תפופאי – אצבעות פילו במילוי תפוחים
לכולנו יש טעמים מסויימים מהילדות שברגע ששומעים את שמם מייד נושא אותנו גל של נוסטלגיה. כזה הוא התפופאי 🙂 כי מי לא זוכר את מאפה התפוחים של "בורגר ראנץ" ששימש כקינוח האולטימטיבי לארוחת הראנץ 🙂 אז לכבוד חנוכה החלטתי לפנק אתכם במתכון בגירסה האפויה לתפופאי – אצבעות פילו במילוי תפוחים. לא תאמינו כמה שהן מזכירות את התפופאי של פעם 🙂
האמת שהמאפה הזה נולד בכלל כקינוח שהכנתי לאחת מארוחות החג בתחילת השנה, כשחיפשתי משהו טעים, קליל ו.. פרווה (ואפילו טבעוני). אבל כשהגשתי אותו לשולחן ובני המשפחה טעמו ממנו כולם פתאום התחילו להגיד שהוא מזכיר להם את התפופאי של פעם. ואני.. הכי התחברתי לזה.
ולמה אצבעות פילו תפוחים בחנוכה? פשוט כי נראה לי שבין כל המטוגנים למיניהם, זו יכולה להיות אופציה נהדרת לאלו מבינינו שפחות בא להם מטוגן, או ששומרים על הגיזרה או שפשוט אוהבים מאפי תפוחים 🙂
ואם בא לכם לראות עוד מתכונים לחנוכה או מתכונים לראש השנה לחצו על הקישור ותגיעו למתכונים שלי.
החומרים ל 12 יחידות:
חבילת בצק פילו מופשרת
כ- 100 גר' חמאה או שמן לשימון הפילו
5 תפוחים בינוניים מקולפים וחתוכים לקוביות
50 גר' חמאה (לגירסת פרווה/טבעונית – מרגרינה/נטורינה/שמן קוקוס)
120 גר' (1/2 כוס דחוסה) סוכר חום דביק (אם אין, אפשר להמיר באותה כמות של סוכר לבן ועוד כף סילאן)
כפית קינמון
כמה כפות קלבדוס/רום/ברנדי/כל אלכוהול שאוהבים (אפשר גם מים)
ההכנה:
מלית תפוחים:
תכלס הכנת המלית ממש קלה – שמים את כל החומרים במחבת גדולה ומבשלים/מטגנים תוך ערבוב עד שהתפוחים מתרככים ומתקרמלים.
זה לוקח קצת זמן כי יש פה כמות גדולה של תפוחים אז תדאגו להיות באזור, לערבב כל פעם קצת ולחכות בסבלנות. בסוף מתקבלים תפוחים מקורמלים כל כך טעימים שאני מסוגלת לחסל אותם ככה כמו שהם.
כשהתפוחים מוכנים, נותנים להם להתקרר טיפה, שלא תהיה רותחת כששמים אותה על בצק הפילו.
הרכבת המנה:
אם מחליטים להכין את המנה עם חמאה – ממיסים בקערית קטנה את החמאה כדי שנוכל להבריש אותה על הפילו.
אם מחליטים להשתמש בשמן – משתמשים בספריי שמן (הכי נוח תכלס) או שמעבירים שמן לקערית לצורך ההברשה.
פורסים על השיש עלה אחד של פילו, ואת השאר מכסים שלא יתייבשו.
משמנים את העלה בחמאה או בשמן או בספריי שמן ומקפלים לשניים כך שיהיה בצורת מלבן ארוך.
מניחים בקצה שלו כ- 2 כפות מהמלית ומיישרים אבל משאירים שוליים לקיפול.
מקפלים את הקצה של העלה על המלית ומקפלים את הצדדים מעל כך שנוצר מעין מלבן ומגלגלים את העלה בעדינות ליצירת שטרודל קטן אישי.
את אצבעות הפילו שהכנו מסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפיה. ומשמנים את החלק העליון שלהם פעם נוספת כדי שלא יתייבשו.
לתוספת טעם וצבע טוב אני פיזרתי מעל גם קצת אבקת סוכר
אופים את מאפי הפילו במשך כרבע שעה בחום של 180 מעלות עד הן שחומות ויפות יש לכם אצבעות פילו תפוחים לתפארת 🙂
כל מה שנשאר לאחר מכן זה להגיש אותן.
אני אוהבת לפזר עליהן אבקת סוכר לפני ההגשה אבל זה לא חובה.
תשמחו גם לשמוע שהן מחזיקות מצויין במקרר ושאין בעיה לחמם אותן בחימום חוזר ולהגיש.
רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולהשאר איתי בקשר 🙂
ואם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות. הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!
מה זה סוכר חום דביק?
סוכר חום כהה. הוא מהסוג היותר לח
הי,
מתכון מבטיח.
האם ניתן להכין עם שזיפים?
תודה רבה
נראה מעולה! נטלי לוין נתנה תחליף לסוכר חום דביק: 100 גרם סוכר לבן+2 כפות סילאן או מייפל, ולערבב היטב. עובד מצוין
אכן זה תחליף נהדר ואני גם כותבת על כך במתכונים אחרים (ראי מתכוני עוגיות השוקולד צ'יפס)במיוחד כשמכינים עם סילאן. אוסיף גם לתפופאי.
כל עלה פילו הוא אצבע אחת? כלומר מגלגלים כל עלה עד הסוף?
כן
האם אפשר להכין כמה שעות מראש ללא אפייה ולאפות בערב?
כן
איך לשמור בכמה שעות עד האפייה?
המממ… במקרר
כל הכבוד על הנתינה והשיתוף מאוד יפה ואסטטי אהבתי מאוד יפה
תושה רבה 🙂 כיף לשמוע
תודה לך על המתכונים הכל כל כך ברור וניראה מצויין
תודה רבה ריקי
מתכון מדהים וכייפי נעים להכנה
רשמת שמחזיקות טוב במקרר…
שאלתי :
1)איך להחזיק במקרר בקופסא סגורה או אחרת?
2) אפשר להכין יום לפני ולמחורת לאפות לפני ההגשה?
אם כן איך שומרים במקרר עד למחורת שלא יתייבש עד האפייה ?
או שחייבים לאפות מידית ?
תודה וברכת שנה טובה ומתוקה
הי לבנה – במקרר מומלץ בקופסה סגורה או בתבנית כשהם עטופים בניילון נצמד.
אפשר להכין ולאפות יום לפני ולאחר מכן לחמם. אני עשיתי זאת ובאופן מפתיע הם היו ממש טובים גם בחימום חוזר.
תודה לך על התשובה
ואם אני אופה יום לפני גם אז אני שמה בקופסא סגורה עד לחימום?
בע"ה מתכוננת להכין לחג ….
מאחלת לך ולבני משפחתך
שנה טובה ומתוקה אמן
אם את אופה יום לפני אז אחרי האפיה תני להם להתקרר קצת ואז שימי בקופסה סגורה. אם יש לך אפשרות שמרי במקרר וחממי לפני ההגשה.
נראה קל להכנה. אפשר להכין גם מבצק עלים????
תודה. אכן קל להכנה
לגבי בצק עלים – נראה לי שבמאפים האישיים הוא פחות יתאים כי הוא מתנפח באפיה. את יכולה אבל להכין כמאפה גדול ואז אין בעיה עם בצק העלים
נראה מעולה, שתי קושיות האם ניתן להמיר סוכר למייפל/אגבה? ולטובת אירוח האם ניתן להכין לילה קודם ולאפות למחרת? תודה!
אין בעיה להחליף את הסוכר
לגבי הכנה מוקדמת. את יכולה להכין את התפוחים מראש ולמלא ביום האפיה. לא ממליצה להכין את המאפה ולשמור במקרר לפני האפיה
יש אולי ג’רבה לצליאקים? יכול לעבוד עם דפי אורז? תודה 🙂
**גרסה לצליאקים
לא ניסיתי אבל יש מצב בהחלט שיעבוד עם דפי אורז
הי רות, האם ניתן לשלב גם מלית גבינה עם התפוחים? יש לך רעיון?
אפשר לשלב כל מלית שאת אוהבת. אני אישית לא כל כך אוהבת את השילוב ולכן אין לי מתכון מדוייק בשבילך אבל לדעתי קחי כל מתכון של מלית לגביניות ושלבי אותו עם מלית התפוחים והופ יש לך מילוי חדש 🙂
אוףףף…
אני עושה בדיוק ככה ותמיד מתפוצצים לי באפיה, וכל המילוי נוזל החוצה.
למה לא יוצאים לי כאלה יפים?
מוזר… כי מעולם לא התפוצצו לי.
האם השתמשת בשני עלים ? (כלומר עלה על עלה וככה זה יותר עבה) אולי המלית נוזלית מדי?
אולי מתחת את הבצק בגלגול?
מקווה שזה עוזר במשהו.
תסנני את הנוזלים
כדי שלא יתפוצצו מיקי שמו לימד למרוח בשמן ואז בביצה טרופה.
היי,
האם אפשר להקפיא ??
לאחר האפיה אפשר להקפיא אחרי שקצת התקררו.
מה זה קלבדוס?
ליקר תפוחים. אפשר במקומו רום או ויסקי או כל ליקר אחר או אפשר לוותר ולא להוסיף ליקר
הכנתי לשבת ויצא מווושלם – תודה רבה!!!
בישלתי את התפוחים עם פחות סוכר וקינמון עד שלא נשארו נוזלים, ולא הרגשתי שחסר שומדבר.
משמח לשמוע שהצליח גם עם פחות סוכר. זה תמיד טוב 🙂
מאפים פשוט מושלמים. לא פחות. תודה על מתכון פשוט וטעים כל כך.
תודה רבה אן. שמחה לשמוע שאהבת
יצא מעולה!! אבל הסוכר קצת יצא מהגליל ונשרף וזה יצר קצת מרירות בתחתית..מה עשיתי לא נכון?
המממ… הסוכר לא אמור להשרף כל כך מהר אז כדאי לנסות להכין בטמפרטורה יותר נמוכה. לגבי הנזילה של הסוכר, אולי תנסי לסגור את הבצק יותר הדוק?
כמה אצבעות תפופאי יוצאות מהמתכון?
כמספר דפי הפילו שיש לך בחבילה 🙂
האם ניתן להקפיא לפני האפיה.
ענית לאחת השואלות שניתן להקפיא לאחר האפיה . האם זה שומר על הקריספיות של המאפה ?
נהנית מאד מהמתכונים
הי אילה 🙂
קודם כל חשוב לציים שעדיף להכין ולהגיש. אפשר גם לשמור במקרר או במקפיא ולחמם אחרי. מהמקרר זה שמר על הקריספיות כשחיממתי בתנור. לא ניסיתי להקפיא (אני לא בנאדם של הקפאות.. מודה)
האם אפשר גם ללא המרגרינה במלית עצמה?
צריך קצת שומן במלית, לכן ממליצה לא לוותר. אני מכינה עם חמאה וכשחשוב שיהיה פרווה מכינה עם מרגרינה
מה דעתך על הוספת טיפת קורנפלור, אולי אינסטנט פודינג, למילוי? בתפופאי יש לנוזל סביב התפוחים מרקם כזה סמיך וטעים…
את יכולה, אבל לדעתי במקרה הזה אין צורך. המלית לא בכמות גדולה ולא מגירה נוזלים.
אם אני רוצה להמיר את זה לשוקופאי? איך אני עושה מלית שוקולד?
הי מירי, שוקופאי עוד לא יצא לי להכין עם הפילו, אני מאמינה שתערובת של עוגת בראוני שמכינים מראש ומקררים היטב תעבוד אבלללל שוקופאי במקור הוא מטוגן ואז הליך החימום שלו קצר משמעותית מאפיה בתנור, אז אני לא בטוחה איך זה יצא באפיה ואם המלית לא תנזל לך