מרק אפונה של אמא
לכל אחד יש זכרונות וטעמים של בית. כאלה שצצים בכל פעם שהם נתקלים בריח מוכר, או בסיטואציות מסויימות, או סתם כשהם מרגישים נוטלגיים. המתכון הבא הוא אחד מזכרונות הילדות שלי והכי אוכל של אמא שאני מכירה. זה מרק האפונה שאמא שלי היתה מכינה לנו בימים חורפיים וגשומים.
למעשה עד היום כשיש סופשבוע גשום אמא שלי מכינה לנו את המרק הזה, שאנחנו כל כך אוהבים ותמיד כשאני מגיעה להורי ומריחה אותו עוד מחוץ לדלת אני מרגישה הילדה הקטנה של אמא, שנכנסת הביתה לחיבוק החם שלה ולקערת מרק אפונה.
מרק אפונה: מרכיבים
חצי כוס אפונה יבשה + מים להשריה
2 בצלים בינוניים
2-3 שיני שום קצוצות
2 כפות אורז לבן
ליטר (4 כוסות) מים
1/2 כפית כמון טחון
1/4 כפית כורכום
מלח ופלפל
ההכנה:
לפני ההכנה משרים את האפונה בכ- 3 כוסות מים כדי שיספגו אותם.
ההשריה צריכה להיות לפחות לשעתיים וכמובן שאפשר גם יותר (למשל לילה לפני). בסופו של דבר האפונה אמורה לתפוח ולהגיע לנפח של כ- 3 כוסות (ללא המים).
אני אוהבת להחליף את המים פעם או פעמיים במהלך ההשריה כי בהתחלה המים מאוד עכורים.
בסיום השריה מתחילים להכין את המרק: מטגנים את הבצלים עד להשחמה, ולקראת סוף הטיגון מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה או שתיים עד שהשום משחים.
מוסיפים את האפונה (לאחר סינון המים) ויוצקים מעל ליטר מים.
מתבלים בכמון, מעט כורכום מלח ופלפל ומוסיפים את האורז (לא חובה, זה פשוט מוסיף עוד סמיכות למרק).
יש כאלה שאוהבים להוסיף למרק גזר, תפוחי אדמה וסלרי (או חלק מהנ"ל) אני באופן אישי אוהבת את הגירסה המינימליסטית הזו ולא אוהבת להוסיף לה כלום. זה טעם הילדות שלי ובעיני הוא מושלם ככה 🙂
סוגרים את מכסה סיר הלחץ ומבשלים במשך כ- 40 דקות.
כמובן שאם אין לכם סיר לחץ אין בעיה להכין את המרק גם בסיר ברזל יצוק או בסיר רגיל, פשוט זמן ההכנה יתארך במעט. אני הכנתי שנים את המרק בסירים רגילים ויצא נהדר.
וכמה מילים על סיר לחץ – אמא שלי תמיד הכינה את מרק האפונה שלה בסיר לחץ, אבל כשאני עברתי לגור בדירה משלי לא היה לי סיר לחץ, ולמעשה במשך שנים לא חשבתי שאני בכלל צריכה אחד. הוא היה גדול, קצת מסורבל ותמיד התבעסתי שצריך לחכות מלא זמן עד שהלחץ משתחרר ואפשר לפתוח את המכסה.
כשהכנתי את המרק הזה בסיר הלחץ גיליתי שהיום סירי הלחץ ממש נוחים וקלים לתפעול. ופתאום חזר לי החשק לנסות ולבשל איתו דברים נוספים (למשל קדירות בשר – שם יש ייתרון משמעותי לסיר הלחץ שמקצר את זמן ההכנה שלפעמים יכול לקחת שעות).
אז בהזדמנות זו אשמח לשמוע מכם מה אתם מכינים עם סיר לחץ.
וחזרה למרק
בסיום ההכנה המרק ייראה קצת אנמי, אני מודה. אבל בדיוק בגלל זה המציאו את הבלנדר מוט 🙂
טחינה קצרה עם הבלנדר ותקבלו מרק ירוק וקטיפתי כשבינתים כל הבית יתמלא בריח מדהים.
את המרק אני אוהבת להגיש עם קרוטונים שעשויים מקוביות לחם חתוכות לקוביות שנאפו או עברו טיגון קל עם מעט שמן זית.
אז זה מרק האפונה של אמא שלי. בעיני הוא הכי טעים שיש ביום חורפי וגשום (כמו היום) ואני רק מחכה ליום שהגוזלים שלי יפסיקו להתנגד לטעום ממנו ויתמכרו אליו כמוני.
מעניין גם מה הם יגדירו כאוכל של אמא שהם יגדלו (בטח יחשבו בעיקר על עוגות… 🙂 ).
בתיאבון!
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר בשורה הלבנה בצד ימין של האתר (רק מכניסים כתובת מייל שלכם) ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.
נראה מדהים!!
תודה רבה 🙂
מרק האפונה ניראה נהדר וקל להכנה
תודה
אכן קל להכנה וטעים מאוד. לפעמים הפשטות מנצחת 🙂
מרק אפונה מעורר בי זכרונות…בפינלנד מולדתי אוכלים בדרך כלל מרק אפונה בימי חמישי ותמיד יש פנקייק אחרי המרק
נשמע שיום חמישי ממש כייפי אצלכם. גם מרק אפונה וגם פנקייק – שווה!
אני רוצה דיווח שבועי של מתכונים
תודה מיכל
את מוזמנת להרשם לניוזלטר, בצד ימין של המסך אם את מתחברת מהמחשב, או מלמטה אם את מחוברת מהנייד
רות, יקרה:
הרגע הסיר על הכיריים. אדווח בהמשך מה יצא.
בבקשה תרשמי כמה שום. ברשימת המצרכים לא כתוב….
תודה רבה!
תודה דליה
בעקרון שום זה לפי הטעם אבל אני אוסיף למתכון הבהרה שאני שמה בין 2 ל 3 שיני שום
היי רות
מה שלומך אשמח מאוד להכין את המרק בעלי מאוד אוהב מרקים
איזה בלנדר מוט קנית אני מחפשת ולא יודעת איזה לקנות
הי דיקלה
אני משתמשת בבלנדר מוט של באמיקס כבר 7 שנים בערך ומאוד מרוצה ממנו.
את יכולה לראות עוד המלצות בפוסט ההמלצות שבבלוג (יש 2 – אחד על כלים ואחד על מכשירים) ושם תוכלי לראות תמונות ולקרוא את ההמלצות שלי בהרחבה (פשוט כתבי בחלון החיפוש "המלצות")
אשמח שתצרפי אותי 🙂
הי קרנית
כדי להצטרף צריך לכתוב את השם וכתובת המייל בחלק של ההרשמה – הכי קל זה מהעמוד הראשי של הבלוג (זה מאוד בולט שם)
היי
האם התכוונת שהאפונה צריכה לשלש את גודלה לאחר ההשרייה?
כי מחצי כוס היא לא גדלה ל3 כוסות
הי
כשהכנתי את המתכון בכוונה השתמשתי בכוס מדידה כדי לראות עד כמה האפונה תופחת בהשריה וראה זה פלא. מחצי כוס היא תפחה לי ל 3 כוסות.