עוגת מון בלאן ו-20,000 תודות
בסוף השבוע האחרון דף הפייסבוק של שמח במטבח החליף קידומת והגיע ליותר מ- 20,000 אוהדים (!!!)
בהתחשב בעובדה שהדף קיים כשנה וחודש זה היה אירוע מאוד מרגש מבחינתי ולכן החלטתי לחגוג אתכם, אוהדי הדף והבלוג, עם עוגה חגיגית – עוגת מון בלאן
העוגה שנבחרה היא מון בלאן – שהיא הגירסה שלי לקינוח הצרפתי שמשלב מוס מסקרפונה עם קרם ערמונים.
ואם נראה לכם שמדובר בקינוח מסובך, אני שמחה לבשר שמדובר בקינוח פשוט יחסית שנותן לחומרי הגלם שלו לדבר.
ואם לא די בקלות הכנת כל שכבה, אפשר גם להכין חלק ממנו מראש יום או יומיים לפני כן.
מון בלאן (Mont Blanc – ההר הלבן) הוא קינוח צרפתי קלאסי, הקרוי על שמו של הגבוה בהרי האלפים, שניצב בין צרפת לאיטליה ופיסגתו בוהקת מלובן השלג (ומכאן שמו).
הקינוח כולל לרוב מרנג, קצפת ותלולית גבוהה שמורכבת מחוטים חוטים של קרם ערמונים. הוא מגיע בדרך כלל במנות אישיות וכמובן שלכל שף יש את הגיוונים שלו. אבל הבסיס תמיד זהה – קצפת, או קרם דומה, וערמונים.
הפעם החלטתי להכין את המון בלאן בגירסת עוגת מוס עם שכבה נסתרת של מוס ערמונים, דבר המאפשר משחק עם השכבות וגם חוסך את ההתעסקות עם קינוחים אישיים.
גם על תחתית המרנג החלטתי לוותר וכדי ליצור ניגודיות בצבע בחרתי בתחתית בראוני – שגם שוברת את הטעמים ומוסיפה לחגיגה קצת שוקולד (שזה תמיד טוב, לא?).
החומרים לעוגה בקוטר 20 ס"מ:
לבסיס בראוני שוקולד:
100 גר' חמאה
100 גר' שוקולד מריר
1/3 כוס סוכר
כפית תמצית וניל איכותית
2 ביצים
1/3 כוס קמח
קורט מלח
למוס מסקרפונה:
2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
2 מיכלים (500 מ"ל) גבינת מסקרפונה
כפית תמצית וניל
100 גר' (שקית) אבקת סוכר
2 כפות (40 גר') אינסטנט פודינג וניל
למלית קרם ערמונים (כמות לתבנית/רינג בקוטר 18 ס"מ):
250 גר' (פחית קטנה) מחית ערמונים
125 מ"ל (חצי מיכל) שמנת מתוקה
לשכבת קרם הערמונים העליונה:
250 גר' (פחית קטנה) מחית ערמונים
125 מ"ל (חצי מיכל) שמנת מתוקה
ההכנה:
דיסקית מוס ערמונים:
(את השלב הזה אפשר להכין מראש)
את קרם הערמונים מכינים ממחית ערמונים שנמכרת בחנויות המתמחות. ישנם כל מיני סוגים אבל הסוג הכי נפוץ הוא זה שמגיע בפחית כמו זו שבתמונה. יש 2 סוגים של פחיות – גדולות וקטנות. הפעם השתמשתי בשתי פחיות קטנות (שהגיעו איתי כל הדרך מפריז כי שם הן עולות ממש גרושים יחסית למחירים פה בארץ). אבל כמובן שכל מחית תתאים.
אנחנו מתחילים בהכנת שכבת מוס הערמונים, כי את השכבה הזו צריך להקפיא לפני שאפשר לשלב אותה בעוגה.
ההכנה עצמה מאוד פשוטה:
מקציפים חצי מיכל שמנת מתוקה לקצפת סמיכה (כזו שרואים עליה את סימני המקצף) ומעבירים לקערה עם מחית הערמונים.
בתנועת קיפול עדינה מאחדים בין מחית הערמונים והקצפת עד שמתקבל קרם בצבע אחיד. יוצקים את מוס הערמונים לתבנית בקוטר 18 ס"מ מרופדת בנייר אפיה או לרינג באותו קוטר שמונח מעל תבנית שטוחה עם נייר אפיה.
מעבירים את התבנית למקפיא להתמצקות.
כאמור, את החלק הזה אפשר להכין גם יום או יומיים מראש. ובכל מקרה חייבים הקפאה של לפחות שעה לפני שמשלבים את השכבה הזו בעוגה כי היא צריכה להיות קשיחה.
בסיס בראוני שוקולד (שגם אותו אפשר להכין מראש)
מחממים את התנור ל 180 מעלות בטורבו.
מניחים בקערה את השוקולד ואת החמאה, כשהם מחולקים לקוביות קטנות
ממיסים את השוקולד והחמאה במיקרו עד לקבלת תערובת חלקה: מתחילים בחימום של דקה, מערבבים ובמידת הצורך מכניסים שוב למיקרו לחצי דקה, מערבבים וחוזר חלילה עד שהשוקולד והחמאה הופכים לתערובת אחת חלקה.
מוסיפים את הסוכר ומערבבים. מוסיפים את תמצית הוניל, המלח והביצים ומערבבים.
מוסיפים את הקמח ומערבבים בעדינות עד שהקמח נטמע בתערובת.
יוצקים את התערובת לתבנית בקוטר 20 ס"מ מרופדת בנייר אפיה ומכניסים לתנור לאפיה של כ- 10-12 דקות.
הבסיס מוכן כאשר החלק העליון שלו מקבל מעין קרום והאמצע שלו כבר לא רטוב (אפשר לבדוק עם קיסם). מניחים את הבסיס בצד שיצטנן מעט ועוברים להכין את מוס המסקרפונה ואת קרם הערמונים לקישוט
מוס מסקרפונה
לצורך הכנת המוס נשתמש במסקפרונה בטמפרטורת החדר – וזה בגלל שמסקרפונה קרה לא תתערבב טוב עם השמנת המתוקה ונקבל מוס עם גושים. אז מה עושים? פשוט מאוד – מוציאים את המסקרפונה מהמקרר שעה לפני שרוצים להכין את המוס.
ומה קורה אם שכחנו? (ווזה קורה, גם לי :-))? מרככים את המסקרפונה במיקסר על ידי ערבול שלה עם אבקת הסוכר בעזרת וו גיטרה. דקה או שתיים של ערבול והיא כבר יותר נוחה לעבודה.
ולהכנת המוס:
מניחים בקערת המיקסר את המסקרפונה, אבקת הסוכר, השמנת, תמצית הוניל ואבקת האינסטנט פודינג ומתחילים לערבל. בתחילה מערבלים במהירות נמוכה ובהמשך מגבירים מהירות עד שמתקבל מוס אוורירי ויציב.
קרם ערמונים לשכבת הקישוט
מכינים את הקרם באותה הדרך שהכנו את שכבת האמצע:
מקציפים חצי מיכל שמנת מתוקה לקצפת סמיכה (כזו שרואים עליה את סימני המקצף) ומעבירים לקערה עם מחית הערמונים. בתנועת קיפול עדינה מאחדים בין מחית הערמונים והקצפת עד שמתקבל קרם בצבע אחיד.
מעבירים את הקרם לשק זילוף עם צנטר שמכיל חורים קטנים (לצערי אינני יודעת מה הכינוי שלו) שנראה כך:
ועכשיו אפשר לעבור להרכבת העוגה:
מרפדים את דפנות התבנית (או הרינג) בשקף – שלב זה אינו חובה אבל הוא עוזר לקבלת מראה מקצועי יותר של העוגה וגם לחילוץ העוגה מהתבנית. כפי שתראו בתמונה, הטריק שלי להחזקת השקף צמוד לתבנית בלי שהקצוות שלו יבלטו הוא פשוט לתפוס אותו עם אטב כביסה:-)
לאחר שסידרנו את הרינג יוצקים על בסיס השוקולד שלנו כשליש ממוס המסקרפונה
מחלצים את דיסקית מוס הערמונים שלנו מהתבנית, מומלץ לעשות זאת כשהבסיס עדיין על נייר האפיה, ומניחים אותה במרכז התבנית, מעל מוס המסקרפונה
אם עדיין לא קילפתם ממנו את נייר האפיה זה הזמן לעשות את זה (אא"כ אתם רוצים לעשות "הפתעה" לאורחים שלכם :-))
יוצקים מעל את שארית מוס המסקרפונה ומשאירים מעט מוס מסקרפונה לקישוט (אותו נעביר לשק זילוף). מיישרים את המוס מעל העוגה ודואגים שהמוס יכסה את כולה (ובמיוחד בחלק שמקיף את דיסקית מוס הערמונים). עכשיו כבר אפשר להוציא את האטב.
לסיום אני ממליצה לתפוח מעט עם התבנית על השיש כדי לוודא שכל המוס שקע ואין בועות ורווחים במוס הלבן.
ועכשיו – לקישוט – עם שק הזילוף מזלפים הלוך ושוב את מוס הערמונים לאורך כל העוגה עד שהעוגה כולה מצופה בכמה שכבות של פסים דקים של מוס הערמונים.
עם שארית מוס המסקרפונה מקשטים את העוגה בכל דרך שתבחרו. אני בחרתי לקשט עם צנטר סנט הונורה (צנטר עם חריץ בצורת V) על ידי זילוף קו אלכסוני בגלים, ובסוף גם החלטתי להוסיף מעגל קטן בשוליים, שיסתיר את כל קצוות הזילוף של הפסים הדקים של קרם המסקרפונה.
את הנקודות זילפתי מעוד קצת מחית ערמונים שהיתה לי בבית. אפשר להשתמש גם בריבת חלב, שוקולד או קרמל.
עכשיו נותר להעביר את העוגה להקפאה של כ- 8 שעות, שתתמצק היטב ולאחר מכן להגיש ו.. לטרוף 🙂
אז זו העוגה החגיגית שלי לכבוד 20,000 אוהדי דף הפייסבוק של שמח במטבח.
תודה על שבחרתם לעקוב אחרי הדף והבלוג שלי, תודה על כל התגובות – אתם לא יודעים כמה שזה מחמם את הלב לקרוא אותן, תודה על שאתם משתפים אותי בתמונות שלכם, ובעיקר תודה על הפירגון 🙂
אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות. הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!
מקסים! מזל טוב 🙂
תודה יקירה 🙂
כמה יפה!
שתגדלי ותפרחי לעוד פוסטים רבים 🙂
תודה רבה 🙂
אה
נהדר! מזל טוב ושפע פוסטים!
תודה רבה 🙂
ניראה תאווה לענים ובטח גם לחך רוב העוגות שלך בתבנית מ"ס 20 אני אופה רק כשיש אורחים ובתבנית 28 אודה לך אם תוכלי לעזור לי לדעת איך מחשבים את הכמויות
הי איילת
כדי להמיר מתבנית 20 לתבנית 28 צריך להוסיף 75% מהמתכון.
אני אישית מציעה לך להכין בתבנית 26 או אפילו 24 ולהכפיל פי אחד וחצי. זו עוגה עשירה יחסית והרוב יסתפקו בפרוסה צנועה יחסית ממנה.
אני מצרפת לך קישור שעוזר לי תמיד בהמרות:
http://www.hashulchan.co.il/?CategoryID=85&ArticleID=8740
הולי שיט הפטנט עם האטב גאוני. יאומץ!!!
חחח… תודה יקירה 🙂
אני משתמשת בזה כבר שנים
איפה משיגים צנתר כזה? מעולם לא ראיתי כזה.
בכל חנות שמוכרת ציוד לאפיה. לרוב הוא נמכר כצנטר מתכתי (הכחול נקנה כחלק מסט בחנות בפריז)
זה מושלם
שילוב שאהוב עלי מאוד
מאחלת עוד הרבה שנים של מתכונים מוצלחים עטופים באהבה
תודה רבה יפה 🙂
היי, האם אוכלים את העוגה כשהיא קפואה? להשאיר אותה כל הזמן במקפיא או לשמור במקרר אחרי ההקפאה? תודה
ניתן לאכול את העוגה ישר מהמקפיא ואפשר גם לאפשר לה להפשיר מעט לפני ההגשה. הכל עניין של העדפה
אני מעוניינת להירשם באתר שלך ולקבל פוסטים.
תודה,
מאיה.
הי מאיה ותודה
ההרשמה לניוזלוטר היא באמצעות הקלדת כתובת המייל שלך בשורה הלבנה מצד ימין. אם תסתבכי כתבי לי ואנסה לעזור
תודה לך על בלוג מהמם ומלא הפתעות ורעיונות?!!!
לא הצלחתי להשיג מחית ערמונים, האם ניתן להכין לבד יש לי שקיות ערמונים קלופים? ואם כן איך?
הי אביטל, לא ניסיתי להכין מחית ערמונים מערמונים בואקום. אני מניחה שטוחנים אותם עם סירופ סוכר, אבל כיוון שעדיין לא יצא לי להכין אינני רוצה לתת לך מתכון לא מדוייק.
נראה מהמם!! 🙂
אבל אם מחית הערמונים לא כ"כ נגישה לי, אפשר להשתמש במשהו אחר?
אפשר להכין מוס שוקולד רגיל (להמיס 200 גר' שוקולד עם 200 מל שמנת מתוקה לקרר ולהקציף עם 200 מ"ל נוספים). אפשר לגוון בכל טעם או קרם שאוהבים (מוקה, קוקוס וכו').
שלום! העוגה נראת מעולה! איפה שאני גרה אין מחית ערמונים. אבל יש המון רבית חלב, את חושבת שאפשר להחליף? או להחליף בריבת פירות יער?
תודה
אפשר בכיף להכין עם ריבת חלב. לא יודעת לגבי ריבת פירות יער – זה תלוי במרקם ובסמיכות.
ואפשר גם עם מוס שוקולד במקום מוס ערמונים
תודה רבה!!
עזרת לי מאוד עם עוגה מאוד מרשימה!!!
היי
אם אני מכינה עם ריבת חלב במקום ערמונים – ההכנה היא זהה? 250 גרם ריבת חלב עם 125 גרם שמנת מתוקה?
אני מאמינה דכן. אומרת מראש שלא הכנתי עם ריבת חלב.
נראה היסטרי.
אפשר להכין את העוגה יומיים לפני ההגשה ולשמור בהקפאה עד אז?
בטח שאפשר
אפילו שבוע לפני ולהקפיא עטופה היטב
וואו, הכנתי עם מחית פקאן במקום הערמונים ויצא פשוט וואו!
נשמע שיצא סוף!
איפה מצאת מחית פקאן? מסקרן
היי מהממת!
אפשר לוותר לגמרי על תחתית הבראוני? אבא שלי משוגע על ערמונים ופחות על שוקולד
העוגה נראית נפלא!
היכן ניתן להשיג קרם ערמונים, כזה טוב, כמו בפריז?
האם ניתן להקפיא את העוגה שנית? ז"א, אחרי ההקפאה הנדרשת?
תודה ויום נפלא
תודה עדה. קרם ערמונים יש בכל החנויות המתמחות. אצל מר קייק תמצאי לדעתי את זה שהשתמשתי בו במתכון.
לגבי הקפאה חוזרת – כיוון שאין פה ביצים או חלמונים אין בעיה להקפיא שוב.