ריבת חלב – כך תכינו בבית בקלי קלות

ריבת חלב הפכה בשנים האחרונות למצרך מאוד אהוב באפיה. ותכלס, בצדק. היא נפלאה בכל כך הרבה קינוחים ובזכות המרקם שלה יכולה לשמש לשלל מתכונים. אפשר להשתמש בה כמו שהיא בעוגות ועוגיות, ואפשר להפוך אותה למוס מדהים שמכינים בקלי קלות.

לפני שנים רבות החלטתי לנסות להכין וגיליתי שריבת החלב הביתית זה אחד הדברים הכי הכי שווים שיש. ההכנה שלה פשוטה יחסית וחומרי הגלם זולים כל כך שהרבה יותר משתלם להכין אותה לבד מאשר לקנות צנצנת (רק מיובאת! רצוי מארגנטינה או ספרד).

אז החלטתי לשתף אתכם במתכון המנצח שלי ו… בתור ספיישל לפרסם גם את המתכון שלי לאלפחורס (הרי אין אלפחורס בלי ריבת חלב טובה 🙂 ) שאליו תוכלו להגיע כשתלחצו על הקישור הזה.

ריבת חלב

יש כל מיני שיטות להכין ריבת חלב. יש כאלה שמכינים אותה מחלב מרוכז שמבשלים המון זמן בפחית הסגורה (קצת מלחיץ בעיני..) ויש כאלה שמכינים אותה בדרך הקלאסית מחלב וסוכר שמתבשלים לאט לאט על הסיר. ראו הכתבה המעולה של יעל גרטי שממש חקרה את הנושא.

אני כמובן מעדיפה את הדרך הקלאסית רק שיש לי בשבילכם כמה טוויסטים משלי שהופכים את ריבת החלב לעשירה יותר.

ריבת חלב ביתית

אז איך מכינים ריבת חלב?

מהכמות הזו יוצאות כ- 3-4 צנצנות קטנות של 200 מ"ל (כלומר סה"כ 800 מ"ל ריבת חלב)

1.25 ליטר חלב 3% (מיכל חלב ועוד כוס)
250 מ"ל שמנת מתוקה (מיכל קטן)
חצי קילו סוכר
מקל וניל / 2 כפיות תמצית/מחית וניל איכותית
חצי כפית סודה לשתיה

– אופציה להעשרת ריבת החלב – 100 גרם חמאה

ההכנה:

בסיר גדול שמים את החלב, השמנת הסוכר והוניל ומביאים לסף רתיחה. המלצה שלי – תבחרו סיר עם תחתית עבה, רצוי נון סטיק או סיר ברזל יצוק (כפי שרואים בתמונה) כי יש פה בישול ארוך ולא נרצה שהריבה תיקרש או תידבק לשוליים ולתחתית.

שימו לב שפה השתמשתי במקל ניל פשוט כי היה לי במלאי, אבל ברור לי שהיום כשמחירי הוניל בשמיים אין שום בעיה להשתמש בתמצית וניל או יותר טוב – במחית וניל טובה שמנוקדת במלא נקודות שחורות מהוניל. הכל הולך, רק תקפידו על תמצית וניל אמיתית ולא "בטעם".

כשהתערובת על סף רתיחה מורידים מהאש ומוסיפים חצי כפית סודה לשתיה וישר מערבבים. חשוב להוריד מהאש וחשוב גם לערבב אחרת התערובת תגלוש לכם.

למה סודה לשתיה? היא תורמת לצבע הכהה יותר של ריבת החלב.

מחזירים לאש ונותנים לריבה להתבשל לאט אט בביעבוע עדין. את הריבה צריך לערבב כל הזמן, שלא יהיו גושים בתחתית.

בשיטה המסורתית מכניסים בעדינות גולות לסיר וכשהתערובת מתבשלת הן מסתובבות בסיר וגם שומעים את הנקישות שלהן על הסיר. רק תזכרו כמה גולות שמתם כי בסוף התהליך צריך להוציא אותן 🙂

אז אני גם שמתי גולות בסיר, וחלק מהזמן באמת שמעתי אותן רוקדות בסיר. אבל לא כל הזמן ולכן דאגתי לערבב את הריבה כל כמה זמן, ליתר בטחון.

לאט לאט תראו איך ריבת החלב תתחיל לקבל צבע יותר ויותר קרמלי.

פשוט צריך לחכות בסבלנות ולערבב.. הסוכר יתקרמל, הנוזלים יתאדו לאט לאט .. התערובת תתכהה עם הזמן.

ופתאום תראו בסיר שלכם ריבת חלב קרמלית בצבע משגע!

התערובת גם תבעבע בבועות יותר גדולות ותראו שהיא סמיכה יותר.

איך יודעים מתי הריבה מוכנה? הכי קל – לטבול בה כף או לקקן, ועם כפית להעביר בה "שביל" (לא עם האצבע כי זה רותח!!) אם השביל נשאר ולא מתחבר זה מוכן.

**אם החלטתם להוסיף גם חמאה לריבת החלב היא מתווספת בשלב הזה (מוסיפים אותה בקוביות ומערבבים היטב).

היתרון של החמאה הוא שהיא מוסיפה יציבות לריבה (כשהיא במקרר) וכמובן גם מעשירה את הטעמים. הכנתי בלי והכנתי עם ושתיהן יצאו מדהים. לדעתי אם המטרה היא למילוי אלפחורס כדאי להוסיף את החמאה שתייצב אותה עוד יותר.

ריבת חלב מוכנה

את הריבה מעבירים לצנצנות מעוקרות – כלומר צנצנות שמתבשלות במים רותחים. אבל לי אין כוח ללכלך עוד סיר ולהתחיל לבשל צנצנות ולכן אני ממלאת אותן במים רותחים, סוגרת מכסה, מחכה דקה ואז מרוקנת והופכת וכשאין בהן יותר נוזל אני ממלאת וישר סוגרת מכסה.

ריבת חלב בצנצנת

עכשיו יש לכם ריבת חלב מטריפה!! שימו אותה במקרר והיא תתגבש ומכאן תוכלו להשתמש בה לשלל מתכונים.

כמובן שה-מתכון הכי הכי בשבילה הוא אלפחורס ולכן כאמור הכנתי לכם גם מתכון מפורט לאלפחורס.

אבל לא רק – אפשר להכין איתה עוגות מוס, חיתוכיות בצק פריך (ואז משתמשים בריבת חלב במקום הריבה הרגילה), עוגת קרפים, או להשתמש בה במקום קרמל לקינוחים.

ריבת חלב ואלפחורס

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.

אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות או בקבוצת הפייסבוק שלי.
הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

ריבת חלב

מצרכים:

  • 1.25 ליטר חלב 3%
  • 250 מ"ל שמנת מתוקה (רצוי 38%)
  • 500 גרם סוכר
  • 2 כפיות תמצית וניל או מחית וניל או מקל וניל אחד חצוי
  • 1/2 כפית סודה לשתיה
  • 100 גרם חמאה **אופציה להעשרת הריבה. לא חובה.

הוראות הכנה:

  • בסיר בעל תחתית עבה מביאים לסף רתיחה את החלב, השמנת, הסוכר והוניל.
  • מסירים מהאש ומוסיפים חצי כפית סודה לשתיה. מערבבים מייד שלא יגלוש.
  • מחזירים לסיר ומבשלים בבעבוד עדין במשך כשעתיים עד שמתקבלת ריבת חלב קרמלית וסמיכה.
  • ניתן להכניס מספר גולות לסיר שיסייעו בערבוב - חשוב לספור את הגולות ולהוציא בסיום ההכנה.
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

‏52 תגובות

  1. Hadar ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 14:07

    היי אם אני רוצה חצי כמות? פשוט לשים חצי ממה שכתוב מכל דבר?

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:16

      בדיוק

      • הילה ב- 13 בינואר 2021 בשעה 18:26

        האמת שהטעם של הריבה יוצא מוזר

      • אביה ב- 1 בפברואר 2022 בשעה 20:37

        עשיתי ויצא לי נוזלי. למה?

        • שמח במטבח ב- 21 בפברואר 2022 בשעה 10:22

          אם ריבת החלב נוזלית סימן שצריך לבשל אותה יותר זמן

  2. שירה בן שהם ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 18:05

    שלום לך. תודה רבה לך על כל המתכונים, מעריצה שלך ועוקבת כל הזמן עושה חלק מהמתכונים, כשמוצאת לי זמן… האם אפשר לעשות עם חלב פרווה ומחמאה?
    כדי שיהיה פרווה, אבל אם זה יהיה ממש לא טעים ויקלקל את הריסת חלב, אעדיף לעשות חלבי אז מה שתגידי…
    תודה מראש!

    • דבי ב- 7 בפברואר 2022 בשעה 14:55

      תודה רבה יצא נהדר.
      כמה זמן הריבה מחזיקה במקרר או האם כדאי להקפיא

      • שמח במטבח ב- 8 בפברואר 2022 בשעה 19:56

        אפשר להחזיק אותה גם שנה במקרר בזכות כמות הסוכר שבמתכון. אני לא מקפיאה אותה

  3. שירה בן שהם ב- 7 באוקטובר 2020 בשעה 19:35

    הריבת חלב*

  4. טליה ב- 8 באוקטובר 2020 בשעה 14:05

    הריבה יוצאת באמת כל כך סמיכה כדי למלא אלפחורס?
    כי פעם כשהכנתי עשיתי לפי מבחן השביל, והיא הייתה ממש ממש לא מספיק סמיכה בשביל זה..

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:09

      אם היא לא היתה מספיק סמיכה לא הייתי מפנה למתכון שלה 🙂 הכל עניין של בישול. וכאמור, הכנסתי אפשרות לחזק את הריבה בחמאה שמוסיפה לה יציבות אחרי הקרור.

  5. תמר ב- 9 באוקטובר 2020 בשעה 10:26

    איזה מגניב
    רוצה לנסות… עשית לי חשק.
    אשמח אם תעני לשאלה של שירה- מעניין אותי מה דעתך על הפרווה באמת? אפשר לעשות גירסה פרווה?
    למרות שברור שאין על חלבי !!!

    חג שמח ותודה על מתכונים מעולים

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:19

      אני אישית לא אוהבת תחליפים ומעדיפה להשתמש בריבת חלב חלבית וכשצריך מתכוני פרווה להכין כאלה שמראש נוצרו לפרווה (כמו פאי השוקולד הטבעוני) ולא להתעסק עם החלפות
      אבל, יש כאלה שחשוב להם להכין פרווה ולאור התגובות הרבות ברשת שמעידות על כך שריבת החלב הפרוותית גם טעימה (וזה הגיוני כי הטעם מגיע מהסוכר) אני בהחלט חושבת שזו אופציה ראויה.

  6. שירה בן שהם ב- 9 באוקטובר 2020 בשעה 11:04

    חח כבר חשבתי שרות ענתה, רוצה כבר לנסות להכין

    • שמח במטבח ב- 13 באוקטובר 2020 בשעה 19:03

      סורי שירה, המכענה הכי מהיר הוא בקבוצה שלי בפייסבוק, כי בבלוג אני לא תמיד רואה את ההתראות על התגובות. בכל מקרה, אני עוברת עכשיו על התגובות ואשמח לענות ולעזור

  7. שירה ב- 14 באוקטובר 2020 בשעה 19:03

    סבבה, הכל טוב
    מחכות בסבלנות
    גם ככה בינתיים יש לנו עוד הרבה להשתכלל ולהכין מתכונים אחרים
    תודה רבה לך מראש ????

  8. שירה בן שהם ב- 14 באוקטובר 2020 בשעה 19:06

    תודה רבה לך????
    עכשיו ראיתי את התשובה שלך

  9. פנינה קלמנוביץ ב- 15 באוקטובר 2020 בשעה 6:17

    כמה זמן הריבת חלב נשמרת במקרר?

    • שמח במטבח ב- 17 באוקטובר 2020 בשעה 19:08

      חודשים רבים ועד שנה. יש שם הרבה סוכר שמשמש כחומר משמר

  10. חיה ב- 14 בנובמבר 2020 בשעה 21:47

    תודה ענקית על המתכון:)
    הכנתי עכשיו ויצא בטעם ומרקם מקסים!!
    אבל… ממש לא יצא כהה. ולא רציתי להשאיר עוד זמן על האש כי הריבה כבר הייתה סמיכה מאוד.
    אז לפעם הבאה… מה אפשר לעשות?

    • שמח במטבח ב- 20 בנובמבר 2020 בשעה 9:37

      הי חיה, שמחה שהצליח לך ושאהבת.
      לגבי הצבע – אין ממש ברירות פה. הצבע מגיע מהקירמול ומהשילוב של הסודה לשתיה ואם הריבה בהירה מדי הדרך היחידה שתתכהה זה עוד קצת זמן על האש (עם השגחה)

      • שירי ב- 2 בדצמבר 2020 בשעה 8:07

        את הבישול הארול על אש קטנה? ופלוס מינוס כמה זמן בישול זה אמור לקחת (רק כדי שאבין סדר גודל)

  11. נתלי אירלנד ב- 19 בדצמבר 2020 בשעה 11:31

    חייבת לציין, שאני מכינה לפי מתכון ישן ומוצלח של סבתא שלי, שחייה רוב חייה באורוגואי. במתכון הזה אין שמנת ואין חמאה. יוצאת ריבת חלב מעולה.

    • שמח במטבח ב- 24 בדצמבר 2020 בשעה 10:49

      אני בטוחה שיוצאת ריבת חלב מעולה. התוספת שלי של החמאה והשמנת משפרת בעיני את ריבת החלב מבחינת מרקם ועושר טעמים.

      • שי ב- 5 בינואר 2021 בשעה 21:23

        היי
        אפשר להכין את ריבת העחלב עם חבל דל לקטוז או נטול לקטוז?

        • שמח במטבח ב- 9 בינואר 2021 בשעה 19:53

          מודה שלא ניסיתי. לדעתי עם דל לקטוז זה יעבוד (אני משתמשת רבות ב 2% דל לקטוז) לגבי נטול מודה שלא יודעת כי לא ניסיתי

  12. יפעת כהן ב- 29 בדצמבר 2020 בשעה 9:02

    עשיתי. יצא לי מתוק מידי שקשה לי לאכול. יש אפשרות להוריד בסוכר?
    וגם זה בקושי הסמיך לי. זה היה סביבות ה4 שעות על האש אולי אפילו יותר. נהיה ככה כבר כמו שוקולד ולא הסמיך מספיק… למה זה?
    שמתי חמאה בסוף וזה נהיה טיפה יותר נחמד שהתקרר

    • שמח במטבח ב- 30 בדצמבר 2020 בשעה 20:03

      הי יפעת, ריבת חלב היא דבר מתוק. מאוד. בלי הסוכר לא תהיה ריבה.

  13. אפרת ב- 7 בינואר 2021 בשעה 21:42

    היי, תודה רבה על המתכון! מכינה עכשיו אבל הריבת חלב כבר 3 שעות על האש והיא עדין נוזלית, מה אפשר לעשות?
    עשיתי משהו לא בסדר שבגלל זה יצא ככה?

    • שמח במטבח ב- 9 בינואר 2021 בשעה 10:51

      הי אפרת, לפעמים זה לוקח זמן. תגבירי את החום ותשגיחי עליה שלא תיקרש תוך ערבוב .

  14. טל ב- 20 בינואר 2021 בשעה 13:19

    היי, הריבת חלב יצאה מעולה. רק מעט סמיכה מדיי, ברמה שיהיה לי קשה למרוח בין 2 עוגיות אלפחורס. האם אפשרי לחמם אותה מעט ואז למרוח? אני חוששת שיהרוס את העוגיה…
    אם לא, יש לך פתרון אחר?
    המון תודה!!! המתכון מעולה

    • שמח במטבח ב- 20 בינואר 2021 בשעה 19:22

      אין בעיה לחמם אותה מעט כדי שיהיה קל למרוח. זה מה שאני עושה עם ריבות חלב קנויות שפעמים רבות מאוד סמיכות.

  15. לאה ב- 1 בפברואר 2021 בשעה 22:32

    היי, תודה על מתכון והדרכה מעולים. ריבת החלב יצאה מעולה אבל אחרי קירור נהיו גרגירים מבאסים דמויי סוכר, יש לך מושג למה קרה והאם אפשר לתקן?

  16. הלל ב- 25 בפברואר 2021 בשעה 16:27

    היי(:
    הכנתי והיא יצאה טעימה ברמות!
    שאלה- הריבה כבר מאתמול במקרר והיא עדיין לא מספיק יציבה (אני רוצה לשים אותה באלפחורס..)
    יש משהו שאני יכולה לעשות?

    • שמח במטבח ב- 1 במרץ 2021 בשעה 21:35

      הי הלל,
      בעקרון אחרי שהתקררה אני פחות ממליצה לנסות "לסדר אותה". השיטה להסמיך היא לבשל עוד קצת או להוסיף חמאה בסוף התהליך (שתגרום לריבת החלב להתייצב יותר בקרור)

  17. אמונה ב- 28 ביוני 2021 בשעה 21:59

    אחרי הפעם החמישית בערך שאני מכינה את הריבת חלב..
    איזה מתכון מהמם!!!
    כבר יש לנו קבוע צנצנת במקרר. כל כך הרבה יותר טעים וטוב מהקנוי.
    תודה רבה!!
    ו-לי מבחן השביל לא עובד. זה תמיד נראה נוזלי. מבחן הצלוחית הקפואה עובד..

  18. עינב גירש ב- 5 ביולי 2021 בשעה 16:25

    אפשר להקפיא?

    • שמח במטבח ב- 21 ביולי 2021 בשעה 11:45

      אין צורך. ריבת החלב מכילה הרבה סוכר ונשמרת במקרר לפחות שנה

  19. מעין ב- 22 בנובמבר 2021 בשעה 13:34

    היי! אפשר להחליף את הסוכר במייפל?
    תודה 🙂

    • שמח במטבח ב- 22 בנובמבר 2021 בשעה 15:48

      לא ניתן. הסוכר הכרחי ליצירת הקרמל הנחוץ להכנת ריבת החלב.

      • אור ב- 6 בינואר 2022 בשעה 11:12

        היי אפשר כמויות לצנצנת אחת?

        • שמח במטבח ב- 8 בינואר 2022 בשעה 9:50

          עם כמות העבודה שיש במתכון אני לא ממליצה להכין עבור צנצנת אחת בלבד.

  20. דניאל ב- 4 בפברואר 2022 בשעה 17:00

    היי, יצא לי סמיך מאוד, ברמה של טופי. מה עשיתי לא נכון?

    • שמח במטבח ב- 19 בפברואר 2022 בשעה 8:13

      הי דניאל. אם יצא לך סמיך ברמה של טופי זה סימן שבישלת את ריבת החלב קצת יותר מדי. אם התערובת עדיין חמה אשר לדלל במעט שמנת מתוקה ואז היא תהיה במרקם יותר נוזלי.

  21. אבי ב- 1 במרץ 2022 בשעה 21:18

    האם מוציאים את מקל הוניל בסוף התהליך?

    • שמח במטבח ב- 2 במרץ 2022 בשעה 6:52

      אפשר להוציא ואפשר להשאיר בצנצנת ולזכור שהוא שם.

  22. ניסים ב- 25 במאי 2022 בשעה 13:42

    הכנתי, ויצא לי ממש טוב, ומאוד מדוייק, נראה ממש כמו בתמונות שלך – טעים במיוחד!!!
    אני לא שמתי במקרר רק בארון [פשוט חצי מהכמות נאכלה בתוך יומיים] וכעת הריבה התחילה להתגבש, זה רגיל? מה לעשות?

    • שמח במטבח ב- 26 במאי 2022 בשעה 11:51

      הי ניסים. קודם כל שמחה לשמוע שאהבת
      לגבי ההתגבשות – למה הכוונה? האם התגבשה בחלק העליון שלה או שהתגבשה אחרת?

      • ניסים ב- 5 ביוני 2022 בשעה 22:42

        תודה על המשוב
        הריבה מתגבשת בחלק העליון ונהיית קשה כמו סוכר

  23. בילי ב- 30 במאי 2022 בשעה 12:08

    הי,
    תודה על המתכון,
    ניסיתי והיה משגע!!!
    רוצה להכין שוב ואי לי סודה לשתיה
    מה ניתן לשים במקום?
    (בעיקר בשביל הצבע…)

    • שמח במטבח ב- 22 ביוני 2022 בשעה 8:16

      אפשר לנסות להכין בלי הסודה אבל לדעתי היא חשובה למרקם ולצבע. אין מה לשים במקומה

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *