טארט טאטין עגבניות שרי

לא מזמן נשאלתי על המלצות למתכונים קלים ומרשימים לארוח וזה גרם לי להזכר במתכון מדהים שעדיין לא שיתפתי אתכם  ושלגמרי יעשה את אפקט ה"וואו" בארוע הבא שלכם – טארט עגבניות שרי! גירסה מלוחה לטארט טאטין.

לרוב נהוג לחשוב על טארט טאטין בהקשר המתוק, אבל גם בגיזרת המלוחים אפשר לגייס את אפקט הקירמול לצורך העמקת טעמים בלי שנקבל מאפה מתקתק מדי.
טארט טאטין עגבניות שרי הוא דוגמה טובה לכך – הקירמול של עגבניות השרי במהלך האפיה עושה להן רק טוב – מעמיק את הטעמים שלהן, מוציא מהן מתיקות טעימה ונפלאה וכמובן שהמראה שלו מרשים מאוד.
כאן שידכתי לעגבניות גם טימין וזיתי קלמטה שנותנים לטארט מליחות נהדרת ואפילו מייתרים את הוספת המלח למתכון.

החומרים:

חבילת בצק עלים – רצוי על בסיס חמאה (למעשה חצי חבילה..)
כ- 600 גר' עגבניות שרי (כחצי סלסילה גדולה)
10-15 זיתי קלמטה או טאזוס מגולענים
25 גר' חמאה
2-3 כפות שמן זית
כפית סוכר
3-4 גבעולי טימין
2 כפות חומץ בלסמי

לגירסת פרווה – מוותרים על החמאה ומשתמשים במקומה בעוד 3 כפות שמן זית.
למי שלא אוהב בצק עלים – משתמשים בבצק פריך מלוח (אפשר קנוי ואפשר ואף רצוי גם להכין לבד – מתכון תמצאו כאן)

ההכנה

דבר ראשון – מכינים דיסקית של בצק עלים ומעבירים למקרר כדי שתחכה לעגבניות שלנו. הדרך הכי קלה בעיני היא לפרוס את בצק העלים ולקרוץ עיגול בעזרת המחבת שבה משתמשים. זה יבטיח שנקבל דיסקית בצק שמתאימה בול לכלי שלנו.
את דיסקית הבצק מעבירים למקרר שיחכה בצינון עד שיגיע הזמן להניח אותו על העגבניות.

ו.. לכוכבת שלנו – עגבנייייייייה (זוכרים את השיר בפירסומת משנות ה 80?)

מתחילים עם המסת שמן הזית והחמאה במחבת. למה שניהם? פשוט מאוד – גם הטעם יהיה מעולה וגם צריך לשמור שהחמאה לא תיחרך בבישול ולכן אני משלבת אותה עם שמן נוסף, ואין כמו שמן זית כשמדובר בעגבניות (ובכלל).
במקביל גם מחממים את התנור ל 170 מעלות.

כשהחמאה נמסה מוסיפים למחבת כפית סוכר ונותנים לו להתמוסס מעט. יש מתכונים שמשתמשים בהם בכמות גדולה יותר של סוכר- לטעמי זה מיותר כי לעגבניות השרי יש מתיקות מיוחדת משלהן וחבל שתיבלע בטעמי הסוכר.
מעל הסוכר מוסיפים את עלי הטימין ואת זיתי הקלמטה/טאזוס – הם אלה שיבצבצו בחלק העליון של הטארט שלנו אז שימו לב שאם משתמשים בחצאי זיתים (כמוני) שימו אותם הפוכים, שהחלק היפה יותר יהיה כלפי המחבת.

ועכשיו מסדרים את עגבניות השרי שלנו. יש כאלה שאוהבים לסדר במעגלים מסודרים, אבל אני פחות בקטע של סימטריה ולכן סידרתי אותם בתפזורת יפה.
נותנים לעגבניות להתבשל כ 5 דקות ואז מוסיפים את החומץ הבלסמי, מנערים לאט ובעדינות את המחבת כך שיתפזר על כולה באופן שווה וממשיכים לבשל עוד 5 דקות.

וכאן המקום לומר כמה מילים על המחבת שאיתה מכינים את הטארט.
כיוון שזו מחבת שאחר כך נכנסת לתנור חשוב קודם כל לבחור מחבת איכותית, עם ידית שעמידה בחום (תוכלו לבדוק על האריזה או באתר ולפעמים גם יש סימון בתחתית הכלי), ועם תחתית עבה שמפזרת חום באופן שווה.

הפעם בחרתי להשתמש במחבתות המצויינות של טפאל (חברה שאני בטוחה שכולם מכירים). מעבר לאיכות המחבת ולנקודה האדומה שמראה שהיא בטמפרטורה הנכונה, יש לה ציפוי נון סטיק שעמיד פי 2 מכל ציפוי אחר של טפאל ועמיד בפני שריטות כך שאפשר להשתמש בה בסכום ממתכת. ניסיתי את המחבת במטבח שלי, נהניתי ממנה ואני בהחלט ממליצה עליה בחום והיא עכשיו גם במבצע טרייד אין.

ובחזרה לטראט שלנו

השלב הבא (והאחרון) של ההכנה הוא הנחת דיסקית בצק העלים על הטארט. לפני כן אני ממליצה לעשות בבצק כמה חריצים קטנים  ואז מניחים אותו בעדינות מעל העגבניות ומהדקים מעט בשוליים. תוך שניות הוא יתרכך ותוכלו לראות את צורת העגבניות דרכו.

את כל הטוב הזה מכניסים לתנור שחומם ל 170 מעלות (המחבת הזו מתאימה לתנור עד 175 מעלות וזה לגמרי מספיק).

את הטארט אופים במשך כחצי שעה עד שבצק העלים משחים. מוציאים את המחבת ומצננים במשך כ 5 דקות. לאחר מכן מניחים צלחת מעל המחבת, ובעזרת מגבת (ובזהירות) הופכים את הטארט על הצלחת. הוא אמור לעבור לצלחת בקלות וגם אם חלילה עגבניה או שתיים נשארות במחבת לא קרה כלום ואפשר להעביר אותן לטארט בעדינות.

לפני ההגשה אני אוהבת לפזר על הטארט עוד כמה ענפי טימין קטנים – הטימין מאוד מחמיא פה לטעם העגבניות.
וכל מה שנשאר זה להגיש ולקצור מחמאות מהאורחים 🙂

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמה בחלק העליון בעמוד הראשי או בצד הימני של האתר (רק מכניסים שם וכתובת מייל בשורה הלבנה).

ואל תשכחו להצטרף ולהשתתף בקבוצה החדשה שלי "שמח במטבח".

וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי (תציצו גם בסטורי, יש הרבה הפתעות שם).

הפוסט נכתב בשיתוף פעולה עם טפאל.

‏13 תגובות

  1. אורה ב- 31 בינואר 2019 בשעה 13:38

    תודה נראה טעים.
    הייתי מעדיפה עגבניות שרי רגילות בשל העובדה שלעגבניות שרי תמר קליפה עבה יותר.

    • שמח במטבח ב- 9 בפברואר 2019 בשעה 20:46

      תודה אורה. אין בעיה להשתמש באיזה עגבניות שתרצי. זה עובד יפה עם כולן ואפשר גם לערבב כמה סוגים

  2. ריקי ברוך ב- 1 בפברואר 2019 בשעה 6:30

    רות
    ממש קל ומדהים ביופיו, אנסה עם מלווח גם יצא טוב. .שמרתי. תודה

  3. חן שוקרון ב- 1 בפברואר 2019 בשעה 9:16

    טוב, זה נראה טעים בטירוף! מסוג המאפים שמפיצים בבית ניחוחות משגעים ואחלה פתרון לארוחת ערב זריזה.
    מקווה לנסות בקרוב 🙂

  4. עופרה ב- 20 בפברואר 2019 בשעה 11:46

    היום הצטרפתי לניוזלטר שלך ואני מאד מרוצה. מתכונים מטריפים, חדשניים וקלים. מוסבר מעולה. תודה
    אפשר גרסת הדפסה? תודה

    • שמח במטבח ב- 22 בפברואר 2019 בשעה 10:55

      תודה רבה עופרה. ממש שמחה לשמוע שאהבת.
      לגבי גירסה להדפסה – ישנו כפתור הדפסה בכל סוף מתכון אבל ההדפסה היא עם התמונות (לצערי אין אופציה אחרת שאני מכירה)
      מה שאני עושה בבלוגים אחרים כשאני רוצה להדפיס מתכון זה שאני מעתיקה הכל לוורד ואז מורידה את התמונות ומדפיסה.
      התחלתי גם לאחרונה במתכונים ארוכים יותר לכתוב תקציר שלהם בתחילת המתכון כך שאפשר יהיה לשמור לוורד רק את רשימת החומרים וההכנה המקוצרת (זה נוח לפעמים).
      מקווה שזה עוזר

  5. מירב איתמרי ב- 3 ביוני 2019 בשעה 13:31

    הי רות, נראה נהדר ! אני פחות חובבת בצקי עלים למיניהם. היות וזה בכל זאת סוג של טארט, האם זה ילך גם עם בצק פריך ?

    • שמח במטבח ב- 18 ביוני 2019 בשעה 15:38

      הי מירב
      גם אני פחות בקטע של בצקי עלים. אין בעיה להכין גם עם בצק פריך מלוח

  6. מיה ב- 2 באוגוסט 2019 בשעה 15:22

    הי, נראה מצוין. לצערי אצלנו פחות אוהבים זיתים, יכול לעבוד גם בלי או שיש לך רעיון לתחליף אחר?

    • שמח במטבח ב- 5 באוגוסט 2019 בשעה 8:08

      אפשר להכין גם בלי הזיתים. מבטיחה שיצא לא פחות טעים 🙂

  7. מירי ב- 7 בינואר 2021 בשעה 9:58

    היי רות, אני מבקרת באתר שלך די הרבה ומאוד אוהבת את המתכונים שלך.

    עם הטארט טאטן הנ"ל קרתה לי כנראה איזו פאשלה ואשמח מאוד אם תוכלי להאיר את עיניי!

    הטעמים יצאו טובים, אבל כאשר הפכתי את הטארט טאטן על הצלחת (אחרי האפייה)- היו שם המון נוזלים מהעגבניות שמאוד הרטיבו את הבצק. בעצם ,כל הנוזלים נזלו לצלחת אליה הפכתי את הטארט וכל התחתית הקריספית הפכה לסמרטוט.

    איפה טעיתי? אשמח לדגשים ללמוד מהם.

    תודה רבה(:

    מירי

    • שמח במטבח ב- 9 בינואר 2021 בשעה 19:52

      הי מירי,
      יש לי רעיון – בפעם הבאה תחרצי חתך קטן בכל עגבניה. ואז הנוזלים ישתחרר מהן עוד בשלב הטיגון במחבת.
      עוד רעיון – לפני שהופכים את הטארט מנקזים את הנוזלים לקערה נפרדת.
      מודה שאצלי לא היו הרבה נוזלים אבל זה מה שאני הייתי עושה.

      • מירי ב- 14 בינואר 2021 בשעה 9:55

        תודה רבה על ההתייחסות ועל הטיפים ((:

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *