עוגת גבינה ופירות יער

בכל שנה, כשמתקרב שבועות, אני תמיד מוצאת עצמי בהתלבטות קשה איזו עוגה להכין. אולי זה בגלל שעוגות גבינה פחות מלהיבות אותי מעוגות אחרות, ואולי בגלל שלקראת החג מתפרסמות כל כך הרבה עוגות שמרוב רעיונות קשה לבחור.
בכל מקרה, כלל אחד תמיד הנחה אותי – אין מצב שאני מכינה עוגה שאני לא ארצה לטעום ממנה. אז נכון שהמבחר מצטמצם מעט (עוגות גבינה גבוהות ואווריריות למשל הן לגמרי טאבו מבחינתי) אבל לשמחתי אני תמיד מצליחה לבסוף לחשוב על משהו מפנק ומרשים.

הפעם החלטתי להכין עוגה שתזכיר לי את עוגת הביסקוויטים שאמא שלי נהגה להכין בילדותי – עם קרם גבינה ועם ג'לי ותותים אבל כמובן שלכבוד החג שיניתי וגיוונתי והכנתי גירסה חגיגית במיוחד שלה :
את הביסקוויטים הנחתי כתחתית, את הג'לי הכנתי מפטל אמיתי וקרצתי ללבבות שמקשטים את דפנות העוגה, החבאתי גם שכבה של ג'לי פטל בתוך העוגה, ובמקום תותים קישטתי בשלל פירות יער שבעונה זו נמכרים בכל שוק.
התוצאה – מרהיבה וחגיגית 🙂

אז לקראת החג הכינו את הגבינות ופירות היער, האורחים שלכם בטוח יתלהבו.

DSC_1070

החומרים לתבנית בקוטר 24 ס"מ:

לבסיס עוגיות:
250 גר' (חבילה) ביסקוויטים (פתי בר, לוטוס, אוראו, או כל סוג שאוהבים)
120 גר' חמאה מומסת

לתערובת הגבינה:
500 גר' (2 מיכלים) גבינה לבנה (בכל אחוז שומן שאוהבים, מומלץ מ 5% ומעלה)
500 מ"ל (2 מיכלים) שמנת מתוקה
100 גר' אבקת סוכר
1 חב' (80 גר') אינסטנט פודינג וניל

לג'ל פטל:
300 גר' (1 חב') פטל טרי או קפוא
100 גר' (חצי כוס) סוכר
80 מ"ל (שליש כוס) מים
10 גר' ג'לטין
50 מ"ל מים.
**מי שנרתע מהכנת הג'לי יכול להשתמש בג'לי בזק ולהכין לפי ההוראות על האריזה

לקישוט:
פירות יער (מכל סוג שאוהבים/מוצאים בשוק)

ההכנה:

מתחילים מג'לי הפטל:

ג'לי הפטל משמש גם לקישוט מסביב לתבנית וגם להפתעה אדומה שמתגלית כשפורסים את העוגה. אפשר לקצר תהליכים ולהכין ג'לי בזק אבל הפעם אני ממליצה בחום לנסות להכין ג'לי מפטל אמיתי (או קפוא) התוצאה הרבה יותר טובה ומרשימה, ובכל זאת לא כל יום מכינים עוגה כזו חגיגית.

לפני הכל הסבר קצר על עבודה עם ג'לטין: כן, כן, גם אני לא משתגעת על עבודה עם ג'לטין ולראיה, עד כה רק במתכון אחד מבין שלל המתכונים שפרסמתי בבלוג השתמשתי בג'לטין לייצוב התערובת (עוגת מוס פירות יער), אבל כאן אנחנו מכינים ג'לי ולכן חייבים להשתמש בג'לטין.
קיימים שני סוגי ג'לטין בשוק – באבקה ובעלים. האבקה מגיעה גם בגירסה כשרה, העלים לא כשרים.

עלים: העקרון בעבודה עם עלי ג'לטין הוא שמשרים אותם בקערה עם המון מים קרים, כשהעלים רכים לגמרי (זה לוקח כ- 20 דקות או יותר), סוחטים אותם, מוסיפים לתערובת חמימה ומערבבים לפיזור אחיד.
אבקה: הכלל הוא שעל כל גרם של אבקה מוסיפים 5 גר' מים. ולכן אם במתכון שלנו יש לנו 10 גר' ג'לטין נוסיף לאבקה 50 גר' מים (מס' 1 בתמונה). מערבבים מעט בקערה ונותנים לג'לטין לספוח את המים במשך כ- 10 דקות (מס' 2 בתמונה). בסיום התהליך נקבל גוש ג'לטין שממש אפשר להחזיק בידיים (מס' 3 בתמונה), מחממים את הגוש הזה במיקרו במשך כ- 10 שניות והוא יחזור להיות נוזלי (מס' 4 בתמונה), ואז ניתן להוסיף אותו לתערובת החמימה, לערבב לפיזור אחיד וליצוק לכלים.
**הערה – למי שמשתמש בג'לטין כשר שנקנה בסופר, אנא בדקו את הוראות ההכנה. בג'לטין עם האריזה האדומה ההוראות שונות ושם היחס הוא כוס מים על 14 גר' ג'לטין, במקרה כזה אני ממליצה להשתמש בחצי כמות מהג'לטין (7 גר') עם חצי כוס מים ולהכין לפי ההוראות.

gelatin

ועכשיו חזרה לעוגה – משרים את הג'לטין שלנו במים ובינתים עוברים להכנת תערובת הפטל:

בסיר מניחים את הפטל (במקרה שלי קפוא), הסוכר והמים ומתחילים לחמם על אש קטנה.

DSC_0994

כשהפטל מפשיר ומתחיל להפריש נוזלים אפשר לטחון אותו מעט עם בלנדר מוט, או אם אין בלנדר מוט, פשוט למעוך עם כף או מזלג

DSC_1030

כשהתערובת חמה מסננים אותה מעל קערה או כוס מדידה גדולה. הסיבה לכך היא שאנחנו רוצים ג'לי חלק ובפטל יש גרגרים.

DSC_1001

תראו כמה גרגרים נשארים מאחור במהלך הסינון

 

DSC_1003

בשלב זה מחממים במיקרו למשך כ-10 שניות את הג'לטין, שבינתים הספיק להתגבש (ראו התמונה מעל), ויוצקים אותו לתוך תערובת הפטל המסוננת

DSC_1006

מערבבים מעט כדי לוודא שהג'לטין יתפזר באופן אחיד בתערובת הפטל ויוצקים לתבנית שלנו. כאן יש שתי אפשרויות – ליצוק אותו לתבנית שטוחה ולקרוץ ממנו אחר כך לבבות ועיגולים למילוי, או לעשות לעצמכם חיים קלים יותר וליצוק אותו לתבנית שקעים. בכל מקרה חשוב שתהיה שכבה בעובי כנסטימטר (או יותר).

אם יוצקים לתבנית שטוחה אני ממליצה לשמן אותה מעט בספריי שמן לפני שיוצקים את הג'לי (זה יקל על ההפרדה שלו אחר כך)

DSC_1008

הפעם בחרתי להשתמש בתבנית עם שקעים קטנים (לא תבנית מאפינס אלא תבנית עם שקעים די קטנים למיני מאפינס או מיני קישים).

DSC_1033

מעבירים את הג'לי למקרר שיתגבש. אם ממהרים אפשר גם למקפיא.

כשהג'לי התגבש ממשיכים בהכנת העוגה.

בסיס העוגיות

לפני הכנת הבסיס נסדר את התבנית שלנו – אפשר להשתמש בתבנית קפיצית רגילה או ברינג שאותו אפשר להניח ישר על צלחת ההגשה שלנו. בכל מקרה מומלץ מאוד לרפד את התבנית/רינג בשקף (היום יש בכל החנויות המתמחות במוצרי אפיה) כי זה יבטיח מראה חלק ויפה כשנגיש את העוגה. במיוחד כשהפעם אנחנו מקשטים את הדפנות בג'לי.

הטריק שלי להחזקת השקף על התבנית הוא פשוט לתפוס אותו לתבנית בנקודת המגע בין שני הקצוות ובנקודה נוספת עם אטבי כביסה.

הכנת הבסיס היא  פשוטה – מרסקים את העוגיות שלנו לפרורים דקים (הכי קל במעבד מזון אבל אם אין אפשר לשים בשקית ולהכות בהם עם מערוך או כלי כבד) ומוסיפים להם את החמאה שהמסנו. מערבבים היטב כך שכל הפרורים יהיו מצופים בחמאה. מעבירים את הפרורים לתבנית או לצלחת ההגשה עם הרינג, ומפזרים אותם באופן אחיד.
הטריק שלי הוא להשתמש בכוס שתשטח את הפירורים באופן אחיד (רואים את האטבים בצדדים??).

DSC_1036

כשמסיימים מכניסים את התבנית למקפיא עד שנכין את שאר הרכיבים (זה ממש עניין של כמה דקות).

תערובת הגבינה

ההכנה פה פשוטה מאוד – מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת הסוכר והאינסטנט עד לקבלת קצפת יציבה, ואז מוסיפים אליה את 2 מיכלי הגבינה ומקציפים עוד כמה שניות עד שכל התערובת אחידה וסמיכה מאוד.

DSC_1039

מוציאים את הג'לי מהמקרר, ואת התבנית מהמקפיא ומתחילים בהרכבה

בהתחלה יוצקים קצת מתערובת הגבינה (בערך רבע או שליש) ומשטחים על הבסיס.

DSC_1041

ועכשיו לקישוט – בעקרון אפשר לקחת את העיגולים שהכנו ולקשט איתם את התבנית בדפנות, אבל לכבוד החג החלטתי ללכת על גירסה חגיגית ולכן קרצתי לבבות (תוך השארת 5 עיגולים שלמים להפתעה שתהיה בתוך העוגה).

DSC_1042

ועכשיו לקסם של הקישוט – בעדינות שולפים את הלבבות ומסדרים אותם יפה על השקף המקיף את העוגה – הם יצמדו אליו די בקלות בגלל שהם לחים (אם שכחתם לשים שקף עדיין אל תוותרו – שימו על הרינג ישירות וקחו בחשבון שתצטרכו לעבור על הרינג החיצוני עם סמרטוט טבול במים חמים – זה יפריד את העוגה מהרינג ויקל על החילוץ).

DSC_1048

את חמשת העיגולים שנותרו מסדרים במעגל פנימי על הקרם. הם יתגלו רק כשחותכים את העוגה.

DSC_1049

ולהשלמת העוגה מכסים את הג'לי בשאר הקרם ומיישרים מלמעלה. חשוב להקפיד שהקרם יכסה טוב את הלבבות שמסביב לעוגה, כי אם לא, יווצרו חורים מסביבם והעוגה תראה קצת פחות יפה.

DSC_1050

את העוגה מעבירים למקרר שתתמצק. אני ממליצה לעשות זאת לילה לפני ההגשה כי לוקח זמן לקרם להתייצב.

אם ממהרים אפשר להכניס למקפיא ולאחר כשעתיים להעביר למקרר (שהעוגה לא תהיה גוש קפוא כשתגישו אותה).

לסיום, מקשטים את העוגה בפירות יער.

DSC_1069

ואם אתם מחפשים רעיונות נוספים לשבועות, היכנסו לאלבום שהכנתי בדף הפייסבוק של שמח במטבח – יש שם מתכונים רבים (מתוקים ומלוחים) שיתאימו לחג.

שבועות שמח  🙂

DSC_1099

 

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגות שהכנתם לשבועות.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.

 

 

‏23 תגובות

  1. פיית העוגיות ב- 5 ביוני 2016 בשעה 16:01

    מהמם!
    לגמרי אחת העוגות היפות שלך 🙂
    יופי של שידרוג לעוגת הגבינה הקרה הקלאסית

    • שמח במטבח ב- 5 ביוני 2016 בשעה 18:39

      ממך זו מחמאה של ממש 🙂 תודה יקירה

  2. מיכל ב- 5 ביוני 2016 בשעה 16:57

    וואו מושלם!!!!

    • מיכל ב- 5 ביוני 2016 בשעה 17:00

      יש לך רעיון נוסף ללמעלה של העוגה במקום הפירות?
      ולא פירורים אם אפשר:)

      • שמח במטבח ב- 5 ביוני 2016 בשעה 18:38

        הי מיכל,
        את יכולה להכין ציפוי שמנת חמוצה (מיכל שמנת ו- 2 כפות סוכר), אפשר גם לקשט בקצפת, בג'לי רגיל, בשוקולד מגורד, בגנאש שוקולד, בממרח לוטוס שמחממים מעט במיקרו שיהיה נוזלי, ובעצם בכל ציפוי שתרצי 🙂

        • מיכל ב- 7 ביוני 2016 בשעה 20:28

          הכל נשמע יותר מדי טוב:) אלך על האופציה הראשונה, המון תודה,
          האתר שלך מקסים והמתכונים מצוינים ומדויקים:)

    • שמח במטבח ב- 5 ביוני 2016 בשעה 18:38

      תודה רבה 🙂

  3. דניאל ב- 5 ביוני 2016 בשעה 17:01

    עוגה הורסתתתתתתת!
    רציתי לדעת בבקשה האם זה קריטי להכין אותה ביום שישי ולאכול
    ממנה במוצאי שבת? כי החג יוצא במוצש?

    • שמח במטבח ב- 5 ביוני 2016 בשעה 18:37

      הי דניאל
      אפשר להכין את העוגה גם יומיים מראש ויותר, אבל אני מציעה לקשט לפני ההגשה כי פירות היער מגירים נוזלים

  4. יהודית אביב ב- 5 ביוני 2016 בשעה 20:44

    עוגה מהממת!! האמת שאני רוצה להכין משהו דומה עם הג'לי…..אבל כמו שכתבת יש כל כך הרבה סוגים וכל יום יש לי עוד ועוד רעיונות….קשה. ואצלי כולם מטורפים על עוגות גבינה מכל הסוגים והכנתי מיליון סוגים כך שאני צריכה ממש לחשוב ולהפתיע

    • שמח במטבח ב- 6 ביוני 2016 בשעה 8:06

      באמת יש כל כך הרבה סוגים שקשה לבחור
      אני בעצמי מתלבטת מה אכין לארוחת החג (הרי את זו הכנתי השבוע פעמיים לפני שפרסמתי ועכשיו בא לי להכין משהו חדש).
      מחכה לראות את העוגות המהממות שלך לחג. בטוחה שתמצאי משהו מרשים ומדהים

  5. יפצ'וק ב- 6 ביוני 2016 בשעה 5:45

    תודה…רעיון נפלא ?

  6. ורד ב- 6 ביוני 2016 בשעה 17:59

    איך מכינים את פירות היער הקפואים בקישוט?

    • שמח במטבח ב- 7 ביוני 2016 בשעה 7:54

      אלה פירות יער שקניתי וסידרתי יפה על העוגה.
      ואם את מתכוונת לג'לי – פשוט קניתי בסופר חבילה של פטל קפוא ואותו חיממתי בסיר עם הסוכר והמים

  7. מוריה ב- 9 ביוני 2016 בשעה 20:13

    שלום, העוגה נקראת מדהים!
    רציתי לשאול האם אפשר להכין את הג׳לי עם פטל שחור או תותים?
    נגמר הפטל האדום…
    תודה! חג שמח!

    • שמח במטבח ב- 10 ביוני 2016 בשעה 8:48

      הי מוריה,
      אין בעיה להשתמש בפטל שחור וגם בתותים. אם את משתמשת בתותים שימי לב שהם נוזליים יותר אז רצוי להפחית את כמות המים במתכון בחצי.

  8. צביה ב- 15 ביוני 2016 בשעה 10:07

    היי רות,
    תודה רבה על המתכון.
    הכנתי בחג ויצא מעולה. כולם התלהבו מאוד, אפילו הילדים (שבדרך כלל לא מתלהבים מעוגות גבינה) אכלו. 🙂

    • שמח במטבח ב- 15 ביוני 2016 בשעה 20:38

      איזה יופי צביה 🙂 מזדהה לגמרי עם עניין הילדים שלא אוכלים. אצלי הקטן אכל בהנאה רבה והגדול סרב לטעום 🙂

  9. מרים ב- 15 במאי 2018 בשעה 22:54

    נראה מצויין וטעימממממממ

  10. צליל בן סימון ב- 28 במאי 2018 בשעה 15:10

    היי רות העוגה נראית מדהים
    אני רוצה להכין אותה יום לפני ולהקפיא, זה אפשרי?
    אני צריכה להסיע את העוגה בערך חצי שעה 40 דקות ומעדיפה שתהיה קפואה כשאסע איתה…

    • שמח במטבח ב- 2 ביוני 2018 בשעה 17:04

      אין בעיה להקפיא – אני הקפאתי את העוגה והפשרתי והיא היתה נהדרת

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *