שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

קציצות שילדים אוהבים – ארוחה בסיר אחד

כבר סיפרתי לכם שבצעירותי, כשרק התחלתי לבלות במטבח, לא הייתי בשלנית גדולה. באפיה הלך לי לא רע, ובגלל זה גם נצמדתי למטבח, אבל בישול היה קצת יותר מאתגר עבורי. למזלי אני בנאדם שלא מוותר ולא נתתי לקשיים להביס אותי. בכל פעם לקחתי על עצמי פרוייקט אחר והתאמנתי עד שהצליח לי. מן הסתם המתכונים הראשונים שניסיתי היו דברים קלים יחסית (פסטות וכו) וגם קציצות כמובן, שהיו המאכל הכי ביתי שיש בעיני.

אלא מה, למרות שחשבתי שקציצות זה הכי ביתי והכי קל להכנה, משהו לא הצליח לי. לא משנה מה עשיתי הן לא יצאו טוב: הן כל הזמן התפרקו לי ולא יצאו טעימות ועסיסיות.
אבל כאמור, אני טיפוס עקשן וכשמשהו לא מצליח לי זה רק עושה אותי יותר נחושה – אז ישבתי וקראתי מתכונים, בספרים, במגאזינים, ברשת (ואז האינטרנט לא היה מפותח כמו היום), וכמובן שגם פניתי לקבל עצות מאמא שלי, עד שהבנתי מה עשיתי לא בסדר, ומאז אני והקציצות חברות טובות.

אז לטובת כל אלה שגם נתקלו בקשיים עם קציצות (ואני יודעת שיש הרבה כאלה) החלטתי לרכז כאן את הטיפים שלי לקציצות שכולם יתלקקו עליהם – ילדים יזללו אותן וגדולים פשוט יגנבו לכם מהסיר  :-).

ואם כבר מרימים סיר קציצות, למה לא לעשות ארוחה בסיר אחד ולשלב בהם גם תפוחי אדמה? זה הכי מושלם יחד (בסוף המתכון יש גם הסבר להכנת אותו סיר רק עם פסטה – פטנט מעולה וזריז).
בסוף המתכון תמצאו גם הסבר להכנת הקציצות בלי רוטב (קציצות מטוגנות)

dsc_0581

 החומרים:
לקציצות:
500 גר' בשר טחון
1 בצל גדול מגורד גס או חתוך דק
1 תפוח אדמה בינוני (לא חובה ראו הסברים בהמשך) מגורר דק
חופן פטרוזיליה
2 ביצים
2 פרוסות חלה שהורטבו ונסחטו היטב  -או – שליש כוס פירורי לחם
כף או שתיים  של קטשופ (לא חובה)
כף רוטב סויה (לא חובה)
מעט מלח ופלפל
כפית סודה לשתיה (חשוב!!)

4 תפוחי אדמה בינוניים
(אופציה אחרת – פסטה – ראו הסבר בסוף המתכון)

לרוטב:
בצל אחד גדול
2-3 שיני שום קצוצות
2 מיכלי של רסק עגבניות (אפשר מהמיכלים הקטנים שמוכרים בסופר, אני הכי ממליצה על השפופרות של MUTTI)
מים רותחים
מלח ופלפל
אופציה: חופן עלי פטרוזיליה או סלרי או שניהם, קשורים בחוט שפגט כדי שאפשר יהיה להוציא אותם אחר כך.

dsc_0566

לפני שמתחילים כמה קווים מנחים וטיפים:

הבשר
לכל אחד יש העדפות משלו. אני אישית הכי אוהבת קציצות מבשר בקר, אבל אפשר גם מעוף (עדיף פרגית ולא חזה עוף כי זה קצת יבש) או מהודו (שווארמה נקבה – השאר יתנו קציצות יבשושיות). אפשר גם לשלב בין כמה סוגים – זה באמת עניין של טעם והעדפה בריאותית.
כלל חשוב מאוד מבחינתי הוא הקפדה על איכות הבשר – אני אישית מעדיפה לקנות טרי באותו יום ולהכין, ואם זה לא מתאפשר, אז מבשר שקניתי טרי וישר הכנסתי למקפיא. אני לא ממליצה להשתמש בבשר טחון קפוא מהסוג שמוצאים במקפיאים שבסופר כי מדובר בבשר שעבר עיבוד, שלא יודעים כמה זמן הוא במקפיא וכמובן לא ידוע מה הוסיפו לו.

תפוח אדמה בקציצות
מדובר ברכיב שאיננו חובה בקציצות אבל לדעתי מוסיף להן טעם, עסיסיות ובוא נודה – גם נפח. במיוחד אני אוהבת להוסיף תפוחי אדמה לקציצות מטוגנות, אבל גם לקציצות ברוטב זה מוסיף.

אפשר להשתמש גם בתפוחי אדמה מבושלים ומרוסקים (פירה) וכמובן שמי שאוהב ירקות אחרים יכול להשתמש בהם, אבל בתנאי שיהיו קשיחים כי הקציצות סופחות נוזלים בבישול. קישוא למשל ממש לא מומלץ.

סחיטת הבצל ותפוחי האדמה מנוזלים
חשוב ומומלץ לסחוט את תפוחי האדמה ואת הבצל מנוזלים לאחר שגררנו אותם. תתפלאו כמה נוזלים יצאו מהכמות שגררתם. הנוזלים הללו עלולים לפגום במרקם של הקציצות ולהפוך אותן לקציצות שמתפרקות.

ביצה
תפקיד הביצה הוא להחזיק את התערובת שלא תתפרק (וכמובן להוסיף לה טעם). אני תמיד מתחילה בביצה אחת ולפי המרקם של התערובת מחליטה אם צריך עוד (תערובת יבשה יחסית שלא מתאחדת כשמערבבים מצריכה ביצה נוספת). לרוב יש צורך בביצה נוספת.

פירורי לחם או חלה שנסחטה
הכי מומלץ להשתמש בחלה (לא חייב שתהיה טריה)  שהרטבנו וסחטנו היטב. היא תיתן לקציצות את המרקם המושלם. אבל מה לעשות שלא תמיד יש בבית ולכן אם אין משתמשים בפירורי לחם – איזה שבא לכם ומה שיש בבית. אני אישית הכי אוהבת פנקו אבל כל סוג של פירורי לחם יתאים (בתמונות הפעם השתמשתי בפירורית).

סודה לשתיה
הסוד מאחורי קציצות תפוחות ועגלגלות. אל תוותרו עליה במתכון.

והטריק הכי חשוב לקציצות שלא מתפרקות – להכניס אותן לסיר כשהרוטב רותח, ולא להכניס הכל בבת אחת – אפרט על כך עוד בהמשך המתכון.

ועכשיו – להכנה עצמה

אני בחרתי להשתמש במעבד מזון להכנת התערובת, אבל אפשר כמובן להכין ידנית (פשוט היה לי נוח להשתמש בו לגרוד תפוחי האדמה והבצל ולאחר מכן לקיצוץ הפטרוזיליה).
מזכירה לכם שוב – לאחר גרוד תפוחי האדמה והבצל חשוב לסחוט מהם את הנוזלים.
מניחים בקערה את כל שאר החומרים ומערבבים הכל יחד.
גם אם משתמשים במעבד המזון, מומלץ לאחר מכן להוציא את הסכין ולערבב את התערובת גם באופן ידני – הערבוב חשוב כיוון שחום היד ממיס את רקמות השומן שבבשר ונותן לנו קציצות יותר עסיסיות.

dsc_0537

נותנים לתערובת שלנו לנוח ולספוח טעמים ובינתים עוברים להכנת הרוטב: אני אומרת מראש שמדובר ברוטב פשוט יחסית כי בעקרון הקציצות מיועדות לילדים. כמובן שאפשר גם להשקיע ברוטב עגבניות עם עגבניות ועשבי תיבול, אבל בחיי שיוצא אחלה רוטב.

מטגנים בסיר את הבצל עם מעט שמן עד להשחמה. לקראת סוף הטיגון מוסיפים את השום הקצוץ ומביאים הכל להשחמה.
מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים מעט ולאחר מכן מוסיפים מים עד בערך אמצע הסיר (בערך ליטר מים) ואת המלח והפלפל.
לגבי הרסק – שימו לב שאפשר להשתמש ברסק המקומי שנמכר בסופר אבל אם יש לכם אפשרות עדיף למשתמש בשפופרות של חברת MUTTI הרסק שלהם משמעותית יותר מוצלח (וגם שימורי העגבניות) אני פשוט התאהבתי במוצרים של החברה הזו.

dsc_0538

נותנים לתערובת להגיע לרתיחה ורק אז מתחילים להכניס את הקציצות, שאותן נעצב בידיים רטובות מעט לצורת כדורים קטנית (גודל הקציצות הוא כמובן בהתאם להעדפה – אני אוהבת קציצות קטנות יחסית).
חשוב מאוד לחכות שהרוטב יהיה רותח – כי קציצות שיכנסו לסיר עם מים פושרים יתחילו להתפרק ולעומת זאת קציצות שיכנסו לסיר עם מים רותחים יקבלו מייד מעטה קשיח וישמרו על צורתן בעת הבישול.

dsc_0541

עוד עצה היא לא להכניס את כל הקציצות בבת אחת, כי התערובת שלנו קרירה יחסית ואילו הרוטב רותח. אם נכניס הרבה קציצות בבת אחת הטמפרטורה של הרוטב תרד ואז הקציצות לא יקבלו את ה"סגירה" שאנחנו רוצים שיקבלו כשהן ייכנסו לסיר.

לאחר שהכנסנו את כל הקציצות לסיר, סוגרים את המכסה ועוברים להכנת תפוחי האדמה.

מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לרבעים (או ליותר אם תפוח האדמה גדול).

dsc_0548

מתחילים להוסיף את תפוחי האדמה בזהירות ולאט לסיר – כדי לא לפגוע בקציצות (שלא יתפרקו) פשוט שמים אותם אחד אחד בין הקציצות.

dsc_0553

ועכשיו –  סוגרים את המכסה ונותנים לרוטב  להגיע לרתיחה – ואז מנמיכים את האש ונותנים לקציצות ולתפוחי האדמה להתבשל.  זה ייקח לפחות חצי שעה ואני אישית ממליצה על שעה.

לקראת סוף הבישול אפשר להסמיך את הרוטב על ידי הוספת כף או שתיים של קורנפלור מעורבבים במעט מים.
עוד טריק הוא להסיר את המכסה בסוף הבישול ולהגביר את האש כך שהרוטב יתאדה ויהיה מרוכז יותר.

מי שמעוניין לוותר על תפוחי האדמה יכול גם להוסיף לסיר פסטה בעשר הדקות האחרונות לבישול – הפסטה תספוג את הרוטב ותתבשל בו ותקבלו סיר של פסטה וכדורי בשר בלי הרבה בלאגנים. רק זכרו שאת הפסטה צריך להגיש מייד ואם תשמרו אותה בסיר למחר היא תהיה רכה מדי.

בתיאבון !

DSC_0586

ואם אתם רוצים להכין את הקציצות בלי הרוטב, גם זה אפשרי. פשוט טגנים אותן עם מעט שמן על מחבת פסים. במקרה כזה אפשר לוותר על הקטשופ בתערובת, אבל אל תוותרו על תוספת הסודה לשתיה כי היא תוסיף עסיסיות לקציצות ולעזור להן לקבל מראה מעוגל ותפוח.

קציצות על האש משמיעות צלילי טססססססס…. המחבת באדיבות ארקוסטיל

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר (בשורה הלבנה שבצד הימני של האתר) ולקבל ממני מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי מה הכנתם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף

 

 

27 תגובות על “קציצות שילדים אוהבים – ארוחה בסיר אחד

  1. אורן
    31 באוקטובר 2016

    איזה יופי של פוסט, ממש מדריך מושלם לקציצות!

  2. נטע
    31 באוקטובר 2016

    אוקיי, עכשיו יש לי אומץ לנסות גם…

    • שמח במטבח
      31 באוקטובר 2016

      תודה רבה נטע 🙂 מחכה לשמוע איך הלך
      ואם יש שאלות, אני כאן

  3. אורלי חרמש
    31 באוקטובר 2016

    מקסים וינוסה בקרוב!

  4. מגי
    31 באוקטובר 2016

    אין עלייך בהסברים, טיפים ותמונות!!
    כייף לקרוא ולהחכים עוד קצת. תודה!

  5. מעריצה שלך!!!!
    1 בנובמבר 2016

    אחלה פוסט אבל למה בישול, ועוד קציצות???
    ממש לא לטעמי!!!!
    אולי זה גם בגלל שאין מפונקת ממני במאכלים…
    אל תיקחי את אישי ואל תיעלבי אבל אני אשמח אם הפוסטים הבאים יהיו של אפיה ולא בישול כי בלי לפגוע, ניראה לי באפיה את יותר טובה!!!

    • שמח במטבח
      1 בנובמבר 2016

      מצטערת יקירה, אבל מדי פעם צריך גם לאכול ולכן מדי פעם יהיו בבלוג גם מתכוני בישול. אבל אני יכולה להבטיח לך שמתכוני הבישול יהיו של דברים ממש ממש שווים שאני אוהבת במיוחד.

  6. אפרת
    1 בנובמבר 2016

    נראה ממש דומה למתכון שלי – רק שאני רואה שיש לך כאן דברים שנראים ממש משדרגים!
    מעניין לנסות

    • שמח במטבח
      1 בנובמבר 2016

      תודה אפרת
      אינני מכירה את המתכון שלך ולכן אני לא יכולה להעיד על דמיון, אבל מן הסתם מתכון לקציצות הוא אחד מאבות המזון 🙂 מקווה שהשדרוגים יתקבלו באהבה אצלכם, כי לטעמי הם מאוד מוסיפים

  7. טל
    2 בנובמבר 2016

    היי רות,

    אני הרוסה על הבלוג שלך! הבבקה שוקולד מככבת אצלנו 🙂
    יש לי שאלה בעניין הקציצות- יש אפשרות להכין כדורים ולהקפיא? ואז פשוט להכין רוטב ולהוסיף את הקציצות?
    הכוונה היא שתמיד יהיו לי קציצות בשלוף במקפיא 🙂

    • שמח במטבח
      2 בנובמבר 2016

      הי טל
      לא ניסיתי להקפיא קציצות, אבל אמא שלי מכינה הרבה פעמים גונדי ומקפיאה אז לדעתי אין בעיה שתקפיאי ותוסיפי אותן לרוטב רותח. תכלס זה רעיון מעולה ויש מצב שגם אני אאמץ אותו בעתיד.

  8. דנה זילברמן
    9 בנובמבר 2016

    תודה רבה על מתכון נהדר.
    ביום שישי האחרון בישלתי את הקציצות האלה, הן יצאו נימוכות ומלאות טעם טוב.
    הילדים שלי טרפו לא נשארה קציצה אחת ביום למחרת.

    תודה רבה!!!

    • שמח במטבח
      9 בנובמבר 2016

      איזה כיף לשמוע 🙂 שמחה שאהבו אצלך
      תודה דנה

  9. מיכל
    18 בנובמבר 2016

    הי
    מתכון מעולה, הבת שלי טענה שזה ממש כמו באמריקה(:
    מה שכן, אני הוספתי שתי כפות שטוחות סוכר חום לרוטב בשביל ״לשבור״ את החמיצות של העגבניות.בעיני סופר משדרג
    וחוץ מזה מאד אוהבת את הבלוג שלך

    • שמח במטבח
      19 בנובמבר 2016

      תודה רבה ? כיף לשמוע.
      לגבי תוספת הסוכר לרוטב, מכירה את הטריק, אני ויתרתי כיוון שמדובר ברסק עגבניות והוא פחות חמוץ מעגבניות מרוסקות ומשומרות.

  10. הילה
    27 בינואר 2017

    המתכון לכריך המדהים עם הקציצות-ממכר!!

  11. עומר גרנון
    31 בינואר 2017

    אתמול עשיתי.
    יצא אליפות !!!!!!!!!!!!!!!
    מומלץ ביותר !

  12. שני
    20 במרץ 2017

    הי, קודם כל אני מכורה לבלוג שלך (אגלה לך סוד שעד לא מזמן פחדתי מהמטבח- לא עוד ) בכל מקרה, לא אשמח לדעת איזה סוג בשר לקנות ? תודה

    • שמח במטבח
      22 במרץ 2017

      הי שני ותודה רבה ? ממש משמח לשמוע שהמתכונים שלי הפיגו את החשש שלך מהמטבח
      לגבי קציצות – אני בדרך כלל קונה צלעות, אבל בדרך כלל לקצבים יש בשר שהם מקצים לטחינה
      אם את עושה מעוף תשתמשי בפרגית
      ואם הודו תבקשי שווארמה נקבה

  13. רותי גביזון
    27 באפריל 2017

    מעולה!
    צילומים שעושים את העבודה,
    הסברים מפורטים
    וטיפים מצויינים לקציצות מושלמות.
    אליפות?

  14. אבי
    28 באפריל 2017

    היי תודה על המתכון! חייבים להוסיף תפוחי אדמה או פסטה? אפשר רק את הקציצות עם הרוטב?

    • שמח במטבח
      30 באפריל 2017

      הי אבי
      כמובן שאין בעיה להכין את הקציצות עם הרוטב ללא תוספת של תפוחי אדמה או של פסטה

      • אבי
        30 באפריל 2017

        תודה.הכנתי ויצא טעים מאוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 31 באוקטובר 2016 על ידי ותויגה , , .