מגולגלות פירות יבשים

ט"ו בשבט הוא אחד החגים שהכי קשה למצוא לו קינוחים אופייניים. והרי מה אוכלים בט"ו בשבט? אגוזים ופירות יבשים, ובמצב זה יש אתגר לא קטן לחשוב על מתוקים חדשים שיהלמו את רוח החג.
פאי אגוזים (פאי פקאן) כבר היה לנו בבלוג , וגם חיתוכיות פירות יבשים מדהימות ואפילו מעמולים ממולאים בתמרים כבר הכנתי .
אז  ישבתי וחשבתי ושברתי את הראש, ובום! החלטתי להכין את אחת העוגיות האהובות עלי בגירסה מיוחדת לט"ו בשבט – עוגיות מגולגלות (שיש כאלה שקוראים להן מעמול לעצלנים) במילוי של פירות יבשים, אבל זה עוד לא הכל…

יש גם טוויסט – בנוסף למלית פירות יבשים ולאגוזים, שתמיד מוצאים במגולגלות (אם כי לרוב בגירסת התמרים) הוספתי למגולגלות גם קליפות תפוז מסוכרות , ההתמכרות החדשה שלי, וזה לגמרי שדרג את הטעם של המגולגלות והקפיץ אותן רמה אחת למעלה.
זה יצא כל כך טעים שהעוגיות נעלמו במהרה מהקופסה והייתי צריכה להכין אותן שוב.
הבצק הוא בצק פריך עדין שמלווה אותי כבר שנים והוא פשוט מושלם לעוגיות מגולגלות, אז אם עדיין לא ניסיתם אותו, אני ממליצה בחום להכין אותו לפחות פעם אחת, הוא עדין, לא מתוק מדי (בכל זאת הוא יקבל מילוי מתוק למדי) ופריך בדיוק כמו שצריך להיות.
וכמעט שכחתי – יש לי גם טריק מיוחד להכנת המגולגלות שיבטיח שיהיו לכן עוגיות מושלמות – פריכות גם מבחוץ וגם מבפנים.

החומרים:

לבצק:
350 גר' (2.5 כוסות) קמח
שקית אבקת אפיה (לחלופין אפשר להשתמש בשקית קטנה של קמח תופח)
200 גר' חמאה רכה
3 כפות אבקת סוכר
כפית תמצית וניל
1/2 -2/3 כוס שמנת מתוקה/ריוויון/חלב

למלית:
250 גר' משמשים ושזיפים מיובשים ללא גלעין
קליפות תפוז מסוכרות
100 גר' אגוזי מלך

**לגירסת פרווה ניתן להשתמש במרגרינה ובמים או בחלב סויה ודומיו.
ההכנה:

בקערת המיקסר מניחים את הקמח, אבקת האפיה, אבקת הסוכר, החמאה החתוכה לקוביות ותמצית הוניל

מתחילים לעבד את החומרים עם וו גיטרה עד שמתקבלים פירורים שנראים כמו קוסקוס דק

מוסיפים בהדרגה את השמנת המתוקה עד שהבצק מתאחד ומתקבל בצק רך ולא דביק.
כפי שכתוב ברשימת הרכיבים – אפשר להשתמש בריוויון או בחלב במקום בשמנת המתוקה (וכמובן שבגירסת הפרווה אפשר להשתמש במים או בחלב סויה וכד')

מוציאים את הבצק מהקערה, משטחים מעט, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכשעה. הקרור דרוש על מנת שהחמאה תתמצק קצת והבצק יתייצב. בשעה אחת הבצק לא יהיה קשה מדי ועדיין יהיה נוח לרידוד.

בזמן שהבצק נח במקרר משרים את הפירות היבשים שלנו במים רותחים (או ביין, אם אתם מעדיפים), שיגרמו להם לספוג נוזלים ולתפוח מעט.

אני בחרתי להשתמש פה בשזיפים מגולענים ומשמשים אורגנים, שהטעם שלהם טעים משמעותית יותר. שלא לדבר על האלמנט הבריאותי, כי ידוע שמוסיפים לפירות היבשים כל מיני סולפאטים בשביל הצבע.

אני כבר חוסכת לכם שאלות בתגובות וכמובן שאפשר להשתמש בכל פרי מיובש שתרצו – תמרים, צימוקים, חמוציות וכל שילוב שאתם אוהבים.
ואם אין לכם כוח להכין את ממרח הפירות היבשים למלית אין שום בעיה להשתמש במלית תמרים מוכנה. אני פשוט רציתי הפעם טעם שישלב כמה סוגים של פירות יבשים.

בכל מקרה, לאחר כשעה הבצק שלנו כבר התקרר והפירות היבשים ספגו את המים החמים ואפשר לטחון אותם (ללא הנוזלים בהם נחו) למחית.

בזכות הנוזלים שהתווספו הפירות היבשים רכים יותר וקל יותר לטחון אותם במעבד מזון.
אני מודה שהמחית לא נראית כל כך "פוטוגנית" אבל אני מבטיחה לכם שהיא טעימה בטירוף. כאמור, אם אין לכם כוח לטחון לבד אפשר גם להשתמש במלית תמרים קנויה.

ועכשיו – להרכבה.
מחלקים את הבצק לשני חלקים. את החצי הראשון מרדדים מעל משטח מקומח או מעל נייר אפיה מקומח עד שמתקבל מלבן. אם צריך (ואצלי כמעט תמיד צריך..) מיישרים את הקצוות שלו בעזרת סכין.

בעזרת פלטה מורחים על הבצק מחצית ממלית הפירות היבשים שטחנו, מפזרים מעליה קליפות תפוז מסוכרות (אל תוותרו על זה, זה פשוט משדרג את הטעם בצורה מדהימה) ואגוזים. אני השתמשתי באגוזי מלך אבל כמובן שכל אגוז שתבחרו יתאים.

שימו לב שאת קליפות ההדרים חתכתי לחתיכות קטנות יותר כדי שיהיה קל לגלגל את הבצק לרולדה. כך גם עשיתי עם אגוזי המלך, כי אם שמים אותם בשלמותם הם מועכים את הבצק באפיה ולא רואים את הגלגול היפה של הבצק בתוצאה הסופית.

מגלגלים את הבצק מאחד הצדדים הרחבים כך שנישאר בסוף עם רולדה ארוכה ומעבירים את הרולדה לתבנית מרופדת בנייר אפיה.

מחממים את התנור ל 180 מעלות ומכינים רולדה נוספת באותה שיטה עם המחצית השניה של הבצק והמלית.

ועכשיו לטריק שלי – בדרך כלל אופים את הרולדות הללו בשלמותן ואחר כך פורסים לעוגיות, אבל אני מעדיפה לעזור לפריסה וכבר בשלב שלפני האפיה אני נוהגת לחתוך אותן בעדינות לפרוסות (הכי נוח עם סכין חדה, ולא עם סכין משוננת שתיתפס בבצק ותשאיר סימנים). זה גם יעזור לעוגיות שבאמצע הרולדה להיאפות בצורה אחידה במרכז.

את הרולדות החתוכות אופים בחום של 180 מעלות במשך כ- 12 דקות עד שהן טיפה שחומות.

ואם חשבתם שסיימנו, אז יש לי עוד טריק שיבטיח עוגיות מושלמות שפריכות גם במרכז שלהן!!!
לאחר האפיה נותנים לעוגיות להצטנן מעט בתבנית ולא מכבים את התנור.
חותכים שוב את העוגיות לפרוסות בסימון שכבר עשינו ומעבירים אותן לתבנית נוספת, מרופדת בנייר אפיה, אבל הפעם מניחים אותן כשהן שטוחות.  ואת כל היופי הזה מכניסים לעוד כ- 2-3 דקות לתנור. ככה גם החלק האמצעי של כל עוגיה יזכה לאפיה קצרה נוספת ולא נקבל עוגיות שפריכות במעטפת שלהן ובצקיות במרכז.

זה הטריק שלי להכנת עוגיות מגולגלות (קצת מזכיר את ההכנה של ביסקוטי..) ואני שמחה לחלוק אותו אתכם.

לאחר האפיה מניחים לעוגיות להצטנן מעט, מחזירים אותן למצב "עומד" ומפזרים עליהן אבקת סוכר בנדיבות.

ועכשיו כל שנותר הוא להתחיל לזלול מהעוגיות הנפלאות הללו, ולא לשכוח להחביא כמה בצד כי הן תמיד נטרפות 🙂

ט"ו בשבט שמח!!

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמת בצד הימני של האתר (רק מכניסים מייל).
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.

ואם אתם מחפשים עוד רעיונות לט"ו בשבט הנה כמה מהחביבים עלי:

פאי פקאן

פלורנטינים – ריבועי פירות יבשים

גרנולה

עוגיות שיבולת שועל

‏18 תגובות

  1. הררי חדוה ב- 6 בפברואר 2017 בשעה 9:03

    היי שאלה: למה הרולדות "נשפכות" לי לא המילוי – הרולדה עצמה והעיול המושלם הופך לאליפסה ארוכה ?

    • שמח במטבח ב- 6 בפברואר 2017 בשעה 9:26

      הי חדוה
      הרולדות תמיד הופכות לאליפסה באפיה בגלל החמאה שבבצק ובגלל הכובד של המלית, אבל זה מה שיפה בהן, לדעתי.

  2. אלינור ב- 7 בפברואר 2017 בשעה 11:00

    הי רות,
    הרולדות נראות נהדר. רציתי לדעת אם יש אפשרות להשרות את הפירות היבשים בברנדי, ובאיזה כמות. ושאלה נוספת, אם אני רוצה לפזר צימוקים במקום קליפות הדרים, אם גם אותם צריך להשרות לפני כן?

    • שמח במטבח ב- 7 בפברואר 2017 בשעה 14:32

      הי אלינור
      כמובן שאין בעיה להשרות בברנדי – ההשריה היא עד לכיסוי הפירות. לגבי הצימוקים – כמובן שכל שילוב שתרצי יעבוד. אני ממליצה להשרות את הצימוקים גם כן, אבל זה נתון לבחירתך.
      מה שכן, קליפות ההדרים ממש משדרגות את הטעם אז אני מאוד ממליצה להכין עם.

  3. רונית ב- 7 בפברואר 2017 בשעה 18:08

    היי,
    250 גרם לכל תערובת הפירות היבשים או מכל סוג?

    • שמח במטבח ב- 8 בפברואר 2017 בשעה 11:59

      אכן 250 גר' מכל תערובת

    • רונית ב- 9 בפברואר 2017 בשעה 15:17

      היי רות, עדיין לא ברור ממה שכתבת. זה עושה רושם במתכון שהכוונה ל-250 גרם סה"כ כל התערובת

      • שמח במטבח ב- 9 בפברואר 2017 בשעה 15:59

        זו הכוונה… 250 גר' תערובת של פירות יבשים

  4. רונית ב- 8 בפברואר 2017 בשעה 14:37

    או קיי רק לוודא שהבנתי נכון בסהכ 750?

  5. דנית ב- 8 בפברואר 2017 בשעה 14:39

    היי רות. כתוב במרכיבים אבקת אפייה אבל בשום מקום במתכון לא כתוב היכן להוסיף. תודה

    • שמח במטבח ב- 9 בפברואר 2017 בשעה 14:39

      הכוונה היא להוספה עם הקמח. אני אבהיר זאת במתכון. תודה על התגובה 🙂

      • דנית ב- 9 בפברואר 2017 בשעה 14:45

        תודה רבה.
        עוד שאלה.
        פעמיים עשיתי את הבצק ולא הצליח לי. פעם עם ריוויון ופעם עם חלב. לא קרה כלום חוץ ממלא גושים.
        האם אפשר ללוש ביד? מה אני עושה לא נכון?
        עשיתי אחד לאחד מה שכתבת.

  6. חיה ב- 12 בפברואר 2017 בשעה 6:05

    תודה!
    יצא מדהים.
    הטיפים שלך מצויינים ממש!

  7. מאיה וייס ב- 13 בינואר 2019 בשעה 22:56

    שלום רות,
    האם ניתן לעשות את הבצק עם קמח נטול גלוטן?
    תודה מראש.

    • שמח במטבח ב- 14 בינואר 2019 בשעה 20:01

      אין בעיה בכלל. זה אפילו יעשה טוב לבצק

  8. לימור ב- 26 במרץ 2020 בשעה 8:45

    שלום רב

    האם ניתן להשתמש בקמח כוסמין מלא+א. אפייה?
    אם כן – האם צריך לשנות כמויות של נוזלים?

    תודה רמאש

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *