שמח במטבח של רות אופק

שמח במטבח של רות אופק | המקום לאוהבי המטבח

בקרו אותי בפייסבוק – שמח שם :-)

בואו נשמור על קשר :-) הרשמו כאן ותקבלו ממני מייל בכל פעם שיצא מתכון חדש

אז מה היה לנו עד עכשיו? ארכיון פוסטים

מעמול – עוגית במלית תמרים

מכירים את זה שאתם אוכלים משהו ופתאום מתמלאים בזכרון רחוק ומתוק? אני בטוחה שכן, כי זה קורה לכולנו 🙂
אז הפוסט הנוכחי – המעמול – ישר מקפיץ אותי עשור וחצי אחורה, לימי הלימודים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב .

dsc_0394
שעות רבות  ביליתי בבניין בוכמן במהלך שלוש וחצי שנות התואר (כן, כן, אני מהחנונים האלה שהגיעו לכל השיעורים וגם רשמו הכל במחברות בחינה.. בימים שלא לכולם היה לפטופ צמוד) ומן הסתם חלק מהזמן עבר עלי בקפיטריה של הפקולטה, וליתר דיוק – בפינת הקפה שבקפיטריה. את הפינה הזו ניהל בחור נחמד בשם עבד (Abed) שמכר לנו קפה ועוגות, תמיד עם חיוך ותמיד כינה אותנו "ילדת הפלא" 🙂 🙂
אבל את עבד אני זוכרת לא רק בגלל החיוך והכינוי, אלא גם בזכות עוגיות המעמול הנפלאות של אשתו, שאותן העמיד יפה על סטנד. הן היו סוג של פינוק טעים במיוחד ביום ארוך במיוחד. אני זוכרת שהן היו מתוקות במידה, עם מלית תמרים נהדרת ועם מרקם קראנצ'י נפלא שמקורו בסולת שהיתה בבצק.

dsc_0414

במהלך השנים ניסיתי כמה וכמה פעמים להכין מעמול. בשלב מסויים נצמדתי למתכון מופלא אחר, אבל הוא היה על בסיס קמח בלבד ולא כלל סולת, ואמרתי לעצמי שפעם אנסה למצוא את המתכון המושלם למעמול עם סולת.

לפני כמה חודשים הזמינה אותי חברתי רונית צין קרסנטי לסדנת מעמולים אצלה בבית, וסיפרה שהזמינה את בלקיס אבו רביע, אמנית עוגיות חג הרמדאן, ללמד אותנו על מעמולים (יש למעמולים שמות רבים בהתאם לסוג המלית, הבצק והעיצוב, אבל עבורי הם תמיד יהיו "מעמול") . כמובן שקפצתי על המציאה והגעתי בהתלהבות רבה.
בסדנה בלקיס לימדה אותנו להכין בצק סולת ובצק פריך עם קמח ושיטות עיצוב מעמולים וחזרתי ממנה עם טעם נפלא של מעמולים נהדרים, והרבה טיפים.
וכך, עם הטיפים של בלקיס נכנסתי למטבח והתחלתי לעבוד על שחזור המעמול האולטימטיבי (לטעמי, כמובן), כזה שישלב גם סולת וגם קמח בבצק, יהיה רך בפנים וקריספי מבחוץ ובקיצור – טעים.
ואחרי כמה משחקים עם הכמויות הגעתי לשילוב שאני מוצאת שהוא הכי הכי מוצלח, וכמובן שאני משתפת אתכם בשמחה.

dsc_0388

החומרים לכ- 32 עוגיות:

לבצק סולת:
250 גר' (כוס ורבע) סולת
150 גר' חמאה מומסת
140 גר' (כוס) קמח
כפית אבקת אפיה
כפית סוכר
חצי כוס מים או חלב
כמה טיפות מי זהר (לא חובה)
*בלקיס מוסיפה לבצק מעט מסטיקא שאותה היא טוחנת עם הסוכר.

למלית:
תמרים בואקום
כפית קינמון
מעט ציפורן (לא חובה למי שלא אוהב)
אפשרות: מעט שמן צמחי

ההכנה:

כמה שעות לפני ההכנה מערבבים בקערה את הסולת והחמאה המומסת ומניחים לסולת לספוג את החמאה – זה הטיפ הכי גדול שלקחתי איתי מהסדנה של בלקיס – שיטה שלא הכרתי ולא ראיתי באף מתכון אחר והוכיחה עצמה כגאונית.
שימו לב שאחרי לילה במקרר התערובת תהיה די קשה כך שמומלץ להוציא מהמקרר כשעה לפני שמוסיפים את שאר החומרים, שתתרכך קצת.

dsc_0331מוסיפים לסולת את הקמח, אבקת האפיה והסוכר ומערבבים. בשלב זה אפשר להוסיף גם מעט מי זהר ואם משתמשים במסטיקא אז טוחנים כמה גרגרים ממנה לפני כן במטחנת תבלינים יחד עם הסוכר (שימו לב שיש לה טעם חזק יחסית עם ניחוח אניסי, שאותו לא כל אחד אוהב).dsc_0335מוסיפים את החלב בהדרגה עד שהתערובת חלקה ולא דביקה. כשאני הכנתי את הבצק התערובת "שתתה" חצי כוס חלב.
אפשר לערבב עם כף ואפשר עם הידיים (הכי כיף!).

dsc_0337

מניחים לתערובת לנוח למשך כשעה (או יותר) – במהלכה הסולת והקמח יספגו קצת מהחלב והיא תהיה יותר נוחה לעבודה.

לאחר מכן מכינים בקערה את המלית – פשוט מוציאים את התמרים מאריזת הואקום לתוך קערה (לכמות הבצק הזו הספיקה לי 3/4 חבילה) ומערבבים אותם עם הקינמון והציפורן.

dsc_0338

התמרים די סמיכים אז קחו בחשבון שצריך קצת להתאמץ בערבוב. גם כאן, אפשר לערבב ידנית. אם התערובת ממש קשה אפשר להוסיף לה עד כף של שמן צמחי.

אם אתם לא בקטע של תמרים בואקום אפשר כמובן להשתמש בתמרים מזן מג'הול, לגרען ולנקות ואז לטחון, או שפשוט להשתמש במלית תמרים קנויה, אבל לאחר כל הניסיונות שעשיתי אני יכולה לומר שהמלית לא מתקרבת לאיכות של תמרים שלמים, כי יש בה כל מיני תוספות והתמרים הם רק 65% מהמלית.

מהתערובת הזו מגלגלים כדורים קטנים מתוך ומניחים בצלחת בצד.
אם משתמשים במלית תמרים אז שימו לב שאי אפשר ליצור ממנה כדורים כי היא רכה יותר, ואז פשוט ממלאים עם כפית.

dsc_0347

כשהבצק סיים לנוח מכינים ממנו כדורים ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפיה. גודל הכדורים תלוי כמובן בגודל הסופי שתרצו לעוגיות ובמלית. אני הכנתי כדורים בקוטר של כ 2 סנטימטר וכדורי תמרים בקוטר של קצת יותר מסנטימטר.

dsc_0344

למילוי המעמולים יוצרים בכל כדור מעין שקע ומניחים בו כדור של מלית.

dsc_0350

סוגרים את הבצק מסביב למלית ומגלגלים קצת בידיים. הבצק מאוד חלק ונוח לעבודה.

כאן גם תוכלו להחליט כמה עבה יהיה הבצק שלכם – יש כאלה שאוהבים אותו ממש דק (ואז פשוט מורידים עודפים מהכדור או מראש מכינים כדורי בצק קטנים יותר) אני אוהבת שיש לי במה לנגוס, אז השארתי קצת עובי לבצק.
בכל מקרה, הבצק מאוד מאוד נוח לעבודה וקל מאוד לגלגל אותו מסביב לכדור המלית.

dsc_0352

אחרי שמילאתם את כל הכדורים עוברים לחלק הכי כייפי – העיצוב.
לשם כך הצטיידתי במצבט למעמולים – קונים אותו בכל חנות לכלי בית והוא די זול. אבל אל דאגה, גם בלעדיו אפשר להכין מעמולים יפים – פשוט משתמשים במזלג.

dsc_0355

אני בחרתי בעיצוב הקלאסי – צובטים מסביב למעמול ולאחר מכן יוצרים דוגמה מעל על ידי צביטת קווים צמודים על החלק העליון שאותם סוגרים לצורת ריבוע.

dsc_0361

ככה ייראה המעמול לאחר הצביטות. וכן.. גם אני לא האמנתי שיצא לי כזה יפה, עם הידיים השמאליות שלי בכל הקשור לפיסול. אבל זה באמת קל. אז לא להתבייש לנסות!!

dsc_0369

וככה עוברים על כל הכדורים. זו חתיכת תרפיה שעושה טוב על הלב. שעה של עבודת ידיים מהסוג הכי כייפי שיש בעיני 🙂

dsc_0363

לקראת סיום אפשר כבר להפעיל את התנור ל 180 מעלות. רצוי בטורבו.

את המעמולים אופים במשך כרבע שעה עד שהם מעט שחומים. כן, שחומים.
ולמה אני מדגישה את זה? כי כששיתפתי בפייסבוק תמונות משלבי ההכנה שצילמתי בנייד, קיבלתי תגובות שבהן העירו לי שהמעמולים צריכים לצאת בהירים. אלא שבבצק הזה אם המעמולים יהיו בהירים הם גם לא ממש יהיו מוכנים ותקבלו בצק חצי אפוי (שזה טעים למי שאוהב לאכול בצק, אבל לא לזה התכוון המשורר).
ואם זה לא שכנע אתכם, אז קבלו הנימוק הכי מנצח  – גם בלקיס אופה מעמולים עד שהם שחומים, אז אם זה טוב לאלופת עוגיות הרמאדן זה בטח טוב למטבח שלכם!!

dsc_0372

בסיום האפיה אני תמיד מעבירה את נייר האפיה עם המעמולים לשיש – שהם לא ימשיכו להשחים בתחתית. וככה הם גם יתקררו יותר מהר כי הם לא יהיו על התבנית החמה.

כבר בשלב הזה לא יכולתי להפסיק להתפעל כמה יפים הם יצאו (מותר להשוויץ לפעמים, לא??).

כשהמעמולים הצטננו בוזקים עליהם אבקת סוכר בנדיבות בעזרת מסננת קטנה.

dsc_0384

בשלב הזה נראה אתכם מתאפקים ולא גונבים ביס מייד 🙂

dsc_0408

את המעמולים מעבירים לקופסה אטומה והם יישמרו בה במשך שבוע – אם תצליחו להתאפק ולא לחסל הכל בצ'יק צ'ק (ייתכן תצטרכו לחדש קצת את אבקת הסוכר לפני ההגשה אם תצליחו לשמור אותם בבית לשבוע).

dsc_0412

בתיאבון 🙂

אם אהבתם את הפוסט אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל מייל בכל פעם שמתפרסם מתכון חדש בבלוג – ההרשמת בצד הימני של האתר (רק מכניסים מייל).
אתם מוזמנים בשמחה לבקר אותי בדף הפייסבוק של שמח במטבח ולספר לי על העוגיות והמאפים שלכם.
וגם באינסטגרם – שם אני משתפת בכל מיני דברים שקורים במטבח שלי, לפעמים לפני שהם מתפרסמים בדף.

21 תגובות על “מעמול – עוגית במלית תמרים

  1. פיית העוגיות
    6 באוקטובר 2016

    אחת העוגיות הכי אהובות עליי אבר 🙂
    את המתכון הכי אהוב עליי למעמול כבר מצאתי,
    אבל עכשיו ממש מתחשק לי לנגוס בשלך!
    נראים קראנצ'יים ופריכים בצורה נהדרת, פוסט יפהפה

  2. יהודית אביב
    6 באוקטובר 2016

    מושלמים! יש לי מתכון שהרכבתי ואני צמודה אליו. הוא בלי סולת אבל עם קורנפלור ואבקת שקדים שתורמים מאוד לפריכות הבצק. בכל מקרה זה נקרא מעולה וינוסה ממש בקרוב

  3. טבשי מרסל
    7 באוקטובר 2016

    לזה קוראים שלמות, חייבת לנסות

    • טבשי מרסל
      9 באוקטובר 2016

      יהודית שלום, שאלתי בבקשה באם תוכלי למסור לי את המתכון בלי הסולת כלתי צילאקית ואשמח להכין לה ללא סולת תודה מראש

      • טבשי מרסל
        14 באוקטובר 2016

        רות או יהודית מישהו יכול לעזור לי אני רוצה להכין מחר, מחר אני יכולה לשים במקום סולת כלתי צליאקית וביקשתי פעמיים מיהודית את המתכון היא כנראה לא רואה את התגובה שלי, עכשיו הכנסתי למקרר עם סולת כמו שכתוב אבל אני מעונינת גם ללא גלוטן אשמח לעזרה תודה חג שמח

        • שמח במטבח
          14 באוקטובר 2016

          הי טבשי,מצטערת שלא אוכל לעזור אבל איננימכירה מתכון ללא גלוטן (אלא אם כן סולת נחשבת ללא גלוטן ואז יש מתכון רק על בסיס סולת). מציעה לך לחפש בקבוצות של צליאקים.

          • טבשי מרסל
            14 באוקטובר 2016

            תודה רבה רבה, אין בעיה, אלך להכין את הרגילות מקווה שיצליחו לי, הנחתי ללילה במקרר לפי המלצתך ואמשיך מכאן, לאן להעלות תמונה במידה ויצליח לי?

  4. מירי
    7 באוקטובר 2016

    ואו, נראים מושלמים!
    ינוסו בקרוב, תודה!

    • שמח במטבח
      8 באוקטובר 2016

      תודה 😊 מחכה לראות איך יצא

    • מעריצה שלך!!!! (לא של מירי.....שלך!!!)
      20 באוקטובר 2016

      מירי,
      את ממש יפה!!!
      או רק בפוזה הזאת??.

  5. תמי מיקלין
    14 באוקטובר 2016

    מעמולים מושלמים!!
    מה זה מסטיקא?

    • שמח במטבח
      14 באוקטובר 2016

      תודה תמי
      מסטיקא זה תבלין ערבי עם ריח של אניס. מגיע בגרגרים קטנים צהובים שקופים וטוחנים אותם יחד עם סוכר לאבקה דקה. היא די חזקה ולא צריך הרבה ממנה. אני לא יודעת איפה אפשר לקנות אותה, כי קיבלתי מבלקיס אבל אני מניחה שיש בחנויות תבלינים.

  6. טבשי מרסל
    15 באוקטובר 2016

    הכנתי יצא מושלם כמו בתמונה בדיוק טעים מאוד, תודה רבה רבה, הייתי שמחה להעלות תמונה לו ידעתי איך

  7. בילי
    22 בנובמבר 2016

    יאא זה נראה מדהים!!! תודה!!!
    כמה גרגרים של מסטיקא את ממליצה לטחון? 3? 5? יותר? תודה מראש 🙂

    • שמח במטבח
      23 בנובמבר 2016

      לא יותר מ- 3. הטעם שלהם מאוד חזק. אפשר גם לטחון עם אבקת סוכר ולשמור לשימוש עתידי ולשלב מעט מהאבקה עם אבקת סוכר בנפרד.

      • בילי
        23 בנובמבר 2016

        אוה תודה רבה רבה!!!

  8. שמרית
    2 בינואר 2017

    נראה נהדר!
    על איזה תמרים בוואקום את ממליצה? הבנתי שיש חבילות שבהן יש יותר עוקצים מתמרים :)))

    • שמח במטבח
      3 בינואר 2017

      האמת שקניתי את מה שמצאתי באותו זמן בסופר, לא הבחנתי בהבדל בין החברות השונות, כך שאין לי המלצה ספציפית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מידע

רשומה זו פורסמה ב- 6 באוקטובר 2016 על ידי ותויגה , , , , .