ריזוטו פטריות כמו במסעדות
שנים רציתי להכין בבית ריזוטו כמו במסעדות ואיכשהו תמיד זה קצת הלחיץ אותי. ריזוטו נשמע לי כמו משהו שמסובך להכין ושצריך מיומנות מיוחדת כדי שיצא טוב, ופשוט יצא שלא העזתי לנסות.
עד ש… שבת אחת החלטתי שדי לחשוש ושבסך הכל מדובר בבישולים ומקסימים אם לא יצא נכין משהו אחר. ואז.. ניסיתי להכין ויצא לי כל כך מושלם – ריזוטו כמו במסעדות! הבעל ואני כל כך התלקקנו על המנה הזו ואני התמלאתי גאווה שהצליח לי ושזה לא היה כזה קשה או מסובך כמו שחשבתי.
מכאן כבר התחלתי להכין ריזוטו בכל הזדמנות שרק יכלתי. מה אומר לכם.. התמכרתי לזה.
אז לכל מי שחשש ועד כה לא הכין, ההכנה של הריזוטו עצמו אינה מסובכת מדי, והקושי היחיד שכרוך בהכנה שלו הוא העובדה שצריך לעמוד לייד הסיר בסביבות החצי שעה ולערבב את האורז כל הזמן.
אבל… אחרי שתטעמו את הריזוטו הזה אני מבטיחה לכם שתתמכרו כמוני ותהיו מוכנים לעמוד ולערבב תמורת העונג של לאכול מהריזוטו המושלם הזה, שיוצא בדיוק כמו במסעדות.
החומרים:
1 כוס (כ 250 גר') אורז עגול לריזוטו
בצל אחד צוץ
2 שיני שום (אפשר גם יותר)
מעט שמן זית לטיגון
25 גר' חמאה לטיגון
סלסילת פטריות שמפיניון/פוטבולו או כל תערובת פטריות שאתם אוהבים
כוס יין לבן
כליטר ציר ירקות
כפית מחית כמהין
1/2 כוס שמנת מתוקה
100 גר' גבינת פרמזן + כמות נוספת להגשה
מלח ופלפל לפי הטעם
*ציר ירקות – מרק ירקות פשוט יחסית שהכנתי מגזר, בצל, תפוח אדמה, קישוא, סלרי ופטרוזיליה ושהוספתי לו מעט תמצית ציר עף שקניתי באחת החנויות המתמחות (מגיע בשקיקים ארוכים) – אפשר כמובן להוסיף גם אבקת מרק למי שאין ציר ואם ממש ממהרים אפשר גם להשתמש בלקט ירקות קפוא.
ההכנה:
מתחילים בטיגון הבצל בשמן ובחמאה עד שהוא יזהיב. זה לוקח קצת זמן (ולא כמו בתכניות הבישול שתוך 2 דקות הוא מזהיב באורח פלא) אבל כאן לא חייבים "לשמור" על הסיר ואפשר לערבב מדי פעם.
ואם שאלתם – אני מערבבת פה גם שמן זית וגם חמאה כדי שמצד אחד יהיה עושר בטעמים מהחמאה ומצד שני החמאה לא תישרף בטיגון וגם נקבל טעם משמן הזית.
כשהבצל משחים מוסיפים את השום ומערבבים כדי שגם הוא ישחים מעט.
מוסיפים את האורז ומערבבים עד שהאורז יצופה בשמן.
משלב זה מתחילים "להשקות" את האורז בנוזלים. בכל פעם כמות קטנה וכשהאורז סופג אותה מוסיפים את מנת הנוזלים הבאה.
מתחילים בכוס יין לבן והמלצה שלי: תשתמשו ביין לבן יבש ולא חצי יבש כיהמתיקות של החצי יבש פחות מתאימה פה.
כשהיין נספג באורז מתחילים להוסיף מציר הירקות. פשוט מעמידים סיר מרק (חם!) לייד סיר הריזוטו ומעבירים לאט לאט עם מצקת
ובין כל הוספה להוספה מערבבים את הריזוטו כדי שהוא לא חלילה ייחרך מהתחתית של הסיר וכדי שהכל יתבשל באופן אחיד.
לאט לאט תראו שהריזוטו מתחיל להתעבות.
לאחר כ- 3 סבבים של השקייה מוסיפים את הפטריות. שימו לב שהן חתוכות די גס כי הן ממילא יתכווצו במהלך הבישול.
ושוב.. לערבב
שימו לב שבמהלך הבישול הפטריות מתכווצות, אבל בעצם האורז סופג את הנוזלים שלהן כך ששום דבר לא הולך לאיבוד.
לתוספת טעם שממש, אבל ממש, משדרגת אני מוסיפה כפית של מחית כמהין.
מדובר במחית שנמכרת בחנויות המתמחות ובחנויות התבלינים וכוללת תערובת של פטריות ובתוכן גם כמהין (שהן כידוע פטריות מאוד יקרות), ומספיקה תוספת קטנה שלה כדי לתת לכל תבשיל את הטעם האופייני והנפלא של הכמהין. אז אל תוותרו עליה, היא ממש ממש מוסיפה.
ושוב.. לערבב ולערבב
כשרואים (וטועמים) שהריזוטו עוד מעט מוכן מוסיפים לסיר חצי כוס שמנת מתוקה שתסמיך אותו ותעשיר את הטעם שלו ושוב.. מערבבים
ואחרון חביב.. מוסיפים את הפרמז'ן שגררנו ומערבבים. אם רואים שיש צורך אפשר גם להוסיף עוד מציר הירקות.
בשלב הזה כבר אפשר לטעום ולהוסיף מלח ופלפל אם מרגישים שצריך (זכרו שהפרמזן עצמה גם היא מלוחה).
בסופו של הליך הבישול הריזוטו ייראה כמו עיסה (סופר טעימה, אבל עדיין .. עיסה) יישארו בו קצת נוזלים והוא יהיה סמיך וכל כולו יצרח אליכם "תאכלו אותי.. ועכשיו!!! כי הריח שלו יהיה פשוט משגע
אז אל תחכו יותר מדי כי עכשיו הריזוטו במרקם מושלם. מעבירים לצלחת ומגישים
ולאקסטרא פינוק אני אוהבת להגיש אותו לשולחן עם גוש של פרמזן ומגרדת ולגרד עוד קצת פרמזן על הצלחת.
כאן אפשר לראות שהיד המגרדת אינה שלי אלא של נועה חברתי שהתנדבה לבוא ולעזור לי בהכנות ובעיקר לגבות אותי אם גוזלית מתעוררת באמצע הצילומים של הפוסט (כפי שאכן קרה). הצמידים המהממים, למקרה שתהיתם, הם מעשה ידיה של נועה (ובכלל תציצו בדף שלה יש שם יופי של צמידים ויש גם סדנאות שבהן היא מלמדת איך מכינים צמידים כאלה).
וחזרה לריזוטו – עכשיו שראיתם שזה ממש לא מסובך להכין ריזוטו אני מקווה שתשתכנעו לנסות ולהכין. אני כבר התמכרתי לטעם הזה ויותר לא אצטרך ללכת למסעדה בכל פעם שבא לי להתפנק עם ריזוטו שווה.
בתיאבון!!
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות. הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!
רות פוסט מעולההה
תודה רבה דורון ?
לאחר חיפושים רבים אחר מתכון ברור ופשוט לריזוטו, מצאתי את המתכון שלך, ונהניתי מכל רגע של עבודה, וכמובן גם מהתוצאה. תודה רבה. יהודית
תודה רבה יהודית. ממש שמחה לשמוע שאהבת
היי רות, הריזוטו נראה מעולה ואני רוצה להכין אבל… אנחנו לא אוהבים פטריות. מה אוכל לשים במקום?
תודה!
הי לינוי
אפשר להכין ריזוטו עם שילובים שונים של ירקות, למשל עם אפונה, עם ירקות שורש ועוד.
תודה 🙂
האם ניתן בלי יין לבן? מה אפשר לשים במקום
אפשר להשתמש בעוד ציר ירקות או פשוט במים
היי מתכון מעולנ! כתבת ליטר מרק ירקות ומנגד כתבת שלוש סבבי השקייה. האם להוביף ליטר או רק 3 כפות השקייה של כף מרק? תודה!!
תודה רינת. הכוונה שלי היא שבכל סבב של השקיה מוסיפים כמה כפות של המרק ולא כל פעם ליטר 🙂
בטטה יהיה מצויין
אני מקווה לנסות את המתכון עוד השבוע.(: לכמה מנות הוא מספיק בערך?
המתכון מספיק לכ 3 מנות (תלוי בקיבולת של מי שאוכל ממנו, כמובן, כי זו מנה די משביעה)
היי רות, אני מעוניינת להכין ריזוטו אך לא מוצאת אורז עגול לריזוטו. האם יש חברה מסויימת שאפשר למצוא (אני יודעת שלסוגת היה בעבר, אבל הייתי ב4 מקומות ואין)? אולי רק אורז עגול?
הי ענת, אפשר להשתמש באורז לריזוטו של סוגת. עבר לזה אני מצאתי אורז לריזוטו ברשת ספייסז וגם בחנויות תבלינים (כמו קליית חממה) מקווה שזה יעזור
שלום, הריזוטו נראה נפלא, תודה
אשמח לקבל קישור לאתר של נועה… זו שעונדת את הצמידים 😉 חג שמח ❤️
תודה גלי
את נועה הכי קל למצוא בפייסבוק – נועה ברקמן.
היי רות. תודה על המתכון.
אורז של סושי גם מתאים. נכון?!
פחות יתאים, אם כי לא שוללת כי גם אורז לסושי הוא אורז עגול.
בכללי ריזוטו מכינים מאורז לריזוטו. לרוב זן ארבוריו אבל יש עוד זנים. בסופר אפשר למצוא כמה חברות שמוכרות אורז לריזוטו במגוון של מחירים
האם ניתן להכין מראש
ריזוטו פחות מומלץ להכין מראש כיוון שהאורז סופח אליו נוזלים. אבל מניסיוני האישי הוא די טעים גם אם מכינים מראש ומחממים.
פעם שנייה שאני עושה ריזוטו לפי המתכון הזה, וכל פעם יוצא אגדה! תודה!
איזה כיף לשמוע
תודה !!
שלום
האם אפשר להשתמש בשמנת לבישול במקום שמנת מתוקה?
במקרה הזה אין בעיה
יצא פשוט מושלם ממש ממש טעים
תודה ג'נט. שמחה לשמוע שאהבת
היי רות,
מתכון מעולה ! יצא מדהים 🙂
שאלה לי אלייך:
אני יכולה להכפיל כמויות במידה ואני רוצה כמות יותר גדולה? או שזה בעייתי כי אז לא כל האורז יתבשל כמו שצריך?
הי עדן, שמחה מאוד שאהבת את המתכון
נראה לי שהכפלת המתכון יכולה קצת להאט את קצב הבישול, כי יש פה ענין חשוב של תזמון, ושל ערבוב מתמיד כדי שהאורז יספוג יפה את הנוזלים. לדעתי כמות כפולה פחות תעבוד אבל כמות וחצי בסיר מספיק גדול ועם ערבוב תמידי תעבוד.
יש אפשרות להשתמש בחלופה זולה יותר ממחית כמהין? כמו למשל שמן כמהין או חמאת כמהין?
אם כן, מתי להשתמש והאם זה מחליף את השמן / חמאה של טיגון הבצל.
תודה!
אין בעיה
זה פשוט נותן טעם טוב. גם שמן כמהין וחמאת כמהין יעשו את העבודה. ממליצה להוסיף בכל מקרה בסוף הליך הבישול. כמו עם מחית הכמהין
נראה מעולה
יש סיכוי שיעבוד פה יין רוזה במקום לבן?
תודה!
לדעתי פחות יתאים, גם מבחינת הצבע וגם מבחינת הטעמים
מתכון מהמם! כמה פעמים שאני כבר מכינה אותו וכל פעם שלמות!
רציתי לשאול אם אפשר להשתמש באורז מלא?
תודה לך!
הי שלי
בריזוטו חשוב להשתמש בזני אורז שמתאימים לריזוטו ואני לא בטוחה שאורז מלא יתאים לצורך כך, אבל.. אין מה להפסיד ותמיד אפשר לנסות.
הכנתי כבר פעמיים ויצא מעולה!
תודה רבה על המתכון 🙂
תודה רותם. שמחה לשמוע שאהבת
הכנתי היום יצא מעולה
שמחה לשמוע חגית 🙂
וואו. הכנתי אתמול, פשוט וואו. ! פעם ראשונה שאני מכינה ריזוטו, יצא פשוט מעלף ! תודה על המתכון(:
תודה רבה נועה. כמה כיף שמצליח ככה 🙂
גיליתי לא מזמן את הבלוג שלך, תודה על מתכונים מעולים וטעימים!! 🙂
תודה מאי 🙂 שמחה מאוד שאהבת
היי , זה נראה מעולה! אנסה היום, כמה זמן בישול סה"כ ? הכנתי שבוע שעבר ריזוטו עם גריסי פנינה , לקח יותר משעתיים עד שהיה מוכן. תודה
נראה לי שבערך 30 דקות. ממש לא שעתיים. לא הייתי עומדת ומערבבת שעתיים אוכל לייד הכיריים (זה באמת מוגזם..)
מתכון פשוט מעולה, כל פעם שיש ביקוש מהמשפחה אני חוזרת לאתר ומכינה אותו 🙂
תודה מאיה
האם ניתן להשתמש בגבינה אחרת במקום פרמזן?
פרסמן הכי מתאימה לדעתי. יש גבינות בסגנון של פרמזן שאפשר להשתמש בהן. לטעמי פחות מתאים להשתמש בגבינות קשות אחרות כמו מוצרלה
הי, תודה רבה על המתכון, נראה מעולה ואני רוצה לנסות.
צריך לשטוף ולהשרות את האורז?
האם היחס הינו ליטר מי מרק לכל 250 גר אורז?
תודה רבה
הי שלומי. רצוי לשטוף את האורז אבל לא חובה. ולגבי היחס – כל אורז שותה מים אחרת ולכן ההסבר במתכון מאוד מפורט לגבי אופן הוספת הנוזלים.
שלום,
האם יש להשתמש בכל ליטר ציר הירקות?
הבנתי שיוצקים בהדרגה, אך האם משתמשים בכולו בסוף התהליך.
תודה
הי ליאת. כמות הציר תלויה בספיגה של האורז. במתכון שלי זו היתה הכמות שלה נזקקתי כדי להכין את הריזוטו. אם חסר ציר תמיד אפשר להוסיף עוד קצת מים. ואם נשאר עודף תמיד כיף לשתות אותו כמרק 🙂 או להשתמש בו למשהו אחר
הי, אפשר לוותר על היןן ולשים עוד ציר מרק במקום? אנחנו לא אוהבים מאכלים עם יין