מנדלברויט
פירוש השם מנדלברויט הוא לחם שקדים (מנדעל – שקדים ברויט – לחם), שם כל כך גלותי אבל איך אומרים, כמה פשוט ככה טעים!
מדובר בעוגיות שקדים פריכות, מתוקות במידה ועם מראה וטעם של בית. מהעוגיות שכיף לכרסם בכל הזדמנות, עם או בלי כוס תה לטבול אותן בה, ושאני אוהבת לתת לגוזלים כנשנוש שבין הארוחות.
המתכון שאביא לפניכם שייך לאמו המנוחה של ארז קומרובסקי, ששמה רותי, ונתקלתי בו לפני שנה, בכתבה שפרסם ארז לפני יום הכיפורים ובה שיתף במתכון של אמו וכן בשלושה מתכונים שלו, בגירסה מלוחה ונפלאה לא פחות.
משהו בכתיבה של ארז, ובעיקר הגעגוע שניכר ממנה, תפס אותי ועשה לי חשק להכין את העוגיות ולהביא לבני משפחתי. את העוגיות אפיתי לקראת סוף הצום, בשעות הללו שבהן עולה באוויר תחושה של פתיחת שערי שמים, בקשת משאלות, געגוע לאלה שאינם עוד ותפילות ומשאלות לשנה הבאה, ומאז בכל פעם שאני מכינה אותן אני נזכרת באותם רגעים, ובאותה תקופה שמהווה עבורי גם נקודת מפנה, שכן סמוך לאחריה פתחתי בפרק חדש בחיי.
העוגיות עצמן די קלות להכנה והן נאפות פעמיים (כמו ביסקוטי, אלא שהביסקוטי מרוכזות וקשות יותר) וכאמור, בעיני הן פשוט נפלאות.
וכיאה לעוגיות עם כזו מורשת, החלטתי להגיש ולצלם אותן בסט הספלים והצלחות העתיק שסחבה סבתי לארץ כל הדרך מטהרן. נקרא לזה קיבוץ גלויות 🙂
החומרים:
3 כוסות קמח
3 כפיות אבקת אפיה
3/4 כוס סוכר
1 כוס שקדים קלופים (אני השתמשתי בשבבי שקדים)
3 ביצים
1/2 כוס שמן
כפית תמצית וניל
כמה טיפות תמצית שקדים
ההכנה:
הערה מקדימה: אפשר להכין את העוגיות בקערה עם כף ואפשר במיקסר. אני החלטתי להכין במיקסר כי מדובר בכמות גדולה יחסית של בצק ויותר קל להכין אותו במיקסר (והרי ממילא מלכלכים קערה אחת אז לא משנה לי אם זו קערת מטבח או קערת מיקסר – העיקר שהן נכנסות למדיח 🙂 🙂 )
ועכשיו להכנה: מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו ומכינים תבנית עם נייר אפיה (ועוד אחת לשלב האפיה השני)
שמים בקערה את כל החומרים, למעט השקדים, ומתחילים לערבב.
כשהבצק מתחיל לקבל מרקם פירורי מוסיפים את השקדים. למה לא מוסיפים מראש? כי במקרה שלי השקדים היו דקים יחסית (שבבי שקדים) ולא רציתי שהם יישברו בערבול.
מערבלים עוד קצת וכשהבצק מתאחד מחלקים ל- 2 או 3 חלקים ויוצרים גליל מכל חלק.
יש כאלה שמכינים את העוגיות בתבנית אינגליש ואז הן יוצאות מרובעות, אבל אני אהבתי יותר את הצורה העגולה שנוצרת באופן הזה.
אופים את הגלילים 20 דקות עד שהם קצת נפוחים וקצת שחומים ומניחים את הגלילים להצטננות, לפחות רבע שעה כדי שאפשר יהיה לפרוס אותם. בינתים מנמיכים את חום התנור ל 150 מעלות.
לאחר שהגלילים הצטננו וקצת התקשו פורסום אותם לפרוסות בעובי של כסנטימטר ומסדרים בתבנית (ובתבנית הנוספת שהכנו) כשהצד הפרוס כלפי מעלה. מומלץ לפרוס עם סכין מסור חדה, זה מפחית משמעותית את הפרורים שיעופו לכם במטבח 🙂
מחזירים את העוגיות לתנור ואופים כרבע שעה נוספת עד שהן משחימות. משאירים בתנור הכבוי עם הדלת פתוחה מעט – זה יעזור לעוגיות להתייבש עוד קצת בלי להשחים יותר מדי. ארז ממליץ על חצי שעה וכך עשיתי.
לאחר האפיה אפשר להעביר את העוגיות לרשת אפיה ולתת להן להצטנן עוד קצת לפני שנעביר אותן לקופסת העוגיות. יש רק סכנה אחת בתהליך הזה והיא שבני הבית יחטפו את העוגיות מהרשת לפני שתספיקו להעביר אותן לקופסה …
העוגיות נהדרות כמו שהן (הגוזלים למשל אוהבים לכרסם בבוקר בדרך לגן ולבית הספר) וכמובן שהולכות נפלא עם כוס תה (בכל זאת עוגיות פולניות, לא? 😉 )
בהזדמנות זו אאחל לכם שנה טובה וגמר חתימה טובה.
אגב, הן נפלאות גם לטו בשבט
אבא שלי מת עליהן 🙂
נראות טעימות, ויופי של צילומים
תודה רבה 🙂
שנה טובה לכל בני משפחתך
Splenda instead of sugar.Just out of the oven, and look and taste get, even though I used
הי חג שמח הבוקר הכנתי את המנדלברויט הבצק יצא לי דביק מאוד נאלצתי להוסיף בערך עוד כוס קמח . שמתי הכל לפי הכמויות שלך. אולי טעית בכמות של כוסות הקמח או השמן. אני ממתינה לתשובתך.תודה
הי ברוריה
צר לי אבל לא טעיתי בכמויות. גם כי בדקתי עצמי ובעיקר כי הגיעו אלי תגובות רבות של גולשים שהכינו לפי המתכון והצליחו. האם השתמשת בכוסות מדידה סטנדרטיות (כוס של 240 מ"ל)?
הי בוקר טוב יש לי ארבע כוסות מדידה שקניתי 1/2 1/4 1/3 1. לפי המידות שציינתי בהם השתמשתח אני אבדוק עם כוס היא 240 מ"ל. בכל אופן הוספתי עוד בערך כוס יצא טעים.
תודה ברוריה
ממש מוזר, כי זה המתכון. טוב, עדכני אותי.
עם הכמויות כפי שנכתבו גם לי יצא דביק כל כך שהייתי חייב להוסיף לפחות עוד כוס קמח עד שהבצק חזר להיות גמיש, עביד ולא דביק.
מוזר, הכנתי כמה פעמים לפי הכמויות הללו ולא יצא לי כזה דביק (ראי גם בתמונות)
שלום, אני מכירה את העוגיות האלה מימים ימימה וזה מעלה זכרונות של כוס קפה ועוגיות קמיש אצל סבא וסבתא. רק מה ,שעכשיו יש אלרגיה לשקדים וקרובי משפחתם. שאלתי,האם חייבים להוסיף אותם או שאפשר רק את הבצק.?
כיוון שהשקדים במתכון הם תוספת לבצק אפשר להכין עם משהו אחר במקומם
בהצלחה 🙂
למה בהדפסה לא רואים בברור את המתכון יש סמלים שמסתירים ?
שאלה טובה שלצערי אין לי תשובה עליה. ההדפסה היא פונקציה שמובנית בתוכנה של האתר
מציעה לך לסמן את המתכון ולהעתיק לוורד ומשם להדפיס.
בצק מושלם!!! והעוגיות בכלל סוףף
מאחר ויש במשפחתי ילד הן אלרגיה לאגוזים האם אפשר לעשות עם 4כטסוצ קמח במקום שקדים בנוסף באיזה קמח יש משמשים בפסח תודה וחג שמח
אי אפשר להמיר את השקדים בקמח כי אלה מרקמים שונים וספיגת נוזלים שונה.
לגבי פסח – אני חושבת שזה מתכון שפחות מתאים.