עוגת עקיצת הדבורה

כמדי שנה, גם השנה ניסיתי לחשוב על מתכונים שווים, מיוחדים, מעניינים ולא מסובכים יתר על המידה שימתיקו לנו את החג. הספקתי לשמחתי להכין כמה וכמה מתכונים חגיגיים אבל ממש ממש דגדג לי להכין את עוגת עקיצת הדבורה עד שלא יכלתי יותר להתאפק והנה היא מובאת בפניכם.

עקיצת הדבורה היא עוגה שנקראת במקור ביננשטיך (תוכלו לקרוא עליה עוד קצת כאן), ומשמה אתם כבר יכולים להבין שמדובר בעוגה גרמנית אשכנזית אסלית :-). על פי אחת הגירסאות, העוגה הזו משכה אליה דבורה שעקצה את האופה שרקח אותה ומכאן ניתן לה שמה.

עוגת עקיצת הדבורה

אז אודה שאני לא טעמתי אותה בחיי בבית הפרסי שלי והתוודעתי אליה רק כשהתבגרתי. אבל כשטעמתי פשוט התאהבתי. שילוב נפלא של דבש, שמרים ושקדים וכשמוסיפים לה את הקרם זו בכלל חגיגה.

לכן שמחתי להכין אותה במסגרת פרוייקט חגיגי של יד מרדכי  שנקרא #שנהתודה ושבמסגרתו אנחנו בעצם אומרים תודה לחקלאים ולטבע, וגם מפרגנים ומודים לאנשים אהובים.

את העוגה שלי אני מקדישה לחברתי המוכשרת אפרת ליכטנשטט בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום" שהוציאה לא מזמן ספר מקסים ושאני מאחלת לה מכל ליבי שתהיה לה שנה נפלאה ומוצלחת.

עקיצת הדבורה

החומרים לתבנית בקוטר 22-24 ס"מ 

עוגת שמרים עשירה

350 גר' (2.5 כוסות) קמח לבן (אם בא לכם להשקיע תכינו עם קמח לחלה)
כף שמרים יבשים
75 גר' חמאה רכה [נטורינה/מחמאה/שמן קוקוס בגירסת פרווה]
50 גר' (2 כפות וחצי) דבש
2 ביצים
1/2 – 1/4 כוס חלב (להתחיל מרבע כוס ראו הסבר במתכון) [מים בגירסת פרווה]
חצי כפית מלח

ציפוי שקדים 

65 גר' (1/3 כוס)  סוכר לבן
85 גר' (1/4 כוס) דבש
75 גר' חמאה  [נטורינה/מחמאה/שמן קוקוס בגירסת פרווה]
30 מ"ל (2 כפות) שמנת מתוקה [שמנת צמחית בגירסת פרווה]
100 גר' שקדים מולבנים פרוסים
כפית תמצית וניל

קרם מסקרפונה ומייפל 

200 גר' (מיכל) גבינת מסקרפונה בטמפרטורת החדר
250 מ"ל (מיכל) שמנת מתוקה
2 כפות אבקת סוכר
2 כפות סירופ מייפל
כפית תמצית וניל איכותית

**בגירסת פרווה מכינים קרם וניל מ 2 שמנת צמחית ושקית אינסטנט פודינג

סירופ סוכר

100 גר' (1/2 כוס) סוכר
1/2 כוס מים
2-3 כפות אמארטו (ליקר שקדים) או כל ליקר אחר שאוהבים

עקיצת הדבורה צילום צד

עוגת השמרים

בקערת המיקסר מניחים את הקמח והשמרים ומערבבים עם כף. מוסיפים מעל את כל יתר הרכיבים (חמאה רכה, דבש, ביצים, רבע כוס חלב והמלח) ומערבלים. אם רואים שהבצק יבש מעט מוסיפים עוד קצת חלב. לי למשל יצא להשתמש בשליש כוס חלב.

חומרים לעוגת שמרים

כפי שרואים בתמונה שמתחת, הבצק מוכן כשהוא מתלכד סביב הוו ונפרד מדפנות הקערה. זה יקרה אחרי כ 5 דקות של ערבול. הבצק צריך להיות רך וגמיש ולא כל כך דביק.

הכנת בצק שמרים

מכסים את הבצק ונותנים לו תפיחה של לפחות שעה-שעתיים עד שיכפיל את הנפח שלו. אם רוצים להכין את העוגה בשלבים אפשר לתת לבצק לתפוח במשך חצי שעה בטמפרטורת חדר ואז לכסות בניילון נצמד ולהעביר למקרר ללילה.

לאחר שהבצק תפח מוציאים מהקערה, מכדררים אותו לעיגול כאשר מנסים לדאוג שהחלק העליון שלו יהיה חלק ויפה ומניחים על תבנית עגולה, רצוי שתהיה מרופדת בתחתית בנייר אפיה.

נותנים לבצק לתפוח למשך שעה נוספת ובזמן הזה מכינים את ציפוי השקדים.

בצק שמרים בתפיחה

ציפוי שקדים

בסיר קטן מערבבים  את החמאה, הסוכר, הדבש והשמנת עד שהם מתחילים לבעבע. מוסיפים את השקדים, מערבבים בעדינות ומבשלים עוד 2-3 דקות.

החומרים לציפוי השקדים

מסירים את תערובת השקדים מהאש ונותנים לה להתקרר מעט כדי שנוכל לפזר אותה יפה על בצק השמרים. אגב, אני ממליצה לכם לגנוב טעימה ממנה אחרי שהיא מתקררת. היא ממש טעימה (אבל לא להגזים, זה לעוגה!)

ציפוי שקדים

כשהתערובת הצטננה ובצק השמרים תפח יפה, מעבירים בעדינות – כף אחרי כף – את תערובת השקדים אל מעל הבצק.

ובאמת, תהיו הכי עדינים שיש כי אם תשימו כמות היא תהיה כבדה ותפיל את הבצק.

שימו לב שכדאי להניח את התבנית מעל תבנית תנור ולא על הרשת. פשוט כי התערובת של השקדים נמסה קצת באפיה ויכולה בכיף לנזול מהתבנית. אז אם לא בא לכם לנקות את התנור לחג מתערובת דביקה (אם כי טעימה) פשוט תדאגו לאפות מעל תבנית תנור.

עקיצת הדבורה נכנסת לתנור

את העוגה אופים במשך כחצי שעה בחום של 180 מעלות עד שהשקדים שחומים, העוגה תופחת יפה במהלך האפיה וקצת תרד לאחר מכן. המלצה שלי, תשאירו אותה בתנור הכבוי עוד איזה שעה כדי שהמרכז שלה לא ישקע.

עוגת עקיצת הדבורה חמה מהתנור

מניחים לעוגה להתקרר טוב טוב. אם רוצים אפשר להכין את השלב הזה יום או יומיים קודם ורק בהמשך, לפני ההגשה למלא ולהגיש.

סירופ סוכר

כן, כן, זה נראה ניג'וס שצריך להכין עוד שלב, אבל מבטיחה לכם שזה צ'יק צ'ק ושחשוב להכין את הסירופ.

שימו לב שבבצק עצמו אין המון דבש והוא במתיקות מעודנת. הסירופ יתן לו עוד מתיקות, ירכך אותו עוד קצת ויקל על הפריסה שלו.

את הסיפור מכינים על ידי הרתחת הסוכר, המים והליקר. נותנים לו קצת לבעבע עד שמסמיך וזהו. קלי קלות!

כשהעוגה הצטננה, והסירופ מוכן פורסים את העוגה לשניים ומורחים את המחצית התחתונה בסירופ הסוכר. אני גם מרחתי על החלק העליון של העוגה (זה עם השקדים) עוד טיפה סירופ סוכר, שיחלחל מלמעלה וירטיב קצת גם את החלק העליון.

הברשת העוגה בסירופ סוכר

ואחרון חביב – קרם המסקרפונה 

חשוב לי לציין שבמתכונים המקוריים לעוגה משתמשים בקרם פטיסייר (לחצו על הטקסט ותגיעו למתכון שלי שתמיד מצליח).

אבל… הפעם החלטתי להכין קרם מסקרפונה גם כי הרבה יותר קל להכין אותו (ומספיק עבדנו על בצק השמרים וציפוי השקדים) וגם כי הוא מאוד יציב ויחזיק יפה את החלק העליון של העוגה בלי שיהיו לכם נזילות של קרם בגלל הכובד שלו.

הכנת הקרם היא קלי קלות. רק חשוב להשתמש במסקרפונה שהוצאנו מראש מהמקרר.

שמים בקערת המיקסר את כל הרכיבים ומקציפים עד שמתקבל קרם יציב. המייפל, אגב מוסיף פה עדינות לטעם. אם לא בא לכם מייפל אין בעיה להשתמש בדבש או לוותר על שניהם ולהכין בלי (הכל טעים).

אם אתם כמוני ושכחתם להוציא אותה מראש – תערבלו את המסקרפונה במיקסר למשך דקה או שתיים שתתרכך ואז תוסיפו את יתר המרכיבים.

החומרים לקרם מסקרפונה עם מייפל של יד מרדכי

את הקרם מעבירים לשק זילוף ומזלפים בתלוליות על השכבה התחתונה של עוגת השמרים אחרי שהברשנו אותה בסירופ סוכר.

כל שנשאר זה להניח בזהירות את החצי השני של העוגה ולהגיש.

אם רוצים אפשר להכין את העוגה מראש ולשמור אותה מכוסה היטב. את המילוי אני ממליצה להכין לפני ההגשה כדי שהעוגה תישמר בטמפרטורת החדר ותהיה ככה רכה יותר (עוגת שמרים מקרור תמיד קצת יותר נוקשה ואי אפשר לחמם עם הקרם)

אז זוהי הגירסה שלי לעוגת עקיצת הדבורה . קצת דורשת השקעה אבל לגמרי שווה את המאמץ.

שתהיה לכולכם שנה טובה ומוצלחת.

מחפשים עוד מתכונים לחג? אל תפספסו את קטגוריית ראש השנה בבלוג

עוגת עקיצת הדבורה עם דבש ומייפל של יד מרדכי

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.

אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות.  הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

המתכון פותח בשיתוף יד מרדכי

עקיצת הדבורה 1

‏5 תגובות

  1. עדי ראו ב- 29 בספטמבר 2019 בשעה 9:11

    מה אפשר לשים במקום ליקר שקדים? תודה

    • שמח במטבח ב- 4 באוקטובר 2019 בשעה 15:13

      כל ליקר שאוהבים או לא לשים בכלל ליקר

  2. רבקה ב- 29 בספטמבר 2019 בשעה 11:03

    אם אין מייפל אפשר דבש או סילאן

  3. יוכי בן שטרית ב- 12 באוקטובר 2019 בשעה 3:15

    העוגה נראת מעולה

השאר תגובה