עוגת שזיפים וקראמבל

כמה שאני אוהבת את הקיץ!!! השמח זורחת, השמיים כחולים, מחשיך מאוחר, חם ונעים ולא צריך ללבוש המון שכבות, האווירה פתאום יותר רגועה, יוצאים לחופש ו… בקיץ ישנם פירות נפלאים – ענבים, אבטיח, מלונים, אפרסקים, נקטרינות וכמובן, כוכבי הפוסט – שזיפים.
נשבעת לכם שיש פירות שביס אחד מהם ומבחינתי זהו טעמו של הקיץ.
הפעם החלטתי לשתף אתכם במתכון שאהוב עלי במיוחד לעוגת שזיפים עם קראמבל עדין של פרורים עם ארומה קינמונית. העוגה עצמה פשוטה להכנה, מסוג ה"בחושות" וכשמוסיפים לה את השזיפים והפירורים מתקבלת חגיגה של ממש. השזיפים מאדימים בתנור ומתחילים לבעבע באודם נפלא והתוצאה – קייצית וטעימה.

אציין, שאת העוגה הזו ניתן להכין עם כל פרי שאתם אוהבים – נקטרינות, אפרסקים, פטל, דובדבנים וכמובן גם תפוחים (שאני ממליצה לרכך בטיגון מקדים עם קצת סוכר חמאה וקינמון לפני האפיה).

מוכנים להתחיל?

DSC_8011

החומרים לתבנית בקוטר 24 ס"מ:

לשזיפים
6 שזיפים  חתוכים לשמיניות
2 כפות סוכר
מקל וניל או תמצית וניל
2 כפות רום/ברנדי/כל ליקר שאוהבים (לא חובה)

לפירורים:
60 גר' חמאה קרה
1/2 כוס (100 גר') סוכר
1/2 כוס (70 גר') קמח
כפית קינמון

לעוגה:
100 גר' חמאה רכה
1/2 כוס סוכר
2 ביצים
כפית תמצית וניל
חצי מיכל (100 מ"ל) שמנת חמוצה
1 כוס (140 גר') קמח
כפית אבקת אפיה
קורט מלח

ההכנה:

מחממים את התנור לחום של 180 מעלות בטורבו.

חותכים את השזיפים לשמיניות (פשוט חותכים לחצי ואז כל חצי חותכים ל- 4 חלקים) את הגלעין כמובן זורקים.

DSC_7949

שמים את השזיפים בקערה, מפזרים מעליהם 2 כפות סוכר, את תוכן מקל הוניל (אם יש לכם) או את משחת הוניל או תמצית הוניל ואת הרום ומערבבים הכל. המטרה היא שבזמן שנכין את שאחר חלקי העוגה השזיפים יספגו טעמים וגם יתרככו קצת.

DSC_7953

מכינים את תערובת הפירורים, שזה פשוט למדי – שמים את כל החומרים בקערה קטנה של מעבד מזון ומערבלים עד שמתקבלת תערובת פירורית.

DSC_7954חשוב לא לערבב יתר על המידה כי אז הפרורים יהפכו לגוש של בצק ברגע שהם במרקם חולי (כמו בתמונה) מפסיקים לעבד.

DSC_7956

מניחים את הקערית עם הפרורים במקרר ועוברים להכין את העוגה.

בקערת המיקסר מערבלים עם וו גיטרה את החמאה והסוכר עד שמתקבלת תערובת משחתית. עכשיו צריך להוסיף את הביצים, אחת אחת, וחשוב מאוד לפני הוספת כל ביצה לגרד את דפנות המיקסר עם לקקן כדי שכל החומרים יתערבבו באופן אחיד.

DSC_7961

עם הביצה השניה מוסיפים גם את תמצית הוניל ואת המלח.

ועכשיו נותר להוסיף את השמנת והקמח עם אבקת האפיה ואת זה עושים לסירוגין – מכניסים לתערובת חצי כוס קמח, מערבלים, מגרדים עם לקקן את הדפנות של הקערה ומוסיפים את השמנת, שוב מגרדים את דפנות הקערה ומוסיפים את הקמח לערבול אחרון. חשוב לא לערבל יתר על המידה כי אז העוגה מקבלת מרקם של… נו… עוגת חנק.

יוצקים את תערובת העוגה לתבנית ומפזרים אותה עם לקקן באופן אחיד על גבי התבנית. פה בחרתי בתבנית מלבנית אבל כמובן שאפשר גם בתבנית עגולה (כך בדרך כלל אני מכינה אותה).

DSC_7967מסדרים את השזיפים שלנו על גבי תערובת העוגה. אפשר לסדר בכל דרך שתרצו. פה בתמונה סידרתי במין רעפים שבכל שורה הם פונים לכיוון אחר. אפשר גם "פרי סטייל" או בסידור מעגלי. בתבנית עגולה למשל נוח מאוד לסדר מעגלים מעגלים.

DSC_7975

והשלב האחרון – מפזרים את הפירורים שלנו (שעד עכשיו חיכו במקרר) על השזיפים.

DSC_7980

את כל היופי הזה אנחנו מכניסים לתנור שחיממנו מראש ל 180 מעלות ואופים במשך כ- 40-50 דקות.

DSC_7984

איך יודעים שזה מוכן? השוליים יהיו מעט שחומים, השזיפים מגירים נוזלים עסיסיים והפרורים שחומים ומעט קריספים (לפעמים הם קצת יותר לחים כי הם נרטבו מהשזיפים, וגם זה בסדר, זה עדיין טעים להפליא).

DSC_8022

מומלץ לחכות עם החיתוך של העוגה עד שתצטנן מעט כי אז הפרוסות יוצאות ישרות יותר

DSC_8035

בתאבון

וספרו לי על העוגות שלכם 🙂 אני תמיד שמחה לקבל מכם תגובות פה באתר ובדף הפייסבוק של שמח במטבח.

DSC_8041

‏26 תגובות

  1. לאל ב- 4 באוגוסט 2015 בשעה 12:54

    אין על קראמבל!
    הקינוח המושלם!
    נראה מעולה
    נשיקות

    • שמח במטבח ב- 4 באוגוסט 2015 בשעה 17:56

      תודה יקירה ונשיקות חזרה.
      ואין, אנחנו חייבות להפגש!

  2. יונתן ב- 4 באוגוסט 2015 בשעה 15:14

    היי האם יש תחליף לשמנת חמוצה? להוסיף שמנת חמוצה לעוגה נותן לי מרקם גבינתי וזה לא טעים לי כלכך.

    • שמח במטבח ב- 4 באוגוסט 2015 בשעה 17:55

      גם אני לא אוהבת מרקם גבינתי, ואני מבטיחה לך שהשמנת לא תיתן מרקם שכזה.
      אבל אם אתה לא אוהב אפשר לוותר על השמנת ופשוט להוסיף לבלילה מעט חלב (משהו כמו 50 מ"ל, שזה קצת פחות מרבע כוס)

  3. פיית העוגיות ב- 4 באוגוסט 2015 בשעה 17:58

    ניאמיייי!
    לגמרי עוגה ליישורים

  4. יונתן ב- 5 באוגוסט 2015 בשעה 1:34

    תודה רבה אני אנסה, ממש אהבתי את המתכון!

  5. נופר ב- 5 באוגוסט 2015 בשעה 11:11

    היי, נראה אחלה מתכון!
    מה אפשר לשים במקום השמנת החמוצה ע"מ שהעוגה לא תהיה חלבית?

    • שמח במטבח ב- 6 באוגוסט 2015 בשעה 12:03

      הי נופר
      אפשר לוותר על השמנת החמוצה, להחליף אותה ב- 100 מ"ל מיץ תפוזים, או להשתמש ב 100 מ"ל חלב קוקוס. לגבי החמאה – ניתן להחליף בשמן (80 מ"ל) או בשמן קוקוס (100 גר').

      • נופר ב- 7 באוגוסט 2015 בשעה 16:45

        תודה רבה על התגובה! הכנתי וזה נראה ממש טוב 🙂 בטוחה שגם טעים

  6. עינב ב- 8 באוגוסט 2015 בשעה 18:46

    ת ו ד ה !!!!!
    הכנתי את העוגה לשבת. יצאה ריחנית, מדהימה וטעימה וחוסלה כבר בשישי בערב
    נגלה שנייה נכנסה עכשיו לתנור
    החמיצות של השזיפים כל כך טעים עם המתיקות של העוגה.
    לא יצא לי פירורים לקראמבל למעלה אז מעכתי את הבצק שיצא ביד וגיררתי אותו מעל העוגה עם פומפיה גסה ויצא ממש פירורים יופי!

    • שמח במטבח ב- 8 באוגוסט 2015 בשעה 21:09

      תודה על הפידבק. אני שמחה לשמוע שהיא מצאה חן בעיניך.
      ניתן להכין את העוגה גם בלי שכבה הקראמבל – היא יוצאת מעולה בכל מקרה, ואז אני מגישה עם קישוט של אבקת סוכר.

  7. ניצה ב- 11 באוגוסט 2015 בשעה 15:28

    תודה על המתכון,מזכירה לי את העוגה של אשתו של אהרוני ״עוגת השזיפים הטובה מכולן״,תנוסה בקרוב.

    • שמח במטבח ב- 11 באוגוסט 2015 בשעה 17:50

      מכירה את עוגת השזיפים והיא אכן נהדרת. המתכון הזה קצת שונה, העוגה נמוכה יותר, וכוללת קראמבל שמוסיף מרקם נוסף לעוגה.

  8. רותי ב- 25 באוגוסט 2015 בשעה 13:08

    אשמח לנסות,
    האם העוגה תהיה טעימה גם עם סוג השזיפים המאורך שמצוי כעת בשוק??

    • שמח במטבח ב- 25 באוגוסט 2015 בשעה 19:27

      בוודאי שתצא טעימה. כל פרי שיש בשוק ויש בו עסיסיות יכול להתאים (תפוחים – שקצת בושלו לפני כן כדי שיתרככו, נקטרינות, משמשים, אגסים וכו')

  9. מורן ב- 25 באוקטובר 2015 בשעה 23:31

    יצא מעולה!!!

  10. הילה ב- 12 ביולי 2016 בשעה 10:56

    נראה מצוין! האם ניתן להכפיל כמויות על מנת שהבסיס יהיה נוכח וגבוה יותר?

    • שמח במטבח ב- 12 ביולי 2016 בשעה 11:09

      הי הילה
      אין בעיה להכפיל כמויות, או לאפות בתבנית קטנה יותר. רק שימי לב שהכפלת כמויות מאריכה את זמן האפיה

  11. חן ב- 11 בספטמבר 2016 בשעה 14:09

    מתכון מוצלח ביותר. אחרי נסיון של כמה וכמה מתכונים לעוגות שזיפים. המתכון הזה נבחר כמתכון המנצח.
    העוגה יצאה טעימה להפליא.
    למי שלא מאד אוהב קינמון אפשר להפחית את כמות הקינמון שבמתכון.

    • שמח במטבח ב- 11 בספטמבר 2016 בשעה 22:52

      שמחה לשמוע. זה באמת אחד החביבים עלי.
      לגבי הקינמון , כמובן שאת צודקת וזה באמת עניין של טעם (אני מאוהבי הקינמון)

  12. עלמה כהנא ב- 25 באוקטובר 2016 בשעה 10:31

    מה מחליף את החמאה?

  13. נירית ב- 13 ביוני 2017 בשעה 9:51

    רות שלום, האם מעבד המזון שאת עובדת איתו זה בלנדר מוט ?

    • שמח במטבח ב- 13 ביוני 2017 בשעה 10:26

      הי נירית
      מעבד המזון הקטן שבתמונה הוא אכן המיכל הנלווה לבלנדר מוט. אני מוצאת שמאוד נוח להשתמש במיכל קטן כשמכינים כמויות קטנות. והוא גם תופס פחות מקום בכיור/במדיח 🙂

השאר תגובה