מרינדת טריאקי ביתית
מרינדת טריאקי הום מייד – לצליה ולאפיה
יום העצמאות הוא באופן מסורתי "חג המנגל" (או הגריל או הברביקיו אם נרצה להשתמש ב"עברית צחה"), ומה יותר כיף מלהפגש עם משפחה או חברים לארוחה באווירה קלילה, כשהגריל פועל שעות נוספות ובכל פעם מגיעות ממנו הפתעות חדשות 🙂
השנה החלטנו להצטרף למגמה וסוף סוף התחדשנו בגריל חדש (ושווה) שהפך לתושב קבע במרפסת שלנו, וכמובן שישר התחלתי לנסות אותו ולהכין עליו שלל מאכלים – ולא רק בשריים.
אני מודה (בפה מלא..) שאמנם הוא אצלי זמן קצר אבל אני כבר התמכרתי. סוף סוף הבית לא מתמלא בריחות בכל פעם שאני רוצה להכין אנטיפסטי/קציצות/המבורגרים/קבבים, אפשר לארח ולהכין כמויות גדולות בזמן קצר יותר, וכמובן שעם עוצמת האש החזקה של הגריל אפשר להגיע לתוצאות מקצועיות בקלות.
ולכן, לכבוד יום העצמאות, החלטתי הפעם להכין לכם פוסט שעוסק יותר בבישולים ולתת פה מתכון מנצח למרינדת טריאקי ביתית שמשדרגת כל עוף/בשר/דג או ירקות שנצלה איתה.
מעבר לעובדה שהיא מאוד טעימה ושכל מה שהכנתי איתה פשוט נטרף, יש כמובן יתרון אדיר בהכנת מרינדה בבית במקום להשתמש באחת קנויה, כי אנחנו יודעים בדיוק מה נמצא בה (ובעיקר מה לא נמצא בה) ויכולים לשלוט על מגוון הטעמים שלה (יותר מלוח, יותר מתוק, יותר חריף וכו').
את המרינדה מכינים בקלי קלות ולא תאמינו כמה שהיא תשדרג לכם את הגריל. אז שנתחיל?
החומרים (לכמות של בערך קילו בשר/ירקות):
1/3 כוס רוטב סויה
1/4 כוס סוכר חום
3 כפות דבש או סילאן
ג'ינג'ר מגורד (בערך כפית או שתיים – לפי הטעם) אפשר גם קפוא
2-3 שיני שום
2 כפות שמן (כל שמן שאוהבים)
1/2 כוס יין לבן או מירין (יין אורז יפני)
2 כפות חומץ בן יין (אפשר גם בלסמי למי שמעדיף)
כף קורנפלור מעורבבת במעט מים
אופציה למי שאוהב חריף: רוטב צ'ילי מתוק או תוספת של פלפל או שניים חריפים.
**כמובן שניתן לשחק עם הכמוית של החומרים בהתאם להעדפה האישית, זו ה"נוסחה" שהביאה לתוצאות הכי מוצלחות בעיני.
ההכנה:
מניחים בסיר קטן או קלחת את כל החומרים ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב מתמיד.
עם החימום תוכלו לראות שהתערובת מתחילה להתעבות ולהסמיך ואז גם אפשר להוריד את הסיר מהאש. יכול להיות שהתערובת קצת תבעבע בזמן הרתיחה וההסמכה וזה בסדר.
המרינדה שלנו בעקרון כבר מוכנה, אפשר לטעום ממנה (בזהירות – חם!) ולתקן תיבול אם רוצים שתהיה יותר מתוקה/מלוחה וכו'.
בגלל שהמרינדה חמה ואנחנו לא רוצים שהיא תבשל לנו את הבשר, צריך לתת לה להתקרר קצת. הכי נוח זה להעביר אותה לכלי שטוח שבו גם נשרה אחר כך את הבשר.
בשלב זה אפשר גם להעביר חלק מהכמות לצנצנת סגורה ולשמור במקרר. היא תישמר יומיים שלושה ויש מצב שגם יותר כי אין פה חומרים שמתקלקלים מהר (לא ניסיתי.. זה תמיד נעלם..).
אם אני מכינה עוף או בשר או דגים עם המרינדה אני משרה אותם בתערובת לפחות לשעה, לספיגת טעמים. אם ממהרים אפשר לוותר על השלב הזה, אבל אני ממש ממש ממליצה לא לוותר, להתאפק קצת ולתת לבשר לספוג את טעמי המרינדה, זה ממש ממש משדרג.
ועכשיו כל שנותר זה להדליק את הגריל ולהתחיל לצלות.
חשוב לזכור 2 דברים:
1. לשמן את הפלטות עם מעט שמן לפני שמדליקים את האש כי המרינדה מכילה סוכרים שמתקרמלים בזמן הצליה ונדבקים טוב טוב לפלטה אם היא לא משומנת.
2. לחמם את הגריל לפחות עד שיגיע ל 200 מעלות וזה יבטיח צריבה יפה ודוגמת פסים חגיגית על כל מה שנכין
אני בחרתי להשרות במרינדה נתחי פרגיות שלמים וגם להשתמש בה להכנת פטריות פורטבלו ובטטות שפרסתי לפרוסות. כמובן שאפשר להכין כל ירק שאתם אוהבים שמשתדך לכם עם טעמה המתקתק מלוח של המרינדה.
אז התחלתי עם הירקות שטבלתי קלות (או הברשתי בעזרת מברשת) והנחתי על הפלטה החמה שעברה שימון מוקדם
וכיוון שרציתי להעמיק את הטעמים ולקבל זיגוג מבריק ומעט קרמלי דאגתי להבריש את הירקות פעם נוספת לאחר שהפכתי אותם.
שימו לב שלכל ירק ישנו זמן צליה שונה – הפטריות למשל היו מוכנות די מהר ואילו לבטטה נדרש קצת יותר זמן וגם דאגתי שמרבית הצליה תהיה כשהמכסה של הגריל סגור.
כשמסיימים מעבירים את הירקות לצלחת ומכסים עד שיגיע זמן הארוחה (או שפשוט מחלקים לאורחים שכבר מתחילים להתגודד סביב הגריל 🙂 )
לאחר מכן עוברים לצלות את הפרגיות – הן לא צריכות זמן צליה ארוך במיוחד בגלל שהן דקות יחסית – כמה דקות לכל צד, כשגם אותן הברשתי בעוד קצת מרינדה וסגרתי את המכסה בזמן הצליה.
התוצאה היא חגיגה של ירקות ושל פרגיות צלויות עם טעמים נפלאים – קצת מתוק, קצת מלוח וקצת עוקצני בגלל הג'ינג'ר. וכבונוס הכל גם הגיע עם צבע שחום ומשגע 🙂
בתיאבון!
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמה בצד הימני של האתר (רק מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה).
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי מה אתם מתכננים ליום העצמאות.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.
הפוסט נכתב בשיתוף עם כרמל דירקט
נשמע טעים… אשמח לדעת כמה זמן נשמר הרוטב ואיפה לשמור?
את המרינדה ניתן לשמור במקרר בכלי מכוסה. אני אישית מעדיפה לא להחזיק יותר מיומיים שלושה, למרות שבתאוריה אפשר גם לפרק זמן ממושך יותר
תודה