גרנולה
בחיים כמו בחיים הכל שאלה של איזון.
כמו כולנו, גם לי יש חטאים קולינארים. מן הסתם בתור בעלת בלוג אפיה אני נחשפת ללא מעט חטאים מהסוג החביב עלי – מתוקים (כן, אני אוכלת – לא טועמת, אוכלת – מכל מה שאני מכינה). לכן חשוב לי לאזן את כל האפיה באוכל בריא שיהיה לא פחות טעים.
גרנולה היא אחת הדרכים שלי לדאוג שהגוף שלי יקבל מזון איכותי ובריא. והיתרון של גרנולה ביתית הוא שאני יכולה להכין אותה בדיוק כמו שאני אוהבת – שזה אומר להרכיב אותה לפי הטעם שלי מהאגוזים, הדגנים, הסוכרים ואפילו השמן שאני בוחרת. כך למשל, קוקוס תמיד יככב אצלי בגרנולה ולשם כך אני מחזיקה בבית שבבי קוקוס לחים שאני דואגת לקבל במשלוחים סדירים מארה"ב (יש גם בארץ, רק שהם פחות לחים ופחות מתוקים).
המתכון שאביא לפניכם כולל את השילוב האהוב עלי, אבל כמובן שאתם יכולים לשנות אותו לפי ההעדפות שלכם, רק חשוב לשמור על הפרופורציה בין הרכיבים היבשים לרכיבים המתוקים. כך למשל, במתכון ששימש אותי בתחילה (של לנצ'ו האגדית מפורום האפיה של על השולחן) היה שומשום, אבל אני פחות אוהבת שומשום בגרנולה, אז חיש מהר החלפתי אותו בעוד קוקוס.
גיוון נוסף שהכנסתי הוא השימוש בשמן קוקוס, שגם נחשב לבריא וגם נותן לגרנולה פריכות וטעם נהדר.
ההכנה עצמה היא קלי קלות, וההתעסקות היחידה עם המתכון היא בעובדה שחשוב לערבב את הגרנולה כל 10 דקות בזמן האפיה כדי להבטיח תערובת פריכה בכל ביס.
אז רוצו לחנות הפיצוחים לבחור לכם את השילוב המועדף עליכם, וקנו כבר כמות כפולה, כי אחרי שתכינו את הגרנולה הזו אני מבטיחה לכם שתתמכרו, ויותר מזה, כל החברים שלכם יתחילו לבקש מכם צנצנות של גרנולה 🙂
החומרים:
(לכמות של 2 צנצנות גדולות)
3 כוסות שיבולת שועל שלמה
1.5 כוסות קוואקר
1/2 כוס סובין
1/2 כוס זרעי פשתן
2 כוסות אגוזים לפי הטעם (פקאן, שקדים, לוז, פיסטוק, ברזיל, מקדמיה וכו')
1/2 כוס גרעיני חמניה/דלעת או שילוב של השניים
1/2 כוס שבבי קוקוס לחים [לא חובה]
1/3 כוס דחוסה סוכר חום דביק
כף קינמון
1/2 כוס שמן קוקוס או שמן צמחי לפי הטעם
1/2 כוס סילאן (רצוי מהסוג הטבעי ללא תוספת סוכר)
כוס פירות יבשים לפי הטעם (אני השתמשתי בחמוציות).
ההכנה:
מחממים תנור לחום של 130-140מעלות בטורבו.
בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים היבשים.
חשוב לציין שניתן לשנות את יחס החומרים היבשים (למעט האגוזים) אבל צריך להקפיד שאם מורידים רכיב יש להחליפו ברכיב אחר, בין אם מהרשימה שפה ובין אם רכיב לפי הטעם (למשל שומשום, זרעים שונים וכו).
ועוד דבר חשוב – קוקוס רגיל לא מומלץ להוסיף לקערה בשלב הזה כי הוא ייחרך באפיה ויכול גם להשרף. לכן עדיף להוסיף רק בעשר הדקות האחרונות של האפיה או בכלל לאחר האפיה.
מוסיפים את השמן ואת הסילאן (קודם את השמן ולאחר מכן, באותו כלי שכבר עבר שימון את הסילאן – ככה הסילאן מחליק מהכוס בלי להדבק אליה.
מערבבים היטב את כל החומרים עד שכל התערובת תהיה לחה וכל האגוזים והדגנים יהיה מצופים בשמן ובגרנולה.
מעבירים לתבניות מרופדות בנייר אפיה ומשטחים.
מכניסים את התבניות לתנור ומתחילים בייבוש ובהשחמה. בכל 10 דקות פותחים את הדלת ומערבבים את הגרנולה שבתבניות כדי שהחומרים יתייבשו וישחימו באופן אחיד.
ככה נשחים את הגרנולה שלנו במשך כ- 50 דקות (כלומר נערבב כל 10 דקות) עד שהגרנולה שלנו תהיה פריכה ושחומה. בשב הזה מפתה מאוד לגנוב ממנה את האגוזים אבל חכו. הם חמים מאוד.
כשהגרנולה התקררה מעט מוסיפים לה את הפירות היבשים (והקוקוס הטחון, למי שבחר להוסיף קוקוס ולא הוסיף בסוף שלב היבוש), מערבבים ומעבירים לצנצנות. אם בא לכם לפנק את הסובבים אתכם, תפרישו חלק מהגרנולה לטובתם – שימו להם גרנולה בצנצנת יפה והם יברכו אתכם בכל בוקר 🙂
הגרנולה נשמרת לפחות חודש בצנצנת סגורה הרמטית. למען האמת ייתכן שהיא נשמרת יותר, אבל אצלי יש לה נטיה להיעלם מהר מאוד. כנראה שזה קשור לבן הזוג שלי, שאוהב להתגנב לצנצנת עם כף ולזלול ממנה בכל פעם שהוא רק יכול 🙂 🙂
הגרנולה טעימה כמו שהיא וכמובן שאפשר לשלב אותה עם פירות ויוגורט כארוחת בוקר מפנקת.
אז אחרי שראיתם כמה קל וכיף זה להכין גרנולה אל תהססו ונסו גם אתם להכין גרנולה בבית.
היא גם מושלמת כאריזת מתנה למי שאוהבים – תמונה זו נוספה לפוסט לאחר שהכנתי מתנות לגננות ולמורות. וגם נפלאה לטו בשבט
ואשמח גם אם תספרו לי בתגובות או בדף הפייסבוק של שמח במטבח על השילובים המועדפים עליכם לגרנולה, אני תמיד שמחה לנסות שילובים חדשים.
אין כמו גרנולה תוצרת בית-
כמה פשוט ככה טעים!
מסכימה עם כל מילה 🙂
זכיתי לקבל צנצנת גרנולה מתנה מרות והתענגתי על כל ביס: עם יוגורט, עם חלב שקדים וגם סתם ככה עם כפית!!
תענוג
תודה רות 🙂
תודה רבה לואיסיאנה יקרה. שמחה שנהנית ממנה. מחכה לך עוד אחת אצלי
גרמת לי לרצות לפנק את כל הצוות במשרד שלי… הם יודו לך:)
איזה כיף לצוות שלך 🙂 מחכה לראות את ההפתעה
היי, נראה מעולה קודם כל!
האם אפשר להכין את המתכון בדיוק בכמויות והיחסים שפירטת למעט הפירות יבשים?
תודה 🙂
אין בעיה. הפירות היבשים ממילא מתווספים לאחר הליך הייבוש בתנור
אפשר בבקשה קישור לשבבי קוקוס מארה"ב? והאם יש לך רעיון איך להוסיף חלווה – האם אפשר להוסיף טחינה גולמית? וכמה כדי שלא ישתלט על הטעם? תודה!
כיום יש שבבי קוקוס בחנויות התבלינים שילכו טוב עם הגרנולה. לגבי אלה מארה"ב, אחפש לך קישור, אבל מה שניתן לקנות ברשת אלה שבבי קוקוס יבשים יותר.
לגבי חלווה – אני לא כל כך אוהבת ולכן לא ניסיתי, אז אינני רוצה לתת לך תשובה "על עיוור". בגדול לא ראיתי מתכונים שבהם מוסיפים טחינה לתערובת הגרנולה לפני האפיה. יתכן שאת יכולה לאכול את הגרנולה עם מעט טחינה וסילאן.
מה ההבדל בין שיבולת שועל לקוואקר ?
הי עופר
שיבולת שועל הכוונה היא לשיבולת שועל שלמה ללא עיבוד. קוואקר זה שיבולת שועל טחונה.
בהמשך לשאלה של עופר ומאחר וגם אני לא ידעתי שיש הבדל… אפשר פשוט לשים ארבע וחצי כוסות שיבולת שועל? (אני קונה את השקיות שנמכרות בכל סופר)
תודה על המתכון!!!
הי שרון
עקרונית אפשר. אני מעדיפה לשלב בין שני הסוגים.
תודה רבה, גרנולה נהדרת. הכנתי כמה פעמים והיא פשוט נפלאה. מאוד מאוד מודה לך
תודה רבה לך ליאת שטרחת וכתבת לי שאהבת 🙂 ממש שמחה
אני בהחלט הולכת להכין תודה רבה
מאיפה הצנצנות המהממות האלו????
תודה יערה
נראה לי שהצנצנות הן מחנות חד פעמי. יש לי בבית מלאי של צנצנות מיוחדות – תמיד כשאני מוצאת אני קונה כמה – שכשאצטרך לא אהיה במצב שבו אני לא מוצאת את מה שאני רוצה.
האם אפשר לא לשים סוכר בכלל? יש תחליף אחר?
אפשר להחליף את הסוכר בסילאן/מייפל/דבש. לא ממליצה בכלל בלי כי לא יהיה מספיק מתוק
מה הכוונה לסובין? סובין שיבולת שועל או אחר?
כל סובין שיש בחנויות יתאים. לפי מה שאוהבים