קיש עגבניות שרי
כשאני מארחת אני אוהבת לפנק את האורחים שלי בשלל מאפים מתוצרת בית, נקרא לזה המלוח שלפני המתוק 🙂
זו גם ההזדמנות שלי לנסות רעיונות חדשים שזממתי עליהם. קיש העגבניות שרי הוא אחד הניסיונות האחרונים שלי והוא היה כל כך מוצלח שבמסיבת יום ההולדת של בני הוא היה הראשון שנעלם. כנראה שיש משהו בשילוב שבין הצבעוניות השמחה של העגבניות שכעת נמכרות בשוק בשלל צבעים לבין תערובת הגבינה-שום-בזיליקום שבמלית שמשתדכת כל כך טוב לעגבניות.
אז כמובן שלא אשמור מתכון כל כך מוצלח לעצמי ואני משתפת אתכם בשמחה במתכון ובשני טריקים שלי לקיצורי דרך – האחד להכנת קלתית בצק פריך והשני לגרוד גבינה קשה.
החומרים (לתבנית עגולה בקוטר 24-26 ס"מ או לשתי תבניות מאורכות):
לקלתית:
2 כוסות וכף (300 גר') קמח
150 גר' חמאה
ביצה אחת
2-3 כפות מים קרים
למלית:
120 גר' גבינת קשקוול (או כל גבינה קשה שאוהבים)
2 כפות קמח
4 שיני שום (אפשר פחות למי שלא אוהב)
1 מיכל (240 מ"ל) שמנת מתוקה
3 ביצים
בזיליקום קצוץ
טימין
בצל מטוגן (לא חובה)
עגבניות שרי (רצוי מכמה צבעים)
ההכנה:
לקלתית בצק פריך:
בקערת מעבד המזון שמים את הקמח והחמאה. מעבדים בפולסים עד שמתקבלת תערובת פרורית. מוסיפים ביצה ומעבדים ובמידה והבצק יבש מוסיפים מים. כשמתקבלת תערובת פרורית במקרם דומה לשל קוסקוס (כמו בתמונה) מפסיקים עם הפולסים, מעבירים למשטח מרופד בניילון נצמד ומאחדים את הבצק עם הידיים.
דרך המלך בעבודה עם בצק פריך היא לשטח את הבצק, לעטוף בנילון נצמד ולתת לו להתקרר לפני שמרפדים איתו את התבנית. אבל… לפעמים קורה שממהרים (כפי שקרה לי בערב החג) ואז אפשר לעשות את קיצור הדרך שאראה כאן:
במקום לקרר את הבצק ואז לרדד ולרפד את התבנית פשוט ריפדתי את התבנית עם הבצק (תוך השתלות לא "למזמז" את הבצק יתר על המידה), ואפילו יצא לי להשתמש במיני מערוך החמוד הזה, ששוכב אצלי כבר שנים במגירה.
לאחר מכן חותכים את הקצוות שבלטו מהתבנית עם סכין חדה ומעבירים את התבנית לחצי שעה במקפיא.
ההקפאה מייצבת את הבצק, עוזרת לשמור על הפריכות שלו, ומונעת ממנו להתנפח באפיה.
לאחר חצי שעה של מנוחה במקפיא מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו ואופים את הקלתית למשך 10 דקות (אפיה עיוורת/חצי אפיה).
בזמן הזה מכינים את המלית:
מתחילים בטריק המגניב שלי לגרוד גבינה במעבד מזון – במקום להתחיל לשלוף פומפיה או לחפש את האביזר של הגרוד פשוט חותכים את הגבינה לקוביות, שמים במעבד המזון עם הקמח ומפעילים אותו לשניים שלושה פולסים. וראה זה פלא – הגבינה מייד מגורדת.
ככה זה נראה לפני
וככה אחרי
ועכשיו כל שנותר זה להוסיף את שאר המצרכים למלית (חוץ מהעגבניות) ולהפעיל לעוד כמה פולסים עד שהתערובת אחידה יחסית.
יוצקים את התערובת על הקלתית שבינתיים סיימה את האפיה הראשונית ואולי אפילו הספיקה להתקרר ומכניסים לתנור.
אתם בטח שואלים מה עם עגבניות השרי..
ובכן… בפעם האחרונה שהכנתי את הקיש באתי לסדר עליו את העגבניות וגיליתי שהתערובת די נוזלית והעגבניות שקעו בה ולא ראו אותן, אז החלטתי לאפות בשני שלבים. אפיתי את הקלתית עם המלית למשך 15-20 דקות עד שהמלית מתייצבת ואז הוספתי את העגבניות, קישטתי בכמה עלי בזיליקום ואפיתי 5-10 דקות נוספות עד שהקיש השחים יפה (זמני האפיה משתנים מתנור לתנור ולכן ניתנו בטווח).
ואם תהיתם מאיפה התבנית המהממת בה שבצילום אז מדובר בתבנית פרי עיצובה של הקרמיקאית המוכשרת ליאור שחר מסטודיו 1220. הנה קישור לדף הפייסבוק שלה, כנסו ואני בטוחה שתתלהבו כמוני מהמבחר המהמם של התבניות והכלים המיוחדים שלה.
בתאבון 🙂
מחפשים עוד רעיונות לשבועות? אל תפספסו את קטגוריית שבועות בבלוג
והנה כמה רעיונות מלוחים שאני אוהבת במיוחד:
תתאים לי לגמרי פרוסה כזו עכשיו!
גם לי יש מערוך קטן כזה עם גלגל מצופה סיליקון שקיבלתי במתנה,
אבל עושה רושם שהוא לא ינוצל לעולם 🙂
תודה יקירה
והנה רעיון כיצד להשתמש בכל אותם גאדג'טים שקנינו כי התלהבנו ושמאז מבלים במגירה ומחכים לגאולה 🙂
אפשר להשתמש בבזיליקום וטימין יבשים?
אין בעיה. אבל עדיף בזיליקום טרי
תודה הקיש נראה טעים ומיוחד שנה טובה
תודה רבה
שנה טובה 🙂
שמנת מתוקה – הכוונה לשמנת לבישול (15%) או להקצפה (38%)?
שמנת מתוקה ושמנת לבישול זה לא אותו הדבר. שמנת מתוקה 32% שומן או 38%
הי מירב 🙂
אני משתמשת תמיד בשמנת מתוקה 38% אבל גם 32% תעשה את העבודה.
ולא כתבתי במתכון שמנת לבישול..
שמנת 38%
תודה רבה! מזל ששאלתי
חג שמח 🙂
הי, ניתן להקפיא את הקיש?
אין בעיה
אני הכנתי והקפאתי.
עוד רעיון זה להקפיא רק את הקלתית החצי אפויה ואת ההכנה הסופית להכין לפני ההגשה (שזה די פשוט)
הוכן לחגיגת שבועות, יצא טעים ויפה 🙂
אני שמחה מאוד לשמוע 🙂 תודה ששיתפת אותי
אפשר לשלוח ל י לאימייל בבקשה. נראה מעניין מאוד
לשלוח למייל? לא הבנתי למה כוונתך.
שלום ותודה רבה על המתכונים. מתענגים עליהם בכל פעם מחדש.
לכבוד ערב שבועות וציון יומהולדת 50 לבעלי אאערוך שולחן חגיגי במיוחד.
האם תוכלי לכתוב אולי פוסט ובו אוסף פשטידות/סלטים/עוגות ועוד מתכונים חלביים שמומלץ לשלב לארוח כמות נכבדת של אנשים בערב החג? אני בטוחה שזה ישרת נאמה את כל קוראייך
הי מירב
לקראת שבועות העליתי לעמוד הראשי של הבלוג את כל המתכונים שלי לשבועות. גם בפייסבוק אעלה לקראת החג פוסטים מרוכזים. ממליצה לך בחום על הקישים שפורסמו (ובשבוע הבא יפורסם קיש נוסף), גם שבלולי הפיצה זכו לפופולאריות בארוחות חגיגיות שעשיתי. עוגות כמובן יש מבחר גדול, ועוגות הגבינה שלי כולן נמצאות בעמוד הראשי. סלטים אין לי כל כך להציע לך לצערי (אני פחות אשה של סלטים ובדרך כלל מסתפקת בסלט ירוק מושקע עם תותים/פירות העונה ועם צנוברים ופקאנים מסוכרים.
חג שמח ויומולדת שמח לבעלך
היי רות, נראה מצוין! לאיזה תבניות מאורכות התכוונת? אינגליש קייק? תודה!
השתמשתי בתבנית קרמיקה אבל מדובר בתבנית שמעט יותר רחבה מתבנית אינגליש קייק חד פעמית
התמונות מה איתן?
משהו לא נותן להן להופיע.. (רובן)
תודה
בודקת…
האם אפשר בקיש עגבניות שרי להשתמש בבצק עלים ?
אפשר
אם את עושה אפיה מקדימה שימי משקולת