לחם קופים

כבר סיפרתי כמה אני אוהבת עוגות שמרים???
אין כמו ריח של עוגת שמרים שיוצאת חמה מהתנור,  ובצק שמרים הוא בצק כל כך כייפי לעבודה – אפשר לעשות איתו המון סוגים של עוגות, בצורות שונות ובמליות שונות. גם העובדה שמדובר בבצק "חי", שעם ההכנה שלו הוא תופח ומתפתח, תמיד מרגישה לי כמו קסם (וכבר כתבתי פה כמה שאני אוהבת קסמים במטבח…).

הפעם אשתף אתכם בעוגה הנקראת "לחם קופים" – כדורי בצק שמרים (כל בצק שאתם אוהבים ילך, אני משתפת כאן בבצק שמועשר בשמנת חמוצה) שמודבקים אחד לשני בזכות טבילה בחמאה וגלגול בתערובת של סוכר וקינמון. רע לא יכול לצאת משילוב שכזה.

ולמה קופים? שאלה טובה. יש שאומרים שהצורה שלו מזכירה כף יד של קוף, יש שאומרים שזה בגלל שתולשים ממנו חתיכות כמו שקופים אוכלים, ויש אנשים כמוני שאומרים שלא משנה איך קוראים לו העיקר שהוא טעים 🙂

DSC_8399

החומרים לתבנית בבקה (תבנית עם חור):

לבצק
3.5 כוסות (1/2 קילו) קמח
כף שמרים יבשים
חצי כוס סוכר
2 ביצים
1/2 כוס (125מ"ל) חלב
חצי מיכל שמנת חמוצה
100 גר' חמאה רכה/שמן קוקוס או שליש כוס שמן
1/2 כפית מלח

לציפוי
70 גר' חמאה מומסת/שמן קוקוס
1/2 כוס סוכר לבן (אפשר לשלב עם סוכר חום דביק, לא סוכר דמררה כי הוא לא נמס טוב באפיה)
כפית קינמון (או יותר, לפי הטעם).

ההכנה:

הבצק:
שמים בקערת המיקסר את הקמח ומערבבים לתוכו את השמרים.
מוסיפים את יתר החומרים, ומתחילים לעבד עד שמתקבל בצק חלק ומעט דביק. אם הבצק מרגיש יבש מוסיפים עוד מעט חלב.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומניחים לו לתפוח – לפחות שעתיים בטמפרטורת החדר, ואם יש זמן עדיף להכין לילה מראש ולשמור במקרר. קחו בחשבון שהבצק לא מכפיל את נפחו בתפיחה בגלל שהוא מכיל ביצים, חמאה ושמנת שמכבידים עליו. לכן גם אם נראה לכם שהוא לא תפח זה בסדר.

לאחר שהבצק תפח מתחילים בעיצוב:
משמנים היטב תבנית קוגלהוף (או סיר פלא או כל תבנית עם חור) עם חמאה או עם ספריי שמן (מאוד נוח), מכינים קערית עם חמאה מומסת וצלחת עמוקה עם סוכר וקינמון מעורבבים יחד.

DSC_0059
מתחילים ליצור כדורים מהבצק  – פשוט מושכים חתיכות קטנות מהבצק כאשר יד אחת מושכת כמות ויד שניה מפרידה אותה מהבצק בתנועת הידוק או שמרדדים אותו וקורצים עיגולים, מה שיותר נוח) הכדורים צריכים להיות קטנים יחסית ולכל היותר בגודל של כדור פינג פונג (כדורים גדולים לא יספגו את הסוכר והקינמון וגם מראה העוגה יהיה פחות מיוחד).
אין שום בעיה שהכדורים לא יהיו בגודל אחיד, זה אפילו נוח כי ככה אפשר למלא את התבנית ולסתום חורים עם הכדורים הקטנים יותר, כך שבסופו של תהליך המילוי הכדורים יסודרו בגובה אחיד.

DSC_0079
טובלים את הכדורים בחמאה המומסת ואז מגלגלים כל כדור בתערובת הסוכר והקינמון שהכנו בצלחת הנפרדת.

DSC_0075
את הכדורים המצופים מסדרים עם רווחים של כסנטימטר בין כדור לכדור ובשכבות לא אחידות בתוך התבנית שלנו. הריווח חשוב כיוון שהבצק שלנו תופח ומכפיל את נפחו באפיה. את התבנית נמלא רק עד 2/3 מגובהה, כדי לתת לבצק מקום לתפוח.

DSC_0106

מניחים לבצק לתפוח במשך כחצי שעה בטמפרטורת החדר כשהוא מכוסה בניילון נצמד או במגבת דקה.
קצת לפני סיום התפיחה מחממים את התנור ל 180 מעלות בטורבו.
אופים את העוגה במשך כ- 45 דקות עד שהבצק מלמעלה נראה שחום. מדי פעם שווה לכם להציץ על העוגה שבתנור. גם כדי לראות שלא נשרפה ובעיקר כי יש משהו מהפנט בלראות איך בעוגה תופחת ותופחה.

ככה נראתה העוגה אחרי כ- 10 דקות של אפיה

DSC_0113

וככה היא נראתה אחרי 20 דקות של אפיה – תראו לאיזה גובה תפחו הכדורים!!

DSC_0115

אחרי שהעוגה מוכנה משחררים אותה מייד מהתבנית (לא לשכוח להחזיק מגבת או כפפה כי התבנת תהיה רותח).
אל תתפתו להשאיר אותה בתבנית עד להגשה כי הקרמל שנוצל מהסוכר שבו גלגלנו את הכדורים נדבק לתבנית ואם תחכו העוגה פשוט לא תשתחרר ממנה.

טיפ שלי – אני אוהבת להוציא את העוגה מהתבנית בסוף האפיה ולאפות אותה כשהיא הפוכה על נייר אפיה במשך כ- 5 דקות נוספות וזה כדי שהחלק החיצוני יקבל קראסט קרמלי במקצת, אבל זה לא חובה.

בנוסף, מומלץ להגיש את העוגה כשהיא חמה או לכל היותר בטמפרטורת החדר ולא להגיש מהמקרר כי אז הבצק קצת מתקשה.

בתיאבון!

DSC_8405

 

‏13 תגובות

  1. יעל ב- 15 באוקטובר 2015 בשעה 13:51

    הי…אני אוהבת את האתר שלך ואת המתכונים המדהימים!
    תודההה
    איך אני יכולה להכין את העוגה הזאת בפרווה??
    במקום חלב -מים ובמקום שמנת חמוצה?
    ובציפוי כמה שמן במקום חמאה?
    תודה רבהההה
    אשמח לתשובה בהקדם
    יעל:)

    • יעל ב- 25 באוקטובר 2015 בשעה 13:42

      ישלך תגובה גם בשבילי???

  2. פיית העוגיות ב- 17 באוקטובר 2015 בשעה 14:44

    מתה על לחם קופים 🙂
    נשנוש קבוע אצלנו בחורף
    נראה טוב!

    • שמח במטבח ב- 18 באוקטובר 2015 בשעה 8:16

      הכי נשנוש, כי אין יותר כיף מלתלוש כדורים מהעוגה 🙂
      שבוע נפלא

  3. פני ב- 24 באוקטובר 2015 בשעה 8:53

    האתר פשוט מצויין מכירה את העוגה הכנתי אותה כבר כמה פעמים.

  4. ש ב- 18 בדצמבר 2016 בשעה 16:28

    האם ניתן להשתמש בשמרים טריים ולא ביבשים?

    • שמח במטבח ב- 19 בדצמבר 2016 בשעה 9:23

      בוודאי – יחס ההמרה הוא שקית או קוביית שמרית לכל קילו קמח

      • ש ב- 19 בדצמבר 2016 בשעה 14:21

        תודה רבה

  5. דנה ב- 20 בינואר 2017 בשעה 9:04

    היי רות.
    אני מתה על הבלוג המהמם שלך עם התמונות ההורסות…
    שאלה לי… 3 וחצי כוסות קמח- רשמת שזה חצי קילו. האם את מודדת בכוס של 200 מ"ל או בכוס של 240 מ"ל? (ברור לי שיש הבדל בין יחס של נוזל לכמות של יבש, רק לא יודעת באיזה כוס למדוד… אין לי משקל ביתי)

    • שמח במטבח ב- 20 בינואר 2017 בשעה 11:27

      הי דנה
      כוס סטנדרטית היא כוס של 240 מ"ל ולכן זוהי המידה שלפיה אני נותנת את כל המתכונים שלי.
      בלי קשר, אני ממש ממליצה לך בחום להצטייד במשקל מטבח. מעבר לדיוק במתכונים זה כל כך נוח לעבודה (וחוסך כלים שמשמשים למדידת חומרים כי שוקלים הכל לאותה קערה)

  6. אביב ב- 1 באוגוסט 2017 בשעה 12:19

    היי רות,
    האתר שלך מהמם – אני ואמא שלי מכורות!!! כל היום משוטטות בו!!!
    עושה חשק להכין הכל?
    לגבי הלחם קופים, אני מכינה אותו היום – לכמה זמן ישאר עסיסי וטרי כמו שיצא מהתנור? יום/יומיים/שבוע?
    תודה על ההתייחסות!!!❤️

    • שמח במטבח ב- 3 באוגוסט 2017 בשעה 7:25

      תודה רבה אביב <3
      איכשהו כתבתי לך תגובה לפני יומיים ופתאום אני רואה שהיא לא נקלטה. אז מקווה שזה עדיין רלוונטי (אם לא חיסלתם כבר את לחם הקופים)
      מבחינת עמידות - הוא יחזיק יפה בטמפ' החדר יום יומיים ולאחר מכן אני ממליצה להעביר למקרר ופשוט לחמם מעט לפני ההגשה

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *