לחם בריאות תוצרת בית

היום הוא היום אחרון לחופש הגדול.

בימים האחרונים יש "אווירת סוף קורס" (כמו שאומרים בצבא). בילינו, כייפנו, ראינו דברים מעניינים, ביקרנו במקומות מיוחדים, ים, בריכה, מוזיאון, פארקים, תערוכות, גני שעשועים, קניונים, מה לא עשינו. אבל מגיע הרגע שכל הכיף הזה (שבואו נודה, יכול גם להיות מתיש) צריך להסתיים.
אז מחר מתחילים שנת לימודים חדשה, שאותי מרגשת אפילו יותר מקודמותיה. מחר גוזלי הגדול מתחיל כיתה א' (!!!) ואיתו גם אני. הוא כבר יודע שיהיו הרבה דמעות בכיתה, וכבר הודיע לי שלא נורא ושבטח יהיו אמהות יותר בכייניות ממני, וכולנו יודעים שממחר תתחיל שגרה חדשה ולא מוכרת שכוללת מילים כמו קלמר, שיעורים, ספרים, מורה, הפסקה ועוד ועוד. וכולנו מתרגשים מאוד.

אז לכבוד תחילת שנת הלימודים הבאה עלינו לטובה אני רוצה לחלוק אתכם את הטיפים שלי להכנת לחם טעים ופריך בבית, לחם כזה שאפשר להכין בקלות יחסית וליצור ממנו כריכים מלאי בריאות ואהבה לילדים. זה ממש קל. הרבה יותר פשוט ממה שאתם חושבים. אז הכינו את הקמח ואת הדגנים שברצונכם להוסיף ללחם ומחר יהיה לילדים כריך מושקע ליום הראשון ללימודים.

לחם כפרי

החומרים:

500 גר' קמח כפרי (או 250 גר' קמח לבן ו- 250 גר' קמח מלא)
חצי חבילת שמרים טריים או כף שמרים יבשים
כף (15 גר') זרעי פשתן
2 כפות גרעיני חמניה
2 כפות גרעיני דלעת
חצי כף מלח
חצי כף סוכר
כ-2 כוסות מים

גיוונים: אגוזים שונים קצוצים (לילדים גדולים כמובן) פרג, דוחן (למי שאוהב) או כל גרעין/אגוז/דגן אחר שאוהבים.

ההכנה:

מניחים את הקמח בקערה ומערבבים לתוכו את השמרים. מוסיפים את כל החומרים היבשים וכוס מים ומתחילים ללוש עם וו לישה. עם התקדמות הלישה מוסיפים לאט לאט מים. חשוב לא להוסיף את כל הכוס הנוספת אלא להתחיל ברבע כוס, ללוש ואם צריך להוסיף עוד מעט מים. הלישה אורכת לפחות 5 דקות במיקסר ובסופה מתקבל בצק גמיש וחלק.

מעבירים לתבנית משומנת מעט ומכסים במגבת או בניילון נצמד. מתפיחים לפחות שעתיים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
בשלב זה ניתן להעביר את הבצק למקרר לאחר חצי שעה של התפחה בטמפרטורת החדר ולהמשיך בהכנות מאוחר יותר ואף למחרת היום.
כשהבצק תפח מעבירים אותו למשטח מקומח ומקמחים את חלקו העליון

DSC_4141

לשים מעט את הבצק ומעצבים לצורת כיכר מאורכת: משטחים את הבצק מעט ואז מגלגלים ולאחר מכן מעבדים את הבצק בתנועות של הידוק הבצק כלפי התחתית כך שחלק העליון שלו יהיה מתוח וחלק. להזהר לא למתוח יותר מדי כי אז יהיו פיצוצים באפיה.

DSC_4143

מעבירים את הכיכר שלנו לתבנית מרופדת בנייר אפיה ומניחים לבצק לתפוח למשך 20 -40 דקות (בקיץ כשחם יספיקו 20 דקות). מומלץ לפזר בתחתית מעט קמח פסטה, או סולת או סתם קמח – זה יתרום למרקם קראנצי בתחתית.
בינתים מחממים את התנור לחום הכי גבוה שלו. אם יש אבן מניחים אותה בתנור.

לפני האפיה חורצים את הלחם עם סכין חדה ובתנועות מהירות. החריצה מומלצת כי היא בעצם מכוונת את הלחם לתפוח לכיוונים שאנחנו בוחרים.

בנוסף, ולקבלת מראה מהוקצע מפזרים על הלחם מעט קמח או קמח פסטה (או שניהם).

DSC_4148

מעבירים את הלחם לתנור הרותח שלנו – אם ישנה אבן מעבירים אותו בעדינות עם נייר האפיה לאבן ולאחר כעשר דקות אפיה מוציאים בעדינות את נייר האפיה. אם אין אבן פשוט מניחים את התבנית עם נייר האפיה – התנור רותח והתחתית תהיה פריכה גם ללא האבן.

טיפ חשוב נוסף לקבלת קרום פריך – חשוב שתהיה לחות בתנור כשהלחם נכנס לתנור. לשם כך אפשר לעשות אחד משלוש:
– להניח קוביות קרח בתחתית התנור כשהלחם נכנס – הקרח יימס ויתאדה והאדים ייצרו קרום פריך.
– להניח מתחת לתבנית עם הלחם תבנית עם מים חמים שיתאדו באפיה.
– לרסס את הלחם ואת שטח התנור עם שפריצר מלא במים (ניתן לעשות זאת בתחילת האפיה ולאחר דקה או שתיים.

אופים את הלחם במשך 35-45 דקות – בתחילה בחום הכי גבוה של התנור ולאחר 10-15 דקות מנמיכים את החום ל 180 מעלות. הלחם מוכן כשהקרום העליון שלו פריך ושחום והחלק התחתון פריך וכשנוקשים עליו ישמע צליל חלול מעט.

DSC_4152

כשהלחם מוכן מניחים אותו על רשת או על משטח אחר שיצטנן מעט (לפחות 10 דקות). לא חותכים לחם שיצא מהתנור כי אז כל הלחות שבפנים תצא ויתר החתיכות שלו יהיו יבשות.

בתאבון, ובהצלחה לכל הילדים שיכנסו מחר למסגרות.

ואתם, ספרו לי על הרעיונות המקוריים שלכם לכריכים לילדים. גוזלי ילד בררן ואני מנסה למצוא שילובים שהוא יאהב. אפשר לשתף פה בתגובות או בדף הפייסבוק של שמח במטבח. גם תמונות של הלחמים שלכם יתקבלו בברכה ובשמחה כי אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את המתכונים שלי קמים לחיים ומיושמים אצלכם בבית 🙂

 

 

 

 

‏45 תגובות

  1. נטלי ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 8:12

    נראה מעולה!

    • שמח במטבח ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 8:13

      תודה רבה 🙂

    • רחלי ב- 16 במרץ 2019 בשעה 21:42

      נראה ממש טוב ,

    • רוני ב- 16 בספטמבר 2020 בשעה 12:25

      יש אפשרות לנשאיר את הבצק לטפיחה לילה שלפ?

  2. פיית העוגיות ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 13:31

    מהמםםם!

    • שמח במטבח ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 15:04

      תודה רבה יקירה 🙂

      • נורית ב- 25 ביולי 2021 בשעה 20:53

        נראה נפלא.
        מנסה הערב עם התפחה במקרר ללילה.
        הרבה יותר קל לעצב.

        • שמח במטבח ב- 26 ביולי 2021 בשעה 8:36

          בהחלט קל יותר עם בצק קר אבל שימי לב שצריך לתת לבצק לתפוח טיפה יותר זמן אחרי העיצוב וההכנסה לתנור כי הוא קר יותר. בקיץ זה קורה מהר יותר מאשר בחורף

  3. כץ בתיה ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 17:27

    האם המים צריכים להיות פושרים?

    • שמח במטבח ב- 1 בספטמבר 2015 בשעה 15:00

      אכן פושרים. ניתן גם להשתמש במים קרים אולם אני מעדיפה מים בטמפרטורת החדר.

  4. חן שוקרון ב- 31 באוגוסט 2015 בשעה 18:01

    וואו! הוא מושלם

  5. לולו ב- 2 בספטמבר 2015 בשעה 15:55

    המתכון נראה מצויין!
    אפשר להשתמש בקמח כוסמין? (הרגיל לא מלא)

    • שמח במטבח ב- 2 בספטמבר 2015 בשעה 18:18

      בהחלט אפשר.
      אגב, איפה את מוצאת קמח כוסמין רגיל? המלא לא כל כך לטעמי ואשמח לנסות את הרגיל

  6. עמיאל ב- 9 באוקטובר 2015 בשעה 13:53

    לחם מומלץ !
    קל וטעים!
    הוספתי שקדים וגרעיני דלעת יצא מדהים !!!

    • שמח במטבח ב- 9 באוקטובר 2015 בשעה 20:45

      שמחה לשמוע.
      מה שטוב בלחם הזה הוא שניתן לשנות ולהוסיף דגנים וגרעינים לפי הטעם האישי

  7. דניאל ב- 12 בינואר 2016 בשעה 8:27

    שלום! הכנתי כבר כמה פעמים והוא יוצר מדהים!!
    תהיתי האם ניתן להשתמש גם בקמח שיפון מלא? אם כן, באיזה יחס? כל ה-500 גרם?

    • שמח במטבח ב- 12 בינואר 2016 בשעה 20:21

      תודה רבה
      אין בעיה להחליף מחצית מכמות הקמח בקמח שיפון מלא. ההמלצה שלי היא לשלב אותו עם קמח לבן בשיעור של 50% (כלומר חצי שיפון וחצי לבן).

      • דניאל ב- 12 בינואר 2016 בשעה 20:43

        מעולה! תודה רבה לך!!

  8. יעל ב- 27 בינואר 2016 בשעה 8:49

    האם מתכון זה מתאים לאופה לחם?

    • שמח במטבח ב- 27 בינואר 2016 בשעה 9:40

      אין סיבה שלא. שימי לב שבאופה הלחם יש כל מיני תכניות ומכיוון שיש פה כמה סוגי קמחים עדיף תכנית לקמח מלא.

  9. הילה בן הלוי ב- 9 ביולי 2016 בשעה 23:12

    הבצק צריך ליהיות דביק לאחר הלישה?

    • שמח במטבח ב- 10 ביולי 2016 בשעה 8:05

      הי הילה, הבצק אמור להיות מעט דביק כיוון שבתפיחה הקמח סופח עוד נוזלים. אבל לא דביק מאוד – שיידבק טיפה לאצבע שנוגעת בו. אם הוא ממש דביק סימן שהיו יותר מדי מים בבצק ואז צריך להוסיף קצת קמח.

  10. מורן ב- 15 באוקטובר 2016 בשעה 17:12

    נראה נהדר! שתהיה שנת לימודים (ובכלל) נפלאה 🙂

  11. אופה חובבת ב- 9 בנובמבר 2016 בשעה 15:35

    נראה מדהים. קודם כל יש לי בבית קמח שיפון מלא אז אני מניחה שאפשרי להשתמש ביחס של חצי מלא חצי קמח רגיל…?
    ועוד שאלה – אפשר להשתמש בזרעי צ׳יה במקום זרעי פשתן?

    • שמח במטבח ב- 9 בנובמבר 2016 בשעה 17:27

      אין בעיה להשתמש בקמח שיפון, בשילוב עם קמח לבן
      קחי בחשבון שהוא כבד יחסית.
      לגבי צ'יה, לא ניסיתי אבל מאמינה שזה אפשרי

  12. צליל אורלב ב- 6 בינואר 2019 בשעה 18:58

    מתכון נפלא ולחם מדהים!! תודה רבה לך! אני אופה מתחילה וזה ממש נתן לי ביטחון להמשיך! טעעעעים!

    • שמח במטבח ב- 6 בינואר 2019 בשעה 22:10

      איך שימחת אותי צליל
      מקווה שתהני ממתכונים נוספים בבלוג. הם בפורמט שמתאים גם למתחילים עם תמונות של שלבי ההכנה והסברים מפורטים.

  13. לולה רוזן ב- 2 בספטמבר 2019 בשעה 12:12

    שלום!
    האם ניתן ללוש ידנית? אין לי מכשירים או וו לישה..
    תודה רבה 🙂

  14. lin ב- 12 בספטמבר 2019 בשעה 12:22

    הי 🙂 לא בטוחה שהבנתי כמה זמן צריך להתפיח ..
    שעתיים — > לישה ועיצוב — > 20-40 דקות נוספות?
    תודה!

  15. עדי ב- 19 באוקטובר 2019 בשעה 15:13

    מתכון מעולה!! הוספתי זיתים וזעתר ויצא נהדר!!

  16. לירז ב- 20 במרץ 2020 בשעה 13:48

    אחרי 35 ד בחום הכי גבוה הלחם נשרף

    • שמח במטבח ב- 23 במרץ 2020 בשעה 15:28

      צר לי, אבל לא כתוב במתכון לאפות בחום הכי גבוה. ראי ההוראות (העתקתי מהמתכון):
      אופים את הלחם במשך 35-45 דקות – בתחילה בחום הכי גבוה של התנור ולאחר 10-15 דקות מנמיכים את החום ל 180 מעלות. הלחם מוכן כשהקרום העליון שלו פריך ושחום והחלק התחתון פריך וכשנוקשים עליו ישמע צליל חלול מעט.

  17. סוזי איוב ב- 10 בנובמבר 2020 בשעה 20:58

    הלחם נראה מושלם רק רציתי לברר האם לחם זה יצא אורירי עם בועות או יצא דחוס כי אין תמונה ??

    • שמח במטבח ב- 20 בנובמבר 2020 בשעה 9:48

      אוורירי כמובן עם בועות רגילות ולא גדולות מדי (כי אז יש הרבה בועות ומעט לחם…). אם היה יוצא לחם דחוס לא הייתי מפרסמת מתכון כי מבחינתי זה לחם שלא הצליח 🙂

  18. הילה קוזוקרו ב- 19 ביוני 2021 בשעה 16:55

    אני בדיליי היסטרי עם הפוסט. הגעתי בכלל מהפוסט על מחמצת 🙂

    כשאת כותבת כף שמרים – הכוונה לכף מדידה אוניברסאלית, נכון? (אין מידה בגרמים במתכון)

    • הילה קוזוקרו ב- 19 ביוני 2021 בשעה 17:00

      ושאלה נוספת – יש אולי סרטון קצר שמסביר את פעולת עיצוב הכיכר? 🙏🏼

      • שמח במטבח ב- 21 ביוני 2021 בשעה 11:56

        יש קישורים להסברים וסרטונים בגוף הפוסט

    • שמח במטבח ב- 21 ביוני 2021 בשעה 11:57

      הכוונה לכף סטנדרטית.

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *