פלפל ממולא
לכל אחת ואחד יש ארסנל של מאכלי ילדות שרק המחשבה עליהם גורמת להזכר בגעגוע וממש לדמיין את הטעם והריח שלהם. אחד המאכלים האלה עבורי הוא פלפל ממולא של אמא שלי. הכי טעם ילדות שלי.
את הפלפלים ממולאים האלה היא מכינה עד היום, עם התיבול והטעמים המיוחדים שלה. ועד היום כשאני מגיעה להורים שלי ויש סיר של פלפלים ממולאים על הכיריים אני מרגישה כמו הילדה הקטנה שהייתי, שחוזרת הביתה מבית הספר ביום גשום לארוחה הזו שמחממת לי את הלב והבטן.
אז כמובן שרציתי להנציח את המתכון הנהדר הזה ואת טעם הילדות שלי ולהעלות אותו פה לבלוג שכולכם תהנו ממנו.
פלפל ממולא של אימא
את המתכון לפלפל הממולא של אמא שלי רשמתי מפיה כבר לפני 20 שנה במחברת המתכונים שפתחתי כשעברתי לגור בדירה שכורה משלי. אי שם בתחילת שנות העשרים שלי. ואני כל כך שמחה שעשיתי זאת כי ככה הוא נשמר לי בדיוק כמו שהוא.
השתדלתי להשאיר את המתכון במתכונת המקורית שלו והשינויים שלי הם די מינוריים. ויתרתי על אבקת מרק העוף שבעבר לא היה תבשיל בלעדיה. השתמשתי בשמן זית במקום שמן רגיל. ואת העגבניות החתוכות במילוי החלטתי להמיר בעגבניות המשומרות האיטלקיות של Pomì . כי אם בעבר היו לנו פה עגבניות "עם טעם של עגבניות" היום הטעמים שלהן אחרים. חלשים יותר. ולכן בכל המתכונים שלי אני משתמשת בשימורי העגבניות האיטלקיות. הטעמים שלהם חזקים יותר ותכלס גם נוח יותר להשתמש בהן כשהן כבר חתוכות עבורי (חוסך לי עבודה במטבח 🙂 ).
החומרים לכ-20 פלפלים ממולאים:
לפלפלים ולמילוי:
20 פלפלים שלמים – רצוי אדומים אבל אפשר לשלב כמה צבעים
כוס וחצי אורז לבן [אני משתמשת באורז פרסי]
1/2 קילו בשר טחון [לגירסה צמחונית/טבעונית ניתן להחליף בתערובת של פטריות ואגוזים]
2 בצלים מגוררים דק
2 שיני שום כתושות
חופן פטרוזיליה קצוץ דק
כוס וחצי או פחית עגבניות חתוכות דק – השתמשתי באלה של Pomì
2 כפות רסק עגבניות – השתמשתי ברסק של Pomì שמגיע בשפופרת
2 כפות רכז רימונים
2 כפות שמן זית
כפית כורכום
כפית בהרט
מלח ופלפל לפי הטעם
לרוטב:
2 כוסות מים חמים
3 כפות רסק עגבניות
כוס וחצי / פחית עגבניות חתוכות דק
חצי כפית כורכום
2 כפות רכז רימונים
מלח ופלפל לפי הטעם
3 עגבניות פרוסות לריפוד הסיר
פלפל ממולא – הכנת המילוי:
מבשלים את האורז בהרבה מים עם כף מלח עד שהוא במרקם "אל דנטה" – או בקיצור עד שהוא חצי מוכן. מסננים ומשאירים להגרת נוזלים.
בקערה מערבבים את הבשר, הבצל, הפטרוזיליה, העגבניות הקצוצות, רסק העגבניות, השום, השמן, והתבלינים עד שהתערובת אחידה.
מוסיפים לתערובת את האורז ומערבבים היטב עד שכל התערובת מכילה את כל החומרים.
מכינים את הסיר למילוי על ידי הנחת פרוסות של עגבניות על התחתית שלו. זה טריק נהדר של אמא שלי שגם מוסיף טעם ומרקם לרוטב ובעיקר שומר שהפלפלים שבתחתית הסיר לא ייחרכו.
חותכים לכל פלפל "מכסה". מנקים מגרעינים בתוך הפלפל ובמכסה ומתחילים למלא. אני סידרתי את הפלפלים בסיר כך שמילאתי אותם ישירות לתוכו, אבל אפשר גם למלא את הפלפלים על קרש החיתוך ולסדר אותם אחר כך בסיר בכמה שכבות. ככה אמא שלי היתה מכינה.
במקרה הזה הכנתי את הפלפלים בשני סירים נפרדים ובשכבה אחת פשוט כי העדפתי ללכת על ההגשה היותר פוטוגנית 🙂
את הפלפלים ממלאים עד לא יותר מ- 3/4 מהגובה שלהם. זכרו שבבישול האורז תופח עוד ומפלס המילוי בתוך הפלפלים יעלה. ממשיכים ככה עם הפלפלים עד שהמלית שלכם נגמרת. כאמור, אפשר בסיר אחד בכמה שכבות או בסיר שטוח או בכמה סירים.
שימו לב שחשוב לסדר את הפלפלים בסיר שאפשר יהיה לסגור את המכסה שלו עליהם כשהם מכוסים.
פלפלים ממולאים – הכנת הרוטב
מה עושים אם נגמרים הפלפלים או שרוצים לגוון עם הירקות למילוי?
אמא שלי אומרת שאם נגמרים הפלפלים תמיד אפשר למלא את העודפים בעגבניה או בבצל (חורצים אותו לאורכו וממלאים בעדינות את הגלדים) או כמובן להכין כרוב ממולא (מקפיאים את הכרוב ואז בהפשרה קל להפריד את העלים שלו). או שפשוט שמים את המלית בשקית בישול ומחוררים אותה.
פה בתמונה תוכלו לראות את הפלפלים שסידרתי בתבנית מלבנית. תודו שזה נראה כל כך יפה ככה.
פלפל ממולא: מכינים את הרוטב
הכנת הרוטב היא הכי פשוטה – מערבבים את כל החומרים בקנקן או קערה גדולה.
את הרוטב יוצקים בעדינות לסיר של הפלפלים, גם בין הפלפלים וגם קצת לתוך הפלפלים הממולאים. הרוטב הזה רק יעשה להם טוב ויספק לאורז את המים הדרושים לו כדי להתנפח עוד קצת בבישול.
הרוטב צריך להגיע לבערך חצי מגובה הפלפלים.
פלפל ממולא: ועכשיו – לבישול!
כאמור, את המילוי עשינו כשהסיר כבר על הכיריים, אז נותר לסגור לפלפלים את המכסים, לכסות את הסיר במכסה שלו ולהביא את הרוטב לרתיחה. לאחר מכן מנמיכים את החימום לעוצמה שבה הרוטב מבעבע אבל לא גולש ושהתחתית לא תישרף וממשיכים לבשל לפחות שעה, ואמא שלי אומרת: כמה שעות וכמה שיותר.
הפלפלים מוכנים כשהם כבר מתרככים והמלית שלהם מבושלת לחלוטין. כל הבית כבר מתמלא בריח הכי מגרה וטעים בעולם והילדים כבר מגיעים לבדוק מה יש לאכול ומתי אוכלים 🙂
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג. אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות או בקבוצת הפייסבוק שלי. הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!
פלפל ממולא
מצרכים:
לפלפלים ולמילוי
- 20 פלפלים
- 1.5 כוסות אורז לבן
- 500 גרם בשר טחון
- 2 בצלים מגוררים דק
- 2 שיני שום כתושות
- חופן פטרוזיליה קצוצה דק
- 1.5 כוסות עגבניות חתוכות דק משומרות
- 2 כפות רסק עגבניות
- 2 כפות רסק רימונים
- 2 כפות שמן זית
- כפית כורכום
- כפית בהרט
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 3 עגבניות פרוסות לריפוד תחתית הסיר
לרוטב
- 2 כוסות מים חמים
- 3 כפות רסק עגבניות
- 1.5 כוסות עגבניות חתוכות דק משומרות
- 0.5 כפית כורכום
- 2 כפות רכז רימונים
- מלח ופלפל
הוראות הכנה:
- מבשלים את האורז בסיר עם הרבה מים וכף מלח עד שהוא חצי מבושל (אל דנטה) ומסננים ממים
- מערבבים בקערה את יתר חומרי המילוי ולאחר מכן מוסיפים את האורז ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
- מסדרים בתחתית הסיר את פרוסות העגבניות ועליהן מסדרים את הפלפלים לאחר שחתכנו מהם את ה"ראש" והסרנו מתוכם את הגרעינים.
- ממלאים כל פלפל עד לשלושת רבעי גובה במלית.
- מכינים את הרוטב - מערבבים בקנקן או בקערה גדולה את כל חומרי הרוטב.
- מעבירים את הפלפלים לסיר ויוצקים מסביבם ומעט לתוכם את הרוטב. מכסים את הפלפלים ב"מכסה" שלהם (החלק העליון שחתכנו כדי למלא אותם).
- שימו לב שאפשר לבשל את הפלפלים בשכבה אחת או לסדר אותם בכמה שכבות בסיר כשהם כמובן עם ה"מכסה" שלהם.
- מחממים את הפלפלים על אש גבוהה יחסית עד שהרוטב מתחיל לרתוח. מנמיכים את האש ומבשלים במשך לפחות שעה ורצוי כמה שעות עד שהפלפלים רכים והמלית מבושלת לגמרי.
תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth
המתכון נכתב בשיתוף Pomì
20 פלפלים ???
כן. זו הכמות שיצאה לי. אם כבר מכינים מכינים סיר גדול 🙂
שלום!
מדוע כל כך מעט מים?! איך זה אמור להגיע לפחות למחצית גובה הסיר?
תודה!
בסיר שלי המים הגיעו למחצית גובה הסיר וגם הכנסתי קצת מים לפלפלים עצמם. כמובן שבבישול הכל יכול להשתנות לפי גודל הסיר, גודל הפלפלים וכו'. מה שחשוב זה למלא עד חצי מהגובה.
רסק רימונים ופלפל ממולא של ארמא לא הולך ביחד…..
חח מי שמע על רסק או רכז רימונים עד לפני 5 שנים
בכל הכבוד, נאוה, אמא שלי פרסיה ומבשלת עם רכז רימונים כבר שנים רבות ואת הפלפלים הממולאים האלה אני אוכלת כבר מעל ל 40 שנה, אז אולי את לא שמעת על זה אבל זה קיים במטבחים רבים ממזמן.
ואני מבינה גם שאת חושבת שאת יודעת הכי טוב מה הולך עם מה, אבל אולי אם תנסי יחד תגלי שזה טעים בטירוף.
את כמובן מוזמנת להכין בלי רכז רימונים.