קיש גבינת עזים, עשבי תיבול וצנוברים
שבועות כבר מאחורינו, ועכשיו יש לנו זמן להתאושש מהחגים עד בערך אוקטובר. אבל זה לא אומר שאין סיבה להכין דברים שווים ומרשימים. יש מסיבות סיום, יש אירועים משפחתיים, ויש אירוחים שבהם נרצה לפנק את הסועדים.
הקיש הזה הולך איתי כבר שנים. אני מכינה אותו לכל מסיבה וכמובן בכל שבועות, ובדרך כלל הוא הראשון שנעלם. הוא טעים, מרשים, קל יחסית להכנה ואין בעיה גם להכין אותו מראש ואפילו (רחנמא ליצלן) להקפיא ולחמם לפני ההגשה.
ניסיתי להתחקות אחרי המקור שלו, ונראה שמדובר בגירסה משודרגת למתכון שהיה להיט בפורום האפיה של על השולחן, שאותו ניהלתי בעברי. כמו כל קבוצת אופים, בכל פעם היה אצלנו שוס אחר שתפס את כולנו, ובאותה תקופה זה היה קיש עשבי תיבול. מדובר בגירסה של מתכון של אהרוני מהספר "ארוחות ערוכות" שכללה קלתית ומלית עם שמנת מתוקה או חמוצה, ביצים ו- עשבי תיבול. כולנו הכנו אותו וכולנו התלהבנו ממנו. חלק הכינו עם צנוברים וחלק בלי, ואני בשלב מסויים הוספתי לו גבינת עזים (פרומעז, גדעז וכו) ומאז זו הגירסה שאני הכי אוהבת.
לקראת פרסום המתכון, הזכרתי לחברי הפורום את הקיש, וכל אחת ואחד נזכרו בגירסה האהובה עליהם (אפילו היתה גירסה עם חצילים). היה כיף להזכר איך בכל פעם מתכון אחר כבש את כולנו וכמה שזה כיף להיות חלק מקהילת בשלנים שחולקת בשמחה את האהבה לתחביב הממכר הזה 🙂
אז הפוסט הזה מוקדש לכל החברות (והחברים) מפורום האפיה, שרבים מהם הפכו להיות חברים קרובים שלי גם מחוץ למסך המחשב, וחלקם לחברים ממש קרובים שלי.
החומרים (לתבנית פאי מתפרקת בקוטר 28 ס"מ) :
לקלתית:
(לקוח מהספר הנהדר של אורנה ואלה)
240 גר' קמח (כוס ו- 2/3)
160 גר' חמאה קרה
2/3 כפית מלח
קורט סוכר
3-5 כפות מים
למלית:
חופן עלי בזיליקום
חופן עלי פטרוזיליה (בלי הגבעולים)
בערך כף עלי טימין (בלי הגבעולים)
1 גליל גבינת עזים (פרומעז, גזעז וכו')
1 מיכל שמנת חמוצה
1/2 מיכל שמנת מתוקה
2 ביצים
קורט מלח
100 גר' צנוברים
**אין בעיה לגוון בעשבי התיבול, להוסיף או להחסיר תבלין כלשהו, ולהכין בכל שילוב שאתם אוהבים (נענע, כוסברה, רוזמרין וכו')
ההכנה:
קלתית:
את ההקלתית אני ממליצה להכין ערב לפני, בשל טריק ההקפאה שמייד אספר עליו כאן שיעזור לנו לקבל קלתית פריכה ששומרת על הגובה שלה ולא מתכווצת באפיה.
ההכנה היא די פשוטה – בקערת מעבד המזון מניחים את הקמח, החמאה הסוכר והמלח ומתחילים לעבד בפולסים. חשוב שהחמאה תהיה קרה ותהיה חתוכה לקוביות כי אנחנו מכינים בצק פריך שכל הפריכות שלו נבנית מכך שהחמאה והקמח נחתכים שוב ושוב לפירורים קטנים קטנים.
את העיבוד אנחנו עושים כאמור בפולסים (לחיצות קצרות) עד שכל הקמח והחמאה נראים כמו פרורים קטנים ובהירים שנראים כמו קמח קצת יותר עבה. ואז מוסיפים את המים בעדינות. מתחילים בכמות של 2 כפות, מעבדים בפולסים, בודקים ואם הפרורים עדיין קמחיים מוסיפים עוד קצת מים. עושים את זה עד שנקבל פירורים במרקם שנראה כמו קוסקוס דק (ותודה לאורן גירון על הטיפ הזה).
מעבירים את הפירורים לניילון נצמד שפרסנו על השיש, ומאחדים אותם בעדינות לגוש בצק. אפשר עם הידיין והמהדרים עושים את זה עם הניילון הנצמד עצמו (על ידי הרמת הניילון בכל פעם בצד אחר והידוק הפירורים למרכז).
כשהבצק מתגבש לגוש משטחים אותו מעט ועוטפים בניילון. נסו לשטח לצורת עיגול, זה יקל מאוד ברידוד.
את הבצק המרודד מכניסים למקרר כדי לתת לו להתמצק שוב ולחמאה להתקרר ולהספג בבצק. כמה זמן? לפחות חצי שעה. קחו בחשבון שאם תקררו יותר זמן (שזה מצויין) אז כשמוציאים את הבצק מהמקרר כדי לרדד אותו יכול להיות שיהיה צורך בהמתנה קצרה שיתרכך קצת כי אי אפשר לרדד גוש קר מאוד (הוא ישבר במקום להשתטח).
את הבצק מניחים על מסטח מקומח ומקמחים מעט גם מלמעלה.
הכי נוח זה לפזר קמח מגבוה ומהר, כי אז הוא מתפזר בשכבה דקה. אבל בואו נהיה כנים, רובנו עובדים על שיש שיש עליו עוד דברים והמקום שלנו מצומצם, ולכן אני אישית לא יכולה לעשות זאת כשאני עובדת על השיש שלי. אז מה שאני עושה זה שאני מפזרת את הקמח מהכי רחוק שאני יכולה ואז עם היד מפזרת את הקמח על החלק העליון בזהירות, שלא יהיו גושים על הבצק.
מרדדים את הבצק בעדינות על המשטח המקומח. רצוי מאוד להפוך אותו לפחות פעם אחת במהלך הרידוד כדי לוודא שהוא לא נדבק למשטח. מפסיקים לרדד כשרואים שהבצק מספיק לכיסוי כל הקלתית והשוליים. פשוט שמים את הקלתית על הבצק ורואים.
מעבירים את הבצק מעל הקלתית בזהירות. יש לכך כמה שיטות. השתיים האהובות עלי הן או להרים בעדינות עם היד ולהניח על הקלתית (אבל כאן יש סכנה שהבצק יקרע באמצע, עושים את זה רק אם הבצק קר ולא דביק וא מתחיל להפרד כשמרימים אותו) או לגלגל אותו בעדינות על המערוך ואז לגלגל בעדינות על הקלתית.
בשלב הבא מיישרים את שולי הבצק ב 90 מעלות לדפנות הקלתית, כדי שיהיו לנו פינות יפות.
ואל דאגה אם בדרך הבצק קצת נקרע או אם נהיים חורים, זה קורה לפעמים וזה ממש לא אסון. פשוט לוקחים חתיכת בצק ומשלימים.
את השוליים מיישרים בעזרת המערוך, או בעזרת סכין שאיתה עוברים בתנועת חיתוך כקה על השוליים (כל פעם קצת).
בסופו של דבר יש לנו קלתית מוכנה. וכן, הפעם כשהכנתי אותה היא לא נראתה מושלמת כאילו יצאה מקונדיטוריה (ששם יש להם מכונות שמרדדות את הבצק) וזה בסדר גמור. אני בכוונה משתפת אתכם בתמונה, כדי שתראו שגם כשהקלתית לא יוצאת ישרה כמו פלס, בתוצאה הסופית יהיה לכם קיש מהמם ואף אחד לא יראה שיש כמה סימני אצבעות על הבצק בחלק הפנימי.
ועכשיו לטריק הכי שווה – את הקלתית הזו מכניסים למקפיא לכמה שעות טובות. ועדיף ללילה. המטרה היא שהיא תהיה בלוק קפוא כשהיא נכנסת לתנור. זה יבטיח לנו שהיא לא תאבד צורה, לא תתכווץ ותישאר פריכה. ותאמינו או לא, אני אופה אותה ככה בלי שום חרורים ובלי שום משקולת וזה עובד תמיד!
את הקלתית הקפואה אופים ב 180 מעלות למשך 10 דקות עד שהיא לא נראית רטובה. זכרו שתהיה לנו עוד אפיה אז לא צריך לאפות אותה עד שתשחים, רק עד שתהיה יבשה מספיק כדי לקבל את המלית שלנו (שהיא די רטובה).
בזמן שהקלתית מצטננת מכינים את המלית (שזה גם קלי קלות). ואל תכבו את התנור, כי תכף תכניסו אליו שוב את הקיש.
במעבד המזון טוחנים את עשבי התיבול שלנו. כפי שכתוב בתחילת המתכון, לא חייבים ללכת על השילוש שאני בחרתי (פטרוזיליה, בזיליקום וטימין), אלא אפשר לבחור בכל שילוב שרוצים (יש שמשלבים נענע, רוזמרין ועוד ועוד). הקיש מקבל באהבה את כל הטעמים. אני אישית אוהבת את השילוב שבחרתי ובעיני הוא מושלם, אבל כאמור, כל אחד וטעמו הוא.
רק עד דבר אחד אני מקפידה – בלי גבעולים עבים. במיוחד לא בטימין. זה מורגש מאוד בקיש וממש לא כיף לתת ביס לפרוסה ולהרגיש גבעול קשה.
לאחר מכן מוסיפים לחגיגה את גבינת העזים – שימו לב שמדובר באלה שמגיעות בצורת גליל ולא גבינות אחרות (כמובן שאם אתם ממש לא אוהבים תצרגישו חופשי לגוון, אני הכי אוהבת את הקיש עם הגבינה הזו).
פשוט צובטים עם היד (או חותכים עם סכין, אם אתם לא בקטע של לעבוד עם הידיים) חתיכות קטנות ושמים במיכל מעל העשבים שטחנו.
מערבבים בכמה פולסים עד שהגבינה נטמעת בעשבי התיבול ואז מוסיפים את כל שאר החומרים (שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, ביצים ומלח – אבל לא את הצנוברים). ושוב, טוחנים בפולסים עד שהכל מתאחד. שימו לב שיש מצב שגבינת העזים תהיה קצת בתחתית (היא יותר עבה) לא לדאוג, באפיה הכל מסתדר אז לא צריך להתעקש, פשוט מערבבים קצת עם כף או מרית ודואגים שהכל יכנס לתבנית.
יוצקים את התערובת הטעימה הזו לקלתית (בעדינות) היא אמורה למלא אותה די יפה וכמעט עד הסוף – אז שימו לב שהקלתית שלכם מונחת על איזו תבנית (אחרת קשה להעביר לתנור, מה גם שאם זו קלתית מתפרקת היא עלולה לעלות מהתחתית אם תנסו לסחוב אותה כמו שהיא ואז כל המלית תישפך).
ולרכיב האחרון – הצנוברים – מפזרים יפה יפה על הקיש. יש מתכונים שראיתי שבהם נכתב לקלות את הצנוברים. במקרה שלנו זה מותר כיוון שהם יבצבצו מהקיש שלנו וייקלו בזמן האפיה (ואתם כבר יודעים שאני תמיד בעד חיסכון בלכלוך כלים בזמן העבודה).
והנה הקיש שלנו מוכן להכנס לתנור .
אופים את הקיש במשך כחצי שעה (לפעמים קצת יותר, תלוי בתנור) עד שהוא שחום וחתיכי. מוציאים, מצננים (שימו לב שבאפיה הוא מעט מתרומם ואחר כך חוזר לגובה הקלתית), מחלצים מהקלתית ומגישים.
אין בעיה גם להכין את הקיש מראש ולהקפיא (או לשמור במקרר אם מגישים למחרת) חימום קל בתנור והוא כמו חדש. זו אחת הסיבות שבכל מסיבה שלי הקיש הזה מככב – אני פשוט מכינה אותו כמה ימים לפני ומפנה לעצמי זמן להכנות של הרגע האחרון ביום של האירוע עצמו).
בתיאבון 🙂
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח, לשאול שאלות, להראות לי תמונות וסתם לספר לי מה קורה אצלכם במטבח.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.
מתה על קישים, וזה ממש עושה חשק ליישורים!
בא לי להכין היום בערב. ושאלה לא קשורה- איזה מעבד מזון יש לך?
הי ענבר
יש לי 2 מעבדי מזון – מג'ימיקס ירוק ומעבד נוסף של בוש (עם הידית השחורה) שהמנוע שלו נמצא במכסה.
נראה מעולה!
אני מייד מאמץ אותו לתפריט המשפחתי.
איזה כיף לשמוע. מחכה לשמוע איך יצא
הי רות
אני מאוד נהנית לקרוא את המתכונים שלך אבל לצערי לא רואה אפשרות לשמור אותם בpinterest
האם תוכלי לאפשר זאת?
תודה
קרני
הי קרני. אני לרוב מתייגת בפינטרסט על ידי עמידה על תמונה ובקשה לשמור אותה כ PIN. אבדוק עם מנהל האתר שלי אם יש דרך קלה יותר לשמור.
אפשר להחליף את העשבי תיבול בתרד או שהנוזלים שלו ישנו את המרקם של המלית?
הי מיכל
אין בעיה להשתמש בתרד אבל אני מציעה שתאדי אותו קצת ותסחטי אותו מנוזלים לפני ההוספה
נראה טעעעיייםםםם !!!!!
שאלה אחת:
מרגישים חזק את הטעם של הגבינה ?
אני קצת נרתעת מגבינות צאן בגלל הטעם והריח החזק שלהם
אני אישית לא חושבת שמרגישים חזק. אבל אם את לא אוהבת גבינות צאן את יכולה להשתמש בגבינה אחרת או להוריד אותה בכלל ואז להשתמש רק במיכל שמנת חמוצה (או לחלופין במיכל שמנת מתוקה)
ב"ה
שלום,
יש לי שאלה בקשר לצמת שמרים שוקולד.
שואלת כאן כי אני לא יודעת אם את רואה בלוגים ישנים, וגם יש שם המון תגובות..
אז ככה:
הכנתי לזה את הצלחת של האגוזים, רק עם בוטנים.
כבר פעם אחת הכנתי את המלית כמו שכתוב בדיוק, רק עם תוספת של 3 כפיות חמאת בוטנים ו150 גר' מחמאה במקום 200.
בפעם הראשונה יצא לי מעולה, המלית היתה מצוינת ולא יצאה מהצדדים באפיה.
עכשיו הכנתי אותו דבר בדיוק שוב, והפעם יצאה לי מלית נוזלית, ויוצאת מהעוגה באפיה ):
למה זה ככה?
150 גר' חמאה זה לא מידי הרבה ועוד 2 ביצים?!
זה עושה את המלית נוזלית מידי, לא?!
מחכה עם העוגה השניה לתגובתך.
תודה רבה!
חיה
הי חיה,
מבטיחה לך שאני קוראת את כל התגובות 🙂 גם של פוסטים ישנים.
לגבי המלית אני לא יודעת איך קרה שבפעם הראשונה הצליח לך עם המלית ובפעם השניה המלית היתה נוזלית.
יש לי בשבילך 2 פתרונות: או לקרר את המלית ולהכניס אותה לצמה כשהיא קרה, או להשתמש במתכון הבא:
3/4 כוס חמאת בוטנים
60 גרם חמאה רכה
כוס אבקת סוכר
1/4 כוס סוכר חום
3 כפות קורנפלור
מערבבים את כל החומרים יחד עד שהתערובת אחידה. הכמות מספיקה לשתי עוגות
גם אותה אני ממליצה לקרר קצת לפני שמכניסים לעוגה.
ב"ה
(-:
תודה רבה לך!!
קררתי את המלית במשך לילה ועדיין באפיה היא יצאה מהעוגה.
בכלופן אני באמת לא ככ אוהבת את המרקם של הבוטנים הטחונים אז תודה שהבאת לי מתכון שהוא בלי. ?
אנסה את זה בעוגה השניה ואשתדל לעדכן. ?
תודה!
רות המקסימה!
הכנתי את קיש העגבניות והוא יצא מהמם. הקיש הזה נראה לא פחות!
ראיתי בכמה תגובות מעלי שניתן להחליף את גבינת העיזים (למי שנרתע מהטעם והריח)
תוכלי לתת המלצה יותר ספציפית לכמה גבינות שיכולות לשמש כתחליף. לשים רק שמנת חמוצה נראה לי פשוט מדי…
הי שירה
כל גבינה שאת אוהבת ושמגיעה במרקם דומה לגבינת העזים ניתנת להמרה. את יכולה למשל להשתמש בגבינת שמנת במקום הפרומעז כי היא דומה במרקם. לשים רק שמנת חמוצה בהחלט לא ילך פה כי השמנת במרקם רך יותר
באיזה כמות לשים גבינת השמנת החליפית?
תלוי במה שהגבינה מחליפה – תני לי קצת יותר פרטים כי עברתי על הפוסט וותגובות ואני לא בטוחה שירדתי לסוף דעתך
היי רות,
נראה נפלא! (כמו עוד הרבה מהמתכונים שלך) אני ממש רוצה להכין רק שאין לי מעבד מזון (יש לי אחד עם מיכל ממש ממש קטן שלא יכיל את הכמות הזו)
הי הילה
אין בעיה להכין את הקלתית גם ידנית או עם מיקסר.
ידנית – מפוררים את החמאה הקרה בקערה שבה נמצא גם הקמח עם הידיים (סוג של למולל עם האצבעות) עד שנהיה בצק פירורי.
במיקסר – מתחילים עם חמאה רכה, ומעבדים עם הביצה, לאחר מכן מוסיפים את הקמח בהדרגה ובכל פעם מערבלים קצת.
היי רות,
הקיש נראה לי ממש מבטיח ואני רוצה להכין אותו.
האם ניתן להחליף את השמנת החמוצה במרכיב אחר – או אולי אפשר להשמיט אותה בכלל?
תודה, נירה.
הי נירה, אפשר להחליף את השמנת החמוצה ביוגורט או בגבינה לבנה. השמנת חשובה פה למרקם של הקיש ולכן אני לא ממליצה לוותר עליה