עציץ טירמיסו
"טו בשבט הגיע חג לאילנות…" 🙂 כמה כיף שיש לנו פה חג שמוקדש כולו לטבע, או כמו בשיר – "חג לפרח, חג ליער, חג לכל אילן").
אז לכבוד החג שיבוא עלינו לטובה בשבוע הבא חשבתי לשתף אתכם בגירסה שלי לקינוח שאני אוהבת במיוחד, שאמנם לא מכיל פירות, אבל מוגש בעציץ, עם קישוט של פרחים אכילים.
והפעם – מתכון בזק, כי לפעמים מתחשק להרשים בקינוח שווה בלי לעבוד עליו שעות – וזה אחד הפתרונות היותר מהירים וטעימים, שגם מבחינה אסתטית מאוד יפה לעין.
את הרעיון לטירמיסו בעציץ קיבלתי מקינוח שטעמתי במסעדת "קיצ'ן גארדן" של השף שגב משה, שם מוגשים כל הקינוחים בעציצים, עם קישוט של "אדמה" מקראמבל פריך ועלעלים ירוקים למראה אותנטי.
בעקבות הביקור הכנתי את הגירסה שלי לטירמיסו, שקצת שונה מגירסת שגב (שהתבססה על גלידה). בחרתי בגירסה זריזה ומהירה, שבניגוד לטירמיסו הקלאסי (הטעים והמדהים, יש לומר) איננה כוללת ביצים, שכן אחת הבעיות שלי עם טירמיסו אמיתי היא העובדה שהוא מכיל חלמוני ביצה שאמנם עוברים חימום מעל באן מארי, אבל עדיין לא עברו חימום מלא ולפיכך בעייתיים להגשה לילדים, להריוניות ולשאר האוכלוסיות שלא ממש מתלהבות מלצרוך ביצים חיות.
הפתרון שמצאתי היה קרם מסקרפונה עדין ומהיר הכנה, שמשתלב נהדר עם הבישקוטים שנטבלו באספרסו.
אם בא לכם להשקיע עוד טיפה, אתם מוזמנים להכין את הבישקוטים בעצמכם – כבר כתבתי פוסט עם מתכון מפורט ומצולם לבישקוטים ולא האמנתי כמה קל להכין אותם וכמה הם טעימים – אז אם חשקה נפשכם בבישקוטים תוצרת בית המתכון נמצא כאן.
החומרים לכ- 6 מנות בעציץ קטן או בכלי אישי בנפח של כ- 250 מ”ל:
1 חבילת בישקוטים או בישקוטים ביתיים.
כוס קפה (אספרסו או קפה נמס לפי ההעדפה)
1 מיכל שמנת מתוקה
3 כפות אבקת סוכר
כפית תמצית וניל איכותית
1 מיכל גבינת מסקרפונה – בטמפרטורת החדר.
לקישוט:
פולי קקאו גרוסים
פרחים אכילים
אפשר גם: פירורי עוגיות, "אבנים" משוקולד, עלעלים/נבטוטים
ההכנה:
לפני שמתחילים מוציאים מראש את המסקרפונה מהמקרר ונותנים לה להגיע לטמפרטורת החדר. הסיבה לכך היא שקשה להקציף מסקרפונה קרה (היא נהיית גבשושית) ומכיוון שאנחנו רוצים להכין קרם אוורירי ואחיד נצטרך שהיא תהיה קצת יותר רכה.
בקערת המיקסר מקציפים את השמנת, המסקרפונה, אבקת הסוכר ותמצית הוניל על שיתקבל קרם יציב ואוורירי – כזה שמשאיר סימני מקצף לאחר הפסקת פעולת המיקסר.
מכינים את העציצים שלנו (שטופים ונקיים..) – כמובן שלא חייבים עציץ ואפשר להגיש בכל כלי אחר שתרצו (קעריות, כוסות, גביעים על רגל או תבנית גדולה כפי שמכינים בגירסה הקלאסית) ושמים בתוך כל עציץ כף נדיבה של קרם המסקרפונה.
מחלקים כל בישקוט לשני חצאים (כדי שייכנס לעציץ) וטובלים בקפה. חשוב לטבול טבילה קצרה ולא להשאיר אותו בקפה, כי הבישקוטים הם מאוד אווריריים ושהייה ארוכה מדי בקפה פשוט תמיס אותם.
מניחים כל 2 חצאים על הקרם.
אם רוצים אפשר להוסיף גם שכבה דקה של אבקת קקאו, בעזרת מסננת, לפני הנחת הבישקוטים.
מכסים בכף נדיבה נוספת של קרם ומקשטים בבישקוט אחד שלם (אותו לא טובלים בקפה).
כמובן שאם מכינים את הטירמיסו בכלי מרכזי רצוי להכין 3 שכבות של קרם: מכינים שכבה של קרם, מעליה שכבה של בישקוטים (שלא צריך לשבור) מעל זה שכבה נוספת, דקה יחסית, של קרם, מעליו בישקוטים טבולים בקפה ומעל הכל עוד קצת קרם – כי בכלי מרכזי כיף שיש כמה שכבות.
בעציץ הקטן שלנו יהיה קשה לדחוס שכבות, ולדעתי גם נחמד שיש בו קישוט של בישקוט שלא נטבל בקפה – ושאפשר לטבול אותו בקרם ולנשנש ידנית.
עכשיו רק נותר לקשט את העציץ שלנו:
אני בחרתי לקשט בפולי קקאו גרוסים ובפרח אכיל, במיוחד כי אהבתי את המרקם הקראנצ'י שמתקבל מפולי הקקאו.
כאמור, אפשר לקשט כאוות נפשכם – פירורי עוגיות למשל יתנו מראה חולי לחלקו העליון של העציץ. גם "אבנים" משוקולד יכולות לעבוד פה טוב. וכמובן שאפשר לבחור באופציה הקלאסית של פידור באבקת קקאו בעזרת מסננת.
אפשר להגיש את הטירמיסו בעציצים מייד לאחר ההכנה או להמתין עם ההגשה ולתת לקרם ולבישקוטים לספוג עוד קצת מטעמי הקפה.
אתם מוזמנים לשתף אותי במתוקים שלכם לט"ו בשבל (ובכלל) בתגובות לפוסט ובדף הפייסבוק של שמח במטבח. אין שמחה ממני לקבל מכם פידבקים ותמיד כיף לי לשמוע מכם 🙂
ט"ו בשבט שמח לכולכם.
כל הרעיון מקסים ביותר! היכן רוכשים עציצים כאלה?
הי יעל,
את העציץ הזה רכשתי בבית קפה בשם "אפרת בייקרי" בקריית ענבים (באזור ירושלים).
אני בטוחה שגם במשתלות המקומיות יש עציצים חמודים בסגנון הזה.
כמה שמנת מתוקה? לא ציינת…
כתוב.. מיכל שמנת מתוקה (שזה אומר 250 מ"ל)
נהנת מהתפריטים שלך,מהמקוריות ומהשמחה שבשיתוף.
תודה.
תודה רבה רותי 🙂 טו בשבט שמח
וואו רעיון נהדר בלי ביצים אהבתי
תודה רבה 🙂
נראה לי שהרבה נרתעים מלהכין טירמיסו בגלל הקטע עם הביצים וזו בהחלט גירסה מוצלחת וקלילה
יופי של גרסה והסטיילינג מנצח
תודה רבה יקירה 3>
האם אפשר לוותר על הגבינה או אולי להחליף במשהו? תודה, אני נהנית מאוד מהמתכונים המגרים….
הי מימי ותודה על הפירגון 🙂
אם תוותרי על הגבינה זה לא יהיה טירמיסו. בכל מקרה, למסקרפונה יש טעם עשיר של קצפת ולא של גבינה לבנה.