גאלט ענבים

קיץ. וחם. וכיף. השמש זורחת, השמיים כחולים, מחשיך מאוחר ויש מלאאא פירות קיץ נפלאים 🙂 בטח כבר הבנתם מכל הפוסטים הקייציים שלי שאני לגמרי טיפוס של קיץ 🙂
וכאמור, אחד הבונוסים של העונה הנפלאה הזו הוא פירות הקיץ הנהדרים שנמצאים עכשיו בכל מקום. אבטיחים אפרסקים ונקטרינות, שזיפים ואחד הלהיטים בבית שלנו – ענבים. כי אי אפשר בלי אשכול ענבים נחמד, בכל שעה של היום. אדומים או ירוקים – העיקר שיהיו מתוקים (ובלי גרעינים).

ואם כבר ענבים – הכי כיף לפרגן לתוצרת החקלאית שלנו. עד לפני כמה שנים פחות הייתי מודעת לנושא הקואורפרטיביים החקלאיים, ואז באחד הימים – כשעוד עבדתי במשרד עורכי דין גדול וייצגתי שלל חברות, כולל כמה חברות מזון – פגשתי חקלאי מחבל לכיש שסיפר לי בעיניים נוצצות על הענבים שהוא מגדל, על האדמה הטובה שבאזור ועל היוזמה של מגדלי הענבים באזור להתלכד ולמכור את התוצרת שלהם תחת המותג "ענבי טלי".
פייר – כשהוא דיבר על הענבים שלו הוא ממש ריגש אותי. כיף לראות אדם שלא רק שאוהב את מה שהוא עושה אלא גאה כל כך בתוצרת שלו.
ומאז בכל פעם שאני נתקלת בענבי טלי אצל הירקן אני תמיד יוצאת עם חבילה, והם מצידם – מבטיחים ומקיימים. ענבים מתוקים, מוצקים וטעימים.
ואם כבר ענבים – ניסיתם פעם להקפיא אותם ולאכול מהמקפיא? אם עדין לא עשיתם את זה אתם חייבים חייבים לנסות. זה פשוט נפלא!

וחזרה לאפיה – ישבתי וחשבתי מה עוד אפשר לעשות עם הענבים חוץ מלטרוף אותם כמו שהם או אחרי הקפאה ואז עלה לי לראש שהם לגמרי יכולים לככב במאפה, אבל כזה קייצי, זריז ומהיר, שגם אלה שאין להם כוח להתעסקויות במטבח יצליחו – גאלט!
מדובר באח החורג של הפאי. האח החורג והפחות פורמאלי. זה שלא צריך בשבילו תבניות, אלא מעצבים אותו בצורה חופשית.
וכיאה למאפה קליל שידכתי לו גם מלית קלילה שלגמרי הפתיעה אותי בתוצאה – ריקוטה ודבש שמעליהם ענבים ופרוסות שקדים. וכמה שזה יצא טעים יחד!
בקיצור – אם בא לכם מאפה טוב, ואין לכם כוח להשקיע שעות במטבח – זה המאפה שלכם 🙂

החומרים:
לבצק פריך:
350 גר' קמח
200 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
100 גר' סוכר
ביצה אחת
מעט מים קרים
(ולמי שממש אין לו כוח להכין בצק פריך – למרות שזה הכי קל – יכול הפעם להשתמש בגירסה קנויה, רצוי על בסיס חמאה).

למלית:
מיכל גבינת ריקוטה (250 גר')
2 כפות דבש
כפית תמצית וניל
ענבים – רצוי גם ירוקים וגם אדומים – ללא חרצנים
שקדים פרוסים (לא חובה)

להברשה: ביצה אחת

ההכנה:

בצק פריך:

בקערת מעבד המזון מעבדים את הקמח, הסוכר והחמאה עד שמתקבלת תערובת פירורית.
מוסיפים ביצה ומערבלים. לאחר מכן מוסיפים את המים – כף אחר כף – עד שהבצק מתחיל להתגבש.
מעבירים את הבצק למשטח מרופד בניילון נצמד, אם צריך מאחדים אותו עם הידיים לגוש אחד ומשטחים. עוטפים בניילון הנצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה-שעה לפחות להתמצקות.

כשהבצק התקרר מניחים אותו על משטח מרופד בנייר אפיה, מקמחים משני הצדדים ומרדדים לעיגול בעובי של כסנטימטר. ולא נורא אם לא דייקתם ברידוד ובצורה הסופית של הבצק. זה כל היופי בגאלט – הוא סופג יפה טעויות ודווקא בגלל שמכינים ממנו צורה חופשית הוא מקבל באהבה את פאשלות הרידוד שלנו 🙂
כאן זה גם הזמן לחמם את התנור לחום של 180 מעלות

להכנת המילוי פשוט מוסיפים לריקוטה את תמצית הוניל והדבש ומערבבים

מעבירים את נייר האפיה יחד עם הבצק אל תבנית שטוחה (קל יותר להעביר לתבנית בשלב זה מאשר כשהגאלט כבר מורכב).
מורחים את תערובת הריקוטה על הבצק ומשתדלים שהמריחה תהיה בצורת עיגול. חשוב להשאיר שוליים לקיפול.

מעל תערובת הריקוטה מפזרים את הענבים בערימה יפה ואחידה.
מפזרים מסביב לענבים ומעליהם את פרוסות השקדים.

ועכשיו לחלק הכייפי של עיצוב הגאלט – בעדינות ובעזרת נייר האפיה מקפלים את שולי הבצק מעל המלית, תוך קיפול קטן של הבצק כך שבסוף נקבל מאפה עגלגל.

מברישים את הבצק במעט ביצה שערבבנו עם כף או שתיים של מים.

לסיום, בשביל היופי – מפזרים עוד קצת פרוסות שקדים על החלק החיצוני של הבצק.
אני גם החלטתי לפזר אבקת סוכר עם מסננת מעל הגאלט לפני האפיה.

מעבירים את התבנית עם הגאלט לתנור ואופים אותו במשך כ 40-50 דקות, עד שכולו זהוב, הבית מריח מדהים והענבים כבר התרככו.

ואם אתם תוהים איך זה שאבקת הסוכר נשארה על הגאלט שלי כמעט במלואה? האמת שגם אני התפלאתי. הלכתי, בדקתי ומסתבר שבלי לשים לה השתמשתי בסוג היותר עמיד – שלא מתמוסס כל כך מהר.
תכלס – יצא ממש יפה ככה, לא?

אז זה הגאלט שלי – קייצי, צבעוני וכל כך שמח. הענבים נותנים לו טוויסט מיוחד.
כמובן שאם בא לכם להשתמש בפרי אחר – לכו על זה. שזיפים, תפוחים, אפרסקים, נקטרינות, אגסים, תאנים (בעונה) ועוד ועוד (אפשר גם לשלב כמה פירות).
המלצה שלי – אחרי שתפרסו את הפירות ערבבו אותם עם 2-3 כפות סוכר – זה יקרמל אותם יפה באפיה.

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמת בצד הימני של האתר (רק מכניסים מייל).
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על המאפים שאתם אוהבים להכין בקיץ.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.

הפוסט נכתב בשיתוף עם ענבי טלי

‏4 תגובות

  1. יעל ב- 13 באוגוסט 2017 בשעה 11:49

    בדיוק היום חשבתי על כמה זה מבאס שיש לי הרבה שזיפים ואפרסקים בבית ושהטעם שלהם לא משהו… דיי חסרי טעם. ממש מבאס הקיץ הזה!
    לעומת זאת, הענבים בבית שלי היו כל כך מתוקים ומדהימים שחשבתי לעצמי- וואי חייבת להיות דרך להעשיר את החוויה. המתכון הזה קלע בול, כאילו קראת את המחשבות שלי. נראה נהדר! ואני אוהבת מתכונים בשילוב ריקוטה! גם טעים, גם מעולה באפיה וגם לא משמין כמו קצפת או מסקרפונה!
    בקיצור להיט! מתכוונת להכין בהחלט

    • שמח במטבח ב- 14 באוגוסט 2017 בשעה 8:06

      תודה רבה יעל
      משמח לשמוע שהמתכון הגיע בול בזמן . מחכה לראות את הגאלט שלך

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *