עוגיות קוקוס וחמאה חומה
אני חולת קוקוס. זהו. אמרתי את זה. האמת שנראה לי שמי שעוקב אחרי הבלוג די הבין את זה, ולא בכדי המתכון השני שפרסמתי בבלוג היה צמת השמרים שוקולד קוקוס שכללה מלית נדיבה של קוקוס 🙂
אז תארו לכם מה רבה היתה שמחתי שהבלוג האמריקאי החביב עלי smitten kitchen פרסם מתכון לעוגיות קוקוס וחמאה חומה. מייד שמתי עליהן עין ומהר מאוד מצאתי את עצמי מכינה אותן, שוב ושוב ושוב.
במקור העוגיות הוכנו עם שבבי קוקוס שונים מאלה שיופיעו במתכון הנוכחי. פריכים יותר ופחות מתוקים. לצערי לא מצאתי את השבבים המדהימים הללו בארץ, ואני מזמינה אותם באתר iherb. התמכרתי אליהם לחלוטין.
אבל..אל דאגה, הכנתי אותן גם בגירסת המקור וגם עם שבבי קוקוס לחים, ואני מבטיחה לכם שהגירסה עם שבבי הקוקוס הלחים לא פחות טובה, ואפילו מדהימה.
מה זה שבבי קוקוס לחים, אתם בטח שואלים? מדובר בשבבי קוקוס עבים, לחים ומתוקים שמזכירים בטעמם את חטיפי הקוקוס של פעם. ניתן למצוא אותם בחנויות התבלינים ובחנוית המתמחות בציוד לאפיה.
שימו לב שככה נראים השבבים ואל תבלבלו ביניהם לבין רצועות הקוקוס שנמכרות בחנויות התבלינים – הן פחות יתאימו כאן.
ובחזרה למתכון – אז המתכון כולל שני רכיבים שהופכים אותו למדהים – שבבי הקוקוס שעליהם כבר דיברתי וחמאה חומה, המכונה גם חמאת אגוזים (או בצרפתית buerre noisette) שהיא בעצם חמאה שהושחמה עד שהיא הפכה למרוכזת יותר, ובעלת ריח וטעם שמזכיר אגוזים קלויים. והיא משדרגת כל עוגה/עוגיה.
כבר הכרתם אותה בפוסט על הבלונדיז נוטלה, וגם פה היא עושה את ההבדל בין עוגיות טובות וטעימות לעוגיות מדהימות.
ואחרי כל ההקדמה הזו, ובלי לחפור לכם יותר, קבלו את המתכון לעוגיות שיהרסו לכם את הדיאטה אבל ישאירו אתכם עם חיוך ענק על הפנים 🙂
החומרים:
200 גר' חמאה
1/2 כוס (100 גר') סוכר
3/4 כוס דחוסה (145 גר') סוכר חום (מהסוג הדביק)
ביצה גודל לארג'
כפית תמצית וניל איכותית
כוס ורבע (175 גר') קמח לבן
כפית אבקת סודה לשתיה
1/2 כפית מלח (אפשר לשלב גם מלח גס או מלח ים אטלנטי)
3 כוסות (240 גר') שבבי קוקוס קלוי ממותק
ההכנה:
חמאה חומה
כאמור שלב זה אינו חובה אבל לטעמי הוא זה שעושה את ההבדל בין עוגיות טעימות לבין עוגיות מדהימות שכולם יבקשו מהן עוד ועוד.
מניחים בסיר קטן את החמאה כשהיא חתוכה לקוביות ומתחילים להמיס
לאט לאט החמאה תימס, והתערובת תתחיל לבעבע. אל דאגה, ככה זה צריך להיות, רק תדאגו לערבב מדי פעם את החמאה, שלא תישרף בתחתית.
בשלב מסויים תראו שהחמאה מתחילה להשחים והבית מתמלא בריח נפלא של אגוזים. לפעמים זה במקביל לבעבוע ותראו את ההשחמה רק כשתערבבו אותה. תנו לחמאה עוד דקה או שתיים וכשהיא מספיק שחומה (ולא שקופה) זה הסימן שהיא מוכנה ואפשר להעביר אותה לקערה נפרדת.
כשתעבירו לקערה הנפרדת תראו שהחמאה שחומה וצלולה, אבל יתכן שבתחתית יהיו מעין פרורים שחומים – אפשר לסנן אותם ואפשר להשתמש בהם (כל עוד הם לא שרופים) זה כבר עניין של העדפה. אני אישית השתמשתי בהם.
עוד תגלו שהחמאה פתאום הצטמצמה והתאדתה ומ- 200 גר' במקור היא שוקלת עכשיו 155 גר' (פלוס מינוס). זה בסדר גמור, ככה זה צריך להיות וזו גם הכמות שכיוונתי אליה במתכון.
אציין, שבמתכון המקורי נכתב שאפשר להוסיף מים לחמאה כדי לפצות על אובדן הנוזלים. אני אישית ניסיתי עם תוספת מים ובלי, והגעתי למסקנה שהמרקם שאני אוהבת (פריך מסביב וצ'ואי מבפנים) יוצא יותר טוב כשלא מוסיפים את המים, אז ויתרתי עליהם במתכון שכאן.
מעבירים את הקערה למקרר או למקפיא, עד שהחמאה מתגבשת בחזרה למרקם של חמאה רכה (כזו שאפשר יהיה להקרים אחר כך במיקסר, לא נוזלית אלא רכה). במקפיא זה לקח לי בסביבות החצי שעה.
הכנת הבצק
מחממים את התנור ל 160 מעלות בטורבו ומכינים 2 או 3 תבניות מרופדות בנייר אפיה.
כשהחמאה מתגבשת מעבירים אותה לקערת המיקסר יחד עם הסוכר הלבן והסוכר החום ומתחילים להקרים עם וו גיטרה.
המראה שיתקבל הוא בערך כזה
כשהתערובת נראית קרמית ואוורירית, מגרדים את התערובת מדפנות הקערה עם לקקן ומוסיפים את הביצה ותמצית הוניל.
מערבלים עוד קצת, עד שהתערובת אחידה ואז מגרדים את הדפנות עם לקקן (זה חשוב.. לפיזור אחיד) ומוסיפים חצי מכמות הקמח, ואת הסודה לשתיה והמלח.
למה רק חצי? כיוון שאנו מכינים בצק עוגיות ואנחנו לא רוצים ערבול יתר של הבצק עם הקמח, שאז הקמח יתחיל לפתח את רשת הגלוטן שלו, שהיא נהדרת ללחם אבל פחות טובה לעוגיות כי היא גורמת להן למרקם קשה ולא פריך. אז פשוט מתחילים עם חצי, מערבלים עד שהקמח נטמע ולאחר מכן מוסיפים את החצי השני.
ושוב מערבלים עד שהקמח נטמע ואז מגיע אורח הכבוד – הקוקוס! והרבה 🙂 מוסיפים את כל הקוקוס לקערה ומערבלים עוד קצת, עד שהוא נטמע בה.
בשלב זה הבצק מוכן, ואם אתם כמוני, חובבי בצק נא, אתם עומדים בפני אתגר של ממש, כי השילוב של החמאה החומה והקוקוס הוא כל כך כל כך טעים שהייתי צריכה להחזיק את עצמי לא לגנוב יותר מדי בצק מהקערה.
יוצרים מהבלילה כדורים, לא מהודקים מדי, ומסדרים אותם בתבנית עם מרווח בין העוגיות, כיוון שהן משתטחות באפיה.
הכי נוח לעשות את זה עם כף קפיצית, כמו של גלידה, רק בקוטר קטן יותר (כ 4 ס"מ) היא מאוד נוחה להכנת עוגיות ואם אין לכם כזו במטבח אני ממליצה לכם בחום לרוץ ולקנות. לרוב היא לא יקרה והיא מאוד שימושית כשמכינים עוגיות.
ככה גם מקבלים צורה יפה, גם העוגיות אחידות בגודל, ובעיקר לא מלכלכים את הידיים בגלגול העוגיות (שזה לא רע כשלעצמו אבל אז צריך כל הזמן לשטוף ידיים, להתאפק לא ללקק אותן כל הזמן ובקיצור – עוד התעסקות).
הדרך הכי נוחה לדעתי לעצב את העוגיות, היא על ידי גריפה שלהן בכף הגלידה, הידוק החלק הפתוח של הכף לקערה כך שהבצק ידחס מעט פנימה, שחרור לתבנית ומעיכה קלה עליהן מלמעלה (לא חזק, רק לשטח את כל הקוקוסים שמבצבצים מלמעלה).
מהכמות הזו של הבצק יצאו לי 34 עוגיות.
אופים את העוגיות במשך כעשר דקות עד שהן משחימות. שימו לב שהעוגיות משתטחות באפיה.
כשהעוגיות מוכנות מוציאים מהתנור ומעבירים את נייר האפיה ישר אל השיש (בלי התבנית כמובן) העוגיות עדינות ואם נשאיר אותן על התבנית החמה הן ימשיכו להשחים בתחתית ועלולות אפילו להשרף מעט.
אפשר גם להעביר אותן לרשת, אחרי שטיפה התקררו, שיצטננו היטב מכל הצדדים.
האתגר האמיתי בשלב זה הוא להתאפק ולא לחסל אותן ישר מהתנור 🙂
אודה שלי זה היה אתגר של ממש, ומצאתי עצמי חוזרת שוב ושוב לאכול מהן. עד כדי כך, שהתכנון שלי להביא אותן לערב אמהות בגן של גוזלי נאלץ להשתנות כשקלטתי שאין מספיק עוגיות בקופסה בשביל כל האמהות 🙂 כן, כן,… זה החטא שלי.. זלילת עוגיות ללא היכר. אל דאגה, שילמתי על כך בתוספת הליכות השבוע…
אז אלה עוגיות הקוקוס והחמאה החומה. הן מדהימות. באמת. הכנתי אותן המון לפני שפרסמתי פה בבלוג ואני מקווה שגם אתם תתאהבו בהן כמוני.
ואם אהבתם, אשמח אם תבקרו אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ותשתפו בעוגיות שלכם. אני מאוד שמחה לקבל פידבקים מכם (גם בפייסבוק וגם פה בתגובות) אז אל תתביישו ותשתפו.
ואם אתם רוצים לקבל עדכון בכל פעם שיוצא מתכון חדש בבלוג, הירשמו לניוזלטר שלי – בשורת הרישום בצד הימני של האתר.
בתיאבון 🙂
אני יכולה להריח את הקוקוס דרך המסך!
את חושבת שהטכניקה של הקרמת חמאה חומה יכול לעבוד במתכוני עוגיות אחרים?
נשמע לי מהמם כבסיס לעוגיות שוקולד צ'יפס 🙂
תודה רותם יקרה
אני בהחלט ממליצה להשתמש בחמאה חומה גם במתכוני עוגיות אחרים. היא משדרגת כל דבר. וגם בראוניז ועוגות בחושות. שימי לב שהחמאה מתאדה מעט ומשקלה יורד, כך שיתכן שתצטרכי להשלים נוזלים במתכון (נסי קודם בלי תוספת נוזלים)
ניאמממ זה נראה מצוין!
נראה מושלם!! מחכה להזדמנות הראשונה להכין!!
מאיפה את קונה את שבבי הקוקוס האלו?
תמיד אני קונה בחו״ל ועוד לא נתקלתי בהם בארץ
תודה 🙂
הי ליאת,
גם אני דואגת לאספקה קבועה מחו"ל לשבבי הקוקוס המדהימים הללו. יש גירסה מקומית לא רעה בחנויות המתמחות – הם טיפה יותר יבשים אבל עדיין מצויינים לאפיה. נסי בחנויות התבלינים ובחנויות המתמחות. לא מזמן ראיתי אצל מר קייק
היי רות
פוסט מהמם ומענג לכל חובבי הקוקוס!
יש לי שאלה קצת מעצבנת
לטובת שונאי החלבי במשפחתי
יש מצב להחליף את החמאה בשמן ולא בשומן מוקשה אחר (מרגרינה זה פויה ושמן קוקוס זה יקר) או שבמתכון זה השומן המוקשה הוא הכרחי (מעבר לטעם הנפלא שחמאה מוסיפה כמובן)
תודה על בלוג מופלא ומעורר השראה
שירה
המון תודה שירה. כיף לקבל כאלה מחמאות
לגבי שאלתך – במתכון הזה החמאה היא רכיב מרכזי ולכן אם הייתי מחליפה אותה זה רק בשמן קוקוס. הכמות פה איננה גבוהה (150 גר' שמן קוקוס..) כך שלדעתי זה לא מייקר בהרבה את המתכון. מה גם שמדובר במתכון עם גוון קוקוסי ושמן קוקוס יהיה תחליף הולם ביותר.
רות שלום, בתור חובבת אפיה וחובבת קוקוס מיד הכנתי את העוגיות בשבת. הן יצאו מדהימות, ואכן החמאה החומה משדרגת מאוד. ההערה היחידה שיש לי – השתמשתי בכף לגלידה שהצעת והעוגיות יצאו לדעתי גדולות מדיי…
תודה חגית
האם השתמשת בכף גלידה רגילה? כי במתכון כתבתי שמשתמשים בכף בקוטר 2-3 ס"מ (יותר קטנה מהכפות לגלידה) ואז העוגיות יוצאות בגודל נוח ולא גדולות מדי.
נראה מעולה, מאוד רוצה להכין, 2 שאלות בבקשה, האם אפשר להשתמש בקוקוס רגיל, מה שיש לנו בארץ, ואם אפשר להשתמש במזולה במקום חמאה, שומרת כשרות ומאוד רוצה להגיש אותם אחרי ארוחה בשרית
הי מרסל
כפי שכתוב במתכון, לא ניתן להשתמש בקוקוס רגיל כי העוגיות יצאו יבשות.
לגבי מרגרינה – אני אישית מעדיפה שמן קוקוס כאופציה לפרווה אבל אפשר גם מרגרינה ואז אין צורך בהליך ההשחמה
עשיתי בדיוק כמו שכתבת…. יצא מדהים. תודה. אשמח לעוד מתכונים.
תודה רבה לאה
את מוזמנת להציץ בקטגוריות השונות, או לכתוב "עוגיות" בחלון החיפוש. יש באתר מתכונים רבים שאני אוהבת במיוחד
נראה נפלא.
איך קוראים לשבבי הקוקוס באתר I herb שהמלצת עליו? הלכתי שם לאיבוד…
תודה
הי עדה
רשום coconut flakes
הקישור מוביל ישירות למוצר
היי 🙂 הקישור למוצר ב iherb כבר לא תקף, תוכלי בבקשה לשלוח שוב לינק, אני אשמח לראות מה כדאי להזמין.
אנסה לבדוק שוב 🙂
לא. מצליחה. להפסיק. לאכול. את. הבלילה.
מעולהההההה!!!
נראה לי שאני פשוט אוותר על האפיה. (:
חחח.. זו תופעת לוואי מוכרת עם העוגיות הללו ??? גם אני זללתי הרבה מהבלילה
היי,
חיפשתי בכל מקום קוקוס לח ולא הצלחתי.
לא הבנתי באיזה קוקוס ניתן להשתמש.
תודה רבה מראש.
הי נועה
את שבבי הקוקוס הלחים ניתן לקנות ברשת, בחנויות תבלינים (כמו "קליית חממה") ואצל מר קייק בנתניה. הקוקוס נראה בדיוק כמו בתמונה שצרפתי לפוסט (כדי שתוכלו לראות במה מדובר ולא תתבלבלו ותקנו קוקוס אחר).
מקווה שזה עוזר 🙂
טוב רוצה להזמין את הקוקוס. אם אני כבר באתר iHerb אולי יש לך עוד המלצות לדברים שווים?
הי בת חן
שימי לב שמופיעה לך חבילה עם שבבי קוקוס גדולים (תגדילי את התמונה) (היו מקרים ששינו את הקידוד ואנשים קיבלו קוקוס רגיל – אני אבדוק עכשיו שוב את הקישור)
אני אוהבת להזמין משם את תמצית הוניל של SYMPLY ORGANIC ובכלל התבלינים שלהם ממש שווים (נסי את GARLIC AND HERB) בנוסף אני אוהבת את מוצרי השיער של DESERT ESSENCE ואת האיפור של ELF
שימי לב שאת צריכה להזמין במשקל של עד 1.78 קילו ושיש עלות למשלוח (אז אם את לא מזמינה הרבה ממליצה לך להזמין 2 מהקוקוס ואת תמצית הוניל ואם ישאר משקל בחבילה להזמין עוד דברים).