העוף החגיגי של אמא – עוף בתנור עם אורז ערמונים, צנוברים וכל טוב

לכל משפחה יש את המתכונים האהובים עליה. אלה שאי אפשר לערוך ארוחה משפחתית חגיגית בלעדיהם. אלה שכשאמא/סבתא שואלת מישהו איזה מאכל להכין לכבודו ביומולדת הוא ישר מבקש אותם. אצלנו במשפחה יש מתכון אחד שכוווולם אוהבים. אנחנו קוראים לו "עוף עם אורז" ובעצם מדובר ב- עוף בתנור ששוכב מעל אורז שמכיל כל טוב – בשר טחון, ערמונים, גרעינים וצנוברים ותיבול נפלא.

לכבוד ראש השנה ושלל החגים הבאים עלינו לטובה החלטתי לגייס את אמא שלי שתכין איתי את המתכון ולצלם עבורכם את כל השלבים.
אני יודעת שאתם תעופו עליו ושהוא יכנס לארסנל המתכונים המנצחים שלכם! כך זה היה עם המתכונים שלה לגונדי ולחורשט סבזי שתוכלו למצוא כאן.

עוף בתנור עם אורז, בשר, ערמונים, צנוברים, אגוזים ושלל הפתעות

את המנה הזו אמא שלי מכינה כבר כמעט 20 שנה. אני לא זוכרת איך ומתי התחילה להכין אותה, אבל יכולה לספר לכם שמאז שהיא הכינה אותו כולנו התמכרנו אליו ולא רק אנחנו. כל עובדי בית חולים מאיר בערך, שבו עבדה אמי במשך 42 שנה (רובן במחלקת יולדות הנפלאה שבה נולדו כל ילדי), מריצים אותו ביניהם ומכינים אותו. המתכון עבר מיד ליד ואם אני לא טועה הם קוראים לו "העוף של אסתר". מדהים איך ש עוף בתנור יכול להיות כל כך רבגוני ופופולארי.

צלחת מלאה כל טוב – עוף בתנור עם אורז ושלל הפתעות.

החומרים:

לשכבת העוף שמעל האורז:
4 כרעי עוף מפורקים לירך ושוק (אפשר גם יותר תלוי כמה מקום יש לכם בכלי)
2 כפות רוטב סויה
3 כפות סילאן
כף פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום

לשכבת האורז
200 גר' פרגיות טחון
200 גר' בשר בקר טחון
1 בצל קצוץ
2 שיני שום טחונות
2 כוסות אורז לבן
2 קופסאות שימורים של פטריות (כן! אמא שלי מתעקשת שחייבים משימורים 🙂 )
100 גר' (שקית) צנוברים
200 גר' (2 שקיות) ערמונים בואקום
60 גר' (1/2 כוס) גרעיני חמניה – אפשר גם להוסיף גרעיני דלעת.
כף כמון
1/2 כף כורכום
1/2 כף מלח
2-2.5 כוסות מים רותחים

חגיגה בסיר אחד – עוף עם אורז והמון הפתעות טעימות

ההכנה

כיוון שהמתכון כולל כמה שלבים (עוף חגיגי.. מתכון מושקע..), אני כותבת את המתכון המקוצר ולאחר מכן אפרט בהרחבה, עם תמונות לטובת מי שמעדיף (כמוני) לראות תמונות של שלבי ההכנה.

המתכון בתמצית:

במחבת: מזהיבים בצל, מוסיפים שום, מוסיפים בשר טחון ופרגית טחונה ומפוררים טוב טוב.
מוסיפים פטריות (לאחר שטיפה מהנוזל של השימורים וללא הנוזל), צנוברים, גרעיני חמניה וערמונים ומערבבים.
מוסיפים אורז אחרי שטיפה של כמה פעמים וסינון ממים (חשוב לשטוף), מערבבים, מתבלים, מערבבים ורק אז מוסיפים 2 כוסות מים רותחים.
מעבירים לכלי גדול שמתאים לתנור או לתבנית גדולה לתנור מוודאים שהמים מגיעים לקו האורז אם לא מוסיפים עוד טיפה ועד חצי כוס.
מערבבים את חומרי המרינדה לעוף ומתבלים את העוף. מניחים את העוף מעל תערובת האורז מכסים במכסה או בנייר אלומיניום.
אופים בתנור במשך 3-4 שעות בחום של 150 מעלות. ככל שתאפו יותר כך העוף יהיה רך יותר. אם צריך אפשר בסוף האפיה להוציא את המכסה ולתת לעוף להשחים ב 180 מעלות.

ולמתכון בהרחבה

בשלב ראשון אמא שלי עובדת עם מחבת גדולה ולאחר מכן מעבירים את התכולה לסיר גדול. זה נוח כי שלב הטיגונים יותר מהיר כשמשתמשים במחבת. מי שבכל זאת רוצה לעבוד  סיר גדול שמתאים גם לתנור יכול כמובן.
אני החלטתי שלצורך הפוסט הזה אכין בדיוק כמו אמא שלי ולכן התחלנו עם סוטאז' בקוטר 30 ס"מ ולאחר מכן עברנו לסיר גדול בנפח 6.3 ל'  (ואפשר גם יותר גדול). שניהם מברזל יצוק ששומר על החום של חברת לה קרוזה – שמייצרת סירים שאני באופן אישי כל כך אוהבת (וכבר כתבתי על כך בפוסט ההמלצות על אביזרים למטבח).

מוכנים? מתחילים

אז מתחילים עם טיגון של הבצל עד שיזהיב ולקראת סוף הטיגון הוסיפו לו 2 שיני שום כתושות.
טיפ שלי – אל תוסיפו שמן למחבת טגנו את הבצל עם 2-3 כפות שמן ולאחר מכן הוסיפו כל פעם מעט מים למחבת וערבבו את הבצלים. זה תהליך שלוקח קצת זמן אבל בסופו תקבלו בצל זהוב בלי תועפות שמן.

כשהבצל והשום השחימו מוסיפים את 2 סוג הבשר הטחון (בקר ופרגית כ"א 200 גר') ומפוררים היטב לכמה שיותר דק. הבשר מתבל את האורז וממש ממש מוסיף לו אז אני ממליצה לא לוותר.

כשהבשר משחים וכבר לא אדום מוסיפים את הפטריות אבל – שימו לב שלפני כן מסננים את השימורים ממים ושוטפים את הפטריות כמה פעמים. בנוסף מוסיפים את הצנוברים, גרעיני החמניה (והדלעת אם יש) והערמונים.

מערבבים היטב עם הבשר והבצל ונותנים לתערובת להתחמם מעט. בינתים שוטפים את האורז כמה פעמים ומסננים אותו מנוזלים.
שימו לב שחשוב לשטוף את האורז גם כי לפעמים נכנסים למיכל כל מיני אורחים לא רצויים וגם כי השטיפה מורידה מהאורז את העמילן – שהוא החומר שגורם לאורז להיות דביק – וכך מבטיחים אורז "אחד אחד".

מוסיפים את האורז למחבת ומערבבים מעט.

בשלב הזה מוסיפים את התבלינים – כמון, כורכום מלח ופלפל (אמא שלי שמה גם אבקת מרק עוף, אני ויתרתי). שימו לב לא להגזים עם הכורכום. אמנם זה תבלין נהדר אבל אם שמים יותר מדי ממנו כל התערובת תקבל צבע צהוב עז מדי.

מערבבים הכל טוב טוב במחבת ורק אז מוסיפים 2 כוסות מים רותחים. זה אולי ייראה לכם הרבה אבל זכרו שהאורז שותה את המים. נותנים לתערובת להמשיך להתחמם ועוברים להכין את העוף.

בקערה (אני השתמשתי באותה אחת שבה ערבבתי את האורז) מערבבים את חומרי התיבול לעוף: רוטב סויה, סילאן, פפריקה וכורכום. אפשר לתבל גם בכל תערובת אחרת שאתם אוהבים אבל שתשתלב עם טעמי האורז ששם הכמון והכורכום שולטים (למשל תערובת תיבול לגריל עוף).

מוסיפים את כרעי העוף המפורקות ומערבבים היטב כך שהכרעים מצופים בתערובת.
אני ערבבתי עם היד, אפשר גם לשים הכל בשקית גדולה ולערבב. ואם ממש לא רוצים אפשר להבריש את העופות עם מברשת לאחר שמניחים אותם על האורז (שתכך נגיע לזה) אבל אז הם לא יהיו מתובלים משני הצדדים.

מדליקים את התנור ומחממים ל 160 מעלות.

מניחים לרגע את העוף בצד, לנוח בתערובת התיבול ועוברים חזרה לאורז.
אגב, אם רוצים אפשר לתבל את העוף במרינדה לפני שמתחילים עם תערובת האורז (או אפילו כמה שעות לפני) הוא רק ירוויח מהשהייה בתיבול.

מעבירים את תערובת האורז לסיר גדול, לרוסטר או לתבנית תנור עמוקה ומוודאים שהמים מגיעים עד לגובה האורז. פה בתמונה המים לא הגיעו מספיק והוספנו עוד חצי כוס מים רותחים.

מסדרים מעל את כרעי העוף המתובלים באופן שכולם יהיו במשטח אחיד (רצוי שלא יהיו אחד מעל השני).

ו.. יאללה לתנור. שמים מכסה לסיר (או מכסים את הכלי שבו אופים בנייר אלומיניום) ומכניסים לתנור שחיממנו ל 150מעלות (מספיק חם כדי לבשל בבישול איטי אבל לא חם מדי כדי לצלות).
נותנים לכל הטוב הזה להתבשל במשך 3-4 שעות בתנור. ככה עם מכסה. הזמן רק יעשה להם טוב.
בסוף האפיה בודקים ואם העוף לא נראה לכם שחום מספיק אפשר להוריד את המכסה ולהשחים הכל ב 180 מעלות לעוד כמה דקות.

עכשיו רק נשאר להגיש לשולחן ולטרוף.
העוף יהיה רך רך רך והאורז המתובל יהיה כל כך טעים שאל תתפלאו שיתחילו לריב מי יקח ראשון מהסיר 🙂

בתיאבון!!

וחג שמח 🙂

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
ההרשמה בחלק העליון בעמוד הראשי או בצד הימני של האתר (רק מכניסים שם וכתובת מייל בשורה הלבנה).

ואל תשכחו להצטרף ולהשתתף בקבוצה החדשה שלי "שמח במטבח", להתייעץ איתי בשאלות שונות ולשתף אותי במה שקורה אצלכם במטבח.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי (תציצו גם בסטורי, יש הרבה הפתעות שם).

 

‏17 תגובות

  1. אביבה לוי ב- 6 בספטמבר 2018 בשעה 10:39

    המתכון אומנם נראה ארוך אך הוא מפורט וקל להכנה. אני מאוד אוהבת מתכונים שהכל בסיר אחד . אני קוראת להם " שגר ושכח"

    • שמח במטבח ב- 8 בספטמבר 2018 בשעה 19:36

      תודה אביבה. זו המטרה – אני מפרטת את כל השלבים כדי שגם אלה שפחות מבינים בבישול או באפיה יוכלו להצליח, אבל אכן פשוט יחסית ומאוד אהוב אצלנו.
      שנה טובה <3

  2. רונית לגזיאל ב- 6 בספטמבר 2018 בשעה 12:43

    היי,
    אשמח לדעת אם ניתן להכין יום לפני ואם בכל זאת ניתן להשתמש בפטריות טריות ולא מקופסא

  3. טליה ב- 6 בספטמבר 2018 בשעה 12:55

    וואו נורא סופנייי
    מעולה לחג! תודה
    ושאלה, האם אפשר לחמם על הפלטה בחג? או שהאורז למטה מתייבש?
    תודה ושנה טובה:)

    • שמח במטבח ב- 8 בספטמבר 2018 בשעה 19:29

      אין בעיה לחמם על פלטה.
      חג שמח!

  4. גלי משיח ב- 7 בספטמבר 2018 בשעה 9:30

    הי יקירה. מה ניש???הולכת לעשות המתכון שלך בחג.. שאלה לי אלייך… האם אני יכולה להוסיף קוביות תפוח אדמה?,,אני יודעת שכן אבל האם הם ישארו שלמים בסוף התהליך???אולי לשים תפוא קטנים ושלמים…

    • שמח במטבח ב- 8 בספטמבר 2018 בשעה 19:26

      הי גלי יקרה. כיף לראות אותך פה
      לגבי תפוחי האדמה – את יכולה לסדר בתחתית תפוחי אדמה קטנים, או כמנהג הפרסים שימי מעט שמן בתחתית ומעליו פרוסות תפוחי אדמה (ואפשר גם בדפנות) אמא שלי עושה את זה לפעמים וזה מאוד טעים.
      שנה טובה ונפלאה

  5. אביבה זק ב- 7 בספטמבר 2018 בשעה 12:42

    ניראה מעולה

  6. ליטל דלל ב- 7 בספטמבר 2018 בשעה 19:40

    היי האם ניתן לוותר על הפרגיות והבשר? שזאת תנינ רק מנה עם עוף? אשמח לתשובה עד ערב החג . תודה ושנה טובה

    • שמח במטבח ב- 8 בספטמבר 2018 בשעה 19:24

      אפשר, אבל זה מה זה משדרג את המנה

  7. גלי משיח ב- 11 בספטמבר 2018 בשעה 6:34

    היי נורית. אכן הכנתי את העוף.. שמתי אותו רק 3 שעות ב160 מעלות והוא התייבש לגמרי… לדעתי לעוף הרבה זמן בתנור ל4 עושה לא טוב .. אין טעות במעלות???הוא נאפה בסיר הצרפתי הכבד…

    • שמח במטבח ב- 16 בספטמבר 2018 בשעה 9:15

      יכול להיות שצריך להנמיך את החום כי כל תנור מתנהג אחרת. אני אתן דגש על כך במתכון שהכוונה היא לחום נמוך יחסית ולא לחום ה"סטנדרטי" כדי שהעוף ייאפה לאט ויתרכך היטב. ממש מצטערת שיצא לך יבש, זו בהחלט לא הכוונה

  8. אורנה טרלו ב- 13 בספטמבר 2018 בשעה 14:07

    התבשיל שנראה מעולה כרגע בתנור.
    במתכון המקוצר כתבת שיש להכניס לחום של 150 מעלות בעוד בפירוט המתכון ציינת חום של 160 מעלות . מה נכון ?
    כמו כן מבקשת לדעת האם לכוון את התנור לאורך כל הבישול לחום מלמעלה ומלמטה או רק מלמעלה . אשמח לתשובה מהירה. תודה רבה. חג שמח.

    • שמח במטבח ב- 16 בספטמבר 2018 בשעה 9:14

      הי אורנה ותודה
      בגדול עדיף 150 אני אתקן. כידעו כל תנור מתנהג אחרת ולכן בכל מקרה יש להתאים המתכון להתנהגות התנור. למשל בכל מתכון שאני רואה שכתוב בו לאפות ב 180 מעלות אני אופה בתנור שלי ב 160 מעלות כי הוא תנור חזר.
      לגבי החימום – עדיף טורבו ואם אין – אז חימום מלמעלה ומלמטה
      חג שמח גם לך וגמר חתימה טובה 🙂

  9. קורל אלמוג ב- 24 בספטמבר 2018 בשעה 6:52

    נראה מעולה!

  10. רחל בן ישי ב- 30 בספטמבר 2018 בשעה 18:35

    רות יקרה,
    תודה על המתכון למאכל שאני מאוד אוהבת, והגיע אלי בדיוק לתאריך יום הולדתי העגול (והגבוה) שחל בחמישה בספטמבר.
    אנסה להכין, בתקווה שאצליח…
    חג שמח!

    • שמח במטבח ב- 6 באוקטובר 2018 בשעה 8:13

      תודה רבה רחל, שמחה שמצא חן בעיניך. והמון מזל טוב!!

השאר תגובה