מנדלברויט

פירוש השם מנדלברויט הוא לחם שקדים (מנדעל – שקדים ברויט – לחם), שם כל כך גלותי אבל איך אומרים, כמה פשוט ככה טעים!

מדובר בעוגיות שקדים פריכות, מתוקות במידה ועם מראה וטעם של בית. מהעוגיות שכיף לכרסם בכל הזדמנות, עם או בלי כוס תה לטבול אותן בה, ושאני אוהבת לתת לגוזלים כנשנוש שבין הארוחות. 

המתכון שאביא לפניכם שייך לאמו המנוחה של ארז קומרובסקי, ששמה רותי, ונתקלתי בו לפני שנה, בכתבה שפרסם ארז לפני יום הכיפורים ובה שיתף במתכון של אמו וכן בשלושה מתכונים שלו, בגירסה מלוחה ונפלאה לא פחות.
משהו בכתיבה של ארז, ובעיקר הגעגוע שניכר ממנה, תפס אותי ועשה לי חשק להכין את העוגיות ולהביא לבני משפחתי. את העוגיות אפיתי לקראת סוף הצום, בשעות הללו שבהן עולה באוויר תחושה של פתיחת שערי שמים, בקשת משאלות, געגוע לאלה שאינם עוד ותפילות ומשאלות לשנה הבאה, ומאז בכל פעם שאני מכינה אותן אני נזכרת באותם רגעים, ובאותה תקופה שמהווה עבורי גם נקודת מפנה, שכן סמוך לאחריה פתחתי בפרק חדש בחיי.

העוגיות עצמן די קלות להכנה והן נאפות פעמיים (כמו ביסקוטי, אלא שהביסקוטי מרוכזות וקשות יותר) וכאמור, בעיני הן פשוט נפלאות.

וכיאה לעוגיות עם כזו מורשת, החלטתי להגיש ולצלם אותן בסט הספלים והצלחות העתיק שסחבה סבתי לארץ כל הדרך מטהרן. נקרא לזה קיבוץ גלויות 🙂

מנדלברויט-תמונת-נושא2

החומרים:
3 כוסות קמח
3 כפיות אבקת אפיה
3/4 כוס סוכר
1 כוס שקדים קלופים (אני השתמשתי בשבבי שקדים)
3 ביצים
1/2 כוס שמן
כפית תמצית וניל
כמה טיפות תמצית שקדים

ההכנה:
הערה מקדימה: אפשר להכין את העוגיות בקערה עם כף ואפשר במיקסר. אני החלטתי להכין במיקסר כי מדובר בכמות גדולה יחסית של בצק ויותר קל להכין אותו במיקסר (והרי ממילא מלכלכים קערה אחת אז לא משנה לי אם זו קערת מטבח או קערת מיקסר – העיקר שהן נכנסות למדיח 🙂  🙂 )
ועכשיו להכנה:  מחממים תנור ל 180 מעלות בטורבו ומכינים תבנית עם נייר אפיה (ועוד אחת לשלב האפיה השני)
שמים בקערה את כל החומרים, למעט השקדים, ומתחילים לערבב.

DSC_9443כשהבצק מתחיל לקבל מרקם פירורי מוסיפים את השקדים. למה לא מוסיפים מראש? כי במקרה שלי השקדים היו דקים יחסית (שבבי שקדים) ולא רציתי שהם יישברו בערבול.

DSC_9444

מערבלים עוד קצת וכשהבצק מתאחד מחלקים ל- 2 או 3 חלקים ויוצרים גליל מכל חלק.
יש כאלה שמכינים את העוגיות בתבנית אינגליש ואז הן יוצאות מרובעות, אבל אני אהבתי יותר את הצורה העגולה שנוצרת באופן הזה.

DSC_9447

אופים את הגלילים 20 דקות עד שהם קצת נפוחים וקצת שחומים ומניחים את הגלילים להצטננות, לפחות רבע שעה כדי שאפשר יהיה לפרוס אותם. בינתים מנמיכים את חום התנור ל 150 מעלות. 

DSC_9450

לאחר שהגלילים הצטננו וקצת התקשו פורסום אותם לפרוסות בעובי של כסנטימטר ומסדרים בתבנית (ובתבנית הנוספת שהכנו) כשהצד הפרוס כלפי מעלה. מומלץ לפרוס עם סכין מסור חדה, זה מפחית משמעותית את הפרורים שיעופו לכם במטבח 🙂

DSC_9451

מחזירים את העוגיות לתנור ואופים כרבע שעה נוספת עד שהן משחימות. משאירים בתנור הכבוי עם הדלת פתוחה מעט – זה יעזור לעוגיות להתייבש עוד קצת בלי להשחים יותר מדי. ארז ממליץ על חצי שעה וכך עשיתי.

מנדלברויט-מהתנורלאחר האפיה אפשר להעביר את העוגיות לרשת אפיה ולתת להן להצטנן עוד קצת לפני שנעביר אותן לקופסת העוגיות. יש רק סכנה אחת בתהליך הזה והיא שבני הבית יחטפו את העוגיות מהרשת לפני שתספיקו להעביר אותן לקופסה …

מנדלברויט-על-רשת

העוגיות נהדרות כמו שהן (הגוזלים למשל אוהבים לכרסם בבוקר בדרך לגן ולבית הספר) וכמובן שהולכות נפלא עם כוס תה (בכל זאת עוגיות פולניות, לא? 😉 )

mendelbroit-hand

בהזדמנות זו אאחל לכם שנה טובה וגמר חתימה טובה.
מנדלברויט-מבט-על

אגב, הן נפלאות גם לטו בשבט

‏16 תגובות

  1. פיית העוגיות ב- 24 בספטמבר 2015 בשעה 16:42

    אבא שלי מת עליהן 🙂
    נראות טעימות, ויופי של צילומים

    • שמח במטבח ב- 24 בספטמבר 2015 בשעה 23:01

      תודה רבה 🙂
      שנה טובה לכל בני משפחתך

  2. Carmela ב- 27 בספטמבר 2015 בשעה 19:49

    Splenda instead of sugar.Just out of the oven, and look and taste get, even though I used

  3. ברוריה דוניו ב- 5 באוקטובר 2015 בשעה 10:23

    הי חג שמח הבוקר הכנתי את המנדלברויט הבצק יצא לי דביק מאוד נאלצתי להוסיף בערך עוד כוס קמח . שמתי הכל לפי הכמויות שלך. אולי טעית בכמות של כוסות הקמח או השמן. אני ממתינה לתשובתך.תודה

    • שמח במטבח ב- 5 באוקטובר 2015 בשעה 14:23

      הי ברוריה
      צר לי אבל לא טעיתי בכמויות. גם כי בדקתי עצמי ובעיקר כי הגיעו אלי תגובות רבות של גולשים שהכינו לפי המתכון והצליחו. האם השתמשת בכוסות מדידה סטנדרטיות (כוס של 240 מ"ל)?

      • ברוריה ב- 6 באוקטובר 2015 בשעה 8:04

        הי בוקר טוב יש לי ארבע כוסות מדידה שקניתי 1/2 1/4 1/3 1. לפי המידות שציינתי בהם השתמשתח אני אבדוק עם כוס היא 240 מ"ל. בכל אופן הוספתי עוד בערך כוס יצא טעים.
        תודה ברוריה

        • שמח במטבח ב- 6 באוקטובר 2015 בשעה 9:37

          ממש מוזר, כי זה המתכון. טוב, עדכני אותי.

    • שהם ב- 19 במרץ 2020 בשעה 22:14

      עם הכמויות כפי שנכתבו גם לי יצא דביק כל כך שהייתי חייב להוסיף לפחות עוד כוס קמח עד שהבצק חזר להיות גמיש, עביד ולא דביק.

      • שמח במטבח ב- 23 במרץ 2020 בשעה 15:28

        מוזר, הכנתי כמה פעמים לפי הכמויות הללו ולא יצא לי כזה דביק (ראי גם בתמונות)

  4. מאיה ב- 17 בינואר 2019 בשעה 6:54

    שלום, אני מכירה את העוגיות האלה מימים ימימה וזה מעלה זכרונות של כוס קפה ועוגיות קמיש אצל סבא וסבתא. רק מה ,שעכשיו יש אלרגיה לשקדים וקרובי משפחתם. שאלתי,האם חייבים להוסיף אותם או שאפשר רק את הבצק.?

    • שמח במטבח ב- 20 בינואר 2019 בשעה 14:21

      כיוון שהשקדים במתכון הם תוספת לבצק אפשר להכין עם משהו אחר במקומם
      בהצלחה 🙂

  5. ירדנה הלוי ב- 20 בינואר 2019 בשעה 9:34

    למה בהדפסה לא רואים בברור את המתכון יש סמלים שמסתירים ?

    • שמח במטבח ב- 20 בינואר 2019 בשעה 10:27

      שאלה טובה שלצערי אין לי תשובה עליה. ההדפסה היא פונקציה שמובנית בתוכנה של האתר
      מציעה לך לסמן את המתכון ולהעתיק לוורד ומשם להדפיס.

  6. מגי ב- 24 בספטמבר 2020 בשעה 16:36

    בצק מושלם!!! והעוגיות בכלל סוףף

  7. נילי אילת ב- 21 במרץ 2021 בשעה 8:55

    מאחר ויש במשפחתי ילד הן אלרגיה לאגוזים האם אפשר לעשות עם 4כטסוצ קמח במקום שקדים בנוסף באיזה קמח יש משמשים בפסח תודה וחג שמח

    • שמח במטבח ב- 25 במרץ 2021 בשעה 8:03

      אי אפשר להמיר את השקדים בקמח כי אלה מרקמים שונים וספיגת נוזלים שונה.
      לגבי פסח – אני חושבת שזה מתכון שפחות מתאים.

השאר תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *