שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

מנדלברויט

פירוש השם מנדלברויט הוא לחם שקדים (מנדעל – שקדים ברויט – לחם), שם כל כך גלותי אבל איך אומרים, כמה פשוט ככה טעים!

מדובר בעוגיות שקדים פריכות, מתוקות במידה ועם מראה וטעם של בית. מהעוגיות שכיף לכרסם בכל הזדמנות, עם או בלי כוס תה לטבול אותן בה, ושאני אוהבת לתת לגוזלים כנשנוש שבין הארוחות. 

המתכון שאביא לפניכם שייך לאמו המנוחה של ארז קומרובסקי, ששמה רותי, ונתקלתי בו לפני שנה, בכתבה שפרסם ארז לפני יום הכיפורים ובה שיתף במתכון של אמו וכן בשלושה מתכונים שלו, בגירסה מלוחה ונפלאה לא פחות.
משהו בכתיבה של ארז, ובעיקר הגעגוע שניכר ממנה, תפס אותי ועשה לי חשק להכין את העוגיות ולהביא לבני משפחתי. את העוגיות אפיתי לקראת סוף הצום, בשעות הללו שבהן עולה באוויר תחושה של פתיחת שערי שמים, בקשת משאלות, געגוע לאלה שאינם עוד ותפילות ומשאלות לשנה הבאה, ומאז בכל פעם שאני מכינה אותן אני נזכרת באותם רגעים, ובאותה תקופה שמהווה עבורי גם נקודת מפנה, שכן סמוך לאחריה פתחתי בפרק חדש בחיי.

העוגיות עצמן די קלות להכנה והן נאפות פעמיים (כמו ביסקוטי, אלא שהביסקוטי מרוכזות וקשות יותר) וכאמור, בעיני הן פשוט נפלאות.

וכיאה לעוגיות עם כזו מורשת, החלטתי להגיש ולצלם אותן בסט הספלים והצלחות העתיק שסחבה סבתי לארץ כל הדרך מטהרן. נקרא לזה קיבוץ גלויות 🙂

מנדלברויט-תמונת-נושא2

החומרים:
3 כוסות קמח
3 כפיות אבקת אפיה
3/4 כוס סוכר
1 כוס שקדים קלופים (אני השתמשתי בשבבי שקדים)
3 ביצים
1/2 כוס שמן
כפית תמצית וניל
כמה טיפות תמצית שקדים

ההכנה:
הערה מקדימה: אפשר להכין את העוגיות בקערה עם כף ואפשר במיקסר. אני החלטתי להכין במיקסר כי מדובר בכמות גדולה יחסית של בצק ויותר קל להכין אותו במיקסר (והרי ממילא מלכלכים קערה אחת אז לא משנה לי אם זו קערת מטבח או קערת מיקסר – העיקר שהן נכנסות למדיח 🙂  🙂 )
ועכשיו להכנה:  מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו ומכינים תבנית עם נייר אפיה (ועוד אחת לשלב האפיה השני)
שמים בקערה את כל החומרים, למעט השקדים, ומתחילים לערבב.

DSC_9443כשהבצק מתחיל לקבל מרקם פירורי מוסיפים את השקדים. למה לא מוסיפים מראש? כי במקרה שלי השקדים היו דקים יחסית (שבבי שקדים) ולא רציתי שהם יישברו בערבול.

DSC_9444

מערבלים עוד קצת וכשהבצק מתאחד מחלקים ל- 2 או 3 חלקים ויוצרים גליל מכל חלק.
יש כאלה שמכינים את העוגיות בתבנית אינגליש ואז הן יוצאות מרובעות, אבל אני אהבתי יותר את הצורה העגולה שנוצרת באופן הזה.

DSC_9447

אופים את הגלילים 20 דקות עד שהם קצת נפוחים וקצת שחומים ומניחים את הגלילים להצטננות, לפחות רבע שעה כדי שאפשר יהיה לפרוס אותם. בינתים מנמיכים את חום התנור ל 150 מעלות. 

DSC_9450

לאחר שהגלילים הצטננו וקצת התקשו פורסום אותם לפרוסות בעובי של כסנטימטר ומסדרים בתבנית (ובתבנית הנוספת שהכנו) כשהצד הפרוס כלפי מעלה. מומלץ לפרוס עם סכין מסור חדה, זה מפחית משמעותית את הפרורים שיעופו לכם במטבח 🙂

DSC_9451

מחזירים את העוגיות לתנור ואופים כרבע שעה נוספת עד שהן משחימות. משאירים בתנור הכבוי עם הדלת פתוחה מעט – זה יעזור לעוגיות להתייבש עוד קצת בלי להשחים יותר מדי. ארז ממליץ על חצי שעה וכך עשיתי.

מנדלברויט-מהתנורלאחר האפיה אפשר להעביר את העוגיות לרשת אפיה ולתת להן להצטנן עוד קצת לפני שנעביר אותן לקופסת העוגיות. יש רק סכנה אחת בתהליך הזה והיא שבני הבית יחטפו את העוגיות מהרשת לפני שתספיקו להעביר אותן לקופסה …

מנדלברויט-על-רשת

העוגיות נהדרות כמו שהן (הגוזלים למשל אוהבים לכרסם בבוקר בדרך לגן ולבית הספר) וכמובן שהולכות נפלא עם כוס תה (בכל זאת עוגיות פולניות, לא? 😉 )

mendelbroit-hand

בהזדמנות זו אאחל לכם שנה טובה וגמר חתימה טובה.
מנדלברויט-מבט-על

7 תגובות על “מנדלברויט

  1. פיית העוגיות
    24 בספטמבר 2015

    אבא שלי מת עליהן 🙂
    נראות טעימות, ויופי של צילומים

  2. Carmela
    27 בספטמבר 2015

    Splenda instead of sugar.Just out of the oven, and look and taste get, even though I used

  3. ברוריה דוניו
    5 באוקטובר 2015

    הי חג שמח הבוקר הכנתי את המנדלברויט הבצק יצא לי דביק מאוד נאלצתי להוסיף בערך עוד כוס קמח . שמתי הכל לפי הכמויות שלך. אולי טעית בכמות של כוסות הקמח או השמן. אני ממתינה לתשובתך.תודה

    • שמח במטבח
      5 באוקטובר 2015

      הי ברוריה
      צר לי אבל לא טעיתי בכמויות. גם כי בדקתי עצמי ובעיקר כי הגיעו אלי תגובות רבות של גולשים שהכינו לפי המתכון והצליחו. האם השתמשת בכוסות מדידה סטנדרטיות (כוס של 240 מ"ל)?

      • ברוריה
        6 באוקטובר 2015

        הי בוקר טוב יש לי ארבע כוסות מדידה שקניתי 1/2 1/4 1/3 1. לפי המידות שציינתי בהם השתמשתח אני אבדוק עם כוס היא 240 מ"ל. בכל אופן הוספתי עוד בערך כוס יצא טעים.
        תודה ברוריה

        • שמח במטבח
          6 באוקטובר 2015

          ממש מוזר, כי זה המתכון. טוב, עדכני אותי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 20 בספטמבר 2015 על ידי ותויגה , , , , .