
1/2 כוס (125מ"ל) חלב
חצי מיכל שמנת חמוצה
100 גר' חמאה רכה/שמן קוקוס או שליש כוס שמן
1/2 כפית מלח
לציפוי
70 גר' חמאה מומסת/שמן קוקוס
1/2 כוס סוכר לבן (אפשר לשלב עם סוכר חום דביק, לא סוכר דמררה כי הוא לא נמס טוב באפיה)
כפית קינמון (או יותר, לפי הטעם).
ההכנה:
הבצק:
שמים בקערת המיקסר את הקמח ומערבבים לתוכו את השמרים.
מוסיפים את יתר החומרים, ומתחילים לעבד עד שמתקבל בצק חלק ומעט דביק. אם הבצק מרגיש יבש מוסיפים עוד מעט חלב.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומניחים לו לתפוח – לפחות שעתיים בטמפרטורת החדר, ואם יש זמן עדיף להכין לילה מראש ולשמור במקרר. קחו בחשבון שהבצק לא מכפיל את נפחו בתפיחה בגלל שהוא מכיל ביצים, חמאה ושמנת שמכבידים עליו. לכן גם אם נראה לכם שהוא לא תפח זה בסדר.
לאחר שהבצק תפח מתחילים בעיצוב:
משמנים היטב תבנית קוגלהוף (או סיר פלא או כל תבנית עם חור) עם חמאה או עם ספריי שמן (מאוד נוח), מכינים קערית עם חמאה מומסת וצלחת עמוקה עם סוכר וקינמון מעורבבים יחד.
מתחילים ליצור כדורים מהבצק – פשוט מושכים חתיכות קטנות מהבצק כאשר יד אחת מושכת כמות ויד שניה מפרידה אותה מהבצק בתנועת הידוק או שמרדדים אותו וקורצים עיגולים, מה שיותר נוח) הכדורים צריכים להיות קטנים יחסית ולכל היותר בגודל של כדור פינג פונג (כדורים גדולים לא יספגו את הסוכר והקינמון וגם מראה העוגה יהיה פחות מיוחד).
אין שום בעיה שהכדורים לא יהיו בגודל אחיד, זה אפילו נוח כי ככה אפשר למלא את התבנית ולסתום חורים עם הכדורים הקטנים יותר, כך שבסופו של תהליך המילוי הכדורים יסודרו בגובה אחיד.
טובלים את הכדורים בחמאה המומסת ואז מגלגלים כל כדור בתערובת הסוכר והקינמון שהכנו בצלחת הנפרדת.
את הכדורים המצופים מסדרים עם רווחים של כסנטימטר בין כדור לכדור ובשכבות לא אחידות בתוך התבנית שלנו. הריווח חשוב כיוון שהבצק שלנו תופח ומכפיל את נפחו באפיה. את התבנית נמלא רק עד 2/3 מגובהה, כדי לתת לבצק מקום לתפוח.
מניחים לבצק לתפוח במשך כחצי שעה בטמפרטורת החדר כשהוא מכוסה בניילון נצמד או במגבת דקה.
קצת לפני סיום התפיחה מחממים את התנור ל 180 מעלות בטורבו.
אופים את העוגה במשך כ- 45 דקות עד שהבצק מלמעלה נראה שחום. מדי פעם שווה לכם להציץ על העוגה שבתנור. גם כדי לראות שלא נשרפה ובעיקר כי יש משהו מהפנט בלראות איך בעוגה תופחת ותופחה.
ככה נראתה העוגה אחרי כ- 10 דקות של אפיה
וככה היא נראתה אחרי 20 דקות של אפיה – תראו לאיזה גובה תפחו הכדורים!!
אחרי שהעוגה מוכנה משחררים אותה מייד מהתבנית (לא לשכוח להחזיק מגבת או כפפה כי התבנת תהיה רותח).
אל תתפתו להשאיר אותה בתבנית עד להגשה כי הקרמל שנוצל מהסוכר שבו גלגלנו את הכדורים נדבק לתבנית ואם תחכו העוגה פשוט לא תשתחרר ממנה.
טיפ שלי – אני אוהבת להוציא את העוגה מהתבנית בסוף האפיה ולאפות אותה כשהיא הפוכה על נייר אפיה במשך כ- 5 דקות נוספות וזה כדי שהחלק החיצוני יקבל קראסט קרמלי במקצת, אבל זה לא חובה.
בנוסף, מומלץ להגיש את העוגה כשהיא חמה או לכל היותר בטמפרטורת החדר ולא להגיש מהמקרר כי אז הבצק קצת מתקשה.
בתיאבון!
הי…אני אוהבת את האתר שלך ואת המתכונים המדהימים!
תודההה
איך אני יכולה להכין את העוגה הזאת בפרווה??
במקום חלב -מים ובמקום שמנת חמוצה?
ובציפוי כמה שמן במקום חמאה?
תודה רבהההה
אשמח לתשובה בהקדם
יעל:)
ישלך תגובה גם בשבילי???
מתה על לחם קופים 🙂
נשנוש קבוע אצלנו בחורף
נראה טוב!
הכי נשנוש, כי אין יותר כיף מלתלוש כדורים מהעוגה 🙂
שבוע נפלא
האתר פשוט מצויין מכירה את העוגה הכנתי אותה כבר כמה פעמים.
תודה רבה פני 🙂
האם ניתן להשתמש בשמרים טריים ולא ביבשים?
בוודאי – יחס ההמרה הוא שקית או קוביית שמרית לכל קילו קמח
תודה רבה
היי רות.
אני מתה על הבלוג המהמם שלך עם התמונות ההורסות…
שאלה לי… 3 וחצי כוסות קמח- רשמת שזה חצי קילו. האם את מודדת בכוס של 200 מ"ל או בכוס של 240 מ"ל? (ברור לי שיש הבדל בין יחס של נוזל לכמות של יבש, רק לא יודעת באיזה כוס למדוד… אין לי משקל ביתי)
הי דנה
כוס סטנדרטית היא כוס של 240 מ"ל ולכן זוהי המידה שלפיה אני נותנת את כל המתכונים שלי.
בלי קשר, אני ממש ממליצה לך בחום להצטייד במשקל מטבח. מעבר לדיוק במתכונים זה כל כך נוח לעבודה (וחוסך כלים שמשמשים למדידת חומרים כי שוקלים הכל לאותה קערה)
היי רות,
האתר שלך מהמם – אני ואמא שלי מכורות!!! כל היום משוטטות בו!!!
עושה חשק להכין הכל?
לגבי הלחם קופים, אני מכינה אותו היום – לכמה זמן ישאר עסיסי וטרי כמו שיצא מהתנור? יום/יומיים/שבוע?
תודה על ההתייחסות!!!❤️
תודה רבה אביב <3
איכשהו כתבתי לך תגובה לפני יומיים ופתאום אני רואה שהיא לא נקלטה. אז מקווה שזה עדיין רלוונטי (אם לא חיסלתם כבר את לחם הקופים)
מבחינת עמידות - הוא יחזיק יפה בטמפ' החדר יום יומיים ולאחר מכן אני ממליצה להעביר למקרר ופשוט לחמם מעט לפני ההגשה