חלת כתר דבש

חלה היא אחד המאפים שאני הכי אוהבת להביא לארוחות חג ושבת. משהו בה הופך כל ארוחה לחגיגית ומיוחדת יותר. בראש השנה נהוג להגיש חלה עגולה כי צורת העיגול מסמלת את מחזוריות השנה והעיגול מסמל גם שלמות ואינסוף ואנחנו הרי מאחלים לעצמנו שנה מושלמת 😊 במיוחד אחרי השנה האחרונה שעברה עלינו בצל הקורונה.

חלת דבש

אז לכבוד ראש השנה הבא עלינו לטובה, הכנתי חלה עגולה והפעם בעיצוב מיוחד של כתר, שיהיה אקסטרא חגיגי. התוצאה היא חלה יפייפיה, אוורירית ומתוקה מדבש. מושלמת לפתוח איתה שנה חדשה.

החומרים לחלה אחת עגולה:

500 גרם (3.5 כוסות) קמח לבן או קמח לחם או קמח חלה
כף שמרים יבשים
50 גרם (רבע כוס) סוכר
3 כפות דבש נוזלי (לגירסה טבעונית אפשר סילאן או סוכר)
2 ביצים (לגירסה טבעונית אפשר בלי ביצים ואז להוסיף יותר נוזלים)
60 מ"ל (רבע כוס) שמן
120 מ"ל (חצי כוס) מים
חצי כפית מלח

להברשה לפני האפיה – ביצה מעורבבת עם מעט מלח
להברשה אחרי האפיה – דבש

חלה

הכנת בצק החלה:

שמים בקערת המיקסר את הקמח השמרים והסוכר ומערבבים (אפשר עם כף). מוסיפים ביצים, דבש, שמן, וחצי כוס מהמים ומתחילים לערבל. לאחר דקת ערבול מוסיפים את המלח ומוסיפים את יתר המים בהדרגה.
לפעמים הבצק "דורש" יותר מים ולפעמים פחות ולכן חשוב להוסיף בהדרגה ולבדוק אם הבצק רך או יבש. הבצק אמור להיות גמיש ורך אבל לא דביק.

מניחים לבצק לתפוח בכלי מכוסה במשך כשעה עד שהוא מכפיל את הנפח.

הרכבת החלה:

מחלקים את הבצק ל 3 חלקים. מגלגלים כל חלק לכדור ומניחים ל 5 דקות מנוחה. לאחר מכן מרדדים כל כדור לעיגול בעובי של כחצי סנטימטר. כל עיגול צריך להיות בקוטר של טיפה יותר מ 25 ס"מ כדי שנוכל לעצב את החלה.

על גבי נייר אפיה (חשוב!) מסדרים את משטחי הבצק ב – 3 שכבות אחד על השני כאשר בין שכבה לשכבה משמנים את הבצק בחמאה מומסת או בשמן או במרגרינה (הכל שאלה של פרווה או לא פרווה…).
לאחר מכן בעזרת תבנית או צלחת או סכין מיישרים את הבצק כך ששלושת השכבות יהיו בצורת עיגול ללא קצוות שבולטים.


ולעיצוב צורת הכתר:

בעזרת סכין או גלגלת חורצים בבצק 8 חריצים – מתחילים בחתך אורך, לאחר מכן חתך לרוחב כך שנוצרת צורת + ואז חורצים ביניהם.
וכאן מתחיל החלק היפה של העיצוב – אחד אחד מתחילים לקפל החוצה את המשולשים שנוצרו מהחריצות. מתחילים בשכבה הראשונה, לאחר מכן מקפלים החוצה את השכבה האמצעית וכך שהמשולשים השניים יהיו מעט באלכסון לאלה מהשכבה הראשונה (ראו בתמונה) ובסוף מקפלים את השכבה השלישית.
נקבל מעיין שמש של בצק עם חור במרכז. את הקצוות של הבצק מקפלים בעדינות אל מתחת לבצק בחלק החיצוני של הכתר.

ועכשיו יש לנו כתר של חלה שרק מחכה לתפוח ולהכנס לתנור. אני אוהבת שהחלה שלי יוצאת גבוהה ועגולה אז השתמשתי ברינג של התבנית כדי לתחום את החלה שלי מבחוץ, אבל אפשר גם בלי זה.

מכסים את החלה במגבת חלקה או בניילון נצמד ומניחים לתפיחה של כחצי שעה. הבצק תופח מאוד יפה וכבר אפשר לראות איך הוא תופח לכיוון המרכז אבל שנשאר בו ה"חור".
אם אתם רואים שהבצק תפח המון פנימה אפשר להניח במרכז קערה או כוס שמשמנים מראש כדי שתשמור שיהיה חור במרכז הכתר. במקרה הזה לא היה צורך.

בינתים מחממים את התנור לחום של 170 מעלות ומברישים את החלה בביצה שמעורבבת עם מעט מלח.

אופים את החלה במשך כ- 30 דקות עד שהיא שחומה וכל הבית מתמלא בריח מדהים של מאפה שמרים.
לאחר האפיה מברישים את החלה במעט דבש שחיממנו. זה גם נותן לה ברק וגם מוסיף לה צבע שחום יפייפה.

שנה טובה!!

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג.
אם אהבתם את המתכון, או אם יש לכם שאלות אל תהססו וכתבו לי בתגובות או בקבוצת הפייסבוק שלי.

הכנתם?? זה בכלל הכי הכי כיף אז אל תשכחו לשתף אותי בתמונות שלכם באינסטגרם או בפייסבוק, אין דבר שמשמח אותי יותר מלראות את הביצועים שלכם!!

מחפשים רעיונות נוספים לראש השנה? אל תשכחו להכנס לקטגוריית ראש השנה בבלוג

חלת דבש

חלת דבש חגיגית המעוצבת ככתר

מצרכים:

  • 500 גרם קמח לבן או קמח לחם או קמח חלה 3.5 כוסות. אפשר לשלב קמחים שונים.
  • כף שמרים יבשים
  • 50 גרם סוכר לבן רבע כוס
  • 3 כפות דבש נוזלי לגירסה טבעונית אפשר להמיר בסוכר או סילאן או לוותר
  • 2 ביצים לגירסה טבעונית אפשר לוותר על הביצים ולהוסיף יותר נוזלים לבצק.
  • 60 מ"ל שמן רבע כוס
  • 120 מ"ל מים חצי כוס
  • 1/2 כפית מלח
  • כ- 50 גרם חמאה או מרגרינה או מעט שמן לשימון בין השכבות
  • ביצה עם מעט מלח להברשה לפני האפיה
  • מעט דבש להברשה לאחר האפיה

הוראות הכנה:

  • בקערת המיקסר מערבבים בעזרת כף את הקמח השמרים והסוכר. מוסיפים ביצים, דבש, שמן, וחצי כוס מהמים ומתחילים לערבל. לאחר דקת ערבול מוסיפים את המלח ומוסיפים את יתר המים בהדרגה וממשיכים לערבל עד שמתקבל בצק רך וגמיש ולא דביק.
  • מניחים לבצק לתפוח בקערה מכוסה במשך כשעה עד להכפלת הנפח.
  • מחלקים את הבצק ל 3 חלקים ומרדדים כל חלק לעיגול בקוטר של קצת יותר מ 25 ס"מ.
  • על גבי נייר אפיה מסדרים את חלקי הבצק אחד על השני, כאשר בין השכבות מברישים בחמאה מומסת (או מרגרינה או שמן).
  • מיישרים את שכבות הבצק בעזרת רינג או צלחת לצורת עיגול (מניחים תבנית מעל וחותכים מסביב).
  • חורצים במרכז הבצקים 3 חריצים. מקפלים כלפי חוץ כל משולש מהמרכז כלפי חוץ. מתחילים בשכבה העליונה, לאחר מכן מקפלים את השכבה האמצעית כאשר מסדרים את המשולשים שיהיו מעט באלכסון לאלה שסידרנו בשכבה מקודם, וכך הלאה גם בשכבה השלישית. מתקבלת שמש של בצק עם חור במרכז. את הקצוות של הבצק מקפלים בעדינות אל מתחת לבצק בחלק החיצוני של הכתר.
  • מניחים את החלה על גבי תבנית ומתפיחים במשך כחצי שעה.
    בינתים מחממים תנור ל 180 מעלות
  • אם רוצים אפשר לתחום את החלה ברינג בחלקה החיצוני בזמן ההתפחה וכך החלה תצא מעט יותר גבוהה ועם שוליים עגולים.
  • מברישים את החלב בביצה מעורבבת עם מעט מלח ומכניסים לתנור. אופים במשך כ 25-30 דקות עד שהחלה שחומה.
  • לאחר האפיה מסירים את הרינג החיצוני ומברישים את החלה במעט דבש שחומם כך שהוא נוזלי.
הכנתם? תשוויצו בכיף ובגאווה

תייגו באינסטגרם @happykitchen_ruth

והנה כמה רעיונות לקינוחים אהובים לראש השנה:

עוגת כוורת

עוגת דבש

קינוח אישי של עוגת דבש ותפוחים

עוגת שכבות חגיגית עם דבש ואגוזים

טרייפל

‏2 תגובות

  1. אלינור ב- 2 בספטמבר 2021 בשעה 8:18

    הי רות, נראה מושלם. איך חיממת את הדבש? הבנתי שניתן לטבול את הצנצנת במים חמים

    • שמח במטבח ב- 3 בספטמבר 2021 בשעה 8:50

      אלינור. אפשר לטבול את הצנצנת במים חמים או – אם אין על הצנצנת חלקי מתכת – לחמם אותה קצת במיקרו. אפשר כמובן לחמן חלק מהדבש בנפרד בקערה .

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *