פרעצל – בייגל שחום וחתיכי שמכינים בקלי קלות

מכירים את זה שאתם רואים משהו ברשת ובטוחים שממש מסורבל ומסובך להכין אותו ומחכים שיהיה לכם זמן וכוח לנסות אותו? אז ככה זה היה אצלי עם פרעצל – הבייגלים השחומים והחתיכיים האלה שתמיד היינו קונים בתחנה המרכזית ובירידים וכו.

הייתי בטוחה שלהכין פרעצל זה מה זה בלאגן, בגלל שישנו שלב בהכנה שלהם שמצריך טבילה שלהם במים עם סודה ולקח לי זמן לנסות בבית. ואז גיליתי שזה ממש לא כזה מסובך כמו שחשבתי, ושזה כל כך טעים שפשוט התמכרתי להכנה שלהם.

ומאז מצאתי עצמי מכינה ומכינה פרעצל בלי הפסקה. 🙂

פרעצל

במקביל גם החלפתי כיריים ועברתי מכיריים גז לכיריים אינדוקציה מהממות של סימנס – וכחובבת מטבח וחובבת אביזרי מטבח, זה רק הגביר את ההתמכרות.זו היתה הזדמנות נהדרת לחנוך את הכיריים ולהתעסק עם כל הפיצ'רים המגניבים שיש בהן, וגרם לי לבלות המון במטבח (שזה תמיד טוב). אז הכנתי פרעצלים. המון!

ועם ההכנות ההתמכרות שלי הלכה וגברה. אז התחלתי לחקור קצת על שיטות ההכנה של הפרעצלים. וניסיתי כל מיני מתכונים ושיטות ולראות איך מכינים אותם הכי מהמם שיש מצד אחד והכי מהר ופשוט שאפשר מצד שני (בכל זאת בסגר של הקורונה הייתי בבית עם 3 גוזלים ועם מעט מאוד זמן).

בין היתר התחלתי להכין כל מיני סוגים של פרעצל ולא רק את הצורה הקלאסית.

הכנתי גם בגירסת הביס שכל כך כיף לנשנש. וגם כלחמניות שאהבתי לזלול ככריכים שווים במיוחד.

ויום אחד ראיתי באינסטגרם עמוד שהיו בו שלל תמונות פרעצל מגרות ואחת מהן תפסה את עיני כי היא הכינה לחמניית פרעצל עם דוגמת לב ! וברור שהייתי חייבת חייבת לנסות להכין אותן.

אז החלטתי לכתוב לכם מתכון מסודר ופשוט (בחיי פשוט) לפרעצלים משגעים כדי שגם אתם תכינו ותתמכרו כמוני.

לכבוד שבועות החלטתי שזה זמן נהדר לשתף אתכם ומקווה שתאהבו.

החומרים לכ- 12 פרעצל

לבצק שמרים מהיר:

500 גרם קמח לבן
כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר
1/4 כוס שמן
כפית וחצי מלח
כוס ורבע מים

לטבילה של הבייגלים לפני האפיה:

ליטר וחצי-2 ליטר מים
2-3 כפות סילאן
50 גרם (חבילה) סודה לשתיה

לעיצוב:

ביצה מעורבבת עם כף מים. (אם אתם מכינים בגירסה טבעונית יש טריק להכנה בלי הביצים – ראו בהמשך בהסברים).
תוספות לפי ההעדפות שלכם – פרג, מלח גס, שומשום, זעתר וכל מה שאוהבים (אני הכי אוהבת פרג)

דגשים לגבי החומרים – החלפות ויתורים והמרות

*אפשר לשלב קמחים אחרים יחד עם הקמח הלבן – כוסמין, מלא וכו'. המלצה שלי – כשמשתמשים בקמח מלא תעשו חצי כמות מלא וחצי כמות לבן. שיהיו לכם פרעצלים אוורירים
בנוסף – אם משתמשים בקמח מלא יתכן שיהיה צריך להוסיף עוד קצת מים.

** יש ברשת גירסאות של הפרעצלים שבהן משתמשים בחמאה במקום בשמן. ניסיתי והגעתי למסקנה שעם החמאה הם יוצאים יותר רכים (לטעמי יותר מדי רכים) ושהשמן נותן את התוצאה הכי טובה. אם בכל זאת מתחשק לכם – תשתמשו ב 50 גרם חמאה רכה במקום השמן.

***בתערובת הטבילה לא חייבים את הסילאן – הוא פשוט מוסיף עוד צבע לציפוי ולדעתי מוסיף גם לטעם ולמרקם. ולא, אל תחליפו בסוכר.

**** אפשר להפחית את כמות הסודה לשתיה לשתי כפות. מבדיקות וניסיונות שעשיתי מצאתי ש 50 גרם סודה לשתיה יתנו צבע יותר קרמלי לפרעצלים ולכן אני ממליצה להשתמש בכמות זו.

ההכנה:

בשלב הראשון מכינים את הבצק – הכי הכי קל שיש. שמים את הקמח והשמרים בקערת המיקסר ומערבבים קצת כדי שהשמרים יתערבבו בקמח ואז שמים את יתר החומרים בקערה (סוכר שמן מלח ומים) ומתחילים לערבל.

מערבלים את החומרים במשך כמה דקות עד שמתקבל בצק גמיש וחלק ולא דביק בכלל. ברמה כזו שאפשר להחזיק אותו ביד והוא לא נדבק וכשלוחצים עליו הוא נעים למגע היד משתחררת ממנו בקלות.

מניחים את הבצק בקערה מעט משומנת (גם זה לא חובה כי הבצק לא כל כך נדבק) ונותנים לו לתפוח בטמפרטורת החדר בין 45 ד' לשעה (בקיץ 45 דקות בהחלט יספיקו).

כמובן שאפשר לתת זמן תפיחה גדול יותר אבל בניגוד למאפי שמרים אחרים, פה לגמרי מספיקה התפיחה הקצרה וזה לדעתי חלק מהכיף במתכון – לא צריך לחכות הרבה זמן עד שהפרעצלים יהיו מוכנים 🙂

בתמונה – אותו בצק שהחזקתי ביד בתמונה מעל, אחרי התפיחה.

לפני שמתחילים לגלגל – מחממים תנור ל 200 מעלות. מכינים 2 תבניות עם נייר אפיה. ומכינים את הסיר לתערובת הטבילה – שמים בסיר סילאן וסודה לשתיה ומכינים 2 ליטר מים. אם אתם מכינים פרעצלים אפשר סיר נמוך. אם אתם מכינים לחמניות עדיף סיר גבוה יותר כדי שהלחמניות ישכשכו במים בכיף בלי להגיע לתחתית הסיר.

ושתי מילים על הסודה – כי חייבים אותה כדי לקבל את הציפוי השחום והמיוחד שיש לבייגל. במטבחים מקצועיים תעשייתיים מבשלים את הבייגלים בתערובת שכוללת סודה קאוסטית. זו סודה מיוחדת וקצת מסוכנת ואסורה לשימוש ביתי (יכולה לגרום לפגיעות פיזיות). החלופה הביתית היא הסודה לשתיה וכפי שאתם יכולים לראות מהתמונות היא עושה עבודה מצויינת. את הסילאן אני מוסיפה אחרי שראיתי שהוא נותן צבע יפה וגם תורם לטעם ולמרקם. ניסיתי עם וניסיתי בלי ולדעתי הסילאן ממש מוסיף.

עד שקיבלתי את הכיריים החדשות שלי עם האינדוקציה (של סימנס – תוכלו לראות פרטים עליהן כאן) הייתי מרתיחה מים בקומקום ומוסיפה אותם לסיר כשהם רותחים – זה נוח כי אז אין בעבוע ותסיסה גדולה של הסודה לשתיה במהלך החימום של המים.

אבל.. מאז שהחלפתי כיריים אני עפה על הפיצ'ר של החימום המהיר שיש להן (זה להיט גם כשמכינים פסטה ופתיתים, ומה לא). אני שמה את המים יחד עם הסילאן והסודה לשתיה. לוחצת על לחצן ההרתחה המהירה (האות b) ובצ'יק בצ'ק יש לי סיר עם מים רותחים (יותר מהר מהקומקום ולא צריך להתחיל להתעסק עם העברות של מים רותחים).

ועכשיו כשהכל מוכן מתחילים בהכנות – ותאמינו לי, זה רק נראה התעסקות. זה הולך ממש ממש מהר (עוד סיבה שהתמכרתי להכנת פרעצלים).

לוקחים חתיכה מהבצק (אלה שבתמונה הן במשקל של כ 80 גרם בצק) מגלגלים ל"נחש" ארוך ומעצבים את צורת הבייגל..

אני אוהבת בייגלים עבים יחסית ולכן ה"נחשים" שלי לא היו מאוד דקים וארוכים. אם אתם אוהבים בייגלים דקים יותר תדאגו לגלגל נחשים ארוכים ודקים.

ולעיצוב – לוקחים את ה"נחש" ומעגלים לצורת U, מחברים את הקצוות לצורת X עושים עוד פיתול בקצה ואז לוקחים את הקצוות ומניחים על החלק העגול.

** ניסיתי להכין את הרצועות מראש, לתת להן קצת לתפוח ואז לגלגל והאמת, הצורה הכי טובה ויפה יצאה לי דווקא כשלקחתי את הבצק וגלגלתי אותו ישר מהקערה בלי השהיות (בניגוד למשל לחלות). ככה זה, במתכון הזה הכי פשוט יוצא הכי טוב.

מכינים בין 3-5 פרעצלים (תלוי כמה רחב הסיר שבו הרתחתם את הנוזלים לטבילה) ומכניסים לסיר ל 30 שניות.

וכן, אני יודעת שנראה שהבצק לא הכי "חתיכי" ולא כזה חלק (ואפילו עם כמה "קמטים"). אבל אל דאגה, כפי שאתם רואים בתמונות הסופיות זה מסתדר יפה באפיה.

אני אוהבת להכניס את הבייגלים למים כשהצד ה"יפה" כלפי מטה – זה הצד שהכי חשוב שיהיה במגע עם הנוזלים ויתקרמל יפה.

בנוסף, אל תגזימו עם זמן הטבילה כי היא נועדה לתת ציפוי קריספי ושחום לבייגלים ותפיחה קטנה. אם תגזימו הם יתבשלו במים וזו לא המטרה.

אני משתמשת בסטופר שיש לי בכיריים כדי לספור עד 30 (כבר אמרתי שאני אוהבת שכלולים במכשירים שלי? 😆 לפני זה פשוט ספרתי בלב עד 30 כמו שעושים הילדים הקטנים (בחיי, פשוט ועובד).

אחרי 30 שניות מוציאים את הבייגלים עם כף מחוררת ומניחים על התבנית שריפדנו בנייר אפיה. שימו לב שהצד ה"יפה" יהיה מופנה למעלה כשהבייגלים על התבנית (הכי נוח להפוך כשהם במים ואז להוציא).

אני מעדיפה קודם לטבול את כל הבייגלים (3-5 בכל סבב טבילה) לסדר את כולם בתבניות ורק אחרי כן להכניס לתנור ביחד. לא יקרה כלום לבייגלים כשהם נחים בתבנית לעוד 10-15 דקות.

בכל תבנית מסדרים במרווחים בין 5 ל 6 בייגלים. הם לא תופחים הרבה באפיה כי הם כבר התחילו לתפוח במים, אבל עדיין תנו להם מקום לגדול.

אפשר לשמן קצת את הנייר עם מעט שמן. זה טיפה יקל על השחרור שלהם אחרי האפיה, אבל .. ניסיתי עם וניסיתי בלי והגעתי למסקנה שזה לא קריטי (ממילא רוב הפעמים שכחתי לשמן).

מורחים את הבייגלים בביצה ומפזרים מעל את העיטור שרוצים (אני הכי אוהבת פרג וטיפה מלח, אבל שימו מה שאתם אוהבים).

וקבלו טריק למי שלא רוצה למרוח את הבייגלים בביצה (למשל בגירסה לטבעונים)

תקפיאו את הבייגלים למשך שעה בלבד (לא יותר מזה!), תטבלו אותם בתערובת הטבילה הרותחת כשהם קפואים ותעבירו לתבנית המרופדת. לא תאמינו אבל זה עובד והפרצלים ייראו אחרי האפיה בדיוק כמו אלה שמרחנו בביצה מבחינת הצבע. ותודה לנועם מהבלוג פיצפוצים על הטיפ המדהים הזה.

ומכאן… לתנור!

אופים בחום של 200 מעלות בין 12 ל 15 דקות עד שהפרעצלים משחימים יפה וטיפה יבשים. בסיום האפיה מוציאים את התבניות מהתנור ונותנים להם להצטנן.

עדיף להזיז אותם טיפה בעדינות על גבי נייר האפיה כדי שהלחות שהצטברה בחלק התחתון שלהם תתאדה (ואז הם לא יהיו רכים מדי למטה) או להעביר אותם לרשת. מה שנוח לכם.

ועכשיו נותר רק לזלול אותם. מזהירה מראש, קשה לעצור באחד 😀

ואם רוצים לגוון בצורות, ולכבוד הפוסט החגיגי הזה, הכנתי לכם גם פרעצלים בצורת מיני ביס (טוב, אצלי זה בגודל 2 ביסים) וגם בצורת לחמניות עם דוגמת לב שראיתי באינסטגרם וממש התאהבתי בהן.

להכנת צורת הביס – חותכים את הבצק לחתיכות קטנות יחסית ומעצבים בצורת כדור שאת השוליים שלו מועכים מעט בקצוות (שיהיו להם "שפיצים).

טובלים כמו שטובלים את הפרעצלים – ל 30 שניות ומוודאים שהם נרטבים מכל הכיוונים (לפעמים בם קצת צפים).

אחרי שמורחים אותם בביצה עושים להם חתך אורכי עם סכין גילוח או סכין חדה מאוד.

האפיה די זהה, כיוון שהפרעצלים ביס קטנים יחסית. 12 דקות בערך בחום של 200 מעלות.

ואחרונים חביבים ומלבבים – לחמניות הפרעצל בצורת הלב <3 אני פשוט התאהבתי בהן. גם כי כיף לזלול לחמניות פרעצל (מאז שטעמתי את אלה של רולדין שמגיעות כסנדויץ מוצרלה אני מכורה אליהן) וגם כי הן כל כך יפות וחמודות 🙂

מעצבים מהבצק כדורים – הגודל תלוי בכמה גדולות אתם רוצים את הלחמניות שלכם. אל תגזימו כמובן עם הגודל.

טובלים במים כמו את יתר הפרעצלים ומוודאים שהמים יעטפו את כל הכדור (אם צריך אני אפילו מעבירה קצת מים על החלק העליון שקצת צף).

מעבירים לתבנית ומורחים בביצה ונותנים להן כמה דקות להתקרר קצת כדי שיהיה נוח לחרוץ עליהן.

ואז…. בעזרת סכין גילוח, סכין יפנית או סכין חדה קטנה יחסית, מציירים לב על הבצק. אם תחרצו עמוק יהיה לכם לב לבן גדול. אם תחרצו דק יהיה לכם לב דק יותר אחרי האפיה (מה שאתם אוהבים).

את הלחמניות אופים טיפה יותר זמן כי יש פה יותר בצק ויותר עובי. אצלי הן היו מוכנות שחומות ויפות אחרי 20 דקות.

תנו להן קצת להתקרר, צלמו, תשוויצו (ואל תשכחו לשתף אצלי בקבוצה או באינסטגרם ולתייג שאוכל לראות 🙂 )

ואז .. לזלול.

אז זה היה הפוסט המקיף שלי על הפרעצלים. מקווה שאהבתם, מקווה שתכינו גם ותתמכרו כמוני וכמובן מחכה לראות את התמונות שלכם. אז אל תשכחו לשתף ולתייג כי הכי כיף לראות את הביצועים שלכם. אני תמיד שמחה להיות אתכם בקשר באינסטגרם או בפייסבוקואם הכנתם מנה מהבלוג אל תשכחו לתייג, שאראה 🙂

רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולהשאר איתי בקשר.

פרעצל - בייגל שחום וחתיכי

מצרכים:

לבצק שמרים מהיר

  • 500 גרם קמח לבן אפשר לשלב עם קמחים מלאים
  • 1 כף שמרים יבשים או חצי שקית/קוביה שמרית
  • 2 כפות סוכר
  • 1/4 כוס שמן
  • 1.5 כפיות מלח
  • 1.25 כוסות מים

לטבילה

  • 1.5 - 2 ליטר מים
  • 2-3 כפות סילאן
  • 50 גרם סודה לשתיה

לאפיה

  • 1 ביצה מעורבבת עם כף מים
  • פרג או שומשום או כל טופינג אחר שאוהבים

הוראות הכנה:

  • שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבבים. מוסיפים את יתר החומרים ומערבלים עד לקבלת בצק רך ולא דביק.
  • מכסים ומתפיחים למשך שעה
  • מחממים תנור ל 200 מעלות, מכינים 2 תבניות מרופדות בנייר אפיה ומחממים בסיר את המים עם הסודה לשתיה והסילאן
  • מחלקים את הבצק שתפח ל 12 חלקים ומגלגלים כל חלק ל"נחש". מעצבים כל נחש לצורת בייגל (ראו תמונות במתכון המפורט)
  • מבשלים כל 3-4 בייגלים יחד בתערובת הטבילה שרתחה למשך 30 שניות בלבד.
  • מעבירים את הבייגלים המבושלים לתבנית וממשיכים בטבילה עד שמסיימים עם כולם.
  • מורחים בביצה, מפזרים מעל תוספת (פרג, שומשום וכו')
  • אופים ב 200 מעלות במשך 12-15 דקות עד להזהבה.
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

 

 

הפוסט נכתב בשיתוף סימנס.

‏16 תגובות

  1. דניאל לוי ב- 27 במאי 2020 בשעה 14:56

    כמה זמן זה נשאר טרי אחרי האפייה?
    כלומר אם רוצה להגיש את זה מחר בערב חג, אפשרי לאפות היום?? רוצה שישאר קרנצ'י וטרי..

    • שמח במטבח ב- 27 במאי 2020 בשעה 18:26

      הי לך 🙂 אין בעיה להכין היום ולשמור בכלי אטום. מניסיוני זה טעים גם יומיים ולפעמים גם שלושה ימים אחרי (אם זה שורד ולא נעלם קודם)

    • רויטל ב- 28 במאי 2020 בשעה 23:41

      מרתק. בזכותך אנסה

  2. גיל ב- 31 במאי 2020 בשעה 11:54

    הי רות,

    תודה על המתכון המושקע.
    שמרים – יבשים או טריים (שמרית)?

    תודה,
    גיל

  3. שני ב- 31 במאי 2020 בשעה 13:24

    תודה על מתכונים מעולים,
    האם בזמן הטבילה (והבישול) של הבצק הסיר עדין על אש של רתיחה?או שזה ללא אש ? אש נמוכה?

    • שמח במטבח ב- 2 ביוני 2020 בשעה 13:13

      הי שני. בזמן הטבילה האש דולקת והמים מבעבעים. כדי שהפרעצלים גם יתבשלו במים וגם קצת יתפחו

  4. הילה ב- 2 ביוני 2020 בשעה 13:07

    היי,
    הכנתי ויצא טעים ומהמם
    אבל הפרעצלים יצאו קצת רכים. איפה טעיתי? בישלתי יותר מדיי במים? אפיתי פחות מדיי זמן?

    • שמח במטבח ב- 2 ביוני 2020 בשעה 13:10

      הי הילה
      זה בסדר. הפרעצלים לא יוצאים מאוד קריספים (גם אני חשבתי שיצאו ככה) אז זה לא משהו שאת עשית. ככה זה יוצא כשאופים בבית

  5. עדי ב- 2 ביוני 2020 בשעה 22:17

    היי רות,
    בבקשה תעדכני למעלה האם התכוונת צשמרים יבשים או טריים ואז בהחלט אנסה 🙂

  6. הילה מ ב- 10 ביוני 2020 בשעה 10:53

    הכנתי לפי המתכון המעולה הזה לפני שבועיים ויצא מעולה!!
    מכינה שוב היום ויש לי שאלות.
    אפשר להקפיא מוכנים?
    אפשר להוסיף עניין לבצק, כמו מוצרלה או בזיליקום? ואם כן אז איך את ממליצה להוסיף?

    • שמח במטבח ב- 11 ביוני 2020 בשעה 10:22

      הי הילה,
      ממליצה לך להקפיא לפני ההכנה ואז לבשל ולאפות. אפשר גם להקפיא מוכנים ולהפשיר לאט ולחמם בתנור.
      לגבי תוספות – בהחלט!! אני הייתי שמה מוצרלה בתוך הלחמניה או שמפזרת מעל פרמזן וטימין. אבל זה עניין של טעם וכל מה שאת אוהבת ילך

  7. הגר ב- 14 ביוני 2020 בשעה 14:14

    הי 🙂
    אפשרי לשלב קמח כוסמין/מלא?

    • שמח במטבח ב- 16 ביוני 2020 בשעה 8:11

      אין בעיה לשלב קמחים. מציעה לעשות חצי לבן וחצי מלא

  8. דבי ב- 19 ביוני 2020 בשעה 12:37

    הי הכנתי ויצאו חתיכים וטעימים מאוד
    דבר אחד חסר לי וזה קריספיות,
    האם טעיתי איפשהו בדרך?

    • שמח במטבח ב- 21 ביוני 2020 בשעה 18:45

      הי דבי
      לא טעית. לצערי הפרעצלס לא יוצאים קריספים ולא משנה באיזו שיטה הכנתי. חקרתי את הנושא ובכל המתכונים שבדקתי התברר שהם רכים יחסית. אבל למזלנו טעימים בטירוף

השאר תגובה