קיש בטטות חגיגי

שבועות הוא גם חג המאפים ובכל שנה אני אוהבת לחדש במאפה חגיגי ומרשים. השנה החלטתי להיות אמנותית משהו ולהכין קיש בטטוח חגיגי עם דוגמה גיאומטרית מעניינת, אלא שבהתחשב בעובדה שאני לא הכי כשרונית בכל הנוגע לעבודות יצירה החלטתי ללכת על משהו שמתאים למתחילים ושכל אחד לדעתי יכול להצליח להכין ולקבל אפקט "וואו" !

אז לשאלתכם, מדובר בקיש שהירקות המככבים בו הם בטטה כתומה (הבטטה הרגילה) בטטה סגולה שהתוודעתי אליה לאחרונה והתאהבתי בה ובטעמיה ובתפוחי אדמה שיספקו בעיקר גיוון לצבע. גם המלית קיבלה טוויסט מיוחד בזכות פתיתי בולגרית שממש הוסיפו לטעם ולמרקם שלה.
יש לי רק דגש אחד חשוב למתכון והוא שחייבים לרכך את הירקות על ידי בישול מקדים אחרת אי אפשר יהיה לגלגל אותם (תאמינו לי, אני אומרת את זה לאחר שביליתי שעות בהמתנה לירקות שיתרככו).

אז אני מקווה שתנסו את המתכון הזה לחג ובטוחה שתקצרו שלל מחמאות.

החומרים לתבנית פאי בגודל 24 ס"מ

לקלתית:
2 כוסות וכף (300 גר') קמח
150 גר' חמאה
ביצה אחת
חצי כפית מלח
2-3 כפות מים קרים

**אפשר גם להשתמש בבצק פריך מלוח מוכן. השתמשתי בעבר בזה של מעדנות והוא יצא ממש ממש מוצלח ואפילו קיבל מחמאות.

למלית
1 בטטה כתומה בינונית
1 בטטה סגולה בינונית
1 תפוח אדמה גדול
200 מ"ל שמנת מתוקה
2 ביצים
100 גר' גבינה בולגרית (השתמשתי בפתיתי בולגרית של פיראוס)
מעט שמן זית או ספריי שמן זית לפיזור מעל.

ההכנה:

לפני הכל מכינים את רצועות הבטטות ותפוחי האדמה כי הן צריכות הכנה מוקדמת כדי שיתרככו ואפשר יהיה לגלגל אותן יפה.
כדי לקבל רצועות יפות כאלה צריך לחתוך את התפודים דק דק. הכי נוח זה עם מנדולינה אבל אם אין, משתמשים בסכין שף. תכלס אפשר גם על קולפן אבל אז הם יצאו נמוכים יותר.

כיוון שהתבנית שלנו אינה גבוהה אני חתכתי כל רצועה  2 לאורך וככה קיבלתי רצועות בגובה  2 סנטימטר.
את הרצועות חייבים להשרות במים רותחים כדי שיתרככו – פשוט יוצקים מים רותחים על הכלי ומכסים בניילון נצמד או בנייר אלומיניום (אפשר גם לבשל בסיר) זה ייקח לפחות חצי שעה ואולי גם יותר, ולכן אני ממליצה להתחיל איתן כי הן חייבות להיות רכות כדי שנוכל לגלגל אותן.
שימו לב שאת הבטטות הסגולות צריך להשרות בנפרד כי הן מגירות צבע סגול משגע.

לקלתית בצק פריך:
בקערת מעבד המזון שמים את הקמח המלח והחמאה. מעבדים בפולסים עד שמתקבלת תערובת פרורית. מוסיפים ביצה ומעבדים ובמידה והבצק יבש מוסיפים מים. מעבדים עד שמתקבלים פרורים גסים ואז מעבירים למשטח מרופד בניילון נצמד ומאחדים לגוש. משטחים לדיסקית, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לחצי שעה למקרר.
לאחר חצי שעה מרדדים את הבצק על משטח מקומח ומרפדים את התבנית בבצק. אם משתמשים ברינג לא לשכוח להניח את הכל על תבנית שמרופדת בנייר אפיה (ראו תמונה)
.

מכניסים את התבנית למקפיא לחצי שעה לפחות ועדיף לכמה שעות – זה יבטיח שהבצק לא יתכווץ באפיה.
אופים את הקלתית "אפיה עיוורת" בחום של 160 מעלות במשך 10 דקות. כיוון שהבצק קפוא לא צריך לשים עליו שום משקולת והוא ישמור על הגובה שלו.  הבצק מוכן כאשר הוא מתחיל להראות טיפה יבש אבל לא שחום.
לאחר האפיה החלקית מניחים את התבנית בצק להתקרר.

למלית

עכשיו כשיש לנו קלתית ורצועות בטטה ותפוחי אדמה נשאר החלק הקל של הכנת הבלילה והחלק היצירתי של גלגול הרצועות.
הכנת הבלילה היא קלי קלות – פשוט מערבבים את השמנת עם הביצים ויוצקים לתוך הקלתית.
לאחר מכן מפזרים מעל את פתיתי הבולגרית באופן שיתפזרו על פני כל הקלתית ולא יהיו רק במקום אחד (בגלל זה לא מערבבים אותם עם הבלילה בקערה).
בשלב הזה גם תפעילו את התנור על 160 מעלות בטורבו.

ואחרון חביב – עבודת היצירה – לוקחים כל רצועה, מגלגלים אותה סביב עצמה ומניחים על המלית בעדינות. זה לוקח קצת זמן ואין ספ שיש פה התעסקות, אבל תראו כמה מהמם זה יוצא בסוף

לפני ההכנסה לתנור מברישים בעדינות את הבטטות בשמן זית (הכי קל זה עם ספריי שמן זית) זה ישדרג קצת את הטעם שלהן לאחר האפיה.

אופים בחום של 160 מעלות במשך כ 45 דקות עד שהמלית משחימה מעט וכל הירקות רכים ואפויים.

נכון שזה נראה סופר מרשים? אין ספק שזה ישדרג כל שולחן חג 🙂

בתיאבון 🙂

מחפשים עוד רעיונות לשבועות? אל תפספסו את קטגוריית שבועות בבלוג

והנה כמה רעיונות מלוחים שאני אוהבת במיוחד:

קיש עגבניות שרי ובזיליקום

קיש גבינות עזים וצנוברים

שבלולי פיצה

מקלות פרמז'ן

הפוסט נכתב בשיתוף עם חברת "תנובה"

‏7 תגובות

  1. מירי מילס ב- 7 במאי 2018 בשעה 19:10

    נראה מעולה! לא צריך להוסיף לבצק מלח?

    • שמח במטבח ב- 7 במאי 2018 בשעה 20:28

      הי מירי
      צודקת לגמרי. מייד מוסיפה חצי כפית מלח למתכון

  2. Ziv k ב- 12 במאי 2018 בשעה 15:52

    היי,
    האם במקום הבטטה הסגולה ניתן להשתמש בירק אחר (למשל סלק)?
    תודה

    • שמח במטבח ב- 12 במאי 2018 בשעה 20:20

      כל ירק שאוהבים יתאים. כולל סלק רק שים לב שסלק מגיר נוזלים וצובע את סביבתו

  3. מעיין ב- 14 במאי 2018 בשעה 14:30

    מהמם!!
    הבטטה הסגולה קיימת בסופרים רגילים? איפה ניתן למצוא אותה?

  4. אפרת ב- 16 בדצמבר 2019 בשעה 19:48

    האם ניתן להכין מראש ולהקפיא? אם לא כמה זמן לפני האירוע אני יכולה להכין את הפשטידה הזו

    • שמח במטבח ב- 22 בדצמבר 2019 בשעה 15:37

      אין בעיה לכין מראש ולהקפיא. גם אני עושה את זה לפני אירועים כשיש לי הרבה הכנות

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *