קציצות פרגית עם בטטה, ג'ינג'ר וחמאת בוטנים
מכירים את זה שאתם רואים מתכון בעיתון, או ברשת, אומרים שנראה מעניין, מנסים ומאז הוא נכנס לארסנל המתכונים הקבוע שלכם?
אז היום אספר לכם על אחד המתכונים האהובים עלי לקציצות קצת אחרות, כאלה שברגע שטעמתי אותן אמרתי לעצמו "וואו! זאת פשוט הברקה של מתכון" – קציצות של עוף שכוללות בתוכן שילוב טעמים מופלא של בטטה, ג'ינג'ר, חמאת בוטנים (כן!) ובצל ירוק. וכשתטעמו מהן פשוט תבינו למה וואו!
למתכון הזה אחראית השפית המוכשרת מאיה דרין , שסיפרה לי שהמתכון הזה נולד בשנת 1999 כאלתור שהכינה לטבחים שלה במסעדת צ'ימיצ'נגה (ז"ל) בתקופה שבטטה היתה הלהיט התורן. הקציצות האלה הפכו ללהיט הסטרי ופורסמו בשלל מדיות קיימות להן כבר שלל גירסאות, ואני אני מגישה לכם פה את הגירסה שלי, עם כמה שינויים מינוריים שעשיתי כך שיתאימו לחיך של בני המשפחה, ואני מבטיחה לכם שברגע שתכינו פשוט תתמכרו אליהן.
ולפני שאתן את המתכון אני חייבת לספר לכם אנקדוטה משעשעת – זמן קצר לאחר שהכנתי את הקציצות הלכתי לאסוף את הגוזל הגדול מבית הספר. מאחר ולצערי הילד די בררן באוכל ולא אוכל כל דבר, החלטתי להלהיב אותו קצת ואמרתי לו בהתלהבות "לא תאמין איזה קציצות שוות הכנתי לך היום!!!"
ומה ענה לי הגוזל, בקול נרגש ובעיניים נוצצות??? "מה? עם מילקי? (!!!). אני כמובן כמעט ונשפכתי מצחוק באותו רגע, והסברתי לו שבקציצות אין מילקי, אבל אלה קציצות סופר טעימות.
לשמחתי, ולמרות שאלה לא היו קציצות מילקי (אל דאגה.. גם על זה אני עובדת..), ושמדובר בקציצות ששונות בטעמים שלהן מהקציצות ברוטב שהוא רגיל לאכול, הגוזל הסכים לטעום מהן ואפילו אכל כמה.
אז מבחינתי המתכון הוא הצלחה לא רק בקרב מבוגרים וילדים שאוהבים לאכול אלא גם בקרב סרבני אכילה עקשנים במיוחד 🙂
החומרים:
לקציצות
חצי קילו בשר פרגיות נקי (חתוך לחתיכות קטנות או טחון)
בטטה אחת גדולה
ביצה אחת
בצל אחד גדול
שורש ג'ינג'ר מגורר (בערך כף ג'ינג'ר)
כף חמאת בוטנים
2-3 שיני שום
3 גבעולי בצל ירוק
2-3 כפות רוטב סויה
שליש כוס פירורי לחם
מלח ופלפל לפי הטעם
למטבל (לא חובה):
חצי כוס רוטב צ'ילי מתוק
כף גדושה בחמאת בוטנים
שן שום כתושה
3 כפות רוטב סויה
כפית חומץ בלסמי
מעט בצל ירוק לקישוט
ההכנה:
לפני שמתחילים עם הבשר נכין את הבטטה שתתלווה לו. במתכון המקורי אופים אותה בתנור עם שמן זית ומלח גס עד לריכוך, אבל אני אשה שתמיד שמחה למצוא קיצורי דרך במטבח ולכן הפעם פשוט בישלתי את הבטטה במיקרו.
הטריק שלי הוא להניח את הבטטה על נייר סופג ולכסות כמובן במכסה. אני מחממת אותה ככה במשך כ- 5-6 דקות עד שהיא רכה רכה. הנייר הסופג גם שומר על המיקרו שלא יתלכלך וגם איכשהו דואג שהבטטה לא תהיה סמרטוטית לגמרי בחלק התחתון שלה.
יתר ההכנה היא די פשוטה. אם קניתם פרגית לא טחונה (ובדיעבד – היה עדיף מראש לבקש שיטחנו לי אותה אצל הקצב ולחסוך את ההתעסקות הזו) צריך לטחון אותה במעבד מזון. פשוט שוטפים אותה, חותכים לחתיכות קטנות וטוחנים במעבד מזון.
לאחר מכן מוסיפים אליה את הבצל והבצל הירוק (כשהם חתוכים לפרוסות עבות), הג'ינג'ר (אני גרדתי טרי אבל אפשר כמובן להשתמש בקוביות הקפואות), השום (הפעם לא היה לי בבית טרי והשתמשתי בקוביות הקפואות) וחמאת הבוטנים ופשוט מעבדים עד שהתערובת חלקה יחסית וללא גושים גדולים של בצל וכו'.
בשלב האחרון מוסיפים את הבטטה שהספיקה להתקרר מעט, ואז ממש קל לחלץ אותה מהקליפה ועם סכין או אפילו כף לחלק לכמה חתיכות, את הביצה ואת פירורי הלחם, ומעבדים עד שהתערובת שלנו חלקה יחסית ואחידה.
שימו לב שבמתכון המקורי לא היתה ביצה, אבל לאחר הניסיון הראשון הוספתי אותה וראיתי שזה ממש מוסיף למרקם. במיוחד כשמדובר בקציצות מטוגנות.
וככה תיראה התערובת המוכנה. אפשר לראות שלא מדובר במחית חלקה ויש טיפונת גושים קטנים של בטטה או בצל אבל זה גם חלק מהכיף בקציצות האלה. אם הילדים שלכם אוהבים קציצות בלי שום צבעים בולטים כמובן שאפשר להמשיך ולטחון עד שהתערובת ממש ממש חלקה.
אם בא לכם אפשר גם לערבב בידיים אבל שימו לב שהתערובת מעט דביקה כי לא שמתי בה המון פירורי לחם.
את הקציצות האלה אפשר לאפות בתנור, אבל אני העדפתי אותן מטוגנות. מאוד קל לטגן אותן על מחבת פסים, שגם נותנים להן מראה מפוספס כאילו יצאו מהגריל וגם לא מחייבת שימוש בהרבה שמן.
גם כאן יש 2 שיטות ליצירת הקציצות – השיטה המושקעת היא להרטיב את הידיים ולעצב בכל פעם קציצה מכמות של בערך כף מהתערובת. השיטה לעצלנים היא לעצב קציצה ישירות אל המחבת באמצעות 2 כפות -כף אחת מוציאה תערובת מהכלי וכף שניה מפנה אותה על המחבת. כמובן שתבחרו מה שנוח לכם, זה רק עניין של מראה. אני הפעם השקעתי ועיצבתי כל קציצה בידיים רטובות, שיהיו יפות ומגרות בצילום 🙂
את הקציצות מטגנים במחבת עם מעט שמן (לא צריך הרבה כשמדובר במחבת פסים) עד שהן משחימות מצד אחד ולאחר מכן הופכים ומשחימים גם מהצד השני. מניסיוני איתן לא מעט קציצות נעלמו בדרך על ידי טועמים שונים (שאני בראשם… הכי כיף לזלול קציצות ישר מהמחבת 🙂 )
בעקרון בשלב זה הקציצות כבר מוכנות ואפשר להתחיל לזלול אותן כמו שהן. הן ממש טעימות ואפילו סרבן האוכל הפרטי שלי אכל כמה מהן (עם הבטחה שיקבל מילקי לקינוח – כי אם אין קציצות מילקי לפחות יקבל אותו לקינוח 🙂 )
אבל , אם בא לכם להשקיע עוד טיפה, אני ממליצה להכין את המטבל בצד.
הוא ממש פשוט – שמים את כל החומרים בקערה ומערבבים 🙂
בתיאבון!
מחפשים רעיון נוסף לקציצות? כנסו גם לכאן וקבלו את המדריך המלא להכנת קציצות אליפות שגם הילדים הכי סרבנים יטרפו.
ואם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי איזה קציצות אתם אוהבים להכין, וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.
היי, איך הקציצות יוצאות אם אופים אותן?? ממליצה?
הי עדן
הקציצות הללו הוכנו במקור באפיה, ללא ביצה, והן יוצאות מעולה( עם ובלי הביצה) אופים בחום גבוה על נייר אפיה. אפשר אפילו לשמן אותו מעט.
טוב, ממש באהלי להכין ואין לי חמאת בוטנים – יש משהו שאפשר לשים במקום?
בוקר טוב רות, ברשימת החומרים הושמט הבצל.. הכונה היא לבצל אחד או יותר?
שבת שלום.
הי דיאנה
בכטטנה לבצל אחג
אתקן את הטעות
בדיוק מכינה, במצרכים לא כתוב בצל (רק ירוק) אבל בהכנה כן, נראה לי שצריך להוסיף
תודה חן
יתוקן
נראה מעולה !
תודה רבה אלעד 🙂
היי,
אם אני לא אוהבת פרגית אפשר להחליף בבשר/ עוף אחר?
תודה
הי תמר
אפשר להחליף בכל נתח שבוא את משתמשת לקציצות – בשר בקר טחון, שווארמה הודו, ואפשר גם חזה עוף אבל אז תוסיפי עוד קצת שמן לתערובת כי חזה העוף הוא נתח קצת יבש
היוש.
הסידרה של הספרים "שמח במטבח" קשור אליך?
או שזה בטעות אותו שם?
לא קשור אלי 🙂
הפסדתתתת
זה ממש מוצלח!!!
זו סידרה לילדים, לא? אני אוטוטו בת 40…
אחד הדברים היותר טעימים שטענתי 🙂 ככ נימוח ורך, שאפילו חשבתי שזה לא מוכן עדיין לרגע.. באמת צריך להזהר שיישאר משהו לצהריים…
עכשיו אני מחכה לראות את המפגש של החבורה שלי עם טעמי הגינגר… תודה
אפשר להחסיר את הפירורי לחם/ לשים משהו במקום?
פרורי הלחם נועדו להחזיק את התערובת. אפשר להחליף בבורגול או דגן כלשהו אבל אז כדאי להשרות קצת את התערובת.
אפשר לנסות גם בלי, אבל יתכן שהקציצות יתפרקו יותר בקלות
הכנתי עכשיו. יצא מעולה!
לגמרי נכנס לארסנל המתכונים שלי
היי, כמה זמן אפיה צריך בתנור? ועל איזו טמפרטורה? תודה רבה!
הי טלי
זה תלוי בגודל התבנית אבל להערכתי כ- 10 דקות בחום של לפחות 180 מעלות.
הכנתי אתמול יצא פשוט וואוו!! הולכת לאמץ את המתכון הזה!
שמחה מאוד שאהבת 🙂 זה באמת להיט הקציצות הללו וגיוון נחמד לקציצות ה"רגילות"
לצליאקים – אפשר ללא פירורי הלחם .
יש לך רעיון למשהו במקום?
זה נראה ככ טוב
אפשר לדעתי כיוון שיש פה חמאת בטני ובטטה ש"תופסות" את התערובת.
אני פחות מתמצאת במה יכו להחליף מה לצליאקים אז אני לא רוצה לומר לך משהו שאני לא בטוחה לגביו.
קציצות נימוחות ומעולות!
אפשר להקפיא לאחר שטיגנתי?
אין בעיה להקפיא. הן שורדות יפה
האם אפשר להכין אותן ללא בשר? אולי עם גבינה?
אלה קציצות שהרכיב העיקרי שלהן הוא בשר. תורידי את הבשר ותקבלי לביבות.
האם אפשר במקום חמאת בוטנים. טחינה?
אפשר עם טחינה גולמית. רק שימי לב שהיא יותר דלילה מחמאת הבוטנים אז תתחילי מכמות קטנה יותר
היי רות, מאוהבת המתכונים שלך.
אשמח לדעת עד כמה חמאת בוטנים דומיננטית בטעם (או לא)? תודה
הי עמית
מכיוון שכמות חמאת הבוטנים פה קטנה יחסית היא לא דומיננטית בטעם אלא רק ממתיקה את התערובת ומספת לה עוד טיפה שומן. אפשר להכין גם בלי והקציצות יצאו נפלאות בכל מקרה (ולראיה – הכנתי אותן ככה אתמול 🙂 )