קיש בטטה

את המתכון של הקיש הזה אני מתכננת לשתף אתכם כבר המון זמן. פשוט כי הוא הקיש המנצח שלי שאני מכינה לכל אירוח. קיש בטטה קלאסי שתמיד כולם מתלהבים ממנו ושתמיד נזלל על ידי האורחים. ותמיד אחרי שאני משתפת בתמונות שלו אני מקבלת מלא בקשות למתכון 🙂

קיש בטטות

הפעם הכנתי אותו לרגל חגיגת הבר מצווה של הבן שלי, שאותה עשינו במסגרת מצומצמת (קורונה.. ). אז אמנם היו לי פחות אורחים ממה שקיוויתי, וכמות הכיבוד הותאמה בהתאם, אבל על קיש בטטה הזה לא ויתרתי וטוב שככה, כי הוא בהחלט כיכב.

למתכונים לקישים נוספים שיככבו באירוחים שלכם כנסו לקטגוריית קישים ופשטידות.

החומרים לקיש בקוטר 24 ס"מ:

לקלתית בצק פריך:

350 גרם (2.5 כוסות) קמח לבן
200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
ביצה אחת
1/4 כפית מלח
2-3 כפות שמנת מתוקה או חלב או מים קרים

כ- 3 בטטות בינוניות – רצוי לבחור בטטות ארוכות ולא עבות מדי

למלית רויאל עשבי תיבול:

2 ביצים
200 מ"ל שמנת מתוקה
2 כפות קמח
כפית גדושה מלח
כף או שתיים של עשבי תיבול קצוצים – אני שמתי טימין ומעט רוזמרין.

לפיניש – מעט על טימין ורוזמרין לקישוט מעט ומעט פרמז'ן מגוררת (לא חובה)

הכנת בצק פריך לקלתית:

במעבד מזון מעבדים בפולסים את החמאה, הקמח והמלח. מוסיפים את הביצה ו- 2 כפות שמנת/חלב/מים ומעבדים בפולסים. הבצק אמור להתגבש לתערובת פירורית שנראית כמו פירורי קוסקוס עבים. אם צריך מוסיפים עוד מעט נוזלים בהדרגה תוך כדי העיבוד.


מעבירים את הבצק למשטח מרופד בניילון נצמד. מאחדים עם הידיים ומשטחים אותו לצורת דיסק עגול. עוטפים ומכניסים למקרר לחצי שעה להתייצבות.


מרדדים את הבצק לעיגול שקוטרו עולה על זה של התבנית ומעבירים בעדינות את הבצק על התבנית. מיישרים את דפנות התבנית ובעזרת סכין מיישרים עודפי בצק משולי התבנית.
מכניסים את הקלתית למקפיא ללפחות שעה כדי שתתקרר היטב. אפשר גם לילה מראש.


כשהקלתית קפואה אופים אותה בתנור שחומם ל 170 מעלות למשך 10 דקות עד שהבצק מעט מתייבש אבל לא משחים –  מה שנקרא בשפה המקצועית "אפיה עיוורת".
אפשר לרפד את התבנית בנייר אפיה ולמלא אותו ב"משקולות" לאפיה כמו קטניות אבל זה לא חובה. בגלל שהבצק קפוא הוא לא אמור להתכווץ.

בזמן שהקלתית נאפית (או לפני כן) מכינים את הבטטות

את הבטטות למלית צריך לרכך קצת לפני האפיה. אפשר לאפות אותן חצי שעה ואפשר לבשל אותן במים – בשלמותן. אני מוצאת שהדרך הכי קלה היא לחמם אותן במיקרו במשך 5 דקות, ואז להפוך ולחמם לעוד כ 5 דקות. הן מתרככות נהדר ככה.

כשהבטטות מתרככות מקלפים אותן בעדינות ופורסים לפרוסות לא עבות מדי. את פרוסות הבטטה מסדרים על הקלתית שהתקררה. אני אוהבת לסדר אותן בשני מעגלים עם מעט חפיפה בין הבטטות.

מכינים את הרויאל ומסיימים את הכנת הקיש:

את התערובת ה"רטובה" שמשמשת למילוי קישים מכנים בשפה המקצועית "רויאל". ותכלס זה הכי פשוט שמנת וביצים וקצת תיבול. אני הוספתי לה מעט קמח כדי שהיא לא תהיה מאוד נוזלית.
ההכנה של הרויאל ממש פשוטה – מערבבים את כל החומרים בקערה.

יוצקים את הרויאל בזהירות על פרוסות הבטטה. מומלץ ליצוק מכמה מקומות כדי שהפיזור שלה יהיה אחיד. וזהירות לא ליצוק מעבר לשוליים (למרות שגם זה קורה לי לפעמים).
לסיומת יפה יותר מגררים מעט פרמזן מעל הכל וגם מפזרים כמה עלי טימין ורוזמרין. פה בתמונה זה לפני שגררתי את הפרמזן.

אופים את הקיש בתנור שחומם ל 170 מעלות במשך כחצי שעה עד שהוא משחים וכל הבית מתמלא בריח המדהים שלו.

מצננים מעט את הקיש ומגישים. אפשר להכין את הקיש מראש ולהקפיא או לשמור במקרר לכמה ימים. אם הקפאתם תפשירו לאט במקרר. מחממים את הקיש בתנור בחום של 150 מעלות (שלא יישרף לכם בחלק העליון) ומגישים.

רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אל תשכחו להרשם לניוזלטר או לקבוצת הווצאפ שלי (קבוצה בלי חפירות) ולהשאר איתי בקשר 🙂

ואם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות.  הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

קיש בטטה

מצרכים:

  • 3-4 בטטות בינוניות (רצוי ארוכות)

לקלתית בצק פריך

  • 350 גרם קמח לבן 2.5 כוסות
  • 200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
  • 1 ביצה
  • 2-3 כפות שמנת מתוקה או חלב או מים קרים
  • רבע כפית מלח

למלית רויאל

  • 200 מ"ל שמנת מתוקה
  • 2 ביצים
  • 2 כפות קמח
  • כפית מלח
  • 1-2 כפות טשבי תיבול קצוצים - טימין ורוזמרין לא חובה
  • מעט פרמז'ן לגרור מעל לא חובה

הוראות הכנה:

מכינים בצק פריך

  • במעבד מזון מעבדים בפולסים את החמאה, הקמח והמלח.
  • מוסיפים את הביצה ו- 2 כפות שמנת/חלב/מים ומעבדים בפולסים. הבצק אמור להתגבש לתערובת פירורית שנראית כמו פירורי קוסקוס עבים. אם צריך מוסיפים עוד מעט נוזלים בהדרגה תוך כדי העיבוד.
  • מאחדים את הבצק בידיים לצורת דיסק עגול. עוטפים ומכניסים למקרר לחצי שעה להתייצבות.
  • מרדדים את הבצק ומעבירים בעדינות את הבצק לתבנית או רינג. מקפיאים את הבצק למשך לפחות שעה ואפשר גם יותר..
  • אופים את הקלתית "אפיה עיוורת" במשך כ-10 דקות בחום 170 מעלות. אם הקלתית קפואה לא צריך לשים משקולת. מניחים לקלתית להצטנן.

הכנת הבטטות

  • מבשלים את הבטטות בשלמותן במיקרו במשך כ- 10 דקות (הופכים לאחר 5 דקות) או לחלופין אופים אותן בתנור בחום 180 מעלות במשך חצי שעה.
  • מקלפים את הבטטות ופורסים לפרוסות עגולות. מסדרים את הפרוסות בשני מעגלים בתבנית.

מכינים רויאל ואופים את הקיש

  • מערבבים בקערה את כל חומרי הרויאל (שמנת, ביצים, קמח, מלח ועשבי תיבול).
  • יוצקים את הרויאל על הבטטות שבתבנית. מפזרים מעל מעט עשבי תיבול ומגררים פרמזן. (לא חובה)
  • אופים את הקיש במשך כ- 30 דקות על שהוא שחום. מצננים ומגישים
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *