ריבת חלב – כך תכינו בבית בקלי קלות

ריבת חלב הפכה בשנים האחרונות למצרך מאוד אהוב באפיה. ותכלס, בצדק. היא נפלאה בכל כך הרבה קינוחים ובזכות המרקם שלה יכולה לשמש לשלל מתכונים. אפשר להשתמש בה כמו שהיא בעוגות ועוגיות, ואפשר להפוך אותה למוס מדהים שמכינים בקלי קלות.

לפני שנים רבות החלטתי לנסות להכין וגיליתי שריבת החלב הביתית זה אחד הדברים הכי הכי שווים שיש. ההכנה שלה פשוטה יחסית וחומרי הגלם זולים כל כך שהרבה יותר משתלם להכין אותה לבד מאשר לקנות צנצנת (רק מיובאת! רצוי מארגנטינה או ספרד).

אז החלטתי לשתף אתכם במתכון המנצח שלי ו… בתור ספיישל לפרסם גם את המתכון שלי לאלפחורס (הרי אין אלפחורס בלי ריבת חלב טובה 🙂 ) שאליו תוכלו להגיע כשתלחצו על הקישור הזה.

ריבת חלב

יש כל מיני שיטות להכין ריבת חלב. יש כאלה שמכינים אותה מחלב מרוכז שמבשלים המון זמן בפחית הסגורה (קצת מלחיץ בעיני..) ויש כאלה שמכינים אותה בדרך הקלאסית מחלב וסוכר שמתבשלים לאט לאט על הסיר. ראו הכתבה המעולה של יעל גרטי שממש חקרה את הנושא.

אני כמובן מעדיפה את הדרך הקלאסית רק שיש לי בשבילכם כמה טוויסטים משלי שהופכים את ריבת החלב לעשירה יותר.

ריבת חלב ביתית

אז איך מכינים ריבת חלב?

מהכמות הזו יוצאות כ- 3-4 צנצנות קטנות של 200 מ"ל (כלומר סה"כ 800 מ"ל ריבת חלב)

1.25 ליטר חלב 3% (מיכל חלב ועוד כוס)
250 מ"ל שמנת מתוקה (מיכל קטן)
חצי קילו סוכר
מקל וניל / 2 כפיות תמצית/מחית וניל איכותית
חצי כפית סודה לשתיה

– אופציה להעשרת ריבת החלב – 100 גרם חמאה

ההכנה:

בסיר גדול שמים את החלב, השמנת הסוכר והוניל ומביאים לסף רתיחה. המלצה שלי – תבחרו סיר עם תחתית עבה, רצוי נון סטיק או סיר ברזל יצוק (כפי שרואים בתמונה) כי יש פה בישול ארוך ולא נרצה שהריבה תיקרש או תידבק לשוליים ולתחתית.

שימו לב שפה השתמשתי במקל ניל פשוט כי היה לי במלאי, אבל ברור לי שהיום כשמחירי הוניל בשמיים אין שום בעיה להשתמש בתמצית וניל או יותר טוב – במחית וניל טובה שמנוקדת במלא נקודות שחורות מהוניל. הכל הולך, רק תקפידו על תמצית וניל אמיתית ולא "בטעם".

כשהתערובת על סף רתיחה מורידים מהאש ומוסיפים חצי כפית סודה לשתיה וישר מערבבים. חשוב להוריד מהאש וחשוב גם לערבב אחרת התערובת תגלוש לכם.

למה סודה לשתיה? היא תורמת לצבע הכהה יותר של ריבת החלב.

מחזירים לאש ונותנים לריבה להתבשל לאט אט בביעבוע עדין. את הריבה צריך לערבב כל הזמן, שלא יהיו גושים בתחתית.

בשיטה המסורתית מכניסים בעדינות גולות לסיר וכשהתערובת מתבשלת הן מסתובבות בסיר וגם שומעים את הנקישות שלהן על הסיר. רק תזכרו כמה גולות שמתם כי בסוף התהליך צריך להוציא אותן 🙂

אז אני גם שמתי גולות בסיר, וחלק מהזמן באמת שמעתי אותן רוקדות בסיר. אבל לא כל הזמן ולכן דאגתי לערבב את הריבה כל כמה זמן, ליתר בטחון.

לאט לאט תראו איך ריבת החלב תתחיל לקבל צבע יותר ויותר קרמלי.

פשוט צריך לחכות בסבלנות ולערבב.. הסוכר יתקרמל, הנוזלים יתאדו לאט לאט .. התערובת תתכהה עם הזמן.

ופתאום תראו בסיר שלכם ריבת חלב קרמלית בצבע משגע!

התערובת גם תבעבע בבועות יותר גדולות ותראו שהיא סמיכה יותר.

איך יודעים מתי הריבה מוכנה? הכי קל – לטבול בה כף או לקקן, ועם כפית להעביר בה "שביל" (לא עם האצבע כי זה רותח!!) אם השביל נשאר ולא מתחבר זה מוכן.

**אם החלטתם להוסיף גם חמאה לריבת החלב היא מתווספת בשלב הזה (מוסיפים אותה בקוביות ומערבבים היטב).

היתרון של החמאה הוא שהיא מוסיפה יציבות לריבה (כשהיא במקרר) וכמובן גם מעשירה את הטעמים. הכנתי בלי והכנתי עם ושתיהן יצאו מדהים. לדעתי אם המטרה היא למילוי אלפחורס כדאי להוסיף את החמאה שתייצב אותה עוד יותר.

ריבת חלב מוכנה

את הריבה מעבירים לצנצנות מעוקרות – כלומר צנצנות שמתבשלות במים רותחים. אבל לי אין כוח ללכלך עוד סיר ולהתחיל לבשל צנצנות ולכן אני ממלאת אותן במים רותחים, סוגרת מכסה, מחכה דקה ואז מרוקנת והופכת וכשאין בהן יותר נוזל אני ממלאת וישר סוגרת מכסה.

ריבת חלב בצנצנת

עכשיו יש לכם ריבת חלב מטריפה!! שימו אותה במקרר והיא תתגבש ומכאן תוכלו להשתמש בה לשלל מתכונים.

כמובן שה-מתכון הכי הכי בשבילה הוא אלפחורס ולכן כאמור הכנתי לכם גם מתכון מפורט לאלפחורס.

אבל לא רק – אפשר להכין איתה עוגות מוס, חיתוכיות בצק פריך (ואז משתמשים בריבת חלב במקום הריבה הרגילה), עוגת קרפים, או להשתמש בה במקום קרמל לקינוחים.

ריבת חלב ואלפחורס

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.

אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות או בקבוצת הפייסבוק שלי.
הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

ריבת חלב

מצרכים:

  • 1.25 ליטר חלב 3%
  • 250 מ"ל שמנת מתוקה (רצוי 38%)
  • 500 גרם סוכר
  • 2 כפיות תמצית וניל או מחית וניל או מקל וניל אחד חצוי
  • 1/2 כפית סודה לשתיה
  • 100 גרם חמאה **אופציה להעשרת הריבה. לא חובה.

הוראות הכנה:

  • בסיר בעל תחתית עבה מביאים לסף רתיחה את החלב, השמנת, הסוכר והוניל.
  • מסירים מהאש ומוסיפים חצי כפית סודה לשתיה. מערבבים מייד שלא יגלוש.
  • מחזירים לסיר ומבשלים בבעבוד עדין במשך כשעתיים עד שמתקבלת ריבת חלב קרמלית וסמיכה.
  • ניתן להכניס מספר גולות לסיר שיסייעו בערבוב - חשוב לספור את הגולות ולהוציא בסיום ההכנה.
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

‏14 תגובות

  1. Hadar ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 14:07

    היי אם אני רוצה חצי כמות? פשוט לשים חצי ממה שכתוב מכל דבר?

  2. שירה בן שהם ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 18:05

    שלום לך. תודה רבה לך על כל המתכונים, מעריצה שלך ועוקבת כל הזמן עושה חלק מהמתכונים, כשמוצאת לי זמן… האם אפשר לעשות עם חלב פרווה ומחמאה?
    כדי שיהיה פרווה, אבל אם זה יהיה ממש לא טעים ויקלקל את הריסת חלב, אעדיף לעשות חלבי אז מה שתגידי…
    תודה מראש!

  3. שירה בן שהם ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 19:35

    הריבת חלב*

  4. טליה ב- 8 באוקטובר 2020 בשעה 14:05

    הריבה יוצאת באמת כל כך סמיכה כדי למלא אלפחורס?
    כי פעם כשהכנתי עשיתי לפי מבחן השביל, והיא הייתה ממש ממש לא מספיק סמיכה בשביל זה..

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:09

      אם היא לא היתה מספיק סמיכה לא הייתי מפנה למתכון שלה 🙂 הכל עניין של בישול. וכאמור, הכנסתי אפשרות לחזק את הריבה בחמאה שמוסיפה לה יציבות אחרי הקרור.

  5. תמר ב- 9 באוקטובר 2020 בשעה 10:26

    איזה מגניב
    רוצה לנסות… עשית לי חשק.
    אשמח אם תעני לשאלה של שירה- מעניין אותי מה דעתך על הפרווה באמת? אפשר לעשות גירסה פרווה?
    למרות שברור שאין על חלבי !!!

    חג שמח ותודה על מתכונים מעולים

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:19

      אני אישית לא אוהבת תחליפים ומעדיפה להשתמש בריבת חלב חלבית וכשצריך מתכוני פרווה להכין כאלה שמראש נוצרו לפרווה (כמו פאי השוקולד הטבעוני) ולא להתעסק עם החלפות
      אבל, יש כאלה שחשוב להם להכין פרווה ולאור התגובות הרבות ברשת שמעידות על כך שריבת החלב הפרוותית גם טעימה (וזה הגיוני כי הטעם מגיע מהסוכר) אני בהחלט חושבת שזו אופציה ראויה.

  6. שירה בן שהם ב- 9 באוקטובר 2020 בשעה 11:04

    חח כבר חשבתי שרות ענתה, רוצה כבר לנסות להכין

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:03

      סורי שירה, המכענה הכי מהיר הוא בקבוצה שלי בפייסבוק, כי בבלוג אני לא תמיד רואה את ההתראות על התגובות. בכל מקרה, אני עוברת עכשיו על התגובות ואשמח לענות ולעזור

  7. שירה ב- 14 באוקטובר 2020 בשעה 19:03

    סבבה, הכל טוב
    מחכות בסבלנות
    גם ככה בינתיים יש לנו עוד הרבה להשתכלל ולהכין מתכונים אחרים
    תודה רבה לך מראש 🥰

  8. שירה בן שהם ב- 14 באוקטובר 2020 בשעה 19:06

    תודה רבה לך🥰
    עכשיו ראיתי את התשובה שלך

  9. פנינה קלמנוביץ ב- 15 באוקטובר 2020 בשעה 6:17

    כמה זמן הריבת חלב נשמרת במקרר?

    • שמח במטבח ב- 17 באוקטובר 2020 בשעה 19:08

      חודשים רבים ועד שנה. יש שם הרבה סוכר שמשמש כחומר משמר

השאר תגובה