שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

המוציא לחם מן הארץ

לחם כוסמין ודגנים

פעם קניית לחם היתה פעולה מאוד פשוטה. המבחר היה מצומצם ונע בין לחם לבן, לחם שחור, חלה ואולי לחם קימל או לחם דגנים.

היום תודה לאל ישנם כל כך הרבה סוגי לחמים ויחד עם השפע הזה גדל גם היצע חומרי הגלם שניתן למצוא היום בכל מקום ולא רק בחנויות מיוחדות.

הנה מתכון ללחם בריאות על בסיס קמח כוסמין, בתוספת דגנים שגם מוסיפים מרקם קצת אחר ללחם וגם מוסיפים לו טעם ובריאות.
אם אין קמח כוסמין ניתן להמירו בקמח מלא או בקמח כפרי.
במתכון הזה אני ממליצה להשתמש במשקל מטבח שמדייק לרמה של הגרם. מאוד נוח לעבוד איתו ולו רק מפאת העובדה שמניחים קערה אחת (של מיקסר) על המשקל ושוקלים ישירות לתוכה את כל החומרים (אני תמיד בעד ללכלך כמה שפחות כלים 🙂 )

חומרים:
250 גר' קמח כוסמין מלא
250 גר' קמח לבן (עדיף קמח לחם אבל לא חובה)
50 גר' זרעי פשתן
30 גר' סובין
75 גר' שיבלת שועל
25 גר' שמרים טריים או כף שמרים יבשים
כף מלח
2-3 כוסות מים

ההכנה:
בקערת המיקסר מערבבים שני סוגי קמח
מוסיפים שמרים ומערבבים עם הקמחים
מוסיפים פשתן, סובין ושבלת שועל ומערבבים עם הקמחים
מוסיפים כף מלח וכוס וחצי מים ומתחילים לערבל עם וו לישה
במהלך הערבול בודקים את הבצק ומוסיפים מים לפי הצורך עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק אבל או נוזלי (כ- 8 דקות ערבול בתחילה במהירות נמוכה ולאחר מכן במהירות גבוהה).
מעבירים לתבנית משומנת מעט ומכסים במגבת או בניילון נצמד. מתפיחים לפחות שעתיים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
מעבירים את הבצק למשטח מקומח. לשים מעט ומעצבים לצורת כיכר עגולה – עם הידיים מהדקים את הבצק כלפי תחתית הכדור כך שהוא מתוח וחלק החלקו העליון. להזהר לא למתוח יותר מדי כי אז יהיו פיצוצים באפיה.
מניחים לתפיחה של חצי שעה נוספת על תבנית עם נייר אפיה. מקמחים מעט את חלקו העליון של הלחם.
בינתים מחממים את התנור לחום הכי גבוה שלו. אם יש אבן מניחים אותה בתנור.
לפני האפיה חורצים את הלחם עם סכין חדה ובתנועות מהירות. למראה כמו בתמונה עושים 3 חתכים שיוצאים מאותה נקודה.
לפני שמכניסים את הלחם לתנור זורקים כמה קוביות קרח על תחתית התנור. הן ייצרו אדים וידאגו לקרום פריך.
אופין את הלחם במשך כ- 40 דקות. מתחילים בחום של 200 מעלות, ולאחר 20 דקות מנמיכים לחום של 180 מעלות.
אם יש אבן מומלץ להעביר את התנור לאבן לאחר כ- 10-15 דקות של אפיה על התבנית עם נייר האפיה. אני מעבירה לאבן ולאחר כמה דקות מוציאה את נייר האפיה אחרת הוא מתחיל להחרך.
הלחם מוכן כאשר נקישה על התחתית שלו נותנת צליל עמום.

מצננים את הלחם לפני שמתחילים לחתוך ממנו פרוסות.

6 תגובות על “המוציא לחם מן הארץ

  1. דינה
    28 בינואר 2015

    רות שלום. קניתי אבן שמוט ואיני יודעת להשתמש בה . האם אפשר לקבל ממך הוראות לשימוש נכון? האם משאירים את האבן באופן קבוע בתנור ? כשאופים עוגה מתעלמים מהאבן? מראש תודה.

    • hahppykitchen1
      28 בינואר 2015

      הי דינה, אלה באמת שאלות טובות וחשובות, שלצערי למדתי את התשובות להן על בשרי.
      אני יוצאת מנקודת הנחה שקנית אבן דקה, כי כיום אלה האבנים שאני רואה בחנויות. את האבן תנקי עם מעט מים וסקוצ' לפני השימוש הראשון.
      חשוב מאוד לא להשאיר את האבן באופן קבוע בתנור, כי היא תהרוס לך את מנגנון ויסות החום שבתנור (שוב, זה מניסיון אישי, תנור אחד הלך לי בגלל זה). בכל פעם שתרצי לאפות לחם/פוקאצ'ה/פיצה תכניסי את האבן לתנור כחצי שעה לפני האפיה המתוכננת וחממי את התנור לחום הכי גבוה שלו (זה לרוב בין 200 ל 250 מעלות). האבן בעצם סופחת חום ומעלה את הטמפרטורה של התנור לרמות שמעבר ליכולת הרגילה שלו ובכך מדמה את התנור לטאבון.
      כשהמאפה שלך מוכן להכנס לתנור את אמורה להניח אותו ישירות על האבן. אממה – אני לא ממש הצלחתי לעשות את זה ולכן בשלב הראשון הנחתי אותו על תבנית שטוחה עם נייר אפיה ואו ששמתי את התבנית על האבן או שהחלקתי בעדינות את המאפה עם נייר האפיה על האבן. כעבור כ 10-20 דקות (תלוי במאפה) משכתי את נייר האפיה בעדינות מתחת למאפה והמשכתי באפיה כרגיל.
      התוצאה היא מאפה יותר קריספי מברגיל.
      וכמובן *לא* (!!!) לאפות עוגות על האבן. היא תשרוף לך את התחתית שלהן.
      מקווה שעזרתי 🙂

  2. שני
    9 בדצמבר 2015

    היי נראה מתכון מעולה, שאלה אם אני אחליף את הקמח לבן בשיפון ואת השמרים בסודה לשתייה זה אפשרי?
    אני פשוט רוצה להכין לחם כוסמין ללא שמרים

    • שמח במטבח
      9 בדצמבר 2015

      הי שני
      התשובה הקצרה היא לא
      התשובה הארוכה מתחלקת ל- 2
      1. לא ניתן להחליף שמרים בסודה לשתיה – זה לא יתן לך לחם. ישנם מתכונים ללחמים מבוססי סודה ואני ממליצה לך לחפש ברשת תחת "לחם סודה" או "לחם בירה"
      2. לגבי קמח השיפון – הוא מתנהג קצת אחרת מקמחים אחרים ולכן לקמח שיפון יש מתכונים ייעודיים.

  3. אתי
    16 ביוני 2016

    היי רותי
    אני רואה שאין שמן במתכון.האם זה תקין
    כמה זמן אפייה של הכיכר בסה"כ?
    אשמח לקבל את תשובתך במהרה.אני מאוד רוצה להכין את הלחם
    תודה מראש-אתי

    • שמח במטבח
      19 ביוני 2016

      הי אתי
      אין טעות במתכון – אין כל חובה להוסיף שמן ללחם ואם לא רשמתי זה היה מכוון.
      זמן האפיה הוא כ 40 דקות (רשום במתכון), אולם כמובן שכל תנור מתנהג אחרת ולכן הזמן משתנה בהתאם לתנור הפרטי שלך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 1 בינואר 2015 על ידי ותויגה , , , , , .