עוגת עקיצת הדבורה

כמדי שנה, גם השנה ניסיתי לחשוב על מתכונים שווים, מיוחדים, מעניינים ולא מסובכים יתר על המידה שימתיקו לנו את החג. הספקתי לשמחתי להכין כמה וכמה מתכונים חגיגיים אבל ממש ממש דגדג לי להכין את עוגת עקיצת הדבורה עד שלא יכלתי יותר להתאפק והנה היא מובאת בפניכם.

עקיצת הדבורה היא עוגה שנקראת במקור ביננשטיך (תוכלו לקרוא עליה עוד קצת כאן), ומשמה אתם כבר יכולים להבין שמדובר בעוגה גרמנית אשכנזית אסלית :-). על פי אחת הגירסאות, העוגה הזו משכה אליה דבורה שעקצה את האופה שרקח אותה ומכאן ניתן לה שמה.

עוגת עקיצת הדבורה

אז אודה שאני לא טעמתי אותה בחיי בבית הפרסי שלי והתוודעתי אליה רק כשהתבגרתי. אבל כשטעמתי פשוט התאהבתי. שילוב נפלא של דבש, שמרים ושקדים וכשמוסיפים לה את הקרם זו בכלל חגיגה.

לכן שמחתי להכין אותה במסגרת פרוייקט חגיגי של יד מרדכי  שנקרא #שנהתודה ושבמסגרתו אנחנו בעצם אומרים תודה לחקלאים ולטבע, וגם מפרגנים ומודים לאנשים אהובים.

את העוגה שלי אני מקדישה לחברתי המוכשרת אפרת ליכטנשטט בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום" שהוציאה לא מזמן ספר מקסים ושאני מאחלת לה מכל ליבי שתהיה לה שנה נפלאה ומוצלחת.

עקיצת הדבורה

החומרים לתבנית בקוטר 22-24 ס"מ 

עוגת שמרים עשירה

350 גר' (2.5 כוסות) קמח לבן (אם בא לכם להשקיע תכינו עם קמח לחלה)
כף שמרים יבשים
75 גר' חמאה רכה [נטורינה/מחמאה/שמן קוקוס בגירסת פרווה]
50 גר' (2 כפות וחצי) דבש
2 ביצים
1/2 – 1/4 כוס חלב (להתחיל מרבע כוס ראו הסבר במתכון) [מים בגירסת פרווה]
חצי כפית מלח

ציפוי שקדים 

65 גר' (1/3 כוס)  סוכר לבן
85 גר' (1/4 כוס) דבש
75 גר' חמאה  [נטורינה/מחמאה/שמן קוקוס בגירסת פרווה]
30 מ"ל (2 כפות) שמנת מתוקה [שמנת צמחית בגירסת פרווה]
100 גר' שקדים מולבנים פרוסים
כפית תמצית וניל

קרם מסקרפונה ומייפל 

200 גר' (מיכל) גבינת מסקרפונה בטמפרטורת החדר
250 מ"ל (מיכל) שמנת מתוקה
2 כפות אבקת סוכר
2 כפות סירופ מייפל
כפית תמצית וניל איכותית

**בגירסת פרווה מכינים קרם וניל מ 2 שמנת צמחית ושקית אינסטנט פודינג

סירופ סוכר

100 גר' (1/2 כוס) סוכר
1/2 כוס מים
2-3 כפות אמארטו (ליקר שקדים) או כל ליקר אחר שאוהבים

עקיצת הדבורה צילום צד

עוגת השמרים

בקערת המיקסר מניחים את הקמח והשמרים ומערבבים עם כף. מוסיפים מעל את כל יתר הרכיבים (חמאה רכה, דבש, ביצים, רבע כוס חלב והמלח) ומערבלים. אם רואים שהבצק יבש מעט מוסיפים עוד קצת חלב. לי למשל יצא להשתמש בשליש כוס חלב.

חומרים לעוגת שמרים

כפי שרואים בתמונה שמתחת, הבצק מוכן כשהוא מתלכד סביב הוו ונפרד מדפנות הקערה. זה יקרה אחרי כ 5 דקות של ערבול. הבצק צריך להיות רך וגמיש ולא כל כך דביק.

הכנת בצק שמרים

מכסים את הבצק ונותנים לו תפיחה של לפחות שעה-שעתיים עד שיכפיל את הנפח שלו. אם רוצים להכין את העוגה בשלבים אפשר לתת לבצק לתפוח במשך חצי שעה בטמפרטורת חדר ואז לכסות בניילון נצמד ולהעביר למקרר ללילה.

לאחר שהבצק תפח מוציאים מהקערה, מכדררים אותו לעיגול כאשר מנסים לדאוג שהחלק העליון שלו יהיה חלק ויפה ומניחים על תבנית עגולה, רצוי שתהיה מרופדת בתחתית בנייר אפיה.

נותנים לבצק לתפוח למשך שעה נוספת ובזמן הזה מכינים את ציפוי השקדים.

בצק שמרים בתפיחה

ציפוי שקדים

בסיר קטן מערבבים  את החמאה, הסוכר, הדבש והשמנת עד שהם מתחילים לבעבע. מוסיפים את השקדים, מערבבים בעדינות ומבשלים עוד 2-3 דקות.

החומרים לציפוי השקדים

מסירים את תערובת השקדים מהאש ונותנים לה להתקרר מעט כדי שנוכל לפזר אותה יפה על בצק השמרים. אגב, אני ממליצה לכם לגנוב טעימה ממנה אחרי שהיא מתקררת. היא ממש טעימה (אבל לא להגזים, זה לעוגה!)

ציפוי שקדים

כשהתערובת הצטננה ובצק השמרים תפח יפה, מעבירים בעדינות – כף אחרי כף – את תערובת השקדים אל מעל הבצק.

ובאמת, תהיו הכי עדינים שיש כי אם תשימו כמות היא תהיה כבדה ותפיל את הבצק.

שימו לב שכדאי להניח את התבנית מעל תבנית תנור ולא על הרשת. פשוט כי התערובת של השקדים נמסה קצת באפיה ויכולה בכיף לנזול מהתבנית. אז אם לא בא לכם לנקות את התנור לחג מתערובת דביקה (אם כי טעימה) פשוט תדאגו לאפות מעל תבנית תנור.

עקיצת הדבורה נכנסת לתנור

את העוגה אופים במשך כחצי שעה בחום של 180 מעלות עד שהשקדים שחומים, העוגה תופחת יפה במהלך האפיה וקצת תרד לאחר מכן. המלצה שלי, תשאירו אותה בתנור הכבוי עוד איזה שעה כדי שהמרכז שלה לא ישקע.

עוגת עקיצת הדבורה חמה מהתנור

מניחים לעוגה להתקרר טוב טוב. אם רוצים אפשר להכין את השלב הזה יום או יומיים קודם ורק בהמשך, לפני ההגשה למלא ולהגיש.

סירופ סוכר

כן, כן, זה נראה ניג'וס שצריך להכין עוד שלב, אבל מבטיחה לכם שזה צ'יק צ'ק ושחשוב להכין את הסירופ.

שימו לב שבבצק עצמו אין המון דבש והוא במתיקות מעודנת. הסירופ יתן לו עוד מתיקות, ירכך אותו עוד קצת ויקל על הפריסה שלו.

את הסיפור מכינים על ידי הרתחת הסוכר, המים והליקר. נותנים לו קצת לבעבע עד שמסמיך וזהו. קלי קלות!

כשהעוגה הצטננה, והסירופ מוכן פורסים את העוגה לשניים ומורחים את המחצית התחתונה בסירופ הסוכר. אני גם מרחתי על החלק העליון של העוגה (זה עם השקדים) עוד טיפה סירופ סוכר, שיחלחל מלמעלה וירטיב קצת גם את החלק העליון.

הברשת העוגה בסירופ סוכר

ואחרון חביב – קרם המסקרפונה 

חשוב לי לציין שבמתכונים המקוריים לעוגה משתמשים בקרם פטיסייר (לחצו על הטקסט ותגיעו למתכון שלי שתמיד מצליח).

אבל… הפעם החלטתי להכין קרם מסקרפונה גם כי הרבה יותר קל להכין אותו (ומספיק עבדנו על בצק השמרים וציפוי השקדים) וגם כי הוא מאוד יציב ויחזיק יפה את החלק העליון של העוגה בלי שיהיו לכם נזילות של קרם בגלל הכובד שלו.

הכנת הקרם היא קלי קלות. רק חשוב להשתמש במסקרפונה שהוצאנו מראש מהמקרר.

שמים בקערת המיקסר את כל הרכיבים ומקציפים עד שמתקבל קרם יציב. המייפל, אגב מוסיף פה עדינות לטעם. אם לא בא לכם מייפל אין בעיה להשתמש בדבש או לוותר על שניהם ולהכין בלי (הכל טעים).

אם אתם כמוני ושכחתם להוציא אותה מראש – תערבלו את המסקרפונה במיקסר למשך דקה או שתיים שתתרכך ואז תוסיפו את יתר המרכיבים.

החומרים לקרם מסקרפונה עם מייפל של יד מרדכי

את הקרם מעבירים לשק זילוף ומזלפים בתלוליות על השכבה התחתונה של עוגת השמרים אחרי שהברשנו אותה בסירופ סוכר.

כל שנשאר זה להניח בזהירות את החצי השני של העוגה ולהגיש.

אם רוצים אפשר להכין את העוגה מראש ולשמור אותה מכוסה היטב. את המילוי אני ממליצה להכין לפני ההגשה כדי שהעוגה תישמר בטמפרטורת החדר ותהיה ככה רכה יותר (עוגת שמרים מקרור תמיד קצת יותר נוקשה ואי אפשר לחמם עם הקרם)

אז זוהי הגירסה שלי לעוגת עקיצת הדבורה . קצת דורשת השקעה אבל לגמרי שווה את המאמץ.

שתהיה לכולכם שנה טובה ומוצלחת.

מחפשים עוד מתכונים לחג? אל תפספסו את קטגוריית ראש השנה בבלוג

עוגת עקיצת הדבורה עם דבש ומייפל של יד מרדכי

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.

אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות.  הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

המתכון פותח בשיתוף יד מרדכי

עקיצת הדבורה 1

‏37 תגובות

  1. עדי ראו ב- 29 בספטמבר 2019 בשעה 9:11

    מה אפשר לשים במקום ליקר שקדים? תודה

    • שמח במטבח ב- 4 באוקטובר 2019 בשעה 15:13

      כל ליקר שאוהבים או לא לשים בכלל ליקר

      • גליה שלאין ב- 9 ביוני 2020 בשעה 14:44

        איך שמים שקדים גם בצידי העוגה כפי שיש בתמונה?

        • שמח במטבח ב- 9 ביוני 2020 בשעה 20:24

          את השקדים מניחים על העוגה לפני האפיה ובמהלך האפיה כשהבצק תופח הם מתפרשים גם לצדדים

          • סיגל ב- 18 בספטמבר 2020 בשעה 1:50

            מתכון נפלא. שנה שניה ברציפות!
            עוגה יפה כל כך ומתאימה כל כך לחג. תודה!



          • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:37

            תודה סיגל 🙂 שנה טובה



    • עינב ב- 26 במאי 2020 בשעה 17:30

      במידה ואני רוצה להכין את העוגה מהראש לפני שאני מוסיפה את הקרם ניתן לשמור אותה בחוץ או במקרר?
      ואחרי הכנת כל העוגה כולל הקרם כמה ימים היא נשמרת במקרר ?

      • שמח במטבח ב- 26 במאי 2020 בשעה 17:56

        אין בעיה לשמור את העוגה עצמה מחוץ למקרר אפילו שבוע בתנאי שעטופה היטב ובמקום מוצל.
        אחרי ההכנה היא נשמרת שבוע במקרר (אם לא מתחסלת קודם)

      • גלית ב- 8 בספטמבר 2020 בשעה 17:38

        יש לי שתי שאלות
        הקמח לחלה יש בפנים כבר שמרים..עדיין להוסיף כף שמריפ יבשים?

        העוגה חייבת מקרר? הקרם חלבי

        • שמח במטבח ב- 8 בספטמבר 2020 בשעה 19:10

          אם את משתמשת בקמח שמרים אין צורך להוסיף. שימי לב שבקמח חלה "רגיל" אין שמרים
          לגבי העוגה – את יכולה לשמור מחוץ למקרר ולפני ההגשה לפרוס ולשים את הקרם. אחרי ששמת קרם אני ממליצה לשמור במקרר ולהוציא החוצה שהעוגה תהיה בטמפרטורת החדר שעה שעתיים לפני ההגשה.

  2. רבקה ב- 29 בספטמבר 2019 בשעה 11:03

    אם אין מייפל אפשר דבש או סילאן

    • שמח במטבח ב- 4 באוקטובר 2019 בשעה 14:52

      אפשר בהחלט

      • רחל ב- 18 בספטמבר 2020 בשעה 18:43

        אם אני משתמשת בקמח שמרים ללא גלוטן כשר לפסח זה אפשרי?

        • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:35

          זה לא יצא אותו דבר אבל בעקרון בהחלט אפשרי
          שימי לב שיתכן שכמות הנוזלים תשתנה כי הקמח סופח נוזלים אחרת

  3. יוכי בן שטרית ב- 12 באוקטובר 2019 בשעה 3:15

    העוגה נראת מעולה

  4. רחלי לביא ב- 8 בספטמבר 2020 בשעה 19:23

    האם ניתן בסירופ לשים תמצית רום או עדיף רק מים וסוכר (אם אין ליקר)?

  5. נעה ב- 9 בספטמבר 2020 בשעה 12:28

    שלום,
    אם אני רוצה להכין את העוגה ב2 תבניות אינגלישקייק.
    להכפיל כמויות או שזה יספיק ל2?
    או לאיזה קוטר תבנית עגולה אפשר לחלק ל-2.
    תודה!

    • שמח במטבח ב- 10 בספטמבר 2020 בשעה 8:11

      הי נעה
      זה תלוי בגודל התבנית שלך. יש תבניות חד פעמיות ואז המתכון יהיה ל 3-4 תבניות
      ויש תבניות ממתכת (רב פעמיות) בכל מיני גדלים ואז זה לרוב מספיק ל 2 תבניות אבל אם התבניות שלך קטנות זה יספיק ל 3.

  6. rika ב- 10 בספטמבר 2020 בשעה 15:30

    הי רות
    העוגות שלך תמיד מעלפות וטעימות!!!!!
    שאלה קטונה
    אני יכולה במקום המסקרפונה להשתמש בגבינת שמנת רגילה?
    ואם כן עם אותם מוצרים כמו של המסקרפונה או להוסיף משהו?

    תודה רבה את אלופה!!!!!!

    • שמח במטבח ב- 13 בספטמבר 2020 בשעה 9:10

      בוודאי. מה שאת אוהבת תחליפי אחד לאחד כי שתיהן גבינות עתירות שומן ההבדל הוא בעיקר בחמיצות. אני פשוט פחות אוהבת את החמיצות של הגבינה בעוגה מסוג זה.

  7. שני ב- 17 בספטמבר 2020 בשעה 9:45

    האם ניתן לוותר/ להחליף את 30 מ"ל שמנת מתוקה בתוך קירמול השקדים?

    תודה

    • שמח במטבח ב- 17 בספטמבר 2020 בשעה 10:40

      לא מומלץ, זה חשוב למרקם. אם זה בגלל שיקולי כשרות ממליצה להשתמש בשמנת צמחית

      • נדב ב- 20 בספטמבר 2020 בשעה 8:51

        אני גם רציתי לשאול, לא משיקולי כשרות אלא משיקולי "לא בא לי לפתוח חבילת שמנת מתוקה בשביל 2 כפות ואז להיתקע עם כמות שלא מתאימה לכלום" 😉
        בכל מקרה המתכון נראה מדהים ויחסית סביר במורכבות. אהבתי את הקרם. אחלה רעיון.

        • שמח במטבח ב- 21 בספטמבר 2020 בשעה 18:45

          האמת ששמנת מתוקה עמידה (השחורה של תנובה) נשמרת היטב במקרר גם אחרי שפותחים את המיכל. במשך שבועות אפילו. אז אני משתמשת בה וזה מאוד נוח

  8. אלמונית ב- 17 בספטמבר 2020 בשעה 21:24

    הי
    עשיתי את הבצק עם קמח קסם לחלה של סוגת
    וגם לאחר כמה שעות של התפחה הוא לא תפח,
    זה תופח עוד באפיה? למה זה לא תפח לי?

    • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:39

      זה יתפח, פשוט הבצק הזה קצת יותר כבד ולכן לוקח זמן לתפיחה וגם אז זה לא מגיע לתפיחה מאוד גבוהה.

  9. שירה וייל ב- 17 בספטמבר 2020 בשעה 22:45

    נראה מדהים מדהים רק ש…הצילו הבצק יצא דביק! מה עושים?

    • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:38

      מוסיפים עוד קצת קמח אם הבצק דביק מדי

  10. טל ב- 18 בספטמבר 2020 בשעה 7:46

    רציתי לדעת, אחרי חצי שעה של אפייה בתנור ציינת שכדאי להשאיר את העוגה בתנור כבוי לעוד שעה. השאלה האם לפתוח את התנור כשהעוגה בפנים או להשאיר סגור? תודה! (:

    • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:37

      להשאיר סגור. המטרה היא שהעוגה תתקרר לאט בזמן שהתנור מתקרר. וככה היא תישאר גבוהה יציבה והאמצע לא יהיה רך מדי.

  11. ענבר ב- 18 בספטמבר 2020 בשעה 12:22

    היי,
    אני רוצה להכין את העוגה אבל אין לי תבנית של 22-24 אפשר להכין בתבנית גדולה יותר?
    חוץ מזה, העוגה נראת מדהימה

    • שמח במטבח ב- 19 בספטמבר 2020 בשעה 7:35

      אפשר בתבנית גדולה יותר אבל שימי לב שהעוגה תהיה קצת יותר נמוכה.
      שנה טובה 🙂

  12. ליאור ב- 23 בספטמבר 2020 בשעה 13:49

    הי תודה רבה על המתכון! העוגה יצאה טעימה אך החלק העליון מעך את הקרם שהזלפתי . מעך לחלוטין. יש דרך לגרום לו להחזיק את החלק העליון של העוגה כמו בתמונה שצילמת ?

    • שמח במטבח ב- 24 בספטמבר 2020 בשעה 13:49

      המממ… זה בעיקר קשור לסמיכות של הקרם. אם הוא רק קצפת זה לא יחזיק. לכן פה שילבתי את המסקרפונה.
      בנוסף, אפשר לחתוך את השכבה העליונה שתהיה דקה יותר

  13. בר ב- 1 באוקטובר 2020 בשעה 13:54

    היי
    אני מכינה את העוגה ליום הולדת הערב ובעייתי לי להכין את קרם המסקרפונה לפני ההגשה ובינתיים אני צריכה שהעוגה תתקרר
    האם ניתן להכין את הקרם לפני הזילוף, לאחסנו במקרר ורק לזלף אןתו בעת ההגשה?

    • שמח במטבח ב- 3 באוקטובר 2020 בשעה 9:42

      אין בעיה להכין את הקרם מראש. בקרור הוא יהיה טיפה קשה אז המלצה שלי היא לשמור אותו בקערה ולערבב קצת עם מטרפה לפני שמעבירים לשק זילוף

השאר תגובה