לחמניות פרח וגם זר פרחים

אין כמו ריח של מאפה שמרים שיוצא מהתנור. הממממ…. זה ממכר!

כפי שבטח הבנתם, השמרים ואני חברים טובים. בעיקר בחורף, אך לא רק.
משהו בריח הזה שממלא את כל הבית עוד כשהמאפה שלנו בתנור. והציפיה לסיום האפיה.. קרור קצר על הרשת והופ לא יכולה להתאפק וגונבת ביס חם חם. ולא רק אני, לא אחת אני מוצאת את הבעל מתגודד בסביבת התנור ומחכה להסתער, ואפילו הילדים כבר התוודעו לפלא הזה, ומסתכלים איתי בחלון התנור על הבצק שתופח ותופח ומשחים, כאילו הם צופים בתכנית מרתקת בטלוויזיה.

ולכן ברור שביום האחרון חג הפסח, לקראת צאת החג, הכנתי בצק שמרים מתוק ועשיר שהמתין בשקט בקערה עד לצאת החג, שאז הגיחו מהתנור לחמניות פרח בשני עיצובים שונים, שאלמד אתכם איך להכין.

אז מה תרצו להכין קודם? לחמניות פרח?

לחמניות פרח

או אולי זר פרחים?

DSC_3950

שניה לפני שנתחיל אספר שהרעיון להכין לחמניות פרח עלה אצלי אחרי שבראש השנה הכנתי את כתר השושנים המהמם של חן שוקרון מהבלוג "מתוקים שלי", שאת המתכון שלו תוכלו למצוא כאן. אלא שרציתי להכין מנות אישיות מהפרחים.

חלת-דבש-כתר-שושנים

כתר שושנים של חן שוקרון

 

ואחרי שהכנתי את לחמניות הפרח, התחשק לי לשחק קצת עם הבצק, וכך נולד זר הפרחים.

מוכנים להתחיל? זה באמת לא מסובך כמו שזה נראה.

החומרים (לכ- 12 לחמניות אישיות או 8 זרי פרחים):

1/2 קילו קמח
כף שמרים יבשים
1/2 כוס (100 גר') סוכר לבן
כוס ורבע (300 מ"ל) חלב [אפשר גם תחליפי חלב]
1 ביצה [לא חובה לנמנעים ולטבעונים]
1/4 כוס שמן
כפית מלח

ההכנה:

בקערת המיקסר מניחים את הקמח ואת השמרים ומערבבים כך שהשמרים ייטמעו בקמח (זה יבטיח שהם לא יבואו במגע ישיר עם השמן והמלח, שמפריעים לפעולת השמרים).

מוסיפים את שאר החומרים, כאשר מהחלב מתחילים בכוס אחת ושומרים רבע כוס להמשך.

מתחילים לערבל את הבצק שלנו עם וו לישה. בהתחלה לאט (שהתערובת לא תעוף מהקערה ותתפזר ברחבי המטבח) ולאחר מכן מגבירים מהירות. לאחר דקה או שתיים בודקים את הבצק ואם הוא יבש מוסיפים עוד חלב, בכל פעם מעט ומערבלים. ככה ממשיכים ללוש את הבצק במשך כ- 5-7 דקות, עד שמתקבל בצק רך, גמיש ומעט דביק. כמה דביק? כשנוגעים בבצק עם האצבע ולוחצים מעט הוא אמור להדבק מעט לאצבע.
אם הבצק רטוב מדי ניתן להוסיף מעט קמח, אבל כאמור, ההמלצה שלי היא להתחיל בכוס חלב ולאט לאט להוסיף עוד.

וכאן אכניס הערה קטנה על נושא הנוזלים בבצק – מאחר ולקמח יש יכולות ספיגה שונות של הנוזלים, התלויות בסוג הטחינה ובלחות שקיימת באותו זמן בבית, לרוב קשה לתת כמות מדוייקת של נוזלים שצריך לבצק ולכן אני מוסיפה אותה בהדרגה. במתכון שלנו כמות הנוזל נעה בין כוס ורבע לכוס וחצי.

נעביר את הבצק לקערה גדולה משומנת מעט, נכסה אותו במגבה יבשה או בניילון נצמד וניתן לו לתפוח בטמפרטורת החדר למשך כשעה וחצי – שעתיים.
הבצק יתפח אבל לא יכפיל את נפחו, אז לא לדאוג אם הוא לא נראה תפוח מאוד.

ועכשיו לחלק הכיפי של עיצוב הפרחים -נתחיל בלחמניות ולאחר מכן אדגים את הכנת הזר

נרדד את הבצק על משטח מקומח לעובי של כחצי סנטימטר ונקרוץ ממנו עיגולים. אני לרוב קורצת את העיגולים עם כוס שטבלתי את שוליה במעט קמח. כמובן שניתן להשתמש בכל קורצן שתבחרו.
שימו לב שהעיגולים מתכווצים מעט לאחר שקרצנו אותם וזה בסדר.

