עוגת תפוחים ופירורים – וריאציה על טראט טאטין

ה- 14.3 ידוע בעולם כיום הפאי, לא בגלל שקרה בו משהו מיוחד בעולם הקונדיטוריה, פשוט בגלל התאריך שזהה לסימן \ \pi במתמטיקה, שמייצג את היחס הקבוע בין היקף המעגל לקוטרו, ושהחישוב שלו מביא למספר 3.14 עם עוד המון ספרות אחרי הנקודה.
אלא שבעולם שלי, פאי מקבל משמעויות אחרות, וכנראה שלא רק אצלי אלא אצל הרבה חובבי אפיה, שמקדישים את היום הזה ל.. פאי 🙂
אז לכבוד יום הפאי אני שמחה לשתף אתכם במתכון שאני אוהבת במיוחד לפאי תפוחים ופירורים שממש ממש פשוט ומהר להכין והטעם שלו מדהים, בעיקר בזכות השילוב בין התפוחים המקורמלים שגורמים לו להרגיש כמעט כמו טראט טאטין והפירורים העדינים שמכסים אותו מעל ומעניקים לו מרקם נוסף וטעם נפלא.

DSC_8496

החומרים לתבנית 24 ס”מ:

לתחתית ולציפוי הפרורים:
100 גר’ חמאה קרה
5 כפות סוכר
1.5 כוסות קמח
כפית תמצית וניל

למלית התפוחים המקורמלים:
10 תפוחי עץ מאיזה סוג שאוהבים (אפשר גם לשלב) קלופים וחתוכים לשמיניות ללא הגלעינים
75 גר’ חמאה
1/2 כוס דחוסה של סוכר חום (מהסוג הדביק)
1/4 כוס דבש
כפית תמצית וניל
2 כפות ברנדי/ויסקי/רום/קוניאק
מי שאוהב קצת חמיצות יכול להוסיף גרידת לימון או מעט מיץ לימון לתערובת.

ההכנה:

בקערת מעבד המזון מעבדים את כל החומרים עד שמתקבלת תערובת פרורית. שומרים שליש ממנה במקרר לצורך ציפוי הפירורים. ב- 2/3 הנותרים משתמשים לריפוד התבנית. מהדקים את הפרורים היטב לתבנית עד שנוצרת שכבה אחידה ומעט דחוסה. מעבירים למקרר עד להרכבת המנה.

DSC_8455

במחבת או בקלחת רחבה דיה מחממים את החמאה, הסוכר החום והדבש עד שהכל נמס ומתחיל לבעבע. מוסיפים את התפוחים ומתחילים לבשל את התפוחים בתערובת תוך כדי ערבוב.
לאט לאט התפוחים יגירו נוזלים והתערובת תמשיך לרתוח כך שיווצר קרמל שיעטוף את התפוחים.

DSC_8451

כשהתפוחים רכים ושחומים ולא נשארו הרבה נוזלים במחבת מוסיפים את תמצית הוניל והברנדי וממשיכים לבשל לדקה נוספת, שלאחריה מסירים את הסיר מהאש ונותנים לתפוחים קצת להצטנן.

DSC_8454

בשלב זה כבר אפשר להדליק את התנור ולחממו ל 160 מעלות בטורבו.
מוציאים את התבנית עם התחתית מהמקפיא. אם משתמשים בתבנית קפיצית מומלץ לעטוף אותה מלמטה בנייר אלומיניום כי אחרת הקרמל עלול לנזול מהתבנית .
מסדרים על התחתית הפריכה את התפוחים המקורמלים בשכבה אחידה. מומלץ לעשות זאת בעדינות כדי שהתפוחים ישמרו על הצורה שלהם. כמות התפוחים מספיקה לרוב לשתי שכבות בערך.

DSC_8457

מכסים את התפוחים בפרורי הבצק ששמרנו במקרר.

DSC_8459

מכניסים את התבנית לתנור ואופים אותה במשך כ- 40 דקות. עם סיום האפיה נותנים לעוגה להצטנן לפני שמחלצים אותה מהתבנית. מומלץ להעביר סכין בשולי התבנית לפני החילוף מאחר ולפעמים הקרמל מתקשה.

DSC_8463

הכלים המהממים באדיבות גולף אנד קו

יום פאי שמח לכולם 🙂

DSC_8490

 

 

 

‏19 תגובות

  1. רותי ב- 14 במרץ 2016 בשעה 22:39

    נהנת מכל מרשמיך,תודה

  2. arielli ב- 15 במרץ 2016 בשעה 9:57

    נראה נפלא

    הייתי שמח להוספת אופציה להדפסה

    • יעל ב- 15 במרץ 2016 בשעה 13:40

      מצטרפת לתגובה. מדוע אין אופצית הדפסה? תודה

      • שמח במטבח ב- 15 במרץ 2016 בשעה 19:39

        כרגע מסיבות שונות, שעיקרן ענייני זכויות יוצרים, אין אפשרות להדפסת המתכון ללא התמונות. יתכן שבעתיד תתווסף האופציה הזו.
        ניתן להעתיק את המתכון לוורד, להוריד את התמונות ולהדפיס.

  3. איילת ב- 15 במרץ 2016 בשעה 13:08

    בדיוק מה שאני אוהבת / אני אופה בדרך כלל בתבנית 28 איזה כמות אני צריכה להוסיף אודה לך על העזרה

  4. יהודית ב- 26 במאי 2016 בשעה 7:31

    בוקר טוב
    האם אפשר לוותר על הרום/ויסקי
    במתכון?
    או לחלופין מה אפשר במקום?
    תודה

  5. לאה ב- 24 ביוני 2016 בשעה 9:25

    אפשר להחליף את התפוחים בפירות קיץ כמו אפרסקים נקטרינות וכו?

    • שמח במטבח ב- 25 ביוני 2016 בשעה 19:16

      בוודאי. קחי בחשבון שאם את משתמשת בפירות רכים אין טעם לעשות להם קירמול כי הם יתפרקו ואז פשוט מערבבים עם החמאה המומסת והסוכר והתבלינים ומניחים בתבנית. יתכן שזמן האפיה יתארך. אם את חוששת שהפרי יגיר נוזלים אפשר להניח אותו עם הסוכר בקערה ולתת לו להגיר נוזלים לפני שמוסיפים אותו לעוגה.

  6. תמר שי ב- 16 ביולי 2016 בשעה 6:59

    יש לי בעיה עם המתכונים שלך, אני לא יודעת מה לבחור…

  7. מרינה ב- 4 באוגוסט 2016 בשעה 9:24

    העוגה יצא מעולה
    תודה

  8. עטרה ב- 8 בדצמבר 2016 בשעה 13:12

    הי. האם הפאי יכול להחזיק בלי מקרר כמה שעות טובות?
    תודה!

    • שמח במטבח ב- 9 בדצמבר 2016 בשעה 12:21

      אין בעיה לשמור אותו מחוץ למקרר ליממה

  9. מירית ב- 5 ביוני 2017 בשעה 19:37

    הפאי פשוט נפלא!! אני מכינה אותו המון פעמים ותמיד הוא יוצא מדהים!
    תודה לך על המתכון המעולה 🙂

    • שמח במטבח ב- 7 ביוני 2017 בשעה 15:14

      תודה מירית
      גם אני התמכרתי לפאי הזה. אחד האהובים עלי

  10. לירון ב- 20 בספטמבר 2017 בשעה 10:45

    תודה על המתכון. לא צריך להוסיף חלב/שמנת/מים לבצק הפאי?

    • שמח במטבח ב- 20 בספטמבר 2017 בשעה 12:19

      בעקרון לא. רק אם הבצק ממש יבש

  11. לילך ב- 23 בינואר 2018 בשעה 21:03

    היי הייתי רוצה לשים ריבה לפני שאני שמה את התפוחים, איזו ריבה היית ממליצה לי להשתמש?

    • שמח במטבח ב- 24 בינואר 2018 בשעה 16:23

      הי לילך
      נראה לי שריבת תפוחים תלך הכי טוב ואם לא – ריבת משמש או ריבת תפוזים. אבל בתכלס אין צורך. הפאי הזה פשוט מושלם כפי שהוא

השאר תגובה