עוגת שזיפים וקראמבל
כמה שאני אוהבת את הקיץ!!! השמח זורחת, השמיים כחולים, מחשיך מאוחר, חם ונעים ולא צריך ללבוש המון שכבות, האווירה פתאום יותר רגועה, יוצאים לחופש ו… בקיץ ישנם פירות נפלאים – ענבים, אבטיח, מלונים, אפרסקים, נקטרינות וכמובן, כוכבי הפוסט – שזיפים.
נשבעת לכם שיש פירות שביס אחד מהם ומבחינתי זהו טעמו של הקיץ. אז הכי מתבקש להכין איתם עוגת שזיפים טובה.
הפעם החלטתי לשתף אתכם במתכון שאהוב עלי במיוחד לעוגת שזיפים עם קראמבל עדין של פרורים עם ארומה קינמונית. העוגה עצמה פשוטה להכנה, מסוג ה"בחושות" וכשמוסיפים לה את השזיפים והפירורים מתקבלת חגיגה של ממש. השזיפים מאדימים בתנור ומתחילים לבעבע באודם נפלא והתוצאה – קייצית וטעימה.
אציין, שאת העוגה הזו ניתן להכין עם כל פרי שאתם אוהבים – נקטרינות, אפרסקים, פטל, דובדבנים וכמובן גם תפוחים (שאני ממליצה לרכך בטיגון מקדים עם קצת סוכר חמאה וקינמון לפני האפיה).
מוכנים להתחיל?
החומרים לתבנית בקוטר 24 ס"מ:
לשזיפים
6 שזיפים חתוכים לשמיניות
2 כפות סוכר
מקל וניל או תמצית וניל
2 כפות רום/ברנדי/כל ליקר שאוהבים (לא חובה)
לקראמבל:
60 גר' חמאה קרה
1/2 כוס (100 גר') סוכר
1/2 כוס (70 גר') קמח
כפית קינמון
לעוגה:
100 גר' חמאה רכה
1/2 כוס סוכר
2 ביצים
כפית תמצית וניל
חצי מיכל (100 מ"ל) שמנת חמוצה
1 כוס (140 גר') קמח
כפית אבקת אפיה
קורט מלח
ההכנה:
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות בטורבו.
חותכים את השזיפים לשמיניות (פשוט חותכים לחצי ואז כל חצי חותכים ל- 4 חלקים) את הגלעין כמובן זורקים.
שמים את השזיפים בקערה, מפזרים מעליהם 2 כפות סוכר, את תוכן מקל הוניל (אם יש לכם) או את משחת הוניל או תמצית הוניל ואת הרום ומערבבים הכל. המטרה היא שבזמן שנכין את שאחר חלקי העוגה השזיפים יספגו טעמים וגם יתרככו קצת.
מכינים את תערובת הפירורים, שזה פשוט למדי – שמים את כל החומרים בקערה קטנה של מעבד מזון ומערבלים עד שמתקבלת תערובת פירורית.
חשוב לא לערבב יתר על המידה כי אז הפרורים יהפכו לגוש של בצק ברגע שהם במרקם חולי (כמו בתמונה) מפסיקים לעבד.
מניחים את הקערית עם הפרורים במקרר ועוברים להכין את העוגה.
בקערת המיקסר מערבלים עם וו גיטרה את החמאה והסוכר עד שמתקבלת תערובת משחתית. עכשיו צריך להוסיף את הביצים, אחת אחת, וחשוב מאוד לפני הוספת כל ביצה לגרד את דפנות המיקסר עם לקקן כדי שכל החומרים יתערבבו באופן אחיד.
עם הביצה השניה מוסיפים גם את תמצית הוניל ואת המלח.
ועכשיו נותר להוסיף את השמנת והקמח עם אבקת האפיה ואת זה עושים לסירוגין – מכניסים לתערובת חצי כוס קמח, מערבלים, מגרדים עם לקקן את הדפנות של הקערה ומוסיפים את השמנת, שוב מגרדים את דפנות הקערה ומוסיפים את הקמח לערבול אחרון. חשוב לא לערבל יתר על המידה כי אז העוגה מקבלת מרקם של… נו… עוגת חנק.
יוצקים את תערובת העוגה לתבנית ומפזרים אותה עם לקקן באופן אחיד על גבי התבנית. פה בחרתי בתבנית מלבנית אבל כמובן שאפשר גם בתבנית עגולה (כך בדרך כלל אני מכינה אותה).
מסדרים את השזיפים שלנו על גבי תערובת העוגה. אפשר לסדר בכל דרך שתרצו. פה בתמונה סידרתי במין רעפים שבכל שורה הם פונים לכיוון אחר. אפשר גם "פרי סטייל" או בסידור מעגלי. בתבנית עגולה למשל נוח מאוד לסדר מעגלים מעגלים.
והשלב האחרון – מפזרים את הפירורים שלנו (שעד עכשיו חיכו במקרר) על השזיפים.
את כל היופי הזה אנחנו מכניסים לתנור שחיממנו מראש ל 180 מעלות ואופים במשך כ- 40-50 דקות.
איך יודעים שזה מוכן? השוליים יהיו מעט שחומים, השזיפים מגירים נוזלים עסיסיים והפרורים שחומים ומעט קריספים (לפעמים הם קצת יותר לחים כי הם נרטבו מהשזיפים, וגם זה בסדר, זה עדיין טעים להפליא).
מומלץ לחכות עם החיתוך של העוגה עד שתצטנן מעט כי אז הפרוסות יוצאות ישרות יותר
בתאבון
וספרו לי על העוגות שלכם 🙂 אני תמיד שמחה לקבל מכם תגובות פה באתר ובדף הפייסבוק של שמח במטבח.
אין על קראמבל!
הקינוח המושלם!
נראה מעולה
נשיקות
תודה יקירה ונשיקות חזרה.
ואין, אנחנו חייבות להפגש!
הי, מה הנפח של כוס, אם מידה אוניברסלית
היא 250 מ"ל?
הי שי
מידה אוניברסלית היא 240 מ"ל ולפיה אני מודדת כוסות.
היי האם יש תחליף לשמנת חמוצה? להוסיף שמנת חמוצה לעוגה נותן לי מרקם גבינתי וזה לא טעים לי כלכך.
גם אני לא אוהבת מרקם גבינתי, ואני מבטיחה לך שהשמנת לא תיתן מרקם שכזה.
אבל אם אתה לא אוהב אפשר לוותר על השמנת ופשוט להוסיף לבלילה מעט חלב (משהו כמו 50 מ"ל, שזה קצת פחות מרבע כוס)
ניאמיייי!
לגמרי עוגה ליישורים
תודה רבה 🙂
וואו. עוגה מושלמת.
תודה מיכל
תודה רבה אני אנסה, ממש אהבתי את המתכון!
תודה רבה יונתן 🙂
היי, נראה אחלה מתכון!
מה אפשר לשים במקום השמנת החמוצה ע"מ שהעוגה לא תהיה חלבית?
הי נופר
אפשר לוותר על השמנת החמוצה, להחליף אותה ב- 100 מ"ל מיץ תפוזים, או להשתמש ב 100 מ"ל חלב קוקוס. לגבי החמאה – ניתן להחליף בשמן (80 מ"ל) או בשמן קוקוס (100 גר').
תודה רבה על התגובה! הכנתי וזה נראה ממש טוב 🙂 בטוחה שגם טעים
ת ו ד ה !!!!!
הכנתי את העוגה לשבת. יצאה ריחנית, מדהימה וטעימה וחוסלה כבר בשישי בערב
נגלה שנייה נכנסה עכשיו לתנור
החמיצות של השזיפים כל כך טעים עם המתיקות של העוגה.
לא יצא לי פירורים לקראמבל למעלה אז מעכתי את הבצק שיצא ביד וגיררתי אותו מעל העוגה עם פומפיה גסה ויצא ממש פירורים יופי!
תודה על הפידבק. אני שמחה לשמוע שהיא מצאה חן בעיניך.
ניתן להכין את העוגה גם בלי שכבה הקראמבל – היא יוצאת מעולה בכל מקרה, ואז אני מגישה עם קישוט של אבקת סוכר.
תודה על המתכון,מזכירה לי את העוגה של אשתו של אהרוני ״עוגת השזיפים הטובה מכולן״,תנוסה בקרוב.
מכירה את עוגת השזיפים והיא אכן נהדרת. המתכון הזה קצת שונה, העוגה נמוכה יותר, וכוללת קראמבל שמוסיף מרקם נוסף לעוגה.
אשמח לנסות,
האם העוגה תהיה טעימה גם עם סוג השזיפים המאורך שמצוי כעת בשוק??
בוודאי שתצא טעימה. כל פרי שיש בשוק ויש בו עסיסיות יכול להתאים (תפוחים – שקצת בושלו לפני כן כדי שיתרככו, נקטרינות, משמשים, אגסים וכו')
יצא מעולה!!!
נראה מצוין! האם ניתן להכפיל כמויות על מנת שהבסיס יהיה נוכח וגבוה יותר?
הי הילה
אין בעיה להכפיל כמויות, או לאפות בתבנית קטנה יותר. רק שימי לב שהכפלת כמויות מאריכה את זמן האפיה
מתכון מוצלח ביותר. אחרי נסיון של כמה וכמה מתכונים לעוגות שזיפים. המתכון הזה נבחר כמתכון המנצח.
העוגה יצאה טעימה להפליא.
למי שלא מאד אוהב קינמון אפשר להפחית את כמות הקינמון שבמתכון.
שמחה לשמוע. זה באמת אחד החביבים עלי.
לגבי הקינמון , כמובן שאת צודקת וזה באמת עניין של טעם (אני מאוהבי הקינמון)
מה מחליף את החמאה?
שמן קוקוס או מרגרינה
רות שלום, האם מעבד המזון שאת עובדת איתו זה בלנדר מוט ?
הי נירית
מעבד המזון הקטן שבתמונה הוא אכן המיכל הנלווה לבלנדר מוט. אני מוצאת שמאוד נוח להשתמש במיכל קטן כשמכינים כמויות קטנות. והוא גם תופס פחות מקום בכיור/במדיח 🙂
תודה רבה
עוגה מעולה!! הפכה לעוגת הבית אצלינו הקיץ.
לגבי הנוזלים של השזיפים אחרי ההשריה – את ממליצה להוסיף לעוגה?
תודה!!
תודה דורית יקרה
את הנוזלים של ההשריה אני לא ממליצה להוסיף לעוגה כי היא תהיה רטובה מדי. אני אישית פשוט שתיתי אותם ככה (וחלק עם טיפה אלכוהול טוב סטייל ברנדי)
צהריים טובים!
כיצד הופכים לפרווה?
תודה!
הי דבי,
כדי להפוך את העוגה לפרווה מכינים עם מרגרינה/מחמאה/נטורינה ועם מעדן סויה במקום השמנת.
עדיין מחכה לתשובה
תודה
תוכלי לתת לי שם של מעדן כזה, שיתאים בטעם?
אשמח מאד להכין לשבת הזו.
אלפרו, מעדני סויה וכו'
אבל עם מתיקות, או בלי?
תודה!
לא הבנתי למה הכוונה
עוגה פשוט וואוו! וככ פשוטה להכנה! תודה על מתכון נהדר!!
תודה רבה הדס. גם אני מאוד אוהבת אותה