עוגת שיש מושלמת שלא תפסיקו ליישר

עוגת שיש היא ה-עוגה האולטימטיבית לקפה (או לתה). הכי עוגת הבית והכי עוגה שבסוף כולם מיישרים ממנה בלי הפסקה (תוך קיפוח העוגות המושקעות שנמצאות על השולחן.. וכן, אני מדברת מניסיון אישי, ולא תמיד מהצד של מי שהביאה את העוגה הבחושה שגנבה את ההצגה.. 🙄 ). למה? פשוט כי זו עוגה טובה. נקודה.

העוגה הזו שהולכת איתי כבר שנים רבות. היא נראית תמימה ו"פשוטה" אבל איכשהו תמיד כשטועמים ממנה מגיעה השניה הזו של ה.. "ממממממ….." יחד עם המשפט, "את הכנת? וואו היא ממש טובה. מהר מתכון" (ואני אומרת את זה במלוא הצניעות, הרי המתכון הבסיסי רץ בעולם כבר שנים רבות).

אז אחרי תקופה ארוכה שקיבלתי מכם לא מעט פניות ובקשות למתכון לעוגת שיש, סוף סוף הרמתי את הכפפה והכנתי לכם מדריך מפורט להכנת עוגת שיש מנצחת. עם עוגת בסיס נימוחה ואוורירית ולחה במידה. עוגה שכשלעצמה היא מתכון בסיס לכל עוגה בחושה, ועם שיש משוקולד אמיתי שביחד הופכת לתענוג אמיתי.
בסוף המתכון צרפתי לכם קישורים לעוגות בחושות נוספות שאני אוהבת במיוחד. חלקן לא מצריכות מיקסר.

מסוג המתכונים של "לגזור ולשמור" ואני מקווה שתאהבו אותה ותאמצו אותה למחברת המתכונים שלכם כפי שאני אימצתי לפני שנים רבות.

החומרים (2 תבניות אינגליש קייק או תבנית בבקה או תבנית בקוטר 26 ס"מ):

200 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
כוס ורבע (250 גר') סוכר
3 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
כפית תמצית וניל
2.5 כוסות (350 גר')  קמח לבן
2 כפיות גדושות אבקת אפיה
כפית סודה לשתיה
1/4 כפית מלח
מיכל (200 מ"ל) שמנת חמוצה (או יוגורט בטעם טבעי).

אם שמים קמח תופח ותרו על אבקת האפיה והסודה לשתיה

לשיש שוקולד

150 גר' שוקולד מריר
2 כפות חלב

לגירסת פרווה מחליפים חמאה בנטורינה/מרגרינה/שמן קוקוס קריר ולא נוזלי, חלב בחלב פרווה ושמנת חמוצה במעדן סויה בטעם וניל

ההכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות (רצוי בטורבו).

בקערה ממיסים את השוקולד עם 2 כפות חלב. במיקרו זה לוקח בין דקה לדקה וחצי. מומלץ לערבב כל חצי דקה כדי למנוע חריכה של השוקולד.

מניחים את השוקולד בצד שיתקרר קצת ועוברים להכין את תערובת העוגה.

בקערת המיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החמאה, הסוכר ותמצית הוניל עד שמתקבלת תערובת קרמית ורכה.

מוסיפים הביצים, אחת אחת, ובין כל הוספה מגרדים את דפנות התבנית. חשוב לערבל כל פעם עד שהביצה נטמעת לחלוטין בתערובת ורק לאחר מכן להוסיף את הביצה הבאה. מערבלים עד שהתערובת תפוחה בהירה ואחידה.

אם התערובת נראית קצת גושית לא לדאוג, זה יסתדר לאחר שנוסיף את הקמח. זה קורה אם משתמשים בביצים קרות מהמקרר.

מוסיפים את הקמח השמנת החמוצה (או היוגורט) לסירוגין כאשר מתחילים בקמח ומסיימים בקמח.

כלומר מוסיפים שליש מכמות הקמח ומערבלים מעט עד שהקמח נטמע בתערובת.

מוסיפים חצי גביע שמנת חמוצה (או יוגורט) ומערבלים עד שהתערובת אחידה.

ואז מוסיפים שוב שליש כמות קמח, מערבלים, מוסיפים את יתרת השמנת, מערבלים ובסוף מוסיפים את יתרת הקמח ואת אבקת האפיה והסודה לשתיה ומערבלים עד שהתערובת חלקה וקרמית כמו בתמונה.

חשוב לא לערבל יותר מדי – רק עד שהתערובת אחידה ובלי גושים, כי אז העוגה מקבלת מרקם של "חנק".

להכנת תערובת שיש השוקולד מקפלים לתערובת השוקולד רבע מכמות תערובת העוגה.

אני מציעה לעשות זאת ב- 2 פעימות – בהתחלה מוסיפים מעט ומערבבים היטב לקבלת תערובת קצת יותר אוורירית ולאחר מכן מוסיפים עוד קצת ומערבבים עד שהתערובת אחידה.

ועכשיו – להרכבת העוגה. תכינו את התבניות ואת הקערות ליידכם וגם סכין דקה או קיסם גדול שישמש אתכם ליצירת דוגמת השיש.

אני השתמשתי בתבניות החדשות של קוקי שמאוד מצאו חן בעיני, יש להן את היתרונות של תבנית אלומיניום (שמוליכה חום טוב יותר מנייר ועוזרת לזרז את תהליך האפיה) יחד עם הנוחות של נייר האפיה שדואג ששום דבר לא יידבק לתבנית. גאוני!

וליצירת דוגמת השיש: מניחים בתבנית שכבה דקה של תערובת העוגה הלבנה. ומעליה שורה של תערובת השוקולד (התמונה מימין). מעל זה שוב שכבה של העוגה הלבנה ומעל מפזרים כמה כפות מתערובת השוקולד (התמונה משמאל). שימו לב שגובה התערובת לא יעבור את 2/3 גובה התבנית כי היא תופחת.

בעזרת סכין דקה או קיסם עוברים עם התבנית בתנועת ספירלה ובאופן הזה מערבבים בין 2 התערובות.
לאחר מכן הופכים את התבנית ומסובבים שוב עם הסכין לאותו כיוון (כשלמעשה הסיבוב יהיה לצד ההפוך מהסיבוב הראשון). וכך נוצרת דוגמת השיש.

ראו בתמונה איזו דוגמת שיש יפה יוצאת.

חוזרים על הפעולה עם התבנית השניה.

אם את מכינים עוגה עגולה אז התנועה הסיבובית של הערבוב צריכה להיות על גבי כל התבנית (כאילו יוצרים מערבולת).

את העוגות אופים בתנור שחיממנו מראש ל 180 מעלות במשך כ- 30 דקות עד ל"מבחן הקיסם" – נועצים קיסם במרכז העוגה והוא צריך לצאת עם פרורים יבשים עליו. אם התערובת לחה אופים עוד 5 דקות ובודקים.

אם אתם חוששים שהעוגה בכל זאת תהיה רכה מבפנים תשאירו אותה עוד קצת בתנור הכבוי.

בתבנית עגולה או תבנית בבקה זמן האפיה יתארך ל 45-55 דקות.

אז זה כל הסיפור עם עוגת שיש. נכון לא מסובך? וממש כיף.

ומכאן אפשר לשחק עם המתכון ועם השיוש.

למשל שיש קינמון (מפרידים חלק מהתערובת לקערה נפרדת ומוסיפים לה כפית יפה של קינמון), שיוש עם חלבה (שערות חלבה ילכו מצויין). אפשר גם לוותר על השיש ופשוט להוסיף אגוזים לתערובת, או קוביות חלבה למי שאוהב, או פצפוצי שוקולד (או שניהם), או פירות יער, אוהבים פרג? תוסיפו  קצת פרג לתערובת הבסיס (ואם תרצו גם לשוקולד או רק לשוקולד) והופה העוגה שלכם מנוקדת במלא פרג. אפשר להכין אותה בגירסת קפה – מוסיפים 60 מ"ל קפה מרוכז לתערובת הבסיס אחרי שמוסיפים את הביצים.

בקיצור יש המון אפשרויות וגיוונים לעוגה הזו ורק צריך לבחור מה מכינים 🙂

ואם הגעתם עד לכאן יש לי בשבילכם עוד צ'ופר – סרטון שלי עם ההכנה של עוגת שיש.

מחפשים עוד רעיונות לעוגות בחושות? קבלו את הנבחרת שלי

בחושה קפה ופצפוצי שוקולד

עוגת קוקוס בחושה משגעת

הבחושה המושלמת וניל עם פירות יער

הבחושה המושלמת

עוגת שזיפים עם קראמבל

הכנתם מנה מהבלוג?יש לכם שאלות אלי? רוצים לשתף אותי במשהו?  אני תמיד שמחה להיות אתכם בקשר באינסטגרם או בפייסבוקואם הכנתם מנה מהבלוג אל תשכחו לתייג, שאראה ????

רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולהשאר איתי בקשר.

עוגת שיש שלא תפסיקו ליישר

כמות ל - 2 עוגות בתבנית איגליש או לעוגה אחת בתבנית 26

מצרכים:

לבסיס העוגה הבחושה

  • 200 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
  • 250 גרם סוכר (כוס ורבע)
  • 3 ביצים גודל L בטמפרטורת החדר
  • כפית תמצית וניל
  • 350 גרם קמח לבן (2.5 כוסות)
  • 2 כפיות אבקת אפיה אפשר להחליף לקמח תופח ולוותר על אבקת האפיה
  • כפית סודה לשתיה
  • מיכל שמנת חמוצה 200 מ"ל
  • 1/2 כפית מלח

לשיש שוקולד

  • 150 גרם שוקולד מריר
  • 2 כפות חלב

הוראות הכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות

  • ממיסים במיקרו את השוקולד עם 2 כפות חלב בפולסים של חצי דקה ומניחים בצד.
  • בקערת המיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החמאה, הסוכר ותמצית הוניל עד לקבלת תערובת קרמית ורכה
  • מוסיפים הביצים, אחת אחת ומערבלים היטב בין כל הוספה.
  • מוסיפים את הקמח+אבקת אפיה+סודה לשתיה+מלח ואת השמנת החמוצה לסירוגין - מוסיפים שליש מכמות הקמח ומערבלים מעט, מוסיפים חצי מכמות השמנת ומערבלים מעט וחוזר חלילה עד שמסיימים ומתקבלת תערובת חלקה וללא גושי קמח. שימו לב שלא לערבל יתר על המידה.
  • להכנת תערובת שיש השוקולד - מקפלים לתערובת השוקולד רבע מכמות תערובת העוגה.
  • מרכיבים את העוגה: מניחים בתבנית שכבה דקה של תערובת העוגה הלבנה. מעליה שורה של תערובת השוקולד ומעליהן עוד שכבת וניל ושכבת שוקולד. שימו לב שגובה הבלילות לא יעבור את 2/3 גובה התבנית.
  • בעזרת סכין או קיסם יוצרים דוגמת שיש: מערבבים בין התערובות עם הסכין לאורך התבנית בתנועת ספירלה לאחר מכן הופכים את התבנית וחוזרים על הערבוב לאותו כיוון.
  • אופים את העוגות במשך כ- 30 דקות עד שהעוגות שחומות מלמעלה וקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים יבשים עליו.
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

 

המתכון פותח בשיתוף קוקי

‏25 תגובות

  1. מירן חיקי ב- 16 באפריל 2020 בשעה 21:36

    נשמע מתכון מעולה! עד כמה את מניחה שאפשר להוריד מכמות הסוכר בלי לפגום?

    • שמח במטבח ב- 17 באפריל 2020 בשעה 14:18

      אפשר עד 150 גר' פחות מזה זה יפגע במרקם של העוגה (הסוכר חשוב לא רק למתיקות אלא גם למרקם הלח של העוגה)

  2. מיכל ב- 17 באפריל 2020 בשעה 11:42

    הי רות,
    נראה מעולה.
    האם ניתן להמיר את החמאה בשמן? אם כן באיזו כמות?
    תודה רבה
    ושבת שלום

    • שמח במטבח ב- 17 באפריל 2020 בשעה 14:17

      הי מיכל, במתכון הזה לא ניתן להמיר את החמאה לשמן כי החמאה פה חיונית למרקם של העוגה.

  3. רוחמה לקס ב- 17 באפריל 2020 בשעה 14:24

    האם במקום חמאה אפשר שמן כמה? ובמקום שמנת אפשר מיץ תפוזים כמה? אני רוצה עוגה פרווה

    • שמח במטבח ב- 22 באפריל 2020 בשעה 8:09

      הי רוחמה, את מציעה פה עוגה אחרת לגמרי. כפי שכתוב במתכון, בעוגה הזו אי אפשר להחליף את החמאה בשמן כיוון שהחמאה חשובה למרקם המיוחד של העוגה וגורמת לה להיות כזו שכולם מבקשים ממך אחר כך את המתכון בטענה שזו ממש לא עוגת שיש רגילה 🙂

    • אירית ב- 14 באפריל 2021 בשעה 7:34

      היי העיסה הלבנה יצאה מאוד סמיכה ולא ניתן היה למרוח אותה למה?

      • שמח במטבח ב- 14 באפריל 2021 בשעה 7:47

        התערובת (לא עיסה..) אכן לא נוזלית אבל היא לא אמורה להיות סמיכה ברמה שלא ניתן למרוח. אם זה המצב, ניתן להוסיף מעט חלב לתערובת ולערבב בעדינות

  4. מיטל ב- 1 במאי 2020 בשעה 15:02

    היי רות,
    יש לי מיקסר ידני
    האם ניתן להכין איתו את העוגה או שחייב וו גיטרה?

    • שמח במטבח ב- 2 במאי 2020 בשעה 15:04

      אין בעיה להכין גם עם מיקסר ידני, אבל רק בחלק של הקצפת החמאה והסוכר ושל הוספת הביצים. לאחר מכן תערבבי ידנית עם לקקן בתנועת קיפול (את ההוספה של הקמח והשמנת החמוצה)

  5. ענת ב- 25 ביוני 2020 בשעה 19:09

    לא רשום כמות הקמח במתכון
    תודה מראש

    • שמח במטבח ב- 26 ביוני 2020 בשעה 8:59

      הי ענת
      ראי בחלק של החומרים בתחילת המתכון – כתוב 2.5 כוסות (350 גרם).

  6. הילי ב- 22 באוקטובר 2020 בשעה 19:52

    תחליף פרווה לשמנת חמוצה? רכז תפוחים או מית תפוזים יעבוד?

    • שמח במטבח ב- 25 באוקטובר 2020 בשעה 19:08

      מעדן פרווה, שמנת צמחית. מיץ תפוזים דליל מדי. רכז תפוחים לדעתי לא יתאים פה אבל את יכולה לנסות

      • סיון ב- 13 באפריל 2021 בשעה 7:42

        הי, לחצי כמות מה עושים עם הביצים?

        • שמח במטבח ב- 14 באפריל 2021 בשעה 7:51

          או שמשתמשים ב2 ביצי מדיום ומכינים חצי כמות או שלוקחים ביצה, מערבבים ומשתמשים בחצי ממנה.

  7. נטע ב- 7 בנובמבר 2020 בשעה 20:20

    תודה על המתכונים המעולים!
    קרם קוקוס יעבוד במקום מעדן סויה? ואם כן – כמה?

    • שמח במטבח ב- 20 בנובמבר 2020 בשעה 9:56

      המממ… נראה לי שקרם קוקוס זה נוזלי מדי למתכון הזה. צריך משהו יותר סמיך

  8. מיכל שורץ ב- 20 בינואר 2021 בשעה 8:07

    תערובת השוקולד יוצאת ממש סמיכה וקשה לערבוב בתוך העיסה. זו הכוונה?

    • שמח במטבח ב- 20 בינואר 2021 בשעה 9:57

      אם היא יוצאת סמיכה תוסיפי עוד קצת מתערובת הוניל ואז היא תהיה דלילה יותר

  9. נוי ב- 25 בפברואר 2021 בשעה 0:04

    היי רות, העוגה נראית משגעת. האם אני יכולה להכין ולשמור במקרר כיומיים?

    • שמח במטבח ב- 1 במרץ 2021 בשעה 21:35

      אין בעיה. נשמרת גם שבוע במקרר

  10. הודיה ב- 12 במרץ 2021 בשעה 15:03

    עוגה פשוט מדהימה!

    • שמח במטבח ב- 14 במרץ 2021 בשעה 9:46

      תודה רבה הודעה. אכן עוגה שאני אוהבת להכין פעמים רבות

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *