מדלן שוקולד

עוגיות מדלן הן העוגיות הכי צרפתיות שיש, הן מגיעות עם שיק צרפתי משלהן ומראה מיוחד של צדפים שמתקבל מהתבנית המיוחדת שבה אופים אותן.

עוגיות המדלן זכו לתהילת עולם בזכות ספרו של מרסל פרוסט "בעקבות הזמן האבוד" שם סיפר כיצד טבל את העוגייה בתה, ושילוב הטעמים העלה בו אושר גדול: "עונג פשט בי, מבודד, בלי שורש סיבתו. בן רגע הכה את תהפוכות החיים, עשה את אסונותיהם לסתמיים, את קוצר ימיהם לתעתוע, כדרך שפועלת האהבה, מציף אותי הוויה יקרה"

בביקור האחרון שלי בפריז ביקרתי בבבוטיק הפטיסרי החדש שנפתח במלון ריץ בסמוך לכיכר ונדום היוקרתית וגני הטווילרי RITZ PARIS LE COMPTOIR  שבו אחת ממנות הדגל היא המדלנים המיוחדים של השף קונדיטור פרנסואה פרה. הצטיידתי בקופסת מדלנים חגיגית, וחזרתי איתה לארץ, להתפנק בהם עם המשפחה. הם היו טעימים להפליא עם מלית עדינה של ריבה (או שוקולד) וציפוי עדין ומתפצח. תענוג!

וזה המקום להזכיר לכם שפוסט ההמלצות שלי על פריז עם המון המלצות לפודי המטייל, מחכה לכם כאן.

כמובן שעם חזרתי לארץ קיבלתי חשק לרוץ למטבח ולהכין בעצמי עוגיות מדלן. שיחקתי עם המתכונים והכנתי שוב ושוב עד שהגעתי למתכון המושלם בעיני לעוגיות מדלן שוקולד. אווריריות במידה, שוקולדיות ועם מראה מושלם של מדלן קלאסי, כולן ה"בטן" שצומחת לה באפיה במרכזן. וכמובן שאני שמחה לחלוק אותו אתכם.

החומרים ל 24 מדלנים:

150 גרם חמאה
100 גרם שוקולד מריר
4 ביצים
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
כפית תמצית וניל
20 גרם (2 כפות) אבקת קקאו
210 גרם (כוס וחצי) קמח לבן
כפית אבקת אפיה
קורט מלח
* 2-3 כפות חלב – רק אם התערובת יוצאת סמיכה יחסית

לפני ההכנה מברישים את התבנית בחמאה מומסת. זה יבטיח שהמדלנים לא יידבקו לחריצים שבתבנית.

אם אין לכם תבנית מדלנים לא קרה כלום, אין בעיה להכין גם בתבנית שקעים אחרת (למשל תבנית למיני מאפינס).

מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו (אם אין- אז חום עליון ותחתון) ומכינים את התערובת

ממיסים במיקרו (או על סיר אדים) את השוקולד והחמאה בפולסים של חצי דקה, תוך ערבוב בין כל חימום לחימום.

מניחים בצד להצטננות קלה ובינתים מערבבים את הביצים עם הסוכר ותמצית הוניל – רצוי עם המטרפה – לתערובת קצת תפוחה. אין צורך במיקסר, מספיק לערבב ידנית.

מוסיפים לתערובת הביצים את תערובת השוקולד ומערבבים עד שהתערובת אחידה. מוסיפים את החומרים היבשים (קמח, קקאו, אבקת אפיה ומלח) אם יש לכם כוח תנפו אותם לתוך הקערה, זה לא חובה אבל זה קצת מוסיף ומונע גושי קקאו או קמח בתערובת.

מערבבים בעדינות בעזרת לקקן עד שהתערובת חלקה ואחידה. היא אמורה להיות במרקם מעט נוזלי, במובן שאם מרימים את המרית והתערובת נוזלת לקערה היא משתטחת. אם התערובת מרגישה לכם סמיכה מדי תוסיפו מעט חלב ותערבבו.

בעזרת כף יוצקים את התערובת לתבנית כך שתמלא כמעט את כל גובהה אבל לא עד הסוף (הן תופחות באפיה). שימו לב שהכמות מתאימה ל 2 תבניות, או לשני סבבים של אפיה בתבנית הזו.

כאמור, התערובת אמורה להיות בסמיכות כזו שהיא תתיישר יחסית על השקעים, עם קצת עזרה של "דפיקת" התבנית על השיש. אם זה לא המצב רצוי להוסיף טיפה חלב לתערובת שתהיה מעט יותר נוזלית.
אבל… גם אם התערובת יצאה לכם טיפה יותר סמיכה, אל דאגה, המדלנים יהיו טעימים באותה מידה אבל אולי הם יפתחו "בטן" קטנה יותר.

אופים את המדלנים בחום של 180 מעלות במשך 8-10 דקות. במהלך האפיה הם יתפחו מעט ויפתחו "בטן". לפעמים הבטן תהיה כמו גבעה (כמו בתמונה) ולפעמים היא יכולה לצאת טיפה יותר נמוכה. אבל מה שבטוח שהם יצאו טעימים בטירוף וזה הכי חשוב.

כשהמדלנים מוכנים מצננים אותם למשך כמה דקות בתבנית ולאחר מכן הופכים אותם על הצד שיתייבשו גם מהצד שהיה בתבנית, או שמעבירים לרשת צינון (מה שנוח לכם).

אני אוהבת לפזר עליהם קצת אבקת סוכר, אבל זו לא חובה. פשוט הילדים שלי מאוד אוהבים עוגיות שיש עליהן אבקת סוכר.

ולראיה – במהלך הצילומים הגוזל הבכור ממש ביקש לזלול אחת, אז הודעתי לו שאחרי שידגמן לי את היד שלו עם המדלן (לצילום, כמובן) הוא יוכל לקבל אותה 🙂

אז אלה עוגיות המדלן שלי, טיפה שונות מגירסת הוניל הרווחת בפריז, אבל בחיי שגירסת השוקולד היא הכי הכי טעימה ואלו במיוחד כי הן פחות יבשות מגירסת המקור. מקווה שתכינו ותהנו.

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות או בקבוצת הפייסבוק שלי.
הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

 

‏4 תגובות

  1. דינה ב- 19 באוגוסט 2021 בשעה 21:14

    הי איך רואים שאת עורכת דין: " ולראיה"😉
    תודה על המתכון,
    איך ממלאים אותם במילויים שונים?

    • שמח במטבח ב- 20 באוגוסט 2021 בשעה 12:47

      חחח… התפלק לי 🙂 🙂 🙂
      לגבי מילויים, אפשר למלא עם שק זילוף בגנאש שוקולד או במלית אחרת. מודה שאני לא ממלאת, למרות שחשבתי על זה

  2. זיוה סעדון ב- 30 באוגוסט 2021 בשעה 7:00

    אפשר מתכון למדליונים בלי שוקולד תודה

    • שמח במטבח ב- 30 באוגוסט 2021 בשעה 12:29

      הי זיוה
      זה מתכון למדלן שוקולד. מדלנים בלי שוקולד זה מתכון אחר לגמרי. יתכן שבעתיד יעלה לבלוג.

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *