מוס שוקולד קטיפתי
מוס שוקולד הוא קינוח קלאסי. ואין פלא, הרי מי לא אוהב מוס שוקולד? זה באמת אחד הקינוחים הכי מפנקים שיש.
לכן כנראה יש כל כך הרבה גירסאות למוס השוקולד, עם ביצים, בלי ביצים, עם שמנת מתוקה או בלי (הגירסה הקלאסית מכילה רק ביצים מופרדות, שוקולד, סוכר ומים), וכמובן שעם שלל תוספות.
הפעם החלטתי להכין לארוחת החג השני של פסח מוס שוקולד, והסיבה העיקרית שבחרתי בקינוח הזה היא פשוט שנשארתי עם חלמונים מיותמים לאחר שהשתמשתי בחלבונים להכנת עוגת מוס פירות יער חגיגית שכללה דיסקיות מרנג וקישוט מרנג.
את החלמונים ניתן להקפיא למשך עד חודש וכך עשיתי לאחר שהכנתי את המרנג – ערבבתי אותם בקערה עם כף סוכר, עטפתי היטב עם ניילון נצמד והכנסתי למקרר בידיעה שאשתמש בהם בימים הקרובים (אני אישית פחות אוהבת להשתמש בחומרי גלם מהקפאה, ואם כן, אז כמה שיותר סמוך למועד שבו הכנסתי אותם למקפיא).
ולכל מי שחושש מצריכת חלמונים חיים – אל דאגה – החלמונים כאן יעברו הליך של חימום מוקדם על סיר אדים במשך כמה דקות טובות כדי להרוג כל דבר שלא צריך לחיות בהם.
בזכות השימוש בחלמונים בלבד ובקצפת, המוס עצמו יוצא עשיר מאוד וקטיפתי. מהסוג שקשה מאוד להסתפק במנה אחת ממנו.
אז שנתחיל בהכנה?
החומרים (כ- 15 מנות אישיות):
4 חלמונים
2 כפות סוכר
30 מ"ל (2 כפות) אספרסו או קפה מכפית קפה נמס ומים (לא חובה, אבל מאוד מוסיף לטעם)
30 מ"ל (2 כפות) ליקר שאוהבים (לא חובה)
קורט מלח
200 גר' שוקולד מריר
500 מ"ל (2 מיכלים) שמנת מתוקה
*לגירסת פרווה משתמשים בשמנת צמחית
ההכנה:
שמים בקערה בינונית את החלמונים והסוכר, ומניחים את הקערה מעל סיר עם מים רותחים (באן מארי) כך שהמים לא יגעו בקערה אלא רק יחממו אותה עם האדים.
מתחילים לטרוף את החלמונים עם מטרפה או עם בלנדר מוט וממשיכים כך עד שהתערובת מתחממת מעט.
כשהתערובת חמימה מוסיפים אליה את האספרסו וממשיכים לטרוף.
ממשיכים לחמם את תערובת הביצים והקפה במשך כ- 5 דקות נוספות תוך כדי טריפה מתמדת עם מטרפה או עם בלנדר מוט. השלב הזה חשוב כי הוא בעצם מבשל לנו את החלמונים כך שלא נאכל מוס עם חלמונים חיים, ובנוסף הוא גם גורם להסמכת החלמונים וליצירת קציפה שתתרום למרקם של המוס שלנו.
כשהתערובת מתחילה להסמיך מוסיפים לה קורט מלח (אל דאגה, זה לא יהיה מלוח, המלח רק מחזק טעמים) ואת את הליקר שבחרנו. לא חייבים ליקר ואפשר גם בלי אבל זה בהחלט מוסיף לטעם וממילא האלכוהול מתאדה בחימום. אפשר להוסיף וויסקי או ברנדי, אמארטו, פרנג'ליקו או כל ליקר בטעם שאוהבים (אני למשל הוספתי ליקר שוקולד).
טורפים עוד כדקה ואז מוסיפים את השוקולד, כשהסיר עדיין על האש.
החום של תערובת החלמונים יתחיל להמיס את השוקולד אבל ליתר בטחון נשאיר את הסיר עוד דקה על האש כדי לוודא שכל השוקולד נמס.
בסופו של דבר נקבל תערובת סמיכה ומבריקה (ומתוקה 🙂 ) ואז נניח לתערובת להצטנן מעט (רבע שעה – חצי שעה) כי לא מומלץ לקפל קצפת לתערובת חמה (זה ישבור את הקצפת).
כשהתערובת הצטננה מקציפים 2 מיכלי שמנת מתוקה לקצפת יציבה.
יוצקים רבע מהקצפת אל תערובת השוקולד והביצים ומערבבים. כאן אפשר לערבב עם מטרפה כי המטרה היא להפוך את תערובת השוקולד לקלילה יותר (היא די סמיכה וכבדה ואי אפשר לקפל אותה כמו שהיא לקצפת).
לאחר מכן מעבירים את תערובת השוקולד לקערת המיקסר עם שאר הקצפת ומערבבים בעדינות עם לקקן בתנועות קיפול.
המוס מוכן כשהתערובת בצבע אחיד ובמרקם רך ואפילו מעט נוזלי (אל דאגה, הוא מתייצב במקרר)
מעבירים את המוס לשקית זילוף עם צנטר כוכס (אפשר גם עם צנטר אחר, אני אוהבת את הזילוף הזה במוס שוקולד) ומזלפים את המוס לכוסות/קערות שהכנו לצורך כך.
אני בחרתי הפעם בכלי הגשה חד פעמיים בצורת ביצה, אבל כמובן שכל כלי שתבחרו יהיה טוב.
אפשר גם להניח את המוס בקערה מרכזית אחת ולמזוג למנות אישיות בסוף הארוחה. פשוט פה ההגשה האישית היא כל כך יפה, ונוח שיש לקערית מכסה.
לאחר שמסיימים ליצוק את המוס לכלים מעבירים אותו למקרר להתמצקות. רצוי לעשות זאת לילה לפני ההגשה, או לפחות כמה שעות לפני כן. המוס יישמר במקרר יומיים שלושה (לא הייתי ממליצה מעבר לזה כי בכל זאת יש בו חלמונים, גם אם חיממנו אותם).
להגשה אפשר לקשט את המוס בכל קישוט שאתם אוהבים.
כיוון שהמוס הזה הוכן משאריות החלמונים של עוגת מוס פירות היער שהכנתי השתמשתי בשאריות נשיקות המרנג שהכנתי ובקישוט שוקולד קנוי (מקלות שוקולד ששברתי ל 3).
בתיאבון 🙂
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגות שהכנתם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.
היי,
רק עכשיו נתקלתי בך 🙂
הכל נראה מליון דולר ואני בטוחה שמאוד מאוד טעים.
חג שמח
תודה רבה 🙂
חג שמח
היי רות! גם המתכון הזה מעולה.
תודה יקירה 🙂 כיף לשמוע ממך
מושלם! באמת שאין כמו מוס שוקולד טוב
חג שמחחחחח
תודה רבה פיה יקרה
חג שמח 🙂
מעולה
איפה משיגים כוסות חד"פ בצורה כזאת?
בחנויות לכלים חד פעמים
את אלה מצאתי בחנות מול קניון ג'י בכפר סבא, אבל אני בטוחה שיש בחנויות רבות
היי רות,
הקינוח נראה מ ד ה י ם ! מאוד רוצה למצוא את הכלים, אשמח לדעת באיזו חנות ספציפית מול קניון ג'י- את מתכוונת למרכז עתיר ידע איפה שהמקס סטוק? יש שם פעמית סטור או משהו? זה יעזור לי…
תודה רבה
החנות נמצאת מול קניון ג'י, מול זוזוברה
תודה רבה
ערבבצי כל הזמן והחלמונים יצאו כמו חביתה… למה? האם זה שהקערה רחבה יכול להשפיע?
יכול להיות שהקערה נגעה במים? לא אמורה להיות בעיה עם זה שהקערה רחבה כל עוד כל החומרים נמצאים יחד בגובה מסויים שמאפשר לערבב אותם ולא בשכבה דקה על הקערה
נראה מעולה!!
לכמה הכמות הזאת תספיק אם אני רוצה להכין את הקינוח לתבנית אחת (במקום מנות אישיות )?
נראה לי שהכמות תמלא לך תבנית 24 ס"מ. המוס מתייצב יפה במקרר אולם לא הייתי מגישה אותו כעוגה בלי תמיכה כלשהי (בסיס ושכבת אמצע שתחזיק אותו)
ברור! חשבתי על בסיס של פאי עם מוס שוקולד! תודה 🙂
נשמע שילוב נהדר
אפשר לשמור אותו במקפיא במקום במקרר במידה ואפשרי
כמה זמן לפני ההגשה צריך להוציא ?
אפשר לשמור במקפיא ולהפשיר במקרר כמה שעות לפני. נראה לי שלפחות שעתיים. תלוי גם בגודל הכלי בו אחסנת במקפיא
נראה סבבה!!!
היי רות.
הכנתי את המוס והוא יצא מעולה!
הייתה לי רק בעיה בזילוף לכוסות, הוא היה מאוד נוזלי גם לאחר קירור לכן הסתפקתי במצקת.
ושאלה לגבי המרנג לפבלובה. הוא יצא לי בגוון מעט קרמי ולא לבן צח. מיותר לציין שגם כך הקינוח היה מדהים וליקקנו את האצבעות
הי יערה,
המוס אכן נוזלי יותר בהתחלה אבל הוא מתייצב מאוד בקירור. לגבי המרנג – לפעמים זה קורה כשטמפרטורת התנור גבוהה מעט, או כשהתנור חזק יותר מתנורים אחרים (זה קורה הרבה עם בוש, שאני מאוד אוהבת) ממליצה לך להבא לאפות בטמפרטורה טיפה יותר נמוכה.
היי רות
האם ניתן להמיר את השמנת לקרם קוקוס?
ענבל
פחות ממליצה. עדיף שמנת פרווה (הכנתי בחג ויצא טעים מאוד). קרם קוקוס לא ממש מקציף טוב (רק אם מקררים היטב ומשתמשים בחצי העליון של הפחית שהוא החלק הכי שומני)
שלום! הכנתי בעבר את המוס ויצא נהדר. הפעם התערובת של השוקולד סמיכה מאד מאד ממש קשה. מה אפשר לעשות?? לערבב עם הקצפת וזה יסתדר?
יותר נכון נראה ומרגיש כמו בצק!!
קפלי אותה עם עוד קצתקצפת, בעדינות, עד שתגיעי למרקם שתרצי
מה עם החלבונים למה לא להקציף ולהוסיף לאוריריות של העוגה אתם לא אומרים אמת עד הסוף כמו שאר האתרים.
שוקי שלום,
המתכון שלי מורכב מחלמונים, ללא החלבונים. אתה כמובן רשאי ללכת לכל אחד מ"שאר האתרים" ולקחת משם מתכונים שכוללים גם חלמונים וגם חלבונים. דבר אחד בטוח – פה הכל אמת ורק אמת. תגובתך השניה היתה משתלחת ללא כל עניין למתכון וסתם חיפשה לתקוף ולכן נמחקה.
מתכון מצוין. טעים מאוד וגרף הרבה מחמאות
תודה רבה ענבל 🙂 שמחה שאהבתם
היי רות
נראה טעים, שאלה…
כמה כוסות (ביצה) יוצאים מהכמות של המתכון?
הי שלומית,
לי יצאו בזמנו כ 12 ביצים כאלו, אבל זה באמת תלוי בגודל של הכלי
היי,
לפי מה שקראתי מהתגובות המוס יוצא נוזלי,
האם צריך להכניס את המוס להתייצבות בקירור גם לפני הזילוף לכלים?
הי חנוך,
המוס אכן מעט רך כשמזלפים אותו אבל לי הוא ממש לא היה נוזלי. אפשר לצנן אותו מעט במקרר בשק הזילוף ואז לזלף, אבל חשוב לא לקרר יותר מדי כי המוס מתמצק מאוד במהלך הקרור.
היי .האם אפשר לשים בתבנית סיליקון בצורת כיפה ולהקפיא ולהגיש את זה כבומב קטן אישי??
בטח
אין בעיה
שלום רות☺️
הכנתי את המתכון שלך אמש. התחכמתי והמרתי את השמנת המתוקה בקרם קוקוס (החלק השומני שהתקשה אבל לא ממש כמו שצריך..) ולכן המוס לפני המזיגה לא היה ברמת קרם לזילוף. כדי לוודא שהוא אכן יהפוך למוס הוספתי מעט ג׳לטין. המוסים נראים טוב אם כי טרם טעמתי?. רציתי לקשט אותם קצת וחשבתי אולי על ציפוי מרנג איטלקי. האם מתאים לדעתך? או שיש לך המלצה לקישוט אחר? המוסים מאוחסנים בצנצנות מתוקות.
תודה ?
הי מיכל
כמובן שכל המרה לפרווה תופסת ואני בטוחה שהמרה בקרם קוקוס נתנה למוס טעם נפלא.
לגבי ציפוי מרנג איטלקי – בעקרון יתאים, אבל נראה לי שהמרקמים יהיו דומים למדי (שכבת מוס רכה ומעליה שכבת מרנג רכה), מה גם שמרנג איטלקי זה משהו מתוק מאוד ולכן אולי הייתי הולכת על משהו אחר.
מבחינת המלצות לקישוט – לא חסרים – החל מנשיקות וקישוטי שוקולד מוכנים, פירורי עוגיות, שבבי קרמל ועוד.
אשמח לקבל עידכונים תודה
הי בתיה
צריך להרשם לניוזלטר – אני אבצע את הרישום הראשוני ותקבלי מייל לאימות
לא מתעדכנת תודה
קינוחים אליפות וברורים להפליא
ודה רבה ורד <3
הסתכלתי על מספר מתכונים. אני הולכת על שלך! נראה נהדר, לא קשה להכנה ואהבתי שבכל זאת יש שימוש בביצים אבל באופן שעושה אותן בטוחות יותר. תודה רבה 🙂
שלום,
ליום ההולדת
של בתי הייתי צריכה קינוח ללא גלוטן וללא חלב… ניסיתי את הקינוח הזה ויצא מושלם! כולם אהבו מאוד מאוד, המבינים שבאים החמיאו על המרקם. תודה רבה!
מה שאני שמחה לשמוע 🙂 המון מזל טוב לנסיכה
נראה טווווב!
אני בדרך לעשות את זה
שאלה שלא קשורה דווקא למתכון: אהבתי את המטרפה שלך יש לזה שם מסויים?, כאילו אם אני רוצה להזמין ברשת מתמחה
תודה רבה
לגבי המטרפה – האמת שלא ראיתי שם מסויים, זו מטרפה עם כדור פנימי. לא תמיד יש בחנויות המתמחות אז תראי באתר של החנות אם יש
היי רות
נראה מעולה
נשארו לי 7 חלמונים מפבלובה שהכנתי
תוהה אם אפשר לשים את כולם בתוך המוס, או שכדאי להצמד למתכון ולשים רק 4?
לא אוהבים אצלנו שקשוקה כך שהחלמונים יושלכו לזבל אם לא למוס 🙂
* את כולם הכוונה לחלמונים…
ממליצה לך להצמד למתכון. לשים 7 חלמונים במקום 4 ישפיע מאוד על המרקם של המוס.
את יכולה להקפיא את החלמונים, או להכין כמות כפולה מהמוס או להכין קרם ברולה (יש מתכון מעולה באתר)