שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

קיש ברוקולי וגבינות

שבועות בפתח וזה הזמן שכולנו מתחילים לחשוב על רעיונות לחג וללקט מתכונים מהרשת, וכמובן שגם אני לא טומנת ידי בצלחת ומחפשת כל הזמן רעיונות חדשים.
לצד שלל המתכונים שכבר שיתפתי אתכם פה בבלוג (ותוכלו להתרשם מהם באלבום בקישור) אני רוצה לשתף אתכם דווקא באחד מלהיטי החג אצלנו שכבר שנים מככב על שולחן החג שלנו – קיש ברוקולי וגבינות.

מדובר בקיש קלאסי שנתתי לו את הטוויסט שלי.
ראשית – הבצק הוא אינו הבצק הפריך הרגיל אלא בצק פריך שהעשרתי בגבינת פרמז'ן נהדרת שנותנת לו מליחות וטעם מיוחד.
שנית – למלית הקלאסית של הקישים (מה שנקרא רויאל – תערובת של שמנת וביצים) הוספתי גבינת גאודה, גבינת פרמז'ן ויוגורט כבשים סמיך ועשיר ויחד מתקבלת חגיגת טעמים שמחמיאה מאוד לברוקולי.
הגבינות בהן השתמשתי הן מתוצרת המחלבה מבית יצחק פירמה שנמצאת בכל סופר ושעד כה הכרתי בעיקר בזכות היוגורמה שלהם וגבינת הפרמז'ן המגוררת שלהם שבה אני משתמשת בכל פעם שאין לי כוח לגרר גוש גבינה לכמויות גדולות.
אז בלי הקדמות נוספות, קבלו את הכוכב הבא שלכם על שולחן החג 🙂

החומרים לתבנית פאי מתפרקת בקוטר 26 ס"מ:

לקלתית:
240 גר' קמח לבן
160 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
50 גר' גבינת פרמז'ן מגוררת
3-4 כפות מים קרים

למלית:
תפרחת ברוקולי יפה חתוכה לפרחים
2 ביצים
1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה
1 מיכל (140 גר')  יוגורמה כבשים
150 גר' גבינת גאודה
50 גר' גבינת פרמז'ן

** ניתן להחליף את היוגורט בכל יוגורט שאוהבים, עדיף מהסוג הסמיך יותר, או בשמנת חמוצה
ניתן גם להחליף את הגאודה בכל גבינה קשה שאוהבים. את הפרמז'ן אני לא ממליצה להחליף כי יש לה מרקם וטעם ייחודי.

ההכנה:

הקלתית:
בקערת מעבד המזון עם להב הסכינים שמים את הקמח, החמאה והפרמז'ן

ומעבדים בפולסים עד שמתקבלת תערובת פירורית

מוסיפים בהדרגה ותוך כדי עיבוד (מהפתח העליון של המיכל) מים עד שהתערובת הופכת לגוש בצק ואז ישר מפסיקים. חשוב לא לעבד יתר על המידה כי זה יפגע בפריכות של הבצק.

את הבצק שמתקבל מעבירים למשטח עם ניילון נצמד, מאחדים לדיסקית ועוטפים בניילון הנצמד. מקררים את הבצק לפחות שעה במקרר.

כשהבצק התמצק והתקרר (אך לא הפך לקשה מדי) מרדדים אותו על משטח מקומח עד שהוא עובר בהיקפו את גודל תבנית הפאי המתפרקת

בעדינות מעבירים את הבצק לתבנית ומהדקים את שוליו כך שתיווצר זוית ישרה בדפנות התבנית

חותכים עם סכין או עם המערוך את עודפי הבצק, מיישרים ומשלימים במקומות שבהם הבצק נראה דק או אם חלילה נוצרו חורים בבצק ומשתדלים לקבל מראה כמה שיותר אחיד.
אבל גם אם לא קיבלתם מראה אחיד (כפי שרואים בתמונה שלי נשארו סימני אצבעות על הבצק) שום דבר לא קרה 🙂 גם בגלל שמדובר בקיש שאנחנו מכינים בבית ולא בקונדיטוריה ובכל מקרה מדובר בחלק הפנימי של הקלתית ולא יראו אותה בגלל המלית.


את הקלתית המרופדת בבצק נעביר למקפיא לשעה לפחות ואם רוצים להכין מראש אז גם לכמה ימים (מכוסה כמובן, שלא יקבל ריחות של המקפיא).  זה הטריק הסודי שלי לקבלת קלתית ישרה וגבוהה – ההקפאה תשמור על הצורה שלה באפיה הראשונית ואז לא צריך לאפות אותה עם שום משקולת.
אופים את הקלתית בתנור שחומם ל 180 מעלת במשך כ- 10 דקות עד שהיא מתייבשת. היא לא צריכה להיות שחומה, כי עוד לא סיימנו עם האפיה. מניחים לקלתית להתקרר, משאירים את התנור דלוק, שלא יתקרר לנו, ובינתים מכינים את המלית.

למלית

חולטים את פרחי הברוקולי במים רותחים עם מלח במשך כמה דקות רק כדי שיתרככו מעט. לא צריך לבשל אותם ממש כי הם יספגו נוזלים מהמלית ויתבשלו בתנור ממילא.
כפי שרואים בתמונה, הברוקולי שאני מצאתי אצל הירקן לא היה ירוק עז וקצת התבעסתי מזה, אבל.. בדיעבד יצא דווקא טוב כי במהלך האפיה הוא ממילא השחים לי ובסופו של דבר התקבל קיש ברוקלי עם צבע ירוק יפה ולא שחום מדי.

את הברוקולי החלוט מעבירים לצלחת גדולה, שיתקרר מעט (המהדרין מעבירים למי קרח, כדי לשמור על הצבע שלו אני ויתרתי על שלב זה ועל לכלוך הכלים הנוספים שנלווה אליו…) ועוברים להכין את תערובת הגבינות.
אציין מראש שאת גבינת הגאודה שבה השתמשתי (של המחלבה מבית יצחק) ניתן לקנות בגוש לפי משקל או בפרוסות שארוזות בנפרד. אין בעיה להשתמש בפרוסות ואז פשוט חותכים אותן עם סכין או מספרים לרצועות ואז לריבועים, ואפשר כמובן להשתמש כמוני בגוש ופשוט לגרר אותו.

בקערה מערבבים את הביצים עם השמנת המתוקה עד שמתקבלת תערובת אחידה.

מוסיפים את יוגורט הכבשים ומערבבים היטב שלא יהיו גושים בתערובת.
וכדי שלא תשאלו בתגובות אכתוב כאן שכן, אין בעיה להחליף את היוגורט בכל יוגורט שאתם אוהבים או בשמנת חמוצה. הטעם שלו די נייטרלי והזכיר לי מאוד שמנת חמוצה באחוזי שומן גבוהים יותר, והיתרון כאן הוא שיש בו רק 5% שומן (למרות המרקם העשיר) מה שנקרא win win

מוסיפים את הפרמז'ן ומערבבים טוב (אני מוצאת שזה מאוד נוח שהיא מגיעה מגוררת, כיף לקנות פרמז'ן איכותית מגוררת ולצערי כיום בסופר לא מוצאים הרבה סוגים באיכות גבוהה)

מוסיפים את גבינת הגאודה (מגוררת או חתוכה לחתיכות קטנות אם קניתם פרוסות) ומערבבים היטב עד שכל הגבינות מצופות בבלילה.

יוצקים את הבלילה לקלתית שהספיקה בינתים להתקרר ומיישרים.
המלצה שלי – כיוון שהקלתית עם תחתית נשלפת תניחו אותה מראש על תבנית תנור שטוחה וככה פשוט תכניסו את התבנית לתנור בלי שחלילה משהו יתפרק לכם בדרך.

מפזרים על גבי המלית את פרחי הברוקולי שלנו. אם צריך אפשר לקצר את הגזעים כדי שיבצבצו מעל המלית אבל לא יהיו גבוהים מדי.

אופים את הקיש שלנו במשך כ- 25 דקות בחום 180 מעלות (לא מכבים את התנור אחרי אפיית הקלתית, זוכרים?) עד שהוא משחים מכל הכיוונים ולאחר מכן מוציאים מהתנור שיתקרר ויתמצק.

וזהו – הקיש שלנו מוכן. הבית מלא בריחות משכרים וכל מה שמתחשק זה לפרוס ממנו פרוסה ולזלול. אבל חכו!

אמנם אפשר להגיש את הקיש חם מהתנור אבל אני ממליצה להכין את הקיש הזה מראש ולתת לו להתמצק היטב לפני ששולפים אותו מהתבנית המתפרקת, לחמם עוד קצת ואז להגיש

תודו שקיש כזה יעשה יופי של רושם בשולחן החגיגי שלכם 🙂

חג שבועות שמח!

מחפשים רעיונות נוספים לחג? באלבום שבקישור תמצאו רעיונות והנה כמה קישורים למתכונים החביבים עלי לחג

קיש עגבניות שרי ובזיליקום

קיש גבינות עזים וצנוברים

שבלולי פיצה

מקלות פרמז'ן

ובגיזרת הקינוחים

עוגת גבינה עם לבבות שוקולד (וכל הטיפים לעוגת גבינה מנצחת)

עוגת גבינה ופירות יער

 אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – פשוט מכניסים כתובת מייל בשורה הלבנה שבסרגל הימני של האתר.
ואל תשכחו לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגות שהכנתם לשבועות.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי.

8 תגובות על “קיש ברוקולי וגבינות

  1. יעקב
    18 במאי 2017

    נראה טעים
    ברשותך שאלה

    במקרה שאין יוגרט מחלב כבשים, יוגורט רגיל גם הולך?

    יום טוב
    ותבורכי על האתר שלך

    • שמח במטבח
      18 במאי 2017

      יעקב היקר, תודה על התגובה ועל הפירגונים 🙂
      ציפיתי לשאלה ולכן גם עניתי עליה (פעמיים) בגוף המתכון.
      אין שום בעיה להחליף ביוגורט רגיל – עדיף בשמנת חמוצה או ביוגורט במרקם סמיך (למשל יוגורט יווני או קרם פרש).

  2. מעיין
    18 במאי 2017

    נראה מעולה!!
    מה דעתך להחליף את הברוקולי בכרובית? מטבעות גבינת עיזים ישתלבו טוב?

    • שמח במטבח
      21 במאי 2017

      אין בעיה להחליף
      ואין בעחה לגוון בגבינות

  3. מיכל
    18 במאי 2017

    1. רציתי לשאול האם את אופה בתנור את הקיש בפונקציה של חימום תחתון ועליון בלבד או בטורבו? כשאני לא משתמשת בטורבו תמיד מרגיש לי שהמאפה לא נהיה מוכן. (תנור של בוש)
    2. הגאודה היא מחלב בקר או עזים?
    תודה רבה

    • שמח במטבח
      21 במאי 2017

      הי מיכל
      אני תמיד אופה בטורבו
      לגבי הגבינה – נראה לי שזו מבקר כי כתוב על גאודה עזים במפורש שהיא מחלב עזים

  4. טלולה
    20 בספטמבר 2017

    הערה בונה..
    המתכון שלך פרוס על יותר מידי "זמן עמוד"
    יש הקדמה
    מרכיבים
    תמונות
    הוראות הכנה לקלתית
    תמונות
    הוראות להכנת מלית
    תמונות
    תמונות
    עוד קצת הסברים והוראות
    כדי להכין מתכון רצוף
    צריך כל הזמן לגלול מטה ומעלה את העמוד
    כי אי שם למעלה יש מצרכים וכמויות
    ואי שם באמצע ולמטה
    שוב… בין כל התמונות
    יש הוראות הכנה..
    חבל.. זה עושה קצת כאב ראש

    ובכל מקרה.. גם נחמיא 🙂
    כי זה מתכון מצויין ותמיד יוצא קיש טוב

    • שמח במטבח
      21 בספטמבר 2017

      ה טלולה ותודה על המשוב המושקע. ברור לי שהוא מגיע מכוונות טובות ולכן אני מעריכה את העובדה שטרחת וכתבת אותה בהרחבה.
      כשפתחתי את הבלוג לפני כמעט 3 שנים החלטתי שזה הפורמט שאני מעלה בו את המתכונים – שלב אחר שלב, עם תמונות והרבה פירוט, כדי שגם מי שלא מבין באפיה או פחות מבין באותו סוג של מתכון יוכל להכין ולהרגיש שאני נמצאת איתו במטבח ומנחה אותו צעד אחר צעד.
      ברור לי שיש כאלה שהפורמט פחות מתאים להם, אבל כרגע ומהפידבקים שאני מקבלת נראה שרוב הקוראים מאוד אוהבים אותו.
      שנה טובה ומוצלחת לך
      רות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 18 במאי 2017 על ידי ותויגה , , , , .