שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

עוגת תפוזים חורפית ומפנקת

"חורף. השמש נעלמת בחורף. וגשם מטפטף על העורף. חורף. וקר…" השיר הזה מתנגן לי בראש בכל חורף מאז ששמעתי אותו לראשונה בפסטיגל בשנת 1982 (כשהייתי בת 5..) והיום אני שרה אותו לגוזלים בכל יום גשום.

לא אסתיר את סלידתי מהעונה הקרה. קיץ זו העונה שלי, כשהשמיים כחולים, חם ונעים בחוץ (ממילא בשרב כולנו במזגן), מחשיך מאוחר, יש מלא פירות קיץ נפלאים ואפשר ללבוש שמלות. אבל מה לעשות שאי אפשר לעצור את עונות השנה, וכיום אנחנו מצויים בשיאו של החורף..

אז אם כבר חורף, וגשם וקר, לפחות נמצה את פירות העונה ונכין מהם עוגה נהדרת שפשוט מושלמת עם כוס תה חם. עוגה שכוללת תפוזים שלמים שבושלו מעט ואז נטחנו עם הקליפה (כן, כולל הקליפה!). התוצאה ארומטית מאוד תפוזית ועם מרקם נהדר..

DSC_5015 - עותקלעוגה הזאת התוודעתי כאשר פירסמה אותה הקונדיטורית הכה מוכשרת רות אוליבר במגאזין "על השולחן". הכנתי והתלהבתי מאוד ומאז היא נכנסה למחברת המתכונים המוצלחים שלי (ומזל שכך, כיוון שלקראת פרסום המתכון ניסיתי לאתר אותו ברשת ולא הצלחתי).
לרות יש קילומטראז ארוך כשף קונדיטורית וכמתכונאית, ומתכונים רבים שפורסמו על ידה במרוצת השנים ראו אור ב"על השולחן". מהכרותי עם רות, ואם לשפוט לפי כמות המתכונים שהוצאו על ידה עד כה והעוגות היפייפיות שבהן היא משתפת בדף הפייסבוק שלה, אין ספק שמדובר באשה שחיה ונושמת את המטבח, ואהבתה לאפיה ניכרת היטב בעשייה שלה. אם לא די בעובדה שאנחנו חולקות את אותו שם פרטי, הרי שהשנה גיליתי שאנחנו חולקות דבר מה נוסף – כיוון שלאחר שפורסמה צמת השמרים שלי התברר לי שגם רות הכינה בעבר צמה משלה (בגירסה קצת שונה, עם בצק אחר ומלית שוקולד ששולבה עם טבלת השוקולד). היה מדהים לגלות איך כל אחת לקחה את הצמה לכיוון אחר (אני לשילוב ה"באונטי" של הקוקוס והשוקולד ורות לחגיגת שחיתות שוקולדית) 🙂

וחזרה לעוגה שלנו – כאמור, מדובר בעוגת תפוזים, ועל מנת להפוך אותה לחגיגית יותר החלטתי להוסיף לה קישוט של פרוסות תפוזים מקורמלות, שנאפות מתחתית העוגה ומתגלות כשהופכים אותה לצלחת ההגשה.
הקישוט הזה אינו חובה והעוגה יוצאת נהדר גם בלעדיו, כך שלשיקולכם אם להכין אותו או לא. בכל מקרה, אתם חייבים לנסות את העוגה הזאת, כי אחריה לא תרצו להכין עוגות תפוזים אחרות.

DSC_4921 - עותק

החומרים:
לעוגה:
2 תפוזים שלמים בגודל בינוני (כ- 400 גר')
4 ביצים
כוס (240 גר') סוכר
3/4 כוס שמן צמחי (סויה, קנולה, חמניות וכו')
6 כפות (50 גר') קורנפלור
כוס (140 גר') קמח רגיל
שקית (100 גר') קוקוס

לעיטור פרוסות התפוזים המקורמלות (לא חובה אבל בעיני ממש תורם):
1/2 כוס (100 גר') סוכר לבן
25 גר' חמאה (לא חובה, למי שרוצה מתכון פרווה)
2 תפוזים בינוניים פרוסים לפרוסות דקות

ההכנה:
מבשלים את התפוזים בשלמותם במים רותחים במשך כרבע שעה עד שהם רכים.

בזמן שהתפוזים מתבשלים מכינים את התחתית עם פלחי התפוז המקורמלים (שבעצם תהיה החלק העליון של העוגה לאחר האפיה):

מניחים במחבת או בסיר קטן את הסוכר והחמאה ומתחילים בהמסה.
פשוט נותנים לסוכר להתמוסס לאט לאט, בלי לערבב עם כף. לאחר כמה דקות תראו שהסוכר מתחיל להתקרמל בקצוות ובשלב זה מותר קצת לטלטל את המחבת עם הידית ולאפשר לקרמל להתפשט. שימו לב ערבוב עם כף  עלול ליצור גושי קרמל אז נסו להתגבר על האימפולס לעשות זאת (ואני מדברת מניסיון..).
למי שרוצה לוותר על החמאה, מכל סיבה שהיא, אין שום בעיה, ואפשר להסתפק בקרמל שמכינים מסוכר בלבד. רק חשוב לשים לב לסוכר במהלך הקירמול שלא יישרף. במצב זה אפשר להוסיף לסוכר מעט מים וזה יקל קצת על תהליך הקירמול.

DSC_4895

כאשר כל הסוכר נמס, וגם החמאה, אפשר לערבב מעט עם מרית.
ברגע שהכל מתקרמל ומקבל צבע ענברי יפה פשוט מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפיה (חשוב מאוד לרפד אחרת הכל יידבק לתחתית התבנית).
שימו לב שבגלל שהקרמל שלנו כולל חמאה הוא קצת יותר סמיך וכאשר אנחנו מעבירים אותו לתבנית הוא מתקרר די מהר ומתקשה – וזה בסדר. אנחנו הולכים לאפות את כל המתוק הזה ובמהלך האפיה הוא יתחמם ויחזור למצבו הנוזלי.

DSC_4904

לשכבת התפוזים פשוט חותכים את התפוזים שלנו לפרוסות דקות עד כמה שאפשר (משהו כמו חצי סנטימטר בעובי)

oranges

בוחרים את הפרוסות היפות מבין אלה שקיבלנו ומסדרים אותן בצפיפות מעל הקרמל, כאשר הצד הכי יפה יהיה כלפי מטה (זכרו שאנו הופכים את העוגה)

DSC_4907

ועכשיו חוזרים לתערובת העוגה:

מחממים את התנור ל- 180 מעלות בטורבו.

בקערת המיקסר מניחים את הביצים והסוכר ומקציפים עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.

DSC_4902

במקביל, ולאחר שהתפוזים התקררו מעט ואפשר לגעת בהם חותכים אותם לחתיכות שניתן להכניס למעבד מזון

DSC_4889

טוחנים את התפוזים בכמה פולסים עד לקבלת חתיכות קטנות, אל תטחנו עד דק כי ממילא עוד מעט נוסיף עוד חומרים ונטחן שוב. וגם כיף להרגיש קצת חתיכות קטנות בעוגה עצמה.

DSC_4892

מוסיפים לתפוזים את השמן, הקמח, הקורנפלור והקוקוס וטוחנים שוב לקבלת תערובת אחידה.

DSC_4914

מוציאים מקערת מעבד המזון את הסכין, מוסיפים שליש מקצף הביצים לתערובת התפוזים ומערבבים בתנועת קיפול. המטרה של שלב זה היא לאוורר את תערובת התפוזים הכבדה כדי שאפשר יהיה לאחד אותה עם תערובת הביצים האוורירית.
אם הקערה שלכם היא של מג'ימיקס או של חברה אחרת (שבה אחרי שמוציאים את הסכין ישנו חלל שלא מאפשר לערבב את התערובת) פשוט מעבירים לקערה נפרדת (וכן.. המתכון הזה מלכלך יותר כלים מהמתכונים הרגילים שלי אבל הוא לגמרי שווה את זה).

DSC_4915

ועכשיו – מאחדים בין שתי התערובות – מעבירים את תערובת התפוזים לקערת המיקסר ומערבבים בתנועת קיפול עד שמתקבלת תערובת אחידה.

DSC_4917

יוצקים את תערובת העוגה לתבנית המרופדת בתפוזים ומכניסים לתנור לאפיה של 40-50 דקות עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא עם פרורים יבשים יחסית.

DSC_4918

לאחר הוצאת העוגה מהתנור מעבירים בעדינות סכין דקה מסביב לדפנות התבנית כדי להפריד את העוגה מהדפנות, פותחים את הקפיץ ומעבירים את העוגה לצלחת הגשה. כל שנשאר זה להסיר את נייר האפיה מהתחתית, להתפעל משכבת התפוזים המקורמלים היפה ולהתאפק שהעוגה תתקרר קצת ואפשר יהיה לפרוס ממנה פרוסות ולהפנק עם כוס תה חם.

חורף חמים ונעים לכולכם 🙂
ואם אהבתם, אתם מוזמנים לבקר גם בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי מהן העוגות האהובות עליכם בחורף. אני תמיד שמחה לקבל מכם תגובות, אז לא להתבייש – ספרו 🙂

DSC_4938

 

 

 

16 תגובות על “עוגת תפוזים חורפית ומפנקת

  1. רותי
    28 בינואר 2016

    תודה על ההסבר המפורט, אנסה.

  2. מיכל
    28 בינואר 2016

    אפשר לא להשתמש בקוקוס?
    מאד לא אוהבת.
    ניתן להחליף במשהו אחר?

    • שמח במטבח
      29 בינואר 2016

      אני חושבת שאפשר להמיר בכמות זהה של סולת או קמח (לא ניסיתי להחליף). הקוקוס לא מורגש בעוגה.

  3. איילת
    29 בינואר 2016

    בדיוק בזמן שאני חושבת איזה עוגה להכין לשבת

  4. ליאת
    30 בינואר 2016

    נשמע מעולה. נהנית מאוד מהבלוג והכתיבה שלך
    אם אני מעדיפה לאפות באינגליש-האם חלוקת הבלילה לשתי תבניות תספק עוגות גבוהות או להכפיל תערובת ב-1.5?
    תודה ושבת חמימה

    • שמח במטבח
      31 בינואר 2016

      תודה רבה ליאת 🙂
      הכמות תספיק לשתי תבניות אינגליש ובהחלט יצאו עוגות בגובה התבנית (אם לא יותר מכך).

      • ליאת
        31 בינואר 2016

        המון תודה

  5. פנינה
    31 בינואר 2016

    הי רות,
    העוגה נראית מבטיחה מאוד וכמובן שאכין אותה, אני מקווה שבהצלחה.
    שאלתי:
    האם מבשלים את כל 4 התפוזים בשלמותם עם הקליפה יחד גם עבור התחתית (שהופכת לעילית) וגם עבור העוגה עצמה?
    תודה רבה.

    • שמח במטבח
      31 בינואר 2016

      בעקרון צריך לבשל רק את 2 התפוזים שטוחנים לעוגה, אבל אין בעיה לבשל גם את השניים שישמשו לקישוט (לא חובה) – זה רק ירכך אותם.

  6. פנינה
    1 בפברואר 2016

    תודה רבה.

  7. מגי
    3 בפברואר 2016

    היי רות
    לפרווה כדאי לשים מחמאה בקרמל או עדיף בלי כלום?

    • שמח במטבח
      3 בפברואר 2016

      הי מגי,
      אני לא אוהבת את הטעם של מרגרינה ולכן עדיף להכין קרמל ולהניח עליו את התפוזים

  8. ליאת
    4 בפברואר 2016

    אין אבקת אפיה בעוגה?

    • שמח במטבח
      4 בפברואר 2016

      כשיש צורך באבקת אפיה אני מציינת זאת במתכון

      • ליאת
        5 בפברואר 2016

        היי רות
        אפיתי היום את העוגה-שני אינגלשקייק ועוד כמה קאפקייקס.
        הטעם יוצא קצת מריר-משערת שזה בגלל נוכחות הקליפה והחלק הלבן.
        זה אמור להיות מריר-מתוק?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 28 בינואר 2016 על ידי ותויגה , , , , .