מוס שוקולד קטיפתי

מוס שוקולד הוא קינוח קלאסי. ואין פלא, הרי מי לא אוהב מוס שוקולד? זה באמת אחד הקינוחים הכי מפנקים שיש.

לכן כנראה יש כל כך הרבה גירסאות למוס השוקולד, עם ביצים, בלי ביצים, עם שמנת מתוקה או בלי (הגירסה הקלאסית מכילה רק ביצים מופרדות, שוקולד, סוכר ומים), וכמובן שעם שלל תוספות.

הפעם החלטתי להכין לארוחת החג השני של פסח מוס שוקולד, והסיבה העיקרית שבחרתי בקינוח הזה היא פשוט שנשארתי עם חלמונים מיותמים לאחר שהשתמשתי בחלבונים להכנת עוגת מוס פירות יער חגיגית שכללה דיסקיות מרנג וקישוט מרנג.

DSC_1261

את החלמונים ניתן להקפיא למשך עד חודש וכך עשיתי לאחר שהכנתי את המרנג – ערבבתי אותם בקערה עם כף סוכר, עטפתי היטב עם ניילון נצמד והכנסתי למקרר בידיעה שאשתמש בהם בימים הקרובים (אני אישית פחות אוהבת להשתמש בחומרי גלם מהקפאה, ואם כן, אז כמה שיותר סמוך למועד שבו הכנסתי אותם למקפיא).

ולכל מי שחושש מצריכת חלמונים חיים – אל דאגה –  החלמונים כאן יעברו הליך של חימום מוקדם על סיר אדים במשך כמה דקות טובות כדי להרוג כל דבר שלא צריך לחיות בהם.
בזכות השימוש בחלמונים בלבד ובקצפת, המוס עצמו יוצא עשיר מאוד וקטיפתי. מהסוג שקשה מאוד להסתפק במנה אחת ממנו.

אז שנתחיל בהכנה?

DSC_1257

החומרים (כ- 15 מנות אישיות):

4 חלמונים
2 כפות סוכר
30 מ"ל (2 כפות) אספרסו או קפה מכפית קפה נמס ומים (לא חובה, אבל מאוד מוסיף לטעם)
30 מ"ל (2 כפות) ליקר שאוהבים (לא חובה)
קורט מלח
200 גר' שוקולד מריר
500 מ"ל (2 מיכלים) שמנת מתוקה

*לגירסת פרווה משתמשים בשמנת צמחית

DSC_1202

ההכנה:

שמים בקערה בינונית את החלמונים והסוכר, ומניחים את הקערה מעל סיר עם מים רותחים (באן מארי) כך שהמים לא יגעו בקערה אלא רק יחממו אותה עם האדים.

DSC_1089

מתחילים לטרוף את החלמונים עם מטרפה או עם בלנדר מוט וממשיכים כך עד שהתערובת מתחממת מעט.
כשהתערובת חמימה מוסיפים אליה את האספרסו וממשיכים לטרוף.

DSC_1091

ממשיכים לחמם את תערובת הביצים והקפה במשך כ- 5 דקות נוספות תוך כדי טריפה מתמדת עם מטרפה או עם בלנדר מוט. השלב הזה חשוב כי הוא בעצם מבשל לנו את החלמונים כך שלא נאכל מוס עם חלמונים חיים, ובנוסף הוא גם גורם להסמכת החלמונים וליצירת קציפה שתתרום למרקם של המוס שלנו.

כשהתערובת מתחילה להסמיך מוסיפים לה קורט מלח (אל דאגה, זה לא יהיה מלוח, המלח רק מחזק טעמים) ואת את הליקר שבחרנו. לא חייבים ליקר ואפשר גם בלי אבל זה בהחלט מוסיף לטעם וממילא האלכוהול מתאדה בחימום. אפשר להוסיף וויסקי או ברנדי, אמארטו, פרנג'ליקו או כל ליקר בטעם שאוהבים (אני למשל הוספתי ליקר שוקולד).

טורפים עוד כדקה ואז מוסיפים את השוקולד, כשהסיר עדיין על האש.

DSC_1107

החום של תערובת החלמונים יתחיל להמיס את השוקולד אבל ליתר בטחון נשאיר את הסיר עוד דקה על האש כדי לוודא שכל השוקולד נמס.
בסופו של דבר נקבל תערובת סמיכה ומבריקה (ומתוקה 🙂 ) ואז נניח לתערובת להצטנן מעט (רבע שעה – חצי שעה) כי לא מומלץ לקפל קצפת לתערובת חמה (זה ישבור את הקצפת).

DSC_1110

כשהתערובת הצטננה מקציפים 2 מיכלי שמנת מתוקה לקצפת יציבה.

יוצקים רבע מהקצפת אל תערובת השוקולד והביצים ומערבבים. כאן אפשר לערבב עם מטרפה כי המטרה היא להפוך את תערובת השוקולד לקלילה יותר (היא די סמיכה וכבדה ואי אפשר לקפל אותה כמו שהיא לקצפת).

DSC_1120

לאחר מכן מעבירים את תערובת השוקולד לקערת המיקסר עם שאר הקצפת ומערבבים בעדינות עם לקקן בתנועות קיפול.

DSC_1128

המוס מוכן כשהתערובת בצבע אחיד ובמרקם רך ואפילו מעט נוזלי (אל דאגה, הוא מתייצב במקרר)

DSC_1131

מעבירים את המוס לשקית זילוף עם צנטר כוכס (אפשר גם עם צנטר אחר, אני אוהבת את הזילוף הזה במוס שוקולד) ומזלפים את המוס לכוסות/קערות שהכנו לצורך כך.

אני בחרתי הפעם בכלי הגשה חד פעמיים בצורת ביצה, אבל כמובן שכל כלי שתבחרו יהיה טוב.
אפשר גם להניח את המוס בקערה מרכזית אחת ולמזוג למנות אישיות בסוף הארוחה. פשוט פה ההגשה האישית היא כל כך יפה, ונוח שיש לקערית מכסה.

DSC_1132

לאחר שמסיימים ליצוק את המוס לכלים מעבירים אותו למקרר להתמצקות. רצוי לעשות זאת לילה לפני ההגשה, או לפחות כמה שעות לפני כן. המוס יישמר במקרר יומיים שלושה (לא הייתי ממליצה מעבר לזה כי בכל זאת יש בו חלמונים, גם אם חיממנו אותם).

DSC_1147

להגשה אפשר לקשט את המוס בכל קישוט שאתם אוהבים.

כיוון שהמוס הזה הוכן משאריות החלמונים של עוגת מוס פירות היער שהכנתי השתמשתי בשאריות נשיקות המרנג שהכנתי ובקישוט שוקולד קנוי (מקלות שוקולד ששברתי ל 3).

DSC_1236

בתיאבון 🙂

DSC_1262

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגות שהכנתם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.

DSC_1198

‏36 תגובות

  1. ברכה דותן ב- 28 באפריל 2016 בשעה 11:24

    היי,

    רק עכשיו נתקלתי בך 🙂
    הכל נראה מליון דולר ואני בטוחה שמאוד מאוד טעים.

    חג שמח

  2. פיית העוגיות ב- 28 באפריל 2016 בשעה 16:13

    מושלם! באמת שאין כמו מוס שוקולד טוב
    חג שמחחחחח

    • שמח במטבח ב- 28 באפריל 2016 בשעה 21:00

      תודה רבה פיה יקרה
      חג שמח 🙂

  3. אריאל משיח ב- 29 באפריל 2016 בשעה 0:13

    מעולה

  4. נטע ב- 29 באפריל 2016 בשעה 8:37

    איפה משיגים כוסות חד"פ בצורה כזאת?

    • שמח במטבח ב- 29 באפריל 2016 בשעה 15:55

      בחנויות לכלים חד פעמים
      את אלה מצאתי בחנות מול קניון ג'י בכפר סבא, אבל אני בטוחה שיש בחנויות רבות

      • דגנית ב- 2 באוגוסט 2016 בשעה 14:34

        היי רות,
        הקינוח נראה מ ד ה י ם ! מאוד רוצה למצוא את הכלים, אשמח לדעת באיזו חנות ספציפית מול קניון ג'י- את מתכוונת למרכז עתיר ידע איפה שהמקס סטוק? יש שם פעמית סטור או משהו? זה יעזור לי…

        תודה רבה

        • שמח במטבח ב- 2 באוגוסט 2016 בשעה 21:08

          החנות נמצאת מול קניון ג'י, מול זוזוברה

          • דגנית ב- 8 באוגוסט 2016 בשעה 20:58

            תודה רבה



  5. עדי ב- 4 במאי 2016 בשעה 22:02

    נראה מעולה!!
    לכמה הכמות הזאת תספיק אם אני רוצה להכין את הקינוח לתבנית אחת (במקום מנות אישיות )?

    • שמח במטבח ב- 5 במאי 2016 בשעה 5:46

      נראה לי שהכמות תמלא לך תבנית 24 ס"מ. המוס מתייצב יפה במקרר אולם לא הייתי מגישה אותו כעוגה בלי תמיכה כלשהי (בסיס ושכבת אמצע שתחזיק אותו)

      • עדי ב- 5 במאי 2016 בשעה 8:20

        ברור! חשבתי על בסיס של פאי עם מוס שוקולד! תודה 🙂

  6. דפנה ב- 6 במאי 2016 בשעה 7:21

    אפשר לשמור אותו במקפיא במקום במקרר במידה ואפשרי
    כמה זמן לפני ההגשה צריך להוציא ?

    • שמח במטבח ב- 6 במאי 2016 בשעה 12:36

      אפשר לשמור במקפיא ולהפשיר במקרר כמה שעות לפני. נראה לי שלפחות שעתיים. תלוי גם בגודל הכלי בו אחסנת במקפיא

  7. הבחורה היפה ב- 22 ביוני 2016 בשעה 9:39

    נראה סבבה!!!

  8. יערה ב- 5 באוקטובר 2016 בשעה 12:27

    היי רות.
    הכנתי את המוס והוא יצא מעולה!
    הייתה לי רק בעיה בזילוף לכוסות, הוא היה מאוד נוזלי גם לאחר קירור לכן הסתפקתי במצקת.
    ושאלה לגבי המרנג לפבלובה. הוא יצא לי בגוון מעט קרמי ולא לבן צח. מיותר לציין שגם כך הקינוח היה מדהים וליקקנו את האצבעות

    • שמח במטבח ב- 5 באוקטובר 2016 בשעה 17:49

      הי יערה,
      המוס אכן נוזלי יותר בהתחלה אבל הוא מתייצב מאוד בקירור. לגבי המרנג – לפעמים זה קורה כשטמפרטורת התנור גבוהה מעט, או כשהתנור חזק יותר מתנורים אחרים (זה קורה הרבה עם בוש, שאני מאוד אוהבת) ממליצה לך להבא לאפות בטמפרטורה טיפה יותר נמוכה.

  9. ענבל ב- 13 באוקטובר 2016 בשעה 9:09

    היי רות
    האם ניתן להמיר את השמנת לקרם קוקוס?
    ענבל

    • שמח במטבח ב- 14 באוקטובר 2016 בשעה 8:50

      פחות ממליצה. עדיף שמנת פרווה (הכנתי בחג ויצא טעים מאוד). קרם קוקוס לא ממש מקציף טוב (רק אם מקררים היטב ומשתמשים בחצי העליון של הפחית שהוא החלק הכי שומני)

  10. שירה ב- 23 באוקטובר 2016 בשעה 14:07

    שלום! הכנתי בעבר את המוס ויצא נהדר. הפעם התערובת של השוקולד סמיכה מאד מאד ממש קשה. מה אפשר לעשות?? לערבב עם הקצפת וזה יסתדר?

    • שירה ב- 23 באוקטובר 2016 בשעה 14:17

      יותר נכון נראה ומרגיש כמו בצק!!

    • שמח במטבח ב- 23 באוקטובר 2016 בשעה 15:09

      קפלי אותה עם עוד קצתקצפת, בעדינות, עד שתגיעי למרקם שתרצי

  11. שוקי ב- 14 בינואר 2017 בשעה 15:54

    מה עם החלבונים למה לא להקציף ולהוסיף לאוריריות של העוגה אתם לא אומרים אמת עד הסוף כמו שאר האתרים.

    • שמח במטבח ב- 14 בינואר 2017 בשעה 18:14

      שוקי שלום,
      המתכון שלי מורכב מחלמונים, ללא החלבונים. אתה כמובן רשאי ללכת לכל אחד מ"שאר האתרים" ולקחת משם מתכונים שכוללים גם חלמונים וגם חלבונים. דבר אחד בטוח – פה הכל אמת ורק אמת. תגובתך השניה היתה משתלחת ללא כל עניין למתכון וסתם חיפשה לתקוף ולכן נמחקה.

    • ענבל ב- 14 בינואר 2017 בשעה 19:17

      מתכון מצוין. טעים מאוד וגרף הרבה מחמאות

      • שמח במטבח ב- 14 בינואר 2017 בשעה 20:42

        תודה רבה ענבל 🙂 שמחה שאהבתם

  12. שלומית ב- 27 במרץ 2017 בשעה 10:41

    היי רות
    נראה טעים, שאלה…
    כמה כוסות (ביצה) יוצאים מהכמות של המתכון?

    • שמח במטבח ב- 28 במרץ 2017 בשעה 8:42

      הי שלומית,
      לי יצאו בזמנו כ 12 ביצים כאלו, אבל זה באמת תלוי בגודל של הכלי

  13. חנוך ב- 9 באפריל 2017 בשעה 13:48

    היי,
    לפי מה שקראתי מהתגובות המוס יוצא נוזלי,
    האם צריך להכניס את המוס להתייצבות בקירור גם לפני הזילוף לכלים?

    • שמח במטבח ב- 9 באפריל 2017 בשעה 20:09

      הי חנוך,
      המוס אכן מעט רך כשמזלפים אותו אבל לי הוא ממש לא היה נוזלי. אפשר לצנן אותו מעט במקרר בשק הזילוף ואז לזלף, אבל חשוב לא לקרר יותר מדי כי המוס מתמצק מאוד במהלך הקרור.

  14. ליאת ב- 12 באפריל 2017 בשעה 11:25

    היי .האם אפשר לשים בתבנית סיליקון בצורת כיפה ולהקפיא ולהגיש את זה כבומב קטן אישי??

  15. מיכל ב- 28 בספטמבר 2017 בשעה 9:20

    שלום רות☺️
    הכנתי את המתכון שלך אמש. התחכמתי והמרתי את השמנת המתוקה בקרם קוקוס (החלק השומני שהתקשה אבל לא ממש כמו שצריך..) ולכן המוס לפני המזיגה לא היה ברמת קרם לזילוף. כדי לוודא שהוא אכן יהפוך למוס הוספתי מעט ג׳לטין. המוסים נראים טוב אם כי טרם טעמתי?. רציתי לקשט אותם קצת וחשבתי אולי על ציפוי מרנג איטלקי. האם מתאים לדעתך? או שיש לך המלצה לקישוט אחר? המוסים מאוחסנים בצנצנות מתוקות.
    תודה ?

    • שמח במטבח ב- 30 בספטמבר 2017 בשעה 16:08

      הי מיכל
      כמובן שכל המרה לפרווה תופסת ואני בטוחה שהמרה בקרם קוקוס נתנה למוס טעם נפלא.
      לגבי ציפוי מרנג איטלקי – בעקרון יתאים, אבל נראה לי שהמרקמים יהיו דומים למדי (שכבת מוס רכה ומעליה שכבת מרנג רכה), מה גם שמרנג איטלקי זה משהו מתוק מאוד ולכן אולי הייתי הולכת על משהו אחר.
      מבחינת המלצות לקישוט – לא חסרים – החל מנשיקות וקישוטי שוקולד מוכנים, פירורי עוגיות, שבבי קרמל ועוד.

השאר תגובה