DSC_3790

 

את עודפי הבצק נאחד לכדור אחד ונניח בצד, כשנסיים לעצב פרחים מהעיגולים שקרצנו, נרדד אותו שוב ונקרוץ עיגולים נוספים (וכן הלאה עד שייגמר הבצק).

וכעת ל MAGIC TIME – עיצוב הפרחים.

מניחים 4 עיגולים בשורה כשכל אחד מונח מעט מעל השני ומגלגלים אותם יחד מהעיגול התחתון, כמו בתמונה.

4-steps-4

אבל כאן לא נגמר הסיפור. מכל אחד כזה יהיו לנו 2 לחמניות כי אנחנו נחתוך אותו באמצע עם סכין חדה

DSC_3807

את הפרחים שנקבל נניח בתבנית שקעים משומנת 

DSC_3811חשוב לשמן את התבנית, גם כדי שהלחמניות לא יידבקו אליה וגם כדי לתת להן קראסט. אני משמנת עם ספריי שמן – פשוט כי נוח מאוד להשתמש בו (במקום לעבור שקע שקע ולשמן ידנית).

עכשיו הלחמניות שלנו צריכות לנוח בתפיחה שניה של כחצי שעה – 45 דקות. לפני סוף התפיחה נחמם את התנור לחום של 170 מעלות בטורבו.

לפני שנכניס את הלחמניות לתנור נבריש אותן בביצה שמעורבבת עם כף מים ומעט מלח, ונאפה את הלחמניות שלנו כ- 20-25 דקות. הלחמניות מוכנות דקה או שתיים אחרי שהן שחומות.

את הלחמניות נעביר לקרור על רשת (או על מגבת) בהקדם האפשרי על מנת שלא יצברו לחות בחלק שנמצא בתוך התבנית. זה הסוד ללחמניות פריכות מכל הכיוונים.

20150411_193450

ואיך מכינים את זר הפרחים?

הכנת הזר דומה בבסיס להכנת הפרחים בשני הבדלים:

האחד הוא שמכינים פרחים משלושה עלים ולא מארבעה.

4-steps

גם כאן אנחנו חותכים את הפרחים שלנו במרכז, בדיוק כמו בלחמניות.

וההבדל השני הוא בעיצוב. לצורך בניית הזר נשתמש בשישה פרחים (כלומר 3 סבבים של גלגול) נניח פרח במרכז ונסדר סביבו 5 פרחים.

DSC_3877אפשר לסדר את הזרים בתוך רינג או בתבנית עם קצוות מסולסלים. אני העדפתי לתת לפרחים לפרוח כרצונם ופשוט סידרתי אותם על נייר אפיה.

גם במקרה הזה נניח לזרים שלנו לתפוח 30-45 דקות ונבריש אותם בביצה שערבבנו עם כף מים ומעט מלח.

האפיה תימשך כ- 20-25 דקות והזרים יהיו מוכנים כשהם שחומים.

בתאבון!

DSC_3911

‏36 תגובות

  1. פיית העוגיות ב- 13 באפריל 2015 בשעה 10:39

    ואוו מהמם!
    אני רוצה גם וגםםם 🙂

    • hahppykitchen1 ב- 13 באפריל 2015 בשעה 15:35

      הולך טוב עם ריבת תותים, לא? 😉

  2. lizzy ב- 13 באפריל 2015 בשעה 11:06

    מדהים

  3. Revital Baruch ב- 13 באפריל 2015 בשעה 15:47

    מקסים ממש! עוד משהו לרשימת ה "מוכרחה לנסות"!

  4. ריבי ב- 13 באפריל 2015 בשעה 20:12

    ואי כמה זה מרהיב! עושה חשק לאפות אפילו ששמרים זה אצלי בתחתית תחתית הרשימה.

    • hahppykitchen1 ב- 13 באפריל 2015 בשעה 22:30

      תודה ריבי
      שווה לנסות. זה ממש לא מסובך וכל כך טעיייייםםםם

  5. מיתר ב- 16 באפריל 2015 בשעה 10:27

    יש אפשרות להכין את הבצק יום קודם?

    • hahppykitchen1 ב- 16 באפריל 2015 בשעה 13:12

      הי מיתר,
      אפשר להכין מראש, לתת לבצק תפיחה ראשונה של חצי שעה ואז לכסות בניילון נצמד ולהעביר למקרר עד לשלב עיצוב הפרחים.

      • מיתר ב- 17 באפריל 2015 בשעה 9:09

        תודה רבה!
        אין לי מיקסר, האם לישה ידנית משנה את המתכון במשהו? (מבחינת סדר ערבוב המרכיבים או כמות זמן הלישה או משהו…)

        • hahppykitchen1 ב- 19 באפריל 2015 בשעה 9:00

          הי מיתר,
          לישה ידנית לא משנה את המתכון. שימי קמח בקערה, עם היד סדרי בור קטן, שפכי לתוכו את הנוזלים (שימי לב שאת החלב מוסיפים בהדרכה) ותתחילי ללוש. אפשר בהתחלה עם כף ובהמשך עם היד.

      • מיתר ב- 19 באפריל 2015 בשעה 14:13

        תודה רבה על המענה, הכנתי ביום חמישי-שישי ויצא מאוד מאוד טעים!!! הכנתי זר אחד ובערך 10 לחמניות בודדות, ומהשארית חלת צמה קטנה. הלישה היתה מאוד קלה, ואכין את המתכון הזה גם בשישי הקרוב 🙂

  6. Rina bashn ב- 16 באפריל 2015 בשעה 17:46

    ניראה משגע ומגרה וניכנס מיד לקופסת המתכונים, תודההההה.

    • hahppykitchen1 ב- 16 באפריל 2015 בשעה 17:57

      תודה רינה
      מחכה לשמוע איך יצא לך

    • Rina bashn ב- 16 באפריל 2015 בשעה 18:04

      האם הלחמניות יוצאות רכות או דחוסות?

      • hahppykitchen1 ב- 19 באפריל 2015 בשעה 9:00

        הן יוצאות די רכות, אבל לא מדי. בקיצור, בדיוק כמו שצריך 🙂

  7. מגי עקד ב- 18 באפריל 2015 בשעה 23:23

    יצא נהדר ריחני יפה וטעים! אני מכורה לבלוג שלך 😀

    • hahppykitchen1 ב- 19 באפריל 2015 בשעה 0:31

      מגי מקסימה. תודה רבה!! מחמם את הלב לקבל כאלה תגובות

      • מגי עקד ב- 19 באפריל 2015 בשעה 7:51

        איך ניתן להראות לך איך יצא? לאן אפשר להעלות תמונה? להשוויץ קצת 😉

  8. מגי עקד ב- 19 באפריל 2015 בשעה 7:47

    יצא לי טעים ריחני וכל כך יפה!!

    • מגי עקד ב- 19 באפריל 2015 בשעה 7:52

      סליחה בטעות שלחתי פעמיים

  9. צביה ב- 19 באפריל 2015 בשעה 9:07

    נראה מעולה, אני הולכת להכין 🙂
    2 שאלות: הן קצת מתוקות? אפשר להקפיא אחרי ההכנה?

    • מיתר ב- 19 באפריל 2015 בשעה 14:16

      מתיקות עדינה ומדויקת, ניתן להקפיא אבל הן כל כך טעימות כשהן טריות, ושמרים שומרים בהקפאה

      • צביה ב- 19 באפריל 2015 בשעה 14:33

        תודה רבה!

  10. צביה ב- 19 באפריל 2015 בשעה 10:35

    ועוד שאלה שלא קשורה ספציפיצ למתכון הזה: כמה זמן וכיצד כדאי לשמור את השמרים היבשים (שנותרו)? הבנתי שכדאי לשמור בהקפאה. זה נכון? אני חדשה בעסק הזה… תודה!

  11. הדר ב- 27 באפריל 2015 בשעה 21:02

    מתכון נהדר ופשוט , גם צורת ההדרכה נהדרת כל כך נגישה ונעימה !!! יצא כל כך טעים, אני שידרגתי עוד קצת בחלק שמתי מלח גס ובחלק שום ובחלק זעתר מהממם !!! תודה רבה לך רות

    • hahppykitchen1 ב- 27 באפריל 2015 בשעה 21:09

      תודה יקירה

    • hahppykitchen1 ב- 29 באפריל 2015 בשעה 16:27

      נשמע אחלה שדרוגים. תודה על הפירגון 🙂

  12. ענת ב- 9 בספטמבר 2015 בשעה 16:14

    מהמם. אםשר לשים מים?תודה

  13. אתי ב- 10 בדצמבר 2016 בשעה 21:07

    הי, מה מומלץ לגירסת פרווה? מים יעשו את העבודה?

    • שמח במטבח ב- 11 בדצמבר 2016 בשעה 9:28

      אין בעיה להשתמש גם במים. אם כי תחליף חלב יתן תוצאה קצת יותר עשירה.

  14. מור ב- 17 במאי 2018 בשעה 8:10

    נראה מעולה!
    מה אפשר למרוח במקום ביצה מעל הלחמניות, לטובת בת טבעונית?

    • שמח במטבח ב- 17 במאי 2018 בשעה 11:54

      אפשר להבריש במעט מים או לא להבריש בכלל

השאר תגובה