סקונס עם פירות יער

בימי חופש ובשבתות אני אוהבת לפנק את הגוזלים בכל מיני מאפים קצת יותר מיוחדים. נכון שפעמים רבות הם מבקשים פנקייק ומרוצים מאוד, אבל הפעם התחשק לי להכין להם משהו אחר, מפנק, קליל, טעים ומשביע.
לאחר חיפוש קצר ברשת החלטתי שממש ממש בא לי להכין סקונס, שהן לחמניות אנגליות, ללא שמרים, שמכינים לבראנצ'ים ולארוחות תה ומגישים עם שמנת חמוצה/קרם פרש/clotted cream (סוג של שמנת/קצפת שהלוואי שכבר יביאו לארץ).
לשמחתי הרבה גוזלי כל כך אהב את הסקונס שהוא ביקש מהן עוד ועוד. ואני… בגאווה ובשמחה רבה נתתי לו להתפנק ורק קיוויתי שימשיך ככה (אפילו שזה אומר שהוא חיסל לי את הרוב ולא אפשר לי לזלול מהם.. שזה דווקא טוב לדיאטה 😉 ).


את הסקונס שלי הכנתי עם פטל ועם שיטת הכנה מיוחדת שראיתי בבלוג המקסים The Vanilla Bean (המתכון כאן עבר כמה שינויים לגירסה שנראה לי שיותר מתאימה לחומרי הגלם שלנו, אבל השיטה היא אותה שיטה). בשיטה הזו מקפלים את הבצק כמה פעמים כך שמתקבלים בסוף סקונס אווריריים, פריכים מבחוץ ועדיין רכים מבפנים ואין כמו פירות יער לשדרג כזה מין מאפה.
מה אומר לכם.. אם עדיין לא הכנתם סקונס, אתם חייבים לנסות.
ואל דאגה, אני נותנת פה בפוסט כמה קיצורי דרך למקרה שתרצו ללכת על הגירסה המהירה והקלה. הכנתי בכל השיטות והמתכון הזה מניב סקונס מאוד טעימים ולא מתוקים מדי.

החומרים:

170 גר' חמאה ישר מהמקפיא בגוש אחד (כן מהמקפיא.. תכף תבינו למה)
280 גר' (2 כוסות) קמח
כפית אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתיה
2 כפות סוכר לבן
1/2 כפית מלח
130 גר' (כ-1/2 כוס) קרם פרש [אפשר להחליף בשמנת חמוצה או יוגורט 3%]
2 ביצים
כפית תמצית וניל
כוס פירות יער
מעט שמנת מתוקה וסוכר לפיזור

ההכנה:

בקערה גדולה מספיק מערבבים את כל ה"יבשים" – קמח, אבקת אפיה, סודה לשתיה, מלח וסוכר.
בקערה נפרדת או בכוס מדידה גדולה עם פיית מזיגה, מערבבים את ה"רטובים" – ביצים, קרם פרש ותמצית וניל עד שמתקבלת תערובת אחידה. **עדיין לא מערבבים בין הקערות – יש תכף עוד שלב**

כמה מילים על קרם פרש – מדובר במוצר שהרבה זמן חיכיתי שיהיה קבוע במקררים בסופר – זו מין שמנת חמוצה משודרגת, סמיכה וכל כך טעימה שאני לפעמים מתפתה ומחסלת אותה בכפית או על קרקר טוב. היא מאוד עשירה והמרקם שלה ממש משדרג מאפים.
כאן בסקונס היא אחראית למרקם קצת יותר עשיר ופריך.
אבל, כאמור, אם אין לכם קרם פרש בבית ואתם מתים להכין סקונס גם שמנת חמוצה רגילה או אפילו ריוויון או יוגורט 3% בטעם נייטרלי יעשו את העבודה.

וחזרה למתכון – וכאן הקטע המיוחד שלא ראיתי במתכוני סקונס אחרים ועושה אותם לכל כך פריכים ואווריריים – את החמאה מקפיאים ומגררים בפומפיה לחתיכות קטנות. את החתיכות מוסיפים לקמח.
בימים חמים אפשר לעשות את זה בכמה "נאגלות", ופשוט לשמור את החמאה על צלחת במקרר עד שתתווסף לשאר החומרים.

את החמאה מוסיפים לקערת ה"יבשים" ומערבבים בעדינות עד שהיא מצופה בקמח. רק לאחר מכן מוסיפים את ה"רטובים" שערבבנו בנפרד ומערבבים עד שמתקבל בצק אחיד. זה גם בסדר אם יש בו מעט גושים.

בימים חמים אני מכניסה את הקערה עם הבצק למקרר לכ 10 דקות לפני השלב הבא כיוון שצריך שהבצק יהיה טיפה קריר (אחרת החמאה נמסה והוא נהיה מאוד דביק).
לאחר מכן מעבירים את הבצק לשיש שאותו קימחנו מראש ומאחדים בכמה לישות קצרות לבצק אחיד.

***למי שאין לו כוח להכנה בשלבים ולגרוד החמאה – אפשר גם להכין במעבד מזון – בהתחלה מעבדים את ה"יבשים" עם החמאה ואז מוסיפים את הרטובים (לא צריך לערבב אותם בנפרד בקערה, פשוט מוסיפים ומעבדים). הכנתי גם בשיטה זו והבצק יותר טוב, פשוט בשיטה עם החמאה המגוררת הבצק טיפה יותר אוורירי כי החמאה נמסה באפיה ומשאירה כיסים קטנים.

————————————————————————————————————————-

בעקרון הבצק של הסקונס מוכן ואפשר כבר להכין אותן, אבל כאן מתווספים למתכון 2 שדרוגים – האחד הוא קיפולים בבצק שיגרמו לסקונס להיות עוד יותר אווריריים והשני הוא הוספת פירות יער.

את הבצק הזה מרדדים למלבן (מקמחים גם מעל הבצק לשם כך), ומסמנים לעצמנו 3 שלישים דימיוניים. מפזרים על השליש האמצעי פירות יער. אני השתמשתי פה בטריים כי מצאתי פטל שחור ופטל אדום שנראו פצצה, ומאחר והם היו גדולים חתכתי אותם ל- 2  אבל בפעמים אחרות השתמשתי בפטל קפוא שהפשרתי וסיננת מהנוזלים ויצא מצויין.

מקפלים מעל השליש עם פירות היער את אחד השלישי הקיצוניים ומפזרים עוד קצת פירות יער מעל .

ומקפלים מעל את שארית הבצק. בעקרון אפשר לסיים פה עם הקיפולים, לקרר קצת את הבצק כי בינתים הוא התחמם ונהיה רך, ולהכין את הסקונס (כפי שתראו בהמשך), אבל אני קיפלתי פעם נוספת, שיהיה יותר אוורירי.
אז מכניסים את הכל למקרר, נותנים  לבצק לנוח רבע שעה, מרדדים בעדינות וחוזרים על פעולת הקיפול. תכלס זה כלום עבודה (באמת) והולך ממש מהר.

הבצק עכשיו מוכן לאפיה. מחממים את התנור ל 180 מעלות, מרפדים 2 תבניות בנייר אפיה ומכינים את סקונס לאפיה.

יש 2 דרכים מסורתיות לעצב סקונס – האחת – סקונס עגולים והשניה – משולשים.
זה באמת עניין של נוחות והעדפה.
משולשים מכינים במכה אחת" על ידי חיתוך הבצק לחצי לאורכו ולאחר מכן לרבעים ושמיניות ואז יוצרים משולשים מכל מחצית.
עיגולים מכינים על ידי קריצה בבצק – שאז נשארים עודפים שצריך לאחד, לקרר ושוב לרדד אז זו יותר התעסקות – ראו תמונה של העגולים בהמשך.

אז הנה הסקונס שחתכתי למשולשים.
מסדרים אותם במרווחים בין אחד לשני ב- 2 תבניות, ומורחים כל אחד במעט שמנת מתוקה (ממש שכבה דקה) ומפזרים מעל מעט סוכר – זה ייתן לסקונס מעטה פריך ויפה.
אם תסתכלו טוב על אלה שבתמונה תוכלו לראות איזה יופי של שכבות נוצרו בבצק.

את הסקונס אופים ב 180 מעלות במשך 20-25 דקות (תלוי בחוזק של התנור שלכם), עד שהם שחומים ויפים והבית כולו מתמלא בריחות נפלאים.

כשהסקונס מוכנים, אפשר לשדרג אותם מעט עם פסים של ציפוי שמכינים מאבקת סוכר שמערבבים עם ממש מעט חלב. תתפלאו איך כמה טיפות נוזל משפיעות על אבקת הסוכר והופכות אותה למשחה נוזלית נפלאה.

כשהסקונס מתקררים פשוט מזרזפים עליהם בעדינות מהציפוי ליצירת פסים אלכסוניים. הציפוי יתקשה כשיתקרר וישאר יפה על הסקונס.

ולא שכחתי שהבטחתי תמונה של העגולים, אז קבלו אותם חמים מהתנור (ובלי הציפוי כי טרפנו אותם מהר מדי). את אלה הכנתי בשיטה המהירה (במעבד מזון) ועם קיפול אחד בלבד אז הן רואים שיש להם פחות שכבות. אבל הן יצאו טעימות מאוד בכל מקרה.

הסקונס כמובן הכי טעימים כשהם חמימים מהתנור, אבל גם כמה שעות ואפילו יום יומיים אחרי אפשר ליהנות מהם עם חימום קליל.
ואני יודעת שכתבתי קודם, אבל שוב – תראו איזה יופי של שכבות יש לסקונס המוכנים. הם כל כך פריכים ועם זאת רכים מבפנים שפשוט תענוג לאכול מהם (עם קרם פרש או כל תוספת אחרת או כמו שהם נטו).

אז אלה היו הסקונס שלי. אני מקווה מאוד שתכינו אותם ותהנו מהם. עם קיפולים או בלי קיפולים,עם פירות יער או עם תוספת אחרת או בלי כלום. הם פשוט טעימים וכיף שיש סוג של לחמניות כאלה מהירות. מושלם לפיקניקים ולטיולים או לארוחים לבראנץ'.

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמה בחלק העליון בעמוד הראשי או בצד הימני של האתר (רק מכניסים שם וכתובת מייל בשורה הלבנה).
ואל תשכחו להצצטרף ולהשתתף בקבוצה החדשה שלי "שמח במטבח" ולשתף אותי בתמונות של המאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי (תציצו גם בסטורי, יש הרבה הפתעות שם).

הפוסט נכתב בשיתוף פעולה עם חברת תנובה.

‏4 תגובות

  1. חן ב- 3 ביולי 2018 בשעה 12:31

    המתכון מטריף!! מתה כבר לנסות!!

  2. ח ב- 4 ביולי 2018 בשעה 6:51

    האם ניתן להחליף את הפירות יער במשהו אחר? פרי אחר? או ריבה?
    תודה

    • שמח במטבח ב- 5 ביולי 2018 בשעה 19:28

      בוודאי – כל פרי רך אחר יתאים (אפרסקים, אננס, משמשים בעונה וכו') ואפשר גם בלי כלום

השאר תגובה