עוגת קסמים – מאחת יוצאות שלוש
אפיה היא סוג של קסם בעיני. לוקחים חומרים, מקציפים, מנפים, מקפלים, מחממים או סתם מערבבים, מכניסים לתנור, או למקפיא, וכעבור כמה זמן… הוקוס פוקוס בילי בוקוס אבראקדברא ביסלי ובמבה (כמו שאומרים הקוסמים במסיבות של הילדים שלי)… מקבלים משהו חדש ומתוק וטעים ומיוחד. ומאותם חומרים אפשר ליצור שלל של מרקמים וטעמים, הכל תלוי בדרך ההכנה.
כזו בדיוק היא עוגת הקסמים: נכנסת לתנור תבנית עם תערובת אחת ובסוף האפיה יוצאת לנו עוגה עם 3 שכבות. אחת דחוסה, אחת קרמית ואחת אוורירית. האין זה קסם?? בעיני הכי קסום.
המתכון הזה הוא גירסה שלי למתכון שרץ חזק בארה"ב, שמקורו בבלוג המקסים Joe cooks שבו נתקלתי במקרה והשם magic cake תפס את עיני ומשך אותי לבדוק מה בדיוק קסום בעוגה הזו. בגירסה המקורית העוגה היא עוגת וניל, אבל אני ישר ידעתי שחייבת להיות לה גירסה שוקולדית, שנשמעה לי יותר מעניינת. ואכן היתה (יחד עם שלל של גירסאות, ראו הערה בסוף הפוסט).
אז ניסיתי את גירסת המקור, ואז ניסיתי שוב בשינויים קלים שלי (בעיקר ביחס שבין הקמח לקקאו, שנותן עוגה יותר שוקולדית) ושוב הכנתי, הפעם בגירסה מקוצרת ואז עוד פעם בגירסת שוקולד קוקוס (הכל מפורט בסוף הפוסט, כולל מתכון) ובכל פעם היא יצאה פשוט נהדרת. הגוזל הגדול – סרבן עוגות עיקש – התמכר לעוגה וביקש עוד ועוד פרוסות ממנה, ואני? התמוגגתי משמחה.
רוצים לקבל ממני הודעה בכל פעם שמתפרסם בבלוג מתכון חדש? אל תשכחו להרשם לניוזלטר וגם לקבוצת הווצאפ שלי (קבוצה בלי חפירות) ולהשאר איתי בקשר 🙂
ואם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות. הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!
החומרים
(לתבנית מרובעת בגודל 24 על 24, או תבנית קטנה יותר או פאירקס קטנה):
4 ביצים גדולות מופרדות (**ראו הערה בהמשך על אפשרות הכנה ללא הפרדה)
3/4 כוס סוכר
כפית תמצית וניל אמיתית
125 גר' חמאה מומסת [בגירסת פרווה השתמשו בשמן קוקוס או במחמאה]
2 כוסות חלב [בגירסת פרווה אפשר חלב קוקוס או חלב סויה ודומיו]
65 גר' (3/4 כוס פחות כף) אבקת קקאו – ממש מומלץ פה קקאו הולנדי
50 גר' (1/3 כוס פלוס כף) קמח (ראו תמונה בהמשך)
קורט מלח
המתכון בתמצית:
מחממים תנור ל 160 מעלות. מקציפים חלבונים עם מחצית מכמות הסוכר ומעבירים לקערה. מקציפים בקערת המיקסר חלמונים וניל ויתרת הסוכר לתערובת אוורירית. מוסיפים חמאה מומסת וחלב באיטיות. מוסיפים קקאו ומערבבים. מוסיפים קמח ומלח ומערבבים. מאחדים בין תערובת החלבונים לתערובת השוקולדית (בהדרגה). מעבירים לתבנית ואופים במשך 45-60 דקות (תלוי בתנור) עד למבחן הקיסם. מצננים במקרר כמה שעות לפני שחותכים.
ההכנה:
קודם כל מחממים את התנור לחום של 160 מעלות בטורבו.
בקערת המיקסר שמים את החלבונים ומחצית מכמות הסוכר ומתחילים להקציף עד לקבלת קצף תפוח ויציב. מעבירים את הקצף לקערה נפרדת כי תכף נשתמש בקערת המיקסר להכנת יתר הבלילה.
בקערה שבה השתמשנו (לא צריך אפילו לנקות) מניחים את החלמונים, תמצית הוניל ואת יתר הסוכר ששמרנו בצד ומתחילים להקציף במרץ עד שמתקבל קצף בהיר וסמיך ואוורירי.
כשהקצף אוורירי מוסיפים לו את החמאה המומסת ולאחר מכן גם את החלב – אבל לאט ובזילוף איטי (גם כי הכל יזנק עליכם ויטנף לכם את כל המטבח ובעיקר כדי שהחלב והחמאה ייטמעו בתערובת.
מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את הקקאו לתערובת.
חשוב לי לציין שבמתכון הזה, ומכיוון שאין שוקולד בעוגה, איכות הקקאו עושה את ההבדל ולכן אני ממליצה להשתמש בקקאו הולנדי ולא בקקאו הרגיל.
צילמתי לכם את כמות הקקאו שאני מוסיפה לתערובת כדי שלמי שאין משקל מטבח יהיה מושג לגבי הכמות.
אם הקקאו שלכם גושי כמו שמופיע אצלי בתמונה אני ממליצה לכם לנפות אותו לפני ההוספה (ואם אין לכם נפה/מסננת דקה פשוט תעבירו לכלי גדול יותר ותערבבו בתנועות מעיכה שהגושים יתפוררו) אחרת יהיו לכם גושים בעוגה וחבל.
אחרי הקקאו מוסיפים את הקמח והמלח, שוב, במהירות איטית ומפסיקים לערבב כשהקמח נטמע בתערובת. זו כמות הקמח שהוספתי – קצת יותר משליש כוס.
עכשיו כל שנותר זה לאחד בין שתי התערובות, אבל, אי אפשר סתם לאחד אותן כי התערובת השוקולד מאוד נוזלית והן לא מתערבבות טוב. לכן צריך לעשות את זה בהדרגה. מוסיפים מעט מתערובת השוקולד לקצף החלבונים ומערבבים עם מטרפה. לא נורא אם הקצף קצת יישבר – אין דרך אחרת לאחד את התערובות.
בשלב הבא מוסיפים עוד קצת מהתערובת החומה לקערה ומערבבים ולאחר מכן את יתר התערובת.
בסופו של דבר תתקבל תערובת נוזלית, ויתכן שיהיו בה מעט גושים קטנים (בדגש על קטנים) של מרנג, זה בסדר, העוגה תצא טובה.
מעבירים את התערובת לתבנית מרובעת ששימנו אותה בספריי שמן או בחמאה (או בעטיפה של החמאה – טריק שלמדתי ומשמש אותי המון) ומכניסים לתנור שכבר חיממנו ל 160 מעלות לאפיה של בין 45 ל- 60 דקות (תלוי בתנור) עד שקיסם שמוכנס לעוגה יוצא יבש.
כשהעוגה יוצאת מהתנור היא נראית די מבעסת. לא עסיסית, לא מושכת ובקיצור סתמית. אבל חכו בסבלנות. תנו לה לנוח כמה שעות במקרר ואז יתגלה הקסם…
מהבלילה שלנו נוצרו 3 שכבות (!!) אחת דחוסה, אחת רכה וקרמית ואחת אוורירית כמו בעוגה רגילה. ואחרי שתפזרו עליה קצת אבקת קקאו היא בכלל תהיה מושלמת (ואם באים אורחים ורוצים לפנק אפשר להניח עליה "שליכטה" של קצפת, אבל לא חובה, היא מושלמת כמו שהיא).
גירסה לממהרים:
אחת הסיבות שלקח לי זמן לפרסם את הבלוג היא שלאחר שצילמתי את הפוסט החלטתי לנסות להכין את העוגה באופן שלא כולל לכלוך של שתי קערות והתעסקות עם איחוד תערובות (וגם כי רציתי לנסות את גירסת השוקולד – קוקוס כדי שאוכל לספר לכם עליה) וזה הצליח, אם כי התערובת העליונה היתה פחות אוורירית מאשר בגירסת המקור. אבל אם אתם ממהרים או שאין לכם כוח להתעסקות אפשר להכין את העוגה בקערה אחת של המיקסר:
מקציפים את הביצים, הוניל, המלח והסוכר במהירות עד שמתקבל קצף בהיר וסמיך וגבוה, מוסיפים את החמאה המומסת לאט תוך כדי ערבול איטי, מוסיפים את החלב תוך כדי ערבול איטי, ואז מוסיפים את הקקאו והקמח ומערבלים עד שהם נבלעים בתערובת ומסיימים בערבול ידני עם לקקן. חשוב מאוד לא לערבב יתר על המידה כי הקצף יישבר ואז לא תהיה הפרדה יפה בין השכבות. זמן האפיה נשאר זהה (45-60 דקות, תלוי בתנור שלכם)
רוצים להכין בטעמים אחרים? אין בעיה
אפשר להכין את העוגה הזו בשלל גירסאות. אני הכנתי גם בגירסת שוקולד-קוקוס והיא יצאה פשוט נהדרת (והרי אני מכורה לקוקוס, כבר הבנתם, נכון?) – לשם כך מחליפים כוס אחת של חלב בכוס של חלב קוקוס ומוסיפים לתערובת כוס של קוקוס טחון. שאר הרכיבים נשארים באותן כמויות. את העוגה הזו אפשר להכין גם בגירסה לממהרים והיא יוצאת מצויין.
רוצים גירסת לימון? דורית, היא סוויט דולי הכינה – המתכון שלה כאן.
רוצים גירסה לראש השנה, עם דבש? אין שום בעיה, גם כזו יש אצל וויני רותם כאן.
רוצים רק קוקוס בלי שוקולד? ליהודית – היא הלוחשת לאוכל – יש גירסה נהדרת כאן.
ומה דעתכם באטרסקוטש, בפוסט המקורי של ג'ו תמצאו מתכונים לכל הגירסאות – הקישור כאן.
מ ה מ ם!! גם העוגה, הרעיונות לשלל הקסמים והתמונות………אוי התמונות שלך מעלפותתתתתתתתתתת…….זהו עשית לי חשק סופית להכין את השוקולדית. מכינה מחר ומדווחת
תודה יהודית יקרה. מחכה לשמוע איך יצא לך. נשיקות !
היי, לגבי עוגת קסמים, אם הטורבו לא עובד אפשר גם תחתון עליון?
אין בעיה גם עם חימום עליון ותחתון
העוגה שלך מדהימה!! גרסת שוקולד נהדרתתתתתתתתתתת, ועשית לי חשק להכין אותה ככה.
אוהבת מאד 🙂
תודהההה! :-):-)
הפוסטים שלך מעוררים את החושים כל פעם מחדש.. ניראה נפלא- כבר הולכת לנסות לשבת
תודה
תודה רבה יפעת 🙂
שבת שלום
הפעם לא ראיתי גרסא פרווה ):
הקסם בכלל עובד עם חומרים פרוותיים?
אני אוסיף גירסת פרווה . הקסם אמור לעבוד.
הי ,
תוכלי לרשום איזו גודל של תבנית השתמשת .
הכנתי את העוגה אך היא נראית לי נמוכה מדי , אולי התבנית שלי גדולה מדי .
תודה ושבת שלום
תודה על המשוב נורית, התבניות בהן השתמשתי הין בין 20 על 20 לבין 24 על 24 (ניסיתי בכמה תבניות). העוגה לא יוצאת גבוהה מדי אבל בהחלט חשוב שהתבנית לא תהיה גדולה מדי כי אז לא רואים יפה את השכבות. אני אתקן ואוסיף את המידע במתכון
תודה רבה .
זו כנראה היתה הבעיה אצלי , העוגה יצאה נמוכה מאד ולכן לא מרגישים את השכבות .
לא נורא אנסה שוב .
תודה רבה על כל המתכונים שלך .
עוגת הכוורת שלך נחלה הצלחה אדירה .
רות היקרה
לשם הסקרנות של השכבות הכנתי את העוגה וברצוני לציין שהנני קונדיטורית מקצועית 20 שנה.
אכן השכבות יצאו להפליא , העוגה קלה אבל חסר לי שוקולדי בעוגה למרות השימוש בקקאו איכותי . היא נעימה בפה אבל חסר שוס מרירות שוקולדי.
המשיכי ביצירותיך הנפלאות ותמשיכי לשמח את החברים.
תודה ניצה יקרה,
העוגה הזו בכל זאת איננה מכילה שוקולד אלא רק קקאו ולכן המרירות של השוקולד מורגשת פחות. יחד עם זאת אני לא הרגשתי בחסרונו של השוקולד מכיוון שעל הפרוסות המוכנות פיזרתי עוד אבקת קקאו. בנוסף, על מנת להדגיש את טעמי השוקולד שיניתי את יחסי הקמח והקקאו שבמתכון המקורי והגדלתי את כמות הקקאו.
טעיםםםםם
הכנתי ויצא נפלא.. בהתחלה הייתי בספק לגבי מוכנותה.. אך לאחר שנחה לה במקרר הטעם והמראה התגבשו לכדי.. קסם!!!
תוספת הקרם וא. הקקאו בהגשה עושה אותה מושלמת!!!
תודה ששיתפת 😉
תודה רבה מאיה. כיף לשמוע
העוגה אכן משתבחת אחרי לילה במקרר ותוספת של אבקת קקאו ממש מוסיפה לה. הקצפת זה בונוס אבל גם בלעדיה העוגה נפלאה.
הי בוקר טוב התמונות ממש משגעות איך אני מדפיסה בגירסת הדפסה שלא יצאות כל התמונות. ממש בא חשק להכין.מדהים
הי ברוריה,
תודה רבה על התגובה 🙂
כרגע ניתן להעתיק את הפוסט ולמחוק את התמונות ידנית.
וואו, מושלם. בא לי כל כך.
תודה 🙂
האם ניתן להשתמש בשוקולד חלב מומס בעוגה במקום הקקאו או שהוא יהרוס את היחס בין החומרים ואת המרקם של העוגה?
הפעם לא ניתן. יש פה יחסים די מדוייקים בין הנוזלים למוצקים והחלפת הקקאו בשוקולד יכולה אמנם להביא לעוגה טובה אבל לא יתקבל המרקם הייחודי של 3 השכבות
חייב להשתמש בתנור טורבו? טוסטר אובן לא יאפה כראוי?
כמובן שאם אין טורבו אפשר לאפות בתכנית הרגילה של התנור. גם בטוסטר זה אפשרי רק שימי לב שלא ישרף מלמעלה ומלמטה
נראה ממש מגרה .
אם אני ארצה להמיר את זה לרינג עגול 24 ניתן להתשתמש באותה הכמות ?
תודה לינוי.
ואין בעיה להכין גם בתבנית 24.
הכנתי. יצא מעולה! תודה!
כיף לשמוע 🙂
אתר מאלף, העוגה הזו בטוח חלומית… רציתי לשאול לגירסת הפרווה האם ניתן להמיר למיץ תפוזים? ראיתי שאפרי חלב סויה או שמנת צמחית אבל חשוב לי לדעת בהחלט.
אשמח לתשובתך את קונדיטורית בחסד!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
הי אלישוש ותודה על המחמאות. חיממת את ליבי ביום חורף קר שכזה.
לגבי עוגת הקסמים – אני מציעה לך לבדוק את הגירסה הלימונית של סוויט דולי ולפי זה לראות איך משלבים מיץ הדרים בעוגה – כי אני בעוונותי לא חובבת שילוב של מיץ תפוזים בעוגות שוקולד ולא יצא לי לנסות.
מחכה לשמוע ממך את המסקנות 🙂
היי נשמע מהממממם!
כמה שמן קוקוס לנשים במקום חמאה?
ונאם אפשר לנשים שמן רגיל?
הי רות (אחלה שם יש לך 🙂 )
שמן קוקוס שמים באותו משקל כמו החמאה
לא ניתן להמיר כאן בשמן רגיל, זה יפגום במרקם
יותר מידי מלל וקשקשת, אי אפשר פשוט לרשום את המתכון ואופן ההכנה בצורה עניינית ותמציתית….מוציא את החשק להכין את העוגה..עוברים לאתר אחק ובוחרים מתכון טעים אחר…
איילת יקרה,
יש גם דרך להגיב ולכבד את מי שטרח להכין, לצלם ולכתוב. והדרך שלך מאוד פוגענית שלא לצורך.
זה הסגנון של הבלוג שלי ורוב הקוראים שלי מאוד מתחברים אליו. המטרה היא לתת לקורא את התחושה שאני איתו במטבח ומסבירה לו הכל עם כל הטיפים כדי שיצא מושלם.
אם את לא אוהבת כמובן שאף אחד לא מכריח אותך לקרוא ואני בטוחה שיש אתרים רבים שיענו על הצורך שלך בתמונה ומתכון בלי שום הסבר.
שלום לך…האם הקסם יעבוד עם שמן קנולה?
ואם כן …כמה…ואם לא…כמה שמן קוקוס.
תודה
לא נראה לי שיעבוד עם שמן – יש פה איזושהי ריאקציה כימית.
לגבי שמן קוקוס – יתכן ויעבוד ואז משתמשים ב 80 אחוז מכמות החמאה
האם אפשר להשתמש במים במקום בחלב?
לא ממליצה. אם את רוצה עוגת פרווה תשתמשי בתחליף חלב.