עוגיות שושנים ומתנת סוף השנה
מאז שיש לי ילדים, בכל שנה מגיע הרגע הזה ביולי או אוגוסט שבו צריך להפרד. מהמסגרות, מהגננות, מהשגרה, וכן… מהחופש שלי לנשום קצת לפני שאני הופכת לצוות הווי ובידור במשרה מלאה 🙂
שלא תבינו לא נכון, אוהבת מאוד להיות עם הילדים והחופש עושה טוב לכולנו אבל… הוא גם מזכיר שטוב לפעמים שיש מסגרת לילדים שבה הם יכולים ללמוד, לבלות, ולשחק ואנחנו יכולות… המממ… לעבוד… לבשל… או אולי לשתות כוס קפה בלי שיד קטנה ומתוקה תמשוך לנו בחולצה ותקרא בקול אאאמממממאאאאא! נו ככה זה. ילדים זה שמחה.
וכמיטב המסורת, בכל שנה, עם סיום השנה אני מכינה משהו קטן לגננות [בשנה הבאה כבר תהיה בתמונה מורה (!!)] שיביע את הכרת התודה שלי על שטיפלו בילדים שלי, לימדו אותם, חיבקו אותם כשלא הייתי שם וכן, גם העמידו במקום כשצריך.
וכמובן שבמקרה שלי הדרך שלי לומר תודה היא בלאפות עוגיות שושנים יפות וטעימות ולסדר אותן יפה יפה בצנצנת, עם סרט, וברכה עם הרבה אהבה והרבה הודיה.
בכל שנה אני מכינה עוגיות אחרות, ולפעמים גם מכינה כמה סוגי עוגיות ומסדרת בצנצנת בתפזורת. השנה בחרתי להכין עוגיות שושנים – גם יפות, גם טעימות ואהובות על כולם, וגם נשמרות טוב בצנצנת.
ואם אתם רוצים להכין כמה סוגים, או עוגיות אחרות, אל דאגה, בסוף הפוסט יש קישורים לשלל מתכונים של עוגיות שיתאימו לצנצנת או לקופסה יפה.
החומרים:
לבצק:
200 גר' חמאה רכה
רבע כוס (50 גר') סוכר לבן
כפית תמצית וניל איכותית
4 חלמונים
גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה
3.5 כוסות (500 גר') קמח
שקית אבקת אפיה
קורט מלח
למרנג:
4 חלבונים
1 כוס סוכר
חבילת אינסטנט פודינג וניל (80 גר')
כפית תמצית וניל איכותית
ההכנה:
שמים בקערת המיקסר את החמאה כשהיא רכה יחסית וחתוכה לקוביות הסוכר ותמצית הוניל
מערבלים עם וו גיטרה עד שמתקבלת תערובת קרמית.
עוצרים את המיקסר, ועם מרית מנקים את הדפנות ואז מוסיפים את החלמונים. אחד אחד. בכל פעם מוסיפים, נותנים לחלמון להטמי בתערובת ואז עוצרים, מנקים את הדפנות עם מרית ומוסיפים את החלמון הבא.
מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבלים עד שהיא נטמעת בתערובת ואז מוסיפים את הקמח ואבקת האפיה ומערבלים עד שהקמח נטמע בתערובת. לא לערבל יתר על המידה כי זה פוגע בפריכות של הבצק. גם אם הוא נראה קצת גושי זה בסדר.
מעבירים את הבצק שלנו למשטח שריפדנו בניילון נצמד. מחלקים ל2-3 מנות שאותן נסדר בצורת ריבוע ועוטפים בניילון נצמד. מעבירים למקרר לצינון של כשעה.
לפני תום השעה מכינים את המרנג בקלי קלות.
בקערת מיקסר נקיה מקציפים עם וו הקצפה את החלבונים. כשהם מתחילים להעלות קצף מתחילים להוסיף לאט ובזרם את הסוכר. מוסיפים את תמצית הוניל וממשיכים להקציף לכמה דקות טובות עד שמתקבל קצף יציב
מוסיפים את האינסטנט פודינג ומערבלים לעוד דקה עד שהוא נטמע בתערובת. להזהר מערבול יתר שיהרוס את המרנג. תזכרו שתמיד אפשר לסיים את הערבול עם לקקן.
וחזרה לבצק שלנו. כשהוא כבר קריר ומגובש. נרדד אותו מעל נייר אפיה עד שנקבל בצק בעובי של כשליש סנטימטר. הפטנט שלי לרידוד הוא שאני מניחה את הבצק על נייר אפיה, מכסה אותו בניילון הנצמד שאיתו עטפנו את הבצק וככה מרדדת בלי להוסיף קמח לבצק.
כשהבצק מרודד ניישר לו את הקצוות כדי שתתקבל צורת מלבן.
נכסה את המלבן בשכבה של מרנג. חשוב שהשכבה לא תהיה עבה מדי, כי המרנג עוד תופח באפיה. משהו כמו חצי סנטימטר.
ועכשיו – לגלגל! בעדינות ולאט לאט, בעזרת נייר האפיה נגלגל את כל היופי הזה לרולדה ארוכה ואותה נכסה בנייר האפיה ונעביר לשעה במקפיא, שתתייצב ויהיה קל לחתוך ממנה עוגיות.
ככה נעשה בכל כמות הבצק שלנו. לי יצאו 3 גלילות.
**אם רוצים לגוון אפשר להוסיף שכבה של נוטלה או כל ממרח אחר שאוהבים (ממרח חלבה, תמרים וכו'), או ריבה או אולי בכלל ריבה (למשל ריבת משמש שאת המתכון שלה תוכלו למצוא כאן). אפשר גם לצ'פר את הקצף בפצפוצי שוקולד, פרורי מקופלת או אגוזים מכל סוג שאתם אוהבים (פקאנים מסוכרים יכולים ללכת נפלא פה).
כעבור שעה, כשהגלילות שלנו קרות מספיק ויציבות, מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו ועוברים לשלב האחרון בעיצוב העוגיות – החיתוך.
נניח את הרולדה שהקפאנו מעל נייר אפיה ופשוט נחתוך מהן שורות שורות בעובי סנטימטר או שניים (תלוי בהעדפה).
מסדרים את העוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפיה ודואגים לשמור על מרחק בין אחת לשניה כי הן תופחות קצת.
אופים את השושנים שלנו במשך כ- 25 דקות (תזכרו שהזמן משתנה מתנור לתנור) העוגיות מוכנות כשהן שחומות מעט.
זהו. העוגיות שלנו מוכנות. ואפשר לסדר בצנצנת, אחרי שיתקררו כמובן.
מחפשים לגוון את עוגיות השושנים בטעם של קפה? כנסו לבלוג של misspetel למתכון המהמם שלה לעוגיות שושנים קפה
רוצים להכין משלוח עם עוגיות אחרות? אין בעיה! הנה עוד כמה רעיונות. לחצו על התמונה לקבלת המתכון:
עוגיות שוקולד עם עדשים
(ממש קלות להכנה ואפשר להכין עם הילדים)
עוגיות שוקולד מושלגות
רות המוכשרת, כתמיד רעיונות מקסימים! כבר מאמצת.. כמה רגש אפשר להביע באמצעות אוכל 🙂
תודה ליזי יקירה. בהיעדר כישורים לעבודות יצירה זו דרך נפלאה להביע אהבה והערכה 🙂
נראות מעולה!
תודה רבה 🙂
אחד מסוגי העוגיות האהובות עליי מילדות 🙂
אמא שלי נהגה להכין אותן רבות,
וריח עוגיות השושנים הנפוץ בבית בשישי בצהריים עדיין באוויר…
חוצמזה כיף אמיתי לתת וכמובן עוגיות בצנצנת כמתנה!
תודה פיה יקרה 🙂
גם עלי הן היו אהובות מאוד בילדותי.
משום מה אמא שלי לא אפתה אותן ולכן נהניתי מהן רק באירועים משפחתיים 🙂
מה אפשר לשים במקום שמנת חמוצה – בעקבות אלרגיה לחלב.
תודה רבה
מעדן צמחי
האם תוכלי להמליץ על תחליף לחמאה. (לא מרגרינה עמובן…)
תודה
נראה לי שהתחליף הוא מרגרינה/מחמאה/נטורינה ואם אין אז שמן קוקוס בכמות של 80% מכמות החמאה.
היום המרגרינה יותר בריאה מפעם ומהווה תחליף ראוי בהחלט כשרוצים פרווה
וואו כמה שאני אוהבת את עוגיות השושנים!! ניסיתי פעם להכין ויצא לא טוב, אשמח לנסות את המתכון שלך, הכנתי בעבר דברים שלך שיצאו נהדר כרגיל…
ותודה על הרעיון, אאמץ אותו למתנות למטפלות של הבת שלי בסוף השנה
תודה רבה שרית 🙂 מקווה שתהני מהעוגיות. ספרי לי איך יצא לך.
היי אהובה,העוגיות שלך נראות כמו ציור! מושלמות! כמו שהכינה סבתי האהובה ז"ל שכה חסרה לי…אני לצערי חליתי בסרטן,עברתי ניתוחים רבים במערכת העיכול ואין באפשרותי לאכול מוצרים חלביים יותר…אפשרי להחליף את השמנת החמוצה אולי בקרם קוקוס או אולי יוגורט סויה טבעי או מוצר אחר אולי?? בקיצור,אפשרי להכין את הבצק פרווה?? אולי מיץ תפוזים..? ממתינה לתשובתך…תודה יקירה.
הי יעל
קודם כל, מצטערת מאוד לשמוע שחלית. מאחלת לך החלמה מהירה והתמודדות קלה עד כמה שניתן
לגבי העוגיות – יש מתכונים שמכינים את הבצק עם מיץ תפוזים ואז לא משתמשים בשמנת חמוצה. אפשר גם להמיר ביוגורט סויה אבל לא יצא לי להכין בעצמי ואני לא בטוחה שאני יכולה לתת לך כמויות מדוייקות. אולי שווה לחפש ברשת עוגיות שושנים פרווה ואז תמצאי מתכונים שיתאימו לצרכיך
העוגיות מרנג שושנים נראות ניפלא.
איך אפשר להכין בלי מיקסר?
הי אמיליה. את הבצק ניתן להכין ללא מיקסר, במעבד מזון, אולם את המרנג חייבים להכין עם מיקסר (אפשר גם מיקסר ידני). ייתכן שאפשר להשתמש באביזר ההקצפה של מעבד המזון, אבל לא ניסיתי להכין איתו מרנג מעולם. ערבוב ידני במטרפה נראה לי מתיש מדי ואין דרך אחרת להכין מרנג.
שלום לך
בחומרים לבצק כתוב שמנת חמוצה
ןבהמשך כתוב שמנת מתוקה
מה נכון?
שלום
ברשימת המצרכים לבצק כתבת שמנת חמוצה
ובהמשך כתוב שמנת מתוקה
מה נכון?
תודה על ההערה. מייד מתקנת. צריך להשתמש בשמנת חמוצה.
הי,
אני הכנתי אתמול את העוגיות עפ"י ההוראות, והן יצאו יפות למראה וטעימות מאוד.
נאלצת להכין היום שוב, כי הן חוסלו….
תודה על המתכון הנפלא !
אכן בעיה קשה לשמור עליהן שלא יעלמו 🙂 כמה כיף לשמוע. תודה על התגובה וסופשבוע נפלא
לי יצא 2 וחצי גלילות, כמה עוגיות בערך צריך לצאת? #ממשעכשיו בתנור
זו הכמות בערך.2-3 גלילות. לא ספרתי אבל יצרו לי בערך 3 תבניות מלאות.
הי! ניסיתי את המתכון הנפלא על הבוקר! העוגיות עומדות להכנס לתנור, אבל משהו לא מסתדר לי. הבצק לא התגלגל טוב ואין מספיק מרנג בפנים. מה עושים להבא?
הי נוי
א. יכול להיות שלא שמת מספיק מלית? המרנג אמור להספיק ואפילו נשאר קצת עודף.
ב. האם הקפאת את הגלילות לפני החיתוך"? זה הסוד לחיתוך נוח.
אני לא יודעת אם זה כבר יעזור אבל אם הגלגול לא יצא טוב אפשר לנסות לסדר ידנית , לפני או אחרי החיתוך.
אהלן.
העוגיות נראות נהדר ואני מאוד רוצה לנסות להכין אותן.
ולכן רציתי לדעת באיזה גודל ביצים מדובר במתכון?
תודה מראש
תודה רחל. אני מתמשת בביצים בגודל L
היי. ניראה מעולה! מה התחליף לשמנת חמוצה אם אני רוצה את זה פרווה?
ישנם מתכונים לעוגיות שושנים על בסיס מיץ תפוזים. טרם יצא לי להכין אבל קל למצוא מתכונים ברשת
עשית לי את הבוקר! (ופתרת לי דילמה קשה ;-))
בקיצור אני על זה.
שאלונת – את יודעת אם סוכר ענבים מתפקד כמו סוכר לבן באפיה?
איזה כיף מירבי. מחכה לראות את השושנים שלך
לגבי סוכר ענבים – מודה שאין לי מושג… אם תרצי אני מוכנה לברר לך
איך מאחסנים את העוגיו?
הי חני
מאחסנים את העוגיות בצנצנת או קופסה אטומה בטמפרטורת החדר. אין צורך באחסון במקרר. הן מחזיקות עד שבוע.
הי, רציתי לשאול האם אפשר להמיר את השמנת החמוצה ליוגורט?
הי רוחה
אין בעיה להמיר את השמנת ביוגורט, אם כי אני מעדיפה להשתמש בשמנת בעוגות ועוגיות.
חייבת לציין שהמתכונים שלך הם פשוט מושששששש וכבר הכנתי כמה מהם בראש השנה והם חוסלו בשניות 🙂
דבר שני, כשאת כותבת חלמונים וחלבונים אז זה מביצה בגודל L או M? 🙂
ועוד שאלה , מה אני יכולה לשים במקום שמנת חמוצה? האם גבינת שמנת סויה ולהוסיף לה כמה טיפות של לימון? אני רגישה ללקטוז מאוד
המממממ… יש בהמלט מצב שמעדן סויה יעבוד במקום השמנת החמוצה – המרקם די דומה, אבל חשוב לי לציין שלא ניסיתי.
הי יערה ותודה 🙂
בדרך כלל אני משתמשת בביצים בגודל L. במקרים שאין בכלל ביצים גדולות בסופר ואני נאלצת להשתמש בM אני מציינת זאת מפורשות במתכון
ואוו. נראה מעולה.
נשאר לי מלא מלית, אפשר לזלף נשיקות?
תודה רבה
בטח.
הן יהיו קצת שונות בגלל שיש בקציפה גם אינסטנט, אבל למה לא להכין?
רעיון גאוני לרדד עם ניילון נצמד!!
תודה רבה יקירה
הכי נוח ונקי
נראה מעולה, ללא ספק.
אני אישית מכיר את העוגיות הללו עוד מספר המתכונים של חנה שאולוב שכנראה הוא המתכון המקורי. בקצף לא הוכנס אינסטנט וניל (כמו במתכונים של ימינ) ולדעתי זה עדיף, הרבה יותר טעים, גם מבחינת טעם. מבחינת הגלגול לרולדה אז כן ללא פודינג זה יותר מלכלך אבל שווה את המאמץ.
עוגיה כל כך רלוונטית שתהיה כזאת גם בעוד 100 שנה!
אלה עוגיות נוסטלגיות שאני ממש אוהבת
אני לא יודעת מאיפה מקור המתכון מהילדות – יתכן חנה שאולוב, יתכן נירה שויאר (אמא שלי הכינה הכל מהספר שלה) אבל ניסיתי עם ובלי אינסטנט ולטעמי האינסטנט מוסיף פה לא רק לטעם אלא גם ליציבות ולנפח השושנים. מבחינת לכלוך זה לא מלכלך יותר כי ממילא את מוספה את האינסטנט לקערת המיקסר (ואת יודעת שאני שונאת ללכלך יותר כלים ממה שצריך לכל מתכון 🙂 )
ואני כל כך מסכימה איתך – לדעתי אלה עוגיות נצחיות. אני מתה עליהן כבר 40 שנה 🙂
הי רות
העוגיות מצוינות!
שאלה – העוגיות נדבקו לי לנייר אפיה כך שכששלפתי אותן מהתבנית, חצי קצף נשאר על נייר האפיה.
מה את מציעה לעשות כדי להמנע מזה?
הי סיגל
אני חייבת לומר שזה ממש מוזר ולא שמעתי על מקרה כזה של הידבקות. מציעה לך א. לנסות נייר אפיה מסוג אחר וב. לשמן עם ספריי שמן את נייר האפיה לפני האפיה בפעם הבאה.
אשמח לשמוע איך הלך לך כי באמת שזה מפתיע שהקצף נדבק ככה לנייר.
בהצלחה!
היי
האם אפשר להקפיא את השושנים המוכנות?
אם כן, לכמה זמן?
תודה
אפשר להקפיא עד חודש. אבל אני פחות ממליצה להקפיא כיוון שיש פה מרנג והוא פחות מוצלח בהפשרה
היי, אני בדיוק מכינה עכשיו, ואשמח לדעת אם אפשר להקפיא גליל לפני אפייה, ולא לאפות את כל העוגיות בבת אחת.. (ולאפות למשל בסופ״ש הבא)
אין בעיה להקפיא ואז להפשיר ולחתוך (קשה לחתוך כשהגליל קפוא לגמרי)
תודה רבה על המענה!
אז רק אעדכן שעכשיו יצאו מה נו, והן פשוט יפהייפיות וטעימות. הטריק שלך- להקפיא לפני החיתוך- ממש גאוני. בכל פעם שהייתי מכינה את העוגיות האלו הייתי מסתבכת בחיתוך ממש..
ויש לי שתי שאלות-
1. המרנג טיפה נדבק בשיניים באכילה? זה אומר שהקצפתי יותר מדי?
2. נשאר לי עוד מרנג. ראיתי שכתבת למישהי שאפשר להכין נשיקות מהשאריות, אבל אין לי כוח לעשות את זה עכשיו ולהישאר ערה בגלל זה. אפשר לזלף ולהקפיא- ולייבש בתנור מחר?
תודה רבה!
הי אפרת
איזה כיף שאהבת את השושנים. וכן, גם אני הסתבכתי עם החיתוך עד שהתחלתי להקפיא.
לגבי המרנג – הוא אכן טיפה נדבק וזה בסדר. הרי הוא נאפה בין שכבות העוגיות ולכן לא יוצא קריספי כמו נשיקות
לגבי השאריות – לא יודעת עד כמה יצאו לך נשיקות כי זה לא רק מרנג וסוכר, אבל אי אפשר להקפיא ואז לאפות. זה מסוג הדברים שצריך להכניס לתנור באותו היום (סורי).
רות שלום,
האם ניתן להחליף את השמנת החמוצה בקרם קוקוס? אין לי בבית מעדנים אך יש לי קרם קוקוס, שמן קוקוס וחלב שקדים. האם אחד מהם יכול להתאים כתחליף?
תודה רבה
קרם קוקוס פחות יתאים לדעתי כתחליף לשמנת החמוצה במתכון הספציפי הזה. יש צורך בחמיצות של השמנת שתגיב עם אבקת האפיה כדי שהעוגיות יצאו במרקם הזה.
היי רות,
תודה על המתכון. נראה ממש טוב.
אפשר לאפות בבת אחת כמה תבניות בטורבו?
בוודאי. אני תמיד אופה 2 תבניות ולפעמים גם 3 (תלוי בתנור וביכלת שלו להחזיק כמה תבניות במקביל)
למה בכל מקום כל המתכונים אותו דבר? כאילו כולן העתיקו מכולן ואין לזה סוף? אין איזה עוגיות שושנים מיוחדות? אולי אני צריכה להמציא ולנסות ולראות איך זה עובד ולרשום את זה גם באינטרנט? והכי מרגיז אותי זה הפודינג אינסטנט הזה שיש לו טעם של כימיקאלים ואי אפשר לאכול אותו. אולי תישמשו במשהו אחר כמו גבינה לבנה? או תכינו פודינג אמיתי מחלב ואבקת קורנפלור ואז תקציפו את החלבונים ותוסיפו? נראה לי יותר טעים או גבינה לבנה מעורבבת עם קצת סוכר ולימון וקצפת של החלבונים. לנסות זה המוטו הכי טוב כי אז יודעים מה טעים. העיקר לא כימיה מאינסטנט פודינג.
למה סתם להוציא את כל האיכסה שיש לך על הלב על התגובה הזאת?
המתכונים דומים כי לפעמים סוס מנצח לא משנים וכל אחת מביאה את הטייק האישי שלה על המתכון.
לגבי האינסטנט – וואלה, אני אוהבת מאוד להשתמש בו. ואם בא לך להכין אינסטנט משלך – בבקשה.
גבינה לבנה? בעוגיות שושנים? תסלחי לי אבל בעיני זה יהיה כישלון חרוץ גם בטעם וגם במרקם.
וקבלי רעיון – אם יש לך כל כך הרבה עצות ותיקונים לאחרים, אולי תפתחי בלוג משלך ושם תכתבי את כל הרעיונות שלך למתכונים